Gemeenteraad - Bestemmingsplan Schilderswijk & Transvaal
Bestemmingsplan Schilderswijk
Daarna sprak de raad over het Bestemmingsplan Schilderswijk. Het plangebied wordt begrensd door de singelgracht langs de Loosduinseweg – Houtzagersingel en Hooftskade – Oranjeplein en Hoefkade – Parallelweg langs het spoor – De Heemstraat overgaande in de Monstersestraat. Het plan is vooral een conserverend bestemmingsplan.
De SP-fractie wil dat omwonenden mondeling en schriftelijk voorlichting krijgen over de aardgastransportleiding. Deze fractie wil dat de raad geïnformeerd wordt na contact met de Gasunie. Wethouder Marnix Norder bevestigde de bewoners te zullen inlichten over de mogelijke gevaren.
De D66-fractie stelde vragen over dakopbouwen. Zij is tevreden over het samenspraaktraject waarmee bewoners worden betrokken in de plannen voor hun wijk. Over dakopbouwen noemde zij de norm dat zonverlies voor buren door dakopbouwen niet langer dan twee uur mag zijn op peildatum 19 februari. Deze fractie wil dat de belangen voor beide partijen moet worden heroverwogen. Als dit onderwerp terugkomt in de raad, wil zij het te zijner tijd heroverwegen. Hierover zei de wethouder dat excessen van dakopbouwen worden onderzocht.
De GroenLinks-fractie gaf aan dat de bewoners goed moeten worden betrokken bij de visie over hun eigen wijk, bijvoorbeeld via de bewonersorganisatie. De wethouder zei de suggestie over te willen nemen.
De hele raad stemde in met het voorstel.
Bestemmingsplan Transvaal
Vervolgens sprak de raad over het bestemmingsplan Transvaal. Het plangebied wordt begrensd door de Loosduinsekade, Monstersestraat, De Heemstraat, Groenteweg, Marktweg (inclusief de bebouwing en achtererven) en De La Reyweg. Bij de opzet van het bestemmingsplan is uitgegaan van:
de herstructureringsplannen in het Wijkplan Transvaal enerzijds;
de bestaande situatie anderzijds.
Uitzondering hierop is de wens van de gemeente om horeca, detailhandel en bedrijven c.q. zakelijke dienstverlening te concentreren op bepaalde locaties, b.v. aan de Paul Krugerlaan (businesscase binnen de Krachtwijkenaanpak).
De SP-fractie is blij met de werkwoningen op de Steenlaan die nu in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Ook zei zij tevreden te zijn met de concrete afspraken met de Gasunie over het verkleinen van de risicofactoren in de toekomst, gezien de aardgastransportleiding. Zij is niet blij met het feit dat de Uitenhagestraat is opgeknipt in het bestemmingsplan.
De VVD-fractie stelde vragen over wonen op een bedrijventerrein. Zij wilde van de wethouder weten of hij kan garanderen dat er bij de bebouwing ontheffing kan worden verleend voor milieucategorie 3.1. De wethouder bevestigde dit.
De D66-fractie ziet een aantal uitdagingen in de combinatie wonen en werken en het parkeren boven de gebouwen in het bestemmingsgebied. Deze fractie vraagt de wethouder om over een halfjaar met een rapportage te komen om de vorderingen te kunnen zien. Zij stelde ook vragen over de hoogte van de huren.
De Haagse Stadspartij noemde de woningbouwontwikkeling op het bedrijventerrein ongewenst. Ook vraagt deze fractie zich af of de woningbouwontwikkeling in de komende tien jaar mogelijk zal zijn gezien de crisis. Zij is daarom tegen de uitvoering van dit plan.
De PVV-fractie noemde de bouw van woningen op het terrein nadelig omdat dit tot minder industrialisatie zou leiden. Zij is daarom tegen de realisatie van dit plan. Wethouder Marnix Norder geeft over de Uitenhagestraat aan dat zij graag wil dat de bedrijvigheid daar kan blijven.
De raad stemde in met het voorstel. De fracties Islam Democraten, PVV, Haagse Stadspartij en SP stemden tegen.