SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 510 Posts

·
I am sterdam
Joined
·
4,771 Posts
Voorafgaand:

- Van de visie in 2003 t/m juli 2005: Den Haag: Woontoren Wijnhavenkwartier
- Juli 2005 t/m maart 2007, i.c.m. de woontoren: Den Haag: Wijnhavenkwartier deel 2
- Maart 2007 t/m mei 2008, i.c.m. de woontoren: Den Haag: Wijnhavenkwartier deel 3

Omdat dit het eerste topic is van de ministerietorens los van De Kroon,
beginnen we weer bij '1' te nummeren, net als bij de woontoren het geval is.

Ministerietorens Wijnhavenkwartier
Officiële website

Masterplan: Den Haag Nieuw Centraal
Projectfase 1:twee torens, een voor Ministerie van Justitie en een voor Ministerie van Binnenlandse Zaken, beide van 146 meter. Tevens wordt in deze fase woontoren De Kroon gebouwd, zie dit topic.
Projectfase 2: woningen, kantoren, restaurants en voorzieningen met een cultureel karakter. Maximaal 90 à 70 meter hoog (eigen topic)

Architect ministeries: Hans Kolhoff
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst
Aannemer: Onbekend (aanbesteding loopt nog, mei 2008)

Start bouw fase 1: 2008
Oplevering fase 1: 2012

De Rijksgebouwendienst ontwikkelt in het Wijnhavenkwartier nieuwe huisvesting voor het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2012 zal het nieuwbouwcomplex met twee torens van circa 140 meter hoog, ontworpen door de Duitse architect Hans Kollhoff, klaar zijn. Naast de nieuwbouw van de ministeries komt toren de Kroon met onder meer een woonfunctie. Haagwonen/Kristal en Bouwfonds MAB ontwikkelen de 125 meter hoge toren. Deze is ontworpen door architectenbureau Rapp en Rapp en bevat naast koopwoningen ook sociale-huurwoningen, winkels en kantoren. De Kroon zal in 2010 klaar zijn.

De bestaande huisvesting van de ministeries Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voldoet niet meer. De eerder onderzochte mogelijkheden tot renovatie van de bestaande panden bleken te kostbaar. De nieuwbouw komt naast de huidige ministeries aan de Turfmarkt op de plek van voormalig wooncomplex de Zwarte Madonna. Het project maakt deel uit van een omvangrijk ontwikkelingsplan voor het Wijnhavenkwartier van de gemeente Den Haag. De gemeente Den Haag ziet het Wijnhavenkwartier als een belangrijk onderdeel van Den Haag Nieuw Centrum. Het gebied ligt midden in de stad op loopafstand van de winkels in de binnenstad, het Plein en het Binnenhof. Bovendien loopt de belangrijkste wandelroute van het Centraal Station naar de binnenstad langs het Wijnhavenkwartier.

In het plan van Kollhoff staan twee twee torens op een stedelijke voet. Er wordt in het plan bijzondere waarde gehecht aan de stedelijke voet en de begane grond van de gebouwen. In Chicago is in de loop der jaren op de bestaande bouwlaag (de stedelijke voet) doorgebouwd de hoogte in. Kollhoff presenteerde zijn plan dan ook als 'Chicago aan de Turfmarkt'. Uitgangspunt in zijn visie is het op een vanzelfsprekende wijze voegen van het bouwblok in het stedelijke weefsel van Den Haag. Het gaat Kollhoff niet om het maken van losstaande objecten in de stad maar om een aansluiting te zoeken bij de gewone stad.

In het grondplan van het blok krijgen beide ministeries één entree aan de Turfmarkt. Een van de twee torens is iets naar binnen geschoven. Hierdoor ontstaat een verruiming van de Turfmarkt, waar een openbare tuin zal worden ingericht. Deze zal wel met een hek kunnen worden afgesloten. In het atrium en de aangrenzende vloeren in de voet worden gemeenschappelijke voorzieningen van de ministeries ondergebracht.

