Joined
·
113 Posts
Nog 3 bouwlagen en dan bereiken we het hoogste punt!
Laag voor laag wordt deze markante toren gebouwd d.m.v. tunnelbouw. Dit betekent dat de wanden en de vloer in één stort worden gerealiseerd. De tunnelbekisting wordt na verharding van het beton uit het bouwblok getrokken door een torenkraan.
Als je een parallel trek met Ho Chi Minh City dat wil ik ook een super toren met helikopterdek in Den HaagVanaf de A12 ri DH begint dit al echt een stedelijk blok te worden... zodra je voorbij Prins Clausplein bent ga je straks The Grace 150 + 180 + de al bestaande Haagsche hoogbouw zien. #Ho Chi Haag city
Doel van het concept is natuurlijk om snel een hoogwaardige gevel te realiseren in nieuwbouw of renovatie met hoge Rc-waardes (tot maar liefst 8). Zonder noodzaak voor de tijdvretende opbouw van een steiger en met zo min mogelijk handelingen op de bouwplaats zelf. De drie man sterke ploeg in Den Haag plaatst in een werkweek van vier lange dagen zo’n achttien elementen. Dat is één hele verdieping van de onderbouw van de Hofbad. Nu kan dat nog met twee verreikers, maar vanaf de zesde verdieping gaat dat met de torenkraan, terwijl een monteur in een manbakje het element bijstuurt en een collega hem aan de binnenkant van de betonconstructie begeleidt.
Veel stelruimte heeft de montageploeg niet, maar dat is ook niet nodig volgens Wormgoor. “Zodra het betonskelet klaar is meet onze kwaliteitsdienst met een total-station alles zorgvuldig in. Onze elementen zijn op dat moment al zo’n beetje klaar, maar er zijn nog wel aanpassingen mogelijk. In de tunnelgietbouw heb je immers zomaar een bult van zes centimeter te pakken.”
De kaders van de tunnelconstructie bieden rondom een stelmogelijkheid van zo’n twee centimeter. Maar de naad tussen het metselwerk van twee aansluitende panelen mag van de architect van de Hofbadtoren niet meer dan een halve centimeter plus of min afwijken.