SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 53 Posts

·
Illustrateur
Joined
·
13,216 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Telegraaf (16-5-2007) said:
Trekvliettracé in geboorde tunnel
door Marieke Ekhart

DEN HAAG - De nieuwe stadsautoweg tussen de Haagse binnenstad en de A4/A13 krijgt zo goed als zeker een ondergrondse tunnel. Dit geboorde alternatief van het omstreden Trekvliettracé bezorgt omwonenden minder overlast. Dit zeggen ingewijden die nauw betrokken zijn bij de al jarenlange voorbereidingen voor het nieuwe traject, dat moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van Voorburg, Rijswijk, de Binckhorst en het stadscentrum en voor minder sluipverkeer door de woonwijken. Omdat een niet-geboorde tunnel op veel weerstand stuitte en de nieuwe, dichtbijgelegen ondergrondse Hubertustunnel een succes blijkt te zijn, gaan steeds meer stemmen op voor het ondergrondse bouwen, zeggen insiders.

Het Stadsgewest Haaglanden heeft onlangs de opdracht gegeven twee nieuwe boorvarianten te onderzoeken, waaronder het Voorburgtracé, dat onder andere onder het volkstuincomplex Artentsburg loopt. Voorheen had de gemeente Leidschendam-Voorburg grote bezwaren tegen deze variant, vanwege de overlast voor omwonenden. Ook het feit dat de tunnel dwars door het werelderfgoed Forum Hadriani zou gaan lopen, wekte weerstand. Door dit tracé te boren, kunnen deze nadelen worden voorkomen.
De Klankbordgroep Trekvlietracé, die recent al heeft laten weten voorstander te zijn van een geboorde Voorburgvariant, zegt niet te willen vooruitlopen op de definitieve keuze. „Ons werk zit er in elk geval op", aldus een woordvoerster. Het stadsgewest Haaglanden komt volgende week met een definitieve keuze naar buiten.

Telegraaf, 16 mei 2007
Ergens deze week dus: [16 mei + 7 = 23 mei]

Vergevorderde Hubertustunnel als voorbeeld van het boren van tunnels:


Oud plaatje van plangebied:
 

·
Stad Achter De Duinen
Joined
·
440 Posts
Geboorde tunnel ten noordoosten van de Trekvliet

Het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden adviseert een geboorde tunnel ten noordoosten van de Trekvliet tussen knooppunt Ypenburg en de Binckhorst om de verkeersafwikkeling tussen de A4/A13 en de Centrale Zone van Den Haag te verbeteren. Die keuze komt overeen met het advies van de Klankbordgroep Trekvliettracé. En met de wens van veel omwonenden, zoals bleek op de twee informatieavonden over de verschillende alternatieven voor de verbinding.

Het Stadsgewest maakt hiermee een keuze uit de elf alternatieven die zijn beschreven in het Milieueffectrapport Trekvliettracé. De keuze voor een geboorde tunnel is vooral ingegeven door de uitstekende ervaringen met het boren van de Hubertustunnel. Bovendien heeft boren het grote voordeel dat de bouwhinder (lawaai, stof, verkeershinder) beperkt blijft tot de tunnelmondingen en zich niet over het hele tracé uitstrekt, zoals bij een gegraven tunnel. Verder scoort het alternatief het best op aspecten van bereikbaarheid en doorstroming, ruimtelijke ordening, verkeersveiligheid en geeft de minste verkeershinder tijdens de bouw. Ten slotte is het de meest milieuvriendelijke keuze.
Regiobestuurder Marnix Norder: "Het is fantastisch dat we als regio een keuze hebben kunnen maken. Eindelijk duidelijkheid. Deze variant is op alle punten de beste, dus eigenlijk is het ook heel logisch".

Het advies van het Stadsgewest is een variant op de eerder gepresenteerde Korte Boortunnel en heeft een ongelijkvloerse aansluiting op knooppunt Ypenburg. De tunnel start in de Vlietzone en boort diep onder Voorburg West en het Forum Hadriani door, volgens de route: volkstuinen, Prinses Mariannelaan, Klein Arentsburgstraat, Paradijstraat, Overburgkade. De tunnel eindigt in de Binckhorst, naast de Binckhorstbrug.

Ter hoogte van de Binckhorsthaven ligt de tunnel dieper om geen beperking voor het scheepvaartverkeer te veroorzaken. Na de haventoegang komt de tunnel omhoog tot onder het maaiveld en is er een open bak ter hoogte van de aansluiting van de Zonweg. De Zonweg wordt onderlangs gekruist, waarbij er een aansluiting komt vanuit de tunnel op de Zonweg en een aansluiting van de Zonweg terug via de tunnel terug richting knooppunt Ypenburg. Het tracé blijft verdiept en buigt af richting de Neherkade, waarop het tracé aansluit. De kosten zijn geraamd op 485 miljoen euro.