Uit de stedelijke basis rijzen drie verschillende torens op, twee torens van het ministeriecomplex en één toren - De Kroon genoemd - met onder meer een woonfunctie. De buitenvormen van de torens worden bepaald door een terrassende opzet en door het openlaten van de zichtlijnen vanuit de Hofvijver. De torens hebben daardoor 'spitze winkel', oftewel scherpe hoeken. Dit architectonische middel wordt gehanteerde om de torens minder massaal en meer elegant te laten overkomen. De torenformatie is door deze bewerkingen transparant en vrij van opzet.

Voor de gevels van de begane grond wordt een natuursteen toegepast. De ene toren van het ministeriecomplex is van rood metselwerk, de andere toren is bekleed met witte natuursteen. De ramen zijn op alle hoogten de openen door de zogenaamde 'Kastenfenstertechniek'. Veel aandacht is besteed aan de gebruikskwaliteit van de dakterrassen en de verschillende beëindiging van de torens.
Bron: Rijksgebouwendienst.nl
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,771 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Laatste nieuws: jammer genoeg negatief... :(
Bouw ministeries loopt vertraging op

DEN HAAG - In Den Haag kan de bouw van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie op de plek waar wooncomplex de Zwarte Madonna stond, nog altijd niet beginnen.

De onderhandelingen tussen de Rijksgebouwendienst en de aannemer over de aanbesteding van het project, zijn nog niet afgerond. De verwachting was dat rond deze tijd de bouw zou kunnen beginnen. Begin dit jaar is al wel gestart met de aanleg van de bouwput. Het is onduidelijk wanneer de onderhandelingen zijn afgerond en de bouw van de nieuwe ministeries kan beginnen.
Bron: RTV West, 16-5-'08
Laatste update door Michiel van 9 en 10 mei:
Vandaag en gisteren:
Laatste twee posts:
Jammer. Ik denk het rijk toch echt over de brug moet komen hier. Energie en bouwmaterialen worden duurder en duurder. Arbeid wordt ook niet goedkoper, mede door de belastingen die de overheid zelf heft. Deze trend zet zich door naar boven, niet naar beneden.

Dat er nog maar 1 bieder over is zegt genoeg. En dat dit bod significant hoger ligt dan het budget dat het rijk heeft vastegesteld spreekt boekdelen over hoever de rekenmeesters van de overheid van de marktontwikkelingen af staan.

Laat ze bij het heronderhandelen nou niet te veel concessies doen. Deze gebouwen gaan als het goed is (veel) langer mee dan de huidige ministeries die ze gaan vervangen. Kortzichtig bezuinigen zorgt ervoor dat men daarna minstens 50 jaar spijt heeft van de indertijd (= nu!) gevolgde koers!

Dus bouwen die hap zonder bezuinigingen! Zien we ook nog eens iets moois terug van onze belastingcenten :D.
En deze zonder spellingscontrole: ;)
bam wooning bouw den haag is al op de piete brug en dan zoude ze met utelietijds bouw ook nog is extreme risico's moete nemen dat gaan ze nie doen alle werke van bam wooningbouw den haag zijn al uit hande gegeven voor reorganiesatie
 

·
Bart van de Velde
Joined
·
1,400 Posts
^^ Dan heb je niet al z'n 84 posts gelezen. Hij heeft ooit eens verteld dat hij dyslectisch is... Met deze gedachte, stoor ik mij er niet meer aan.

Verder ben ik het wel mee eens. Is het niet nu een mooi moment om twee nieuwe topics te maken?

Den Haag: De Kroon en Den Haag: Ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken?

Zoals het er nu naar uit ziet, gaan deze zich aardig onafhankelijk van elkaar ontwikkelen namelijk.
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,771 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Oke dyslectisch duidelijk, maar eens met Effes. Maar toch, je kunt toch even aandacht aan je posts geven la-haye?

Gelieve weer ontopic. Ik zou nu ook graag het Wijnhavenkwartier in tweeën willen delen, dit topic het Wijnhavenkwartier, en topic de Kroon. Ik refereer dit al in de bovenstaande openingspost. Alhoewel al twee topics van de Kroon bestaan, Den Haag: de Kroon en Den Haag: woontoren Wijnhavenkwartier. Effes, zou je even hier naar willen kijken en eventueel ze ook samen te voegen?
 

