Ongeveer een week geleden heb ik Tagebau Garzweiler bezocht. De foto's zijn allemaal gemaakt vanuit de bus, waarvan gelukkig de raampjes open konden. Ik hoop de komende dagen nog meer informatie toe te kunnen voegen.
Deze fotoserie sluit goed aan bij de series
de reuzen van Duitsland en die over
Tagebau Hambach, de grootste en diepste van de mijnen.
Voor wie geïnteresseerd is, de mijn in Garzweiler is nog te bezichten op:
- zondag, 15. Juni 2008
- zondag, 24. August 2008
- zondag, 28. September 2008
Meer informatie hierover kan je
hier vinden. Een goede tip!

kay:
Duitsland heeft als economische en industriële reus natuurlijk veel energie nodig. 24,5% Van al deze elektriciteit wordt opgewekt door bruinkoolcentrales. Dit is een ingrijpend, vervuilend maar gewild proces. Gewild omdat het land zo veel bruinkool bijna letterlijk voor het oprapen heeft.
De regio rond het Ruhrgebied en de Rijnas van Dusseldorf en Keulen ontvangen hun stroom van het bedrijf Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk, oftewel RWE. Dit bedrijf haalt 42% van zijn stroom uit bruinkool.
01)
Garzweiler is een bruinkoolmijn ten westen van de steden Dusseldorf en Keulen. De mijn is vernoemd naar het dorpje Garzweiler, die afgebaggerd is 'ter meerdere eer en glorie van de vooruitgang'. Dit dorpje was en is geen uitzondering, meer dorpjes zijn verdwenen, sommige worden nu ontruimd en anderen staan op de lijst om in de toekomst afgegraven te worden. Het spreekt voor zich dat dit nogal gevoelig ligt bij veel mensen, en daardoor is Garzweiler inmiddels een synoniem geworden voor de gevolgen van de dagbouw. Hiermee is het ook een politiek heethangijzer.
02)
De vrachtwagen die ons rond het terrein reed.
Garzweiler bestaat uit twee delen, met de orginele namen
Garzweiler I en (hoe raad je het?)
Garzweiler II. In totaal is het gebied 4800 hectare groot, wordt er jaarlijks 175-225 miljoen ton grond afgegraven, wat 35-45 miljoen bruinkool oplevert.
03)
Links de kilometers lange transportbanden, waarop de verse bruinkool direkt richting de energiecentrale wordt getransporteerd.
Deel II is op 31 maar 1995 goedgekeurd door het parlement van Noordrijn-Westfalen en halverwege 2006 is men begonnen met afgraven. Hierdoor zullen ongeveer 7600 mensen moeten verhuizen.
Garzweiler II heeft een oppervlakte van 48 km² en bruinkoolreserves van ongeveer 1,3 miljard ton, wat genoeg is om tot 2045 plezier te beleven met het afgraven ervan. Daarna zal het terrein worden omgetoverd tot natuurgebied, met een meer van 23 km². Dit meer wordt meer dan 100 meter diep.
04)
Het is een vernietigend, maar fascinerend gebied met monsterlijke proporties. Hier kan je echte reuzen van Duitsland vinden, de grootste voertuigen op aarde, de krachtigste energiecentrales van Europa en het beste voorbeeld van menselijk ingrijpen in de aarde.
05)
Wie goed kijkt, kan links op de foto nog net een stukje Autobahn zien. Het is bizar om deze machines vanaf de Autobahn te kunnen zien.
De Duitse Autobahnen A44 en A61 liggen precies in de Garzweilers en moeten hierdoor de nodige aanpassingen ondergaan. Om het verhaal kort te houden, deze wegen worden aangepast, gesloopt, de grond afgebaggerd, de restgrond weer terug gestort, en de Autobahnen worden weer opnieuw aangelegd. De A61 is inmiddels (tijdelijk) verbreed, want een stuk van de A44 is al gesloopt.
06)
Een verzamelstation van de transportbanden. Wat niet rechtstreeks naar de energiecentrale in Frimmersdorf gaat wordt hier via tientallen treinen naar iets verder gelegen energiecentrale in Neurath vervoerd.
Bruinkool is een fossiele brandstof die bestaat uit voormalig plantenresten die in diepe aardlagen tot bruinkool is omgezet.
Bruinkool en vooral de geologisch minst oude bruinkoolsoort Spriet wordt soms ook (verkeerdelijk ) ligniet genoemd; "Ligniet" is echter een geologische term en duidt op geologisch afzettingsmateriaal dat ook in niet-exploiteerbare hoeveelheden (en vervuild door ander materialen) voorkomt; dat in tegenstelling tot "bruinkool": een spreektaal-term die per definitie een delfstof aanduidt: bruinkool is namelijk "ligniet", die in voldoende mate ( en zuiver genoeg) aanwezig is om exploitatie economisch te verantwoorden.
Bruinkool bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden langdurig aan hoge druk en warmte zijn blootgesteld. De transformatie ging met toenemende blootstelling aan druk en temperatuur van veen via bruinkool naar steenkool en antraciet uiteindelijk naar grafiet. Droge bruinkool bevat tot 75% koolstof. Ter vergelijking: droge turf bevat tot 60% koolstof en antraciet tot 95% koolstof.
Bruinkool heeft een hoog zwavelgehalte. Verbranding van bruinkool in verouderde elektriciteitscentrales (met name in Oost-Europa) draagt daarom bij aan zure regen. In moderne bruinkoolcentrales wordt de zwaveluitstoot grotendeels afgefilterd.