Het bestuur van het Stadsgewest zal zijn voorkeur (pdf, 463Kb), samen met het Milieueffectrapport, voorleggen aan de gemeenteraden van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. De gemeenten besluiten na de inspraak (op het Milieueffectrapport en op de voorkeur van het Stadsgewest) over de verdere voortgang. Als alles volgens plan verloop moet de tunnel er rond 2015 liggen.Bron: denhaag.nl
 

·
Voorbijganger
Joined
·
2,079 Posts
Het wordt trouwens de derde variant (zie het plaatje dat is geplaatst door [email protected]).
 

·
Voorbijganger
Joined
·
2,079 Posts
Dat zag ik gister op het TVWest nieuws. Zie onderstaande bericht van hun site:

DEN HAAG - Een geboorde tunnel tussen knooppunt Ypenburg en industrieterrein De Binckhorst is de oplossing om het overbelaste wegennet tussen de A4/A13 en de binnenstad van Den Haag te ontzien.
Dat stelt het stadsgewest Haaglanden woensdag in een advies aan de gemeenteraden van Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg.

Als de betrokken gemeenten instemmen met het plan kan de twee kilometer lange verkeersdoorgang in 2014 een feit zijn. De aanleg neemt ongeveer drie jaar in beslag. De kosten zijn geraamd op 485 miljoen euro. Het stadsgewest draait op voor 225 miljoen euro en wil dat het Rijk de rest bijlegt.

In totaal heeft het stadsgewest elf alternatieve routes bekeken. Het voorstel van een tunnel ten noordoosten van de Trekvliet is echter het meest milieuvriendelijk en bovendien scoort het goed op bereikbaarheid en doorstroming, ruimtelijke ordening en verkeersveiligheid. Volgens het stadsgewest biedt een geboorde tunnel extra voordelen. Bouwhinder als lawaai, stof en verkeersoverlast blijven beperkt tot de tunnelmondingen, in tegenstelling tot een gegraven doorgang.

Den Haag heeft al jaren te kampen met een overbelast wegennet. Veel verkeer komt via het Prins Clausplein en de Utrechtsebaan (A12) de stad binnen. Dat leidt vrijwel iedere werkdag tot files en opstoppingen. In de binnenstad van Den Haag werken zo'n 150.000 mensen en wonen bovendien 120.000 inwoners. De verwachting is dat de verkeersdruk in de regio Haaglanden in 2020 met nog eens 15 tot 20 procent is gegroeid.
 

·
Voorbijganger
Joined
·
2,079 Posts
@ Bart: ik doelde inderdaad meer op het tracé zelf. Variant 3 op het plaatje van Eurim is inderdaad helemaal bovengronds (volgens mij)
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,216 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Dat kaartje is enorm verouderd, maar als ik de trace's vergelijk, zie ik wel een overeenkomst met variant 3. Hoe dan ook, erg goed nieuws!

Het verbaast me trouwens dat alles tot de Neherkade ongelijkvloers wordt! Zelfse de aansluitingen bij Ypenburg! Echt on-Nederlands. :)

Hoe lang wordt de tunnel zelf eigenlijk precies? Het trace' is dan ongeveer 2 km, maar hoe lang het tunneltrace' wordt, is me niet duidelijk. Afgaande op de afbeelding ongeveer even lang als de Hubertustunnel. (1400m)

Ben benieuwd hoe de aansluiting op het aansluitende wegennet wordt.(ongelijkvloers/gelijkvloers, extra afslagen etc)


Ik ben in ieder geval erg verheugd door de manier van aanleg. Geen drempels en andere ongein zoals de N14. :)
 

·
Banned
Joined
·
1,698 Posts
Het plaatje (post 5) staat inmiddels ook op de site van de gemeente.
Als alle betrokken partijen akkoord gaan zal deze variant worden uitgevoerd.

Wel gaaf, die fly- overs vanaf A4 en A13 richting Binckhorst worden best hoog, mooi uitzicht als jue vanaf hier Den Haag binnenkomt.
Alleen wel een vreemde uitgang waar de tunnel uitkomt in de Binck, slappe s-bocht naar de Binckhorstlaan, benieuwd hoe dat er uit gaat zien.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,216 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Ik denk dat die aansluitin op Ypenburg er wel iets anders uit gaat zien, omdat links uitvoegen niet erg gewenst is. Wel zullen het waarschijnlijk indrukwekkende fly-overs worden inderdaad, die op een derde niveau moeten komen, omdat de A4 zelf ook al verhoogd ligt.

Alleen wordt het waarschijnlijk niet zo indrukwekkend als ik ooit getekend had: ;)
http://img464.imageshack.us/img464/3038/pcpybpctr1fk.jpg

Hoe de overgang van ongelijkvloers op gelijkvloers wordt, is me een raadsel. Misschien hetzelfde als bij de Utrechtse Baan.
 

·
Registered
Joined
·
2,029 Posts
Trekvliettracé komt in zicht

RIJSWIJK - De Trekvliettunnel is een stap dichterbij. De gemeenteraad van Rijswijk heeft gisteravond ingestemd met de plannen, nadat die van Den Haag en Leidschendam-Voorburg zich dat in maart al hadden gedaan.