·
Registered
Joined
·
1,694 Posts
Oke dyslectisch duidelijk, maar eens met Effes. Maar toch, je kunt toch even aandacht aan je posts geven la-haye?

ik ken er wel een half uur naar kijke maar de 1ne keer schijf ik een woord met een d en de andere keer met een t en elke keer lijkt het voor mij goed ook al is het fout maar ja jij zal wel niet wete wat ik daar me bedoel


en we zijn tog niet de dikke vandale aan het schijfen :dunno:
 

·
Voorbijganger
Joined
·
2,079 Posts
Onderstaande lees ik net in een nieuwsbericht op m'n werk.

De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft overeenstemming bereikt met de Bouwcombinatie JuBi BV i.o. (Bam, Ballast Nedam, Homij en Imtech) over de bouw van het nieuwe ministeriecomplex voor Justitie en BZK.
Dit is de uitkomst van de aanbestedingsprocedure die in november 2007 werd voortgezet met de enige aannemer die had ingeschreven. De RGD heeft in november/december een analyse gemaakt van de aanbieding van de aannemer. Het verschil tussen de begrotingen was aanleiding voor de onderhandelingen die nu tot een positief resultaat hebben geleid, tot tevredenheid van alle partijen. De bouwsom bedraagt 328 miljoen euro.

Planning
Op dit moment is men bezig met het aanleggen van de bouwput voor de ministeries, waaronder het uitgraven van het terrein tot circa 5,5 meter onder het straatniveau voor de parkeerlagen. Dit duurt tot eind mei. Naar verwachting start het heien voor de ministerietorens in juli. Daarna start de Bouwcombinatie JuBi BV i.o. eind 2008 met de verdere werkzaamheden. De bouw moet in 2012 zijn voltooid. Volgens deze planning vindt de verhuizing plaats eind 2012 / begin 2013.
 

·
Registered
Joined
·
10,662 Posts
^^Da's niet duur.
Een quote uit een post van Skybridge....
De combinatie zou hebben ingeschreven voor 1,5 miljard euro, terwijl de Rijksgebouwendienst niet eens in de buurt van 1 miljard euro wil uitkomen.
Hoe kan dat ineens zo laag zijn,mischien die prijs x2 torens?
 

·
Registered
Joined
·
1,694 Posts
Persberichten
Rijksgebouwendienst komt tot akkoord over bouw ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
vrijdag 23 mei 2008 - Koninklijke BAM Groep nv, Bunnik

(Persbericht Rijksgebouwendienst:) Den Haag, 23 mei 2008 - De Rijksgebouwendienst heeft overeenstemming bereikt met de Bouwcombinatie JuBi BV i.o. (BAM, Ballast Nedam, Homij en Imtech) over de bouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag. De nieuwbouw voor deze ministeries vormt het grootste rijksgebouw van Nederland. Het totale gebouw omvat 124.696 m2, exclusief de commerciële en technische ruimten.

De ministeries komen samen met de woontoren 'De Kroon' die 125 meter hoog wordt, te staan op de locatie van het voormalig wooncomplex de 'Zwarte Madonna'. De twee torens van de ministeries worden elk 140 meter hoog. Ze worden daarmee de hoogste gebouwen van Den Haag. De Rijksgebouwendienst toont door de bouw van deze ministeries, gelegen op een strategische locatie, aan wat de mogelijkheden zijn op het gebied van huisvesting voor het Rijk. Het gebouw kan onder meer flexibel worden ingedeeld.

Aanbesteding
Voor dit belangrijke bouwproject heeft slechts één aannemerscombinatie ingeschreven. De Rijksgebouwendienst heeft een diepgaande analyse verricht op de aanbieding van de aannemer. Daarbij ontstond de overtuiging dat deze combinatie het werk technisch en organisatorisch gezien goed zou kunnen uitvoeren mits overeenstemming bereikt zou worden over een voor de Staat acceptabele prijs. Gezien het verschil tussen de begroting van de Rijksgebouwendienst en de inschrijving van de combinatie, is een onderhandelingsprocedure gestart. Deze heeft tot tevredenheid van alle partijen geleid tot een positief resultaat. De bouwsom bedraagt € 328 miljoen, waarvan € 78 miljoen voor alle elektrotechnische oplossingen en de complete lucht- en klimaattechnologie, inclusief data en ICT-infrastructuur.