Wiki
07)
Behalve grote graafmachines werken er ook veel zogenaamde
Absetzers in de dagbouw. Deze storten het niet bruikbare grond weer terug, zodat het opnieuw gecultiveerd kan worden.
08)
Twee Absetzers aan het werk. Om een indruk te krijgen van hun grootte, let op de witte jeep rechtsonder.
09)
De grootste voertuigen ter wereld zijn in de dagmijnen van Garzweiler en Hambach te vinden. De grootsten hebben een capaciteit van 240.000 m³ / dag, zijn 240 meter lang, 96 meter hoog, 45 meter breed, hebben een vermogen van 16.560 kW en wegen bijna zo zwaar als 13,000 personen auto's.
10)
Bagger 285
- Bagger 285:
- bouwjaar: 1978
- capaciteit: 200.000 m³ / dag
- lengte: 200 m
- hoogte: 75 m
- breedte: 45 m
- vermogen: 16.560 kW
- gewicht: 13500 t
- bemanning: 5
11)
Bagger 285
12)
Bagger 285
13)
Nog een Absetzer aan het werk.
Ik heb met laten vertellen dat de bruinkoolmijnen in de regio zo'n invloed hebben op het peil van de grondwater dat het in Arnhem nog te merken is. Ook niet verbazingwekkend gezien de hoeveelheden grond die verdwijnen. Als de pompen hier zouden uitvallen dan heeft men een groot probleem.
14)
Een baggeraar tankt niet, maar draait op elektriciteit wat door dikke kabels komt. In elke grote baggeraar zit 160 kilometer aan bedrading en leidingen waar Siemens voor verantwoordelijk is. De baggeraar zelf is ontworpen door Thyssen Krupp.
15)
16)
17)
18)
Op naar de recordbreker, bagger 288. Hier rijden we er letterlijk onderdoor. Heel indrukwekkend.
19)
- Bagger 288:
- bouwjaar: 1978
- capaciteit: 240.000 m³ / Tag
- lengte: 240 m
- hoogte: 96 m
- breedte: 45 m
- vermogen: 16.560 kW
- gewicht: 12840 t
- bemanning: 5
20)
Bagger 288 heeft tot 2001 in Hambach gewerkt, maar is op eigen kracht naar Garzweiler gereden. Dit was een nogal ingrijpende operatie, omdat je zo'n machine niet zomaar over langs kan sturen. De trip van 22 kilometer duurde dan ook drie weken.
Later zijn er ook nog klonen van gekomen, die zowel in Garzweiler als in Hambach werken.
21)
22)
23)
Zoals eerder verteld, is zo'n baggeraar in staat om 240,000 kubieke meter per dag af te graven. Dat is genoeg om een voetbaldveld met dertig meter te verhogen. Om een indruk te krijgen van de grootte van de schep, in elke bak past een kleine auto.
24)
25)
Niet helemaal mooi gelukt, maar desondanks worden afmetingen van deze reus duidelijk.
26)
Bagger 288 in volle glorie.
27)
Het land op de achtergrond is opnieuw gecultiveerd. Dit was dus eerder afgegraven en nu heeft men het weer teruggebracht naar zijn 'oude' staat.
28)
Hier komen alle transportbanden weer bij elkaar.
Kraftwerk Frimmersdorf staat direkt naast Garzweiler. Deze heeft een totale capaciteit van 2,254 MW en gebruikt om dat te halen jaarlijks 20,4 miljoen ton bruinkool, wat 647 kg per seconde is! Het zijn cijfers die je verstand te boven gaan, ik kan me er in ieder geval geen voorstelling van maken.
Deze centrale heeft ook de twijfelachtige eer om volgens het Wereld Natuurfonds de meest vervuilende van Europa te zijn, en op twee na meest vervuilende van de geïndustrialiseerde wereld.
De schoorstenen zijn 200 meter hoog, het gebouw zelf is gigantisch. Ik heb er geen foto's van, maar ik durf wel te beweren dat het gebouw zelf een kilometer lang is.
29)
Kraftwerk Frimmersdorf. Let op het platteland op de voorgrond, dit was eerder afgegraven.
Kraftwerk Neurath ligt net ten oosten van Frimmersdorf. Het is een gigantische centrale, die flink wordt uitgebreid. Deze uitbreiding kost 2,2 miljard euro. Kraftwerk Neurath heeft nu een capaciteit van 2,208 MW, maar na de uitbreiding is dat 1,100 MW meer.
30)
Kraftwerk Neurath met op de achtergrond de uitbreiding.
Kraftwerk Niederaußem, de echt reus met een capaciteit van 3.801 MW en de hoogste koeltoren ter wereld. Deze is 200 meter hoog. Deze centrale gebruikt voor de opwekking van energie bruinkool uit Hambach.
31)
Kraftwerk Niederaußem, gezien vanaf de centrale in Neurath.
32)
Zoom richting Kraftwerk Niederaußem.
33)
De uitbreiding van Neurath. De rode kraan in het midden is de Mammoet PTC III, de grootste kraan ter wereld.
34)
De koeltorens zijn 170 meter hoog.
35)
Het lukte me niet om dit in een keer op de foto te krijgen, dus heb ik twee aan elkaar geplakt wat een vertekend beeld geeft.
36)