Het Trekvliettracé moet de nu overvolle Utrechtsebaan ontlasten. De tunnel wordt aangelegd tussen knooppunt Ypenburg en industrieterrein De Binckhorst om het overbelaste wegennet tussen de A4/A13 en de Haagse binnenstad te ontzien. Het Trekvliettracé zou volgens de huidige planning in 2016 gereed kunnen zijn.

De kosten van de twee kilometer lange tunnel worden geschat op 625 miljoen euro. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) beslist eind mei of hij het in november 2007 toegezegde bedrag van 225 miljoen euro ook daadwerkelijk toekent. De gemeente Den Haag en het stadsgewest Haaglanden dragen 225 miljoen euro bij. Voor het resterende bedrag willen de partijen private financiers aanboren.

Den Haag heeft al jaren een overbelast wegennet. Veel verkeer komt via het Prins Clausplein en de Utrechtsebaan (A12) de stad binnen. Dat leidt vrijwel elke werkdag tot files en opstoppingen. In de binnenstad werken ongeveer 150.000 mensen en wonen bovendien 120.000 inwoners. De verwachting is dat de verkeersdruk in de regio Haaglanden in 2020 met nog eens 15 tot 20 procent is gegroeid.
Bron: het AD
 

·
Moderator
Joined
·
50,608 Posts
Financiering Trekvliettracé rond
24-06-08 13:48

DEN HAAG - Het Trekvliettracé van knooppunt Ypenburg naar het centrum van Den Haag kan worden aangelegd. Het ministerie van Verkeer, het stadsgewest Haaglanden en Den Haag hebben een akkoord bereikt over de financiering van het megaproject. Het rijk betaalt 225 miljoen euro aan de bouw van een boortunnel en de aansluiting van de weg op knooppunt Ypenburg, de regionale overheden investeren eenzelfde bedrag.

Neherkade

Het Trekvliettracé is belangrijk voor een betere ontsluiting van Den Haag en de ontwikkeling van de Binckhorst. Het Rijk betaalt niet mee aan de herinrichting van de Neherkade. Maar volgens een verklaring van het ministerie staan het stadsgewest en Den Haag garant voor de financiering van dat project. Als het aan de gemeente Den Haag ligt, is in 2017 het Trekvliettracé voltooid. Dat zei verkeerswethouder Peter Smit dinsdag.
bron: RTVWest
 

·
Registered
Joined
·
2,029 Posts
^^ Alvast bedankt! Toch ook dit artikel nog even...


Geld Trekvliettracé eindelijk binnen

DEN HAAG - Een hoop blije gezichten, veel aardige woorden én een kadootje voor minister Eurlings. De Haagse verkeerswethouder Peter Smit (VVD), kwam dinsdagmiddag superlatieven tekort om Eurlings te bedanken voor het geld dat Den Haag nu écht officieel van het rijk krijgt toegeschoven. Daarmee is het Trekvliettracé weer een stapje dichterbij.

Zoals deze krant een half jaar gelden al meldde, komt het rijk met 225 miljoen euro over de brug. Het stadsgewest Haaglanden en de gemeente doen er nog eens eenzelfde bedrag bovenop. Daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de realisatie van het Trekvliettracé.

De nieuwe weg moet een verbinding vormen tussen knooppunt Ypenburg en het centrum van Den Haag. Hij gaat met een tunnel onder de Vliet door. Niet alleen moet hiermee de overvolle Utrechtsebaan worden ontlast, de nieuwe weg maakt ook korte metten met het sluipverkeer door Voorburg.

Minister Eurlings (verkeer, CDA), sprak over een ‘heugelijke dag’. „Het is niet gebruikelijk dat het rijk bijdraagt aan de financiering van lokale wegenstructuur. Maar het belang van het Trekvliettracé moet niet worden onderschat. Het zal zeker bijdragen aan de vermindering van de files in dit deel van de Randstad.’’Als alles volgens plan loopt, moet de eerste auto in 2017 door de nieuwe tunnel rijden.

Toch moeten er nog genoeg hordes worden genomen. Zo is nog steeds niet duidelijk waar de tunnel precies boven de grond komt. Dat is vooral van belang voor kopers van een van de 6500 nieuwe woningen in de Vlietzone. Ook de bundeling met het openbaar vervoer is nog een punt van discussie. En of de automobilist in de toekomst tol moet betalen, kon wethouder Smit nog steeds niet zeggen. „Maar als er tol wordt geheven, mag het niet zó hoog zijn, dat auto’s het traject gaan mijden.’’
Bron: het AD.

Nou is 9 jaar niet niks, maar als de tunnel tolvrij wordt opgeleverd en met zo weinig vertraging als de Hubertustunnel, dan is dat toch zeker goed nieuws!
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,683 Posts
Dat er al een definitief besluit met financiering ligt klinkt goed. Echter hoop ik niet dat het budget is berekend op basis van de huidige bouwkosten, maar op bouwkosten inclusief kostenontwikkeling en inflatie. Anders is er bij aanvang al bij voorbaat een tekort. Politici kennende zijn ze dit zeer waarschijnlijk vergeten.
 
1 - 20 of 53 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top