Planning
Op dit moment is men bezig met het aanleggen van de bouwput, waaronder het uitgraven van het terrein tot circa 5,5 meter onder het straatniveau voor de parkeerlagen. Dit zal nog enkele weken duren. Rond de zomer gaan de heipalen de grond in. Daarna zal de bouwcombinatie JuBi BV eind 2008 de verdere werkzaamheden uitvoeren. In 2012 dient het werk te worden voltooid.

Onderdeel vernieuwingsoperatie Haagse binnenstad
Tegelijk met de bouw van de ministeries ontwikkelt Wijnhavenkwartier CV (Haagwonen/Kristal, Bouwfonds/MAB) op dezelfde plek de circa 125 meter hoge woontoren 'De Kroon'. Ook dit project wordt uitgevoerd door een bouwcombinatie van Ballast Nedam en BAM. De bouw van het grootste rijksgebouw van ons land (gereed 2012) en de woontoren (gereed 2010) behoren tot de eerste bouwfase van de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. De bouw maakt deel uit van de vernieuwingsoperatie van de Haagse binnenstad, het zogenoemde 'Den Haag Nieuw Centrum'. In de tweede fase, die loopt van 2012 tot en met 2016, worden kantoren, woningen, horeca en culturele voorzieningen gebouwd op de huidige plek van de ministeriegebouwen van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 'Den Haag Nieuw Centrum' richt zich op het aantrekkelijker maken van het centrum van de stad voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Hiertoe behoren verder onder meer de vernieuwing van het Centraal Station en omgeving tot 'Den Haag Nieuw Centraal', het Spuikwartier bij het Spui en de Grote Marktstraat en het Beatrixkwartier.

Voor vragen over de nieuwbouw en de architect kunt u contact opnemen met:
Carolien Achterbosch, woordvoerder Rijksgebouwendienst, telefoon 070-339 94 16 of 06-150 177 05. Meer informatie over de Rijksgebouwendienst treft u aan op www.vrom.nl/rijksgebouwendienst

bronhttp://www.bam.nl/baminternet/baminternet/index.jsp
 

·
Registered
Joined
·
4,846 Posts
De Volkskrant heeft het ook, hier.
Op zijn zachtst gezegd verrassend dat de prijs plotesling toch zo laag uitvalt, maar wat maakt het uit? Geen vertraging in de bouw! :banana:
 

·
Moderator
Joined
·
50,245 Posts
Inderdaad, het is nu tenminste zeker dat ze snel gebouwd gaan worden.

Voor het eind van het jaar zijn er ineens 5 100 plussers in aanbouw in Den Haag, dat worden update rondes. :)
 

·
Premium Member
Joined
·
35,769 Posts
Persberichten
Rijksgebouwendienst komt tot akkoord over bouw ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
vrijdag 23 mei 2008 - Koninklijke BAM Groep nv, Bunnik

De ministeries komen samen met de woontoren 'De Kroon' die 125 meter hoog wordt, te staan op de locatie van het voormalig wooncomplex de 'Zwarte Madonna'. De twee torens van de ministeries worden elk 140 meter hoog. Ze worden daarmee de hoogste gebouwen van Den Haag.
De torens worden 146 meter hoog. Daarmee worden ze de hoogste torens van Den Haag. De Hoftoren meet immers al 142 meter. De pers was dus helaas weer niet zorgvuldig genoeg.
Of de bezuingingen hebben geleid tot een afname van de hoogte tot 140 meter (wat ik uiteraard niet hoop), want dan zou de Hoftoren de hoogste toren van Den Haag blijven.

In elk geval goed nieuws dat de persberichten de deur uit zijn. Men kan dus nu vol gas beginnen met de bouw! Samen met de Babylon torens zijn dit hele goede aanwinsten voor de compacte Skyline van Den Haag!
 
1 - 20 of 510 Posts
Status
Not open for further replies.
Top