Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 40 Posts

·
.
Joined
·
1,810 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Справка в реално време за продадените/запазени апартаменти:


Изготвен е технически проект за изграждането на сграда със смесено предназначение. Обектът, наречен “Discovery”, ще бъде разположен във варненския квартал “Възраждане”. Все още няма планирана дата за старта на строителните дейности. Инвеститор на новата сграда ще бъде “Експрес Гаранцион” ООД. Фирмата е получила терена от община Варна като обезщетение за изграждането на една от детските градини в морската столица. Техническият проект е изготвен по идея на архитектурно бюро “Дизарх” с водещи проектанти арх. Светослав Станиславов и арх. Делян Жечев.

Сградата е ситуирана в урегулиран поземлен имот с площ 5000 кв. м за смесено, многофункционално застрояване с лице към две улици. Едната от тях е новопроектирана, а другата е сред главните пътни артерии в града - бул. “Република”. На североизток имотът граничи с парцел за обществено обслужване - басейн и терен за детска градина, а на югозапад - с имот за жилищно строителство.

Конструктивно “Discovery” е решена на два блока, контактуващи на делатационна фуга - “А” с височина 19 етажа, последният от които терасовиден, и “Б” - 4-етажен. Функцията на сградата включва обществено и жилищно обслужване. Плътността на застрояване е 39% с коефициент на интензивност 3.89. Проектираните зелени площи са 10.36% от имота, или 518 кв. м. Според технико-икономическите показатели застроената площ е 1952.62 кв. м, разгънатата застроена площ със сутерени - 26 662.79 кв. м,
като 56% от нея са жилищни етажи, 3955 кв. м - търговски площи в блок “Б”, 498 кв. м - магазини в блок “А”, и 270 кв. м са предвидени за ресторант с 34 места. Проектираните паркоместа в обекта са общо 241, от които 180 подземни. Подходът към подземния паркинг е от югозапад от новопроектираната улица. Апартаментите са общо 140 - 82 двустайни, 52 тристайни, 4 четиристайни и две студиа.

Денивелацията на парцела е значителна на югозапад, което осигурява къса входна рампа и директни изходи от стълбищните клетки на блок “А”. В това тяло са проектирани два сутеренни етажа с мазета, партер с магазини, 4 типови офисни етажа, 13 типови жилищни етажа и един терасовиден.

Блок “Б” е проектиран като търговски център тип “шоурум”. На партера е разположен едноетажен ресторант със самостоятелен вход, отделящ обемите на двата блока, съобразявайки се с обемно-устройствените изисквания. Сутеренните етажи на тяло “Б” са усвоени изцяло за паркиране. Достъпът на автомобили се осъществява посредством криволинейна еднолентова рампа с наклон 15% и ширина 5 м. Осигурени са всички изисквания на Наредба № 6 за достъпна среда. Проектирани са 7 паркоместа за хора в неравностойно положение, четири от които на открития паркинг пред блок “Б”.

Първият сутеренен етаж на обекта е с кота -3.40 м. При блок “А” нивото повтаря функцията на втория сутерен. Проектирани са 97 мазета, две технически и едно помещение за отпадъци и 60.55 кв. м от подземния паркинг към тяло “Б” с едно паркомясто. Следвайки противопожарните изисквания, двете стълбищни клетки са осигурени с директен изход на терена, което в случая се осъществява на кота -1.60 м през междинна площадка.

Първият сутеренен етаж на блок “Б” обхваща площта под тялото и под открития паркинг на партерно ниво. Подходът към подземния паркинг е от югозапад, от новопроектираната улица. Входната рампа е праволинейна, двулентова, с наклон 15% и гаражна врата с ГПУ 72’. На ниво първи сутерен в блок “Б” са предвидени сервизните помещения на ресторанта, като зареждането на кухнята се осъществява директно през външен вход по двураменна стълба. Вертикалните комуникации са три разсредоточени стълбищни клетки с преддверия и два асансьора. От всяка стълбищна клетка е осигурен директен изход на терена. Конструктивната височина на етажа в това тяло е 3.40 м, а застроената площ - 3431.31 кв. м.

В партерния етаж на блок “А” са разположени девет магазина с външни входове. Два от тях са на северозападната фасада, а останалите - на югозапад. Площта на магазините варира от 33.6 до 92.2 кв. м, като всеки от тях разполага със самостоятелен санитарен възел и сервизно помещение (склад). На това ниво са разположени двата главни входа за типовите етажи в блок “А”. Конструктивната височина на етажа е 4.50 м със застроена площ 707.05 кв. м.

В партерния етаж на блок “Б” е разположен шоурум от 741 кв. м с главен вход от север. Проектирани са ресторант с площ 270 кв. м и два административни офиса със самостоятелен вход. В преддверието на ресторанта е предвиден санитарен възел за хора в неравностойно положение, обслужващ и търговските площи. В зоната на офисите и ресторанта блок “Б” е проектиран на един етаж, със стълба, излизаща на покрива. Вертикалните комуникации за шоурума са две разсредоточени стълбищни клетки с преддверия, два асансьора и една парадна стълба. От всяка стълбищна клетка има директен изход на терена. Конструктивната височина на етажа е 4.50 м,
а застроената площ - 1245.64 кв. м.

На втория етаж на блок “Б”, кота +4.50 м, е разположен магазин с площ 1010.71 кв. м и санитарен възел. Конструктивната височина на етажа е 4.50 м,
а застроената площ - 1201.26 кв. м. Третият етаж на блок “Б” с кота +9.00 м е зает от магазин с площ 905.41 кв. м. Етажът е прибран по югозападната фасада, в резултат на което се получават две тераси. Застроената площ е 1201.26 кв. м. На четвъртия етаж е разположен магазин с площ 905 кв. м. Вертикалните комуникации на третия и четвъртия етаж включват две разсредоточени стълбищни клетки, два асансьора и една парадна стълба. Конструктивната височина е 3.40 м.

Функционалното решение на жилищните и офисните етажи в блок “А” се подчинява на чистата и правилна форма на сградата. Проектирани са две осветени стълбищни клетки с ширина на стълбищното рамо 140 см и 4 асансьора, отговарящи на противопожарните норми. Разликата в разпределенията на типовите етажи е в предназначението - офиси и жилища. Всички балкони са остъклени. Етажите от първи до пети в блок “А” са типови. На първо ниво са проектирани общо 10 офиса с квадратури, вариращи от 40.54 до 84.39 кв. м. Етажите от шести до осемнадесети също са типови. На всеки от тях са обособени по 10 апартамента. Шест от жилищата са двустайни с квадратури между 40.54 и 53.7 кв. м, а четири са тристайни - от 78.46 до 84.39 кв. м. Терасовидният, деветнадесети етаж (кота +52.10), се получава с отдръпване от северозапад, което се усвоява като тераси. На това ниво са проектирани две студиа, четири двустайни апартамента с площ между 40.54 и 53.71 кв. м и две тристайни жилища съответно по 130.63 и 127.58 кв. м. Застроената площ на етажа с терасите е 778.82 кв. м, а конструктивната височина - 2.80 м.

Балансът в композицията е постигнат от силно “издължения” във вертикала блок “А” и “легналия” блок “Б”. Заострените ръбове на високото тяло подчертават стройния силует. Използваните материали - алуминиеви композитни панели в два цвята и стъкло, придават модерен и актуален вид на комплекса и подсигуряват дълговечността на сградата.

Конструкцията е монолитна стоманобетонна гредова. Външните ограждащи стени са предвидени от тухлена зидария, облицовани с топлоизолация 7 см и еталбонд в два цвята. Вътрешните преградни стени с дебелина 25 и 12 см ще се изпълняват от тухлена зидария. Всички балкони по типовите етажи на блок “А” са остъклени. Дограмата е тъмнокафява алуминиева.

Чрез проектирания вътрешен асфалтов път е осигурен достъп за пожарни автомобили. За евакуация на хора от блок “А” е предвидена хеликоптерна площадка на покрива. 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
This type of residential buildings are called tower blocks, there's no need to be 200m office building to be called tower, educate yourself better next time. :D
 

·
DarkWings
Joined
·
315 Posts
Mi to ako e taka polojenieto s "tower" da zapochnem da snimame i starite 15-16 etajni panelni blokove i da si gi krashtavame kato naprimer Mladost Tower:) Moje pak da napravim otdelna rubrika " Bai Tosho Towers" i sichki visoki panelki da sa tam. Tai che Ivanski, pochvai da snimash "This type of residential buildings" who called tower blocks:) Trapnem v ochakvane
 

·
Печеняг&
Joined
·
491 Posts
Mi to ako e taka polojenieto s "tower" da zapochnem da snimame i starite 15-16 etajni panelni blokove i da si gi krashtavame kato naprimer Mladost Tower:) Moje pak da napravim otdelna rubrika " Bai Tosho Towers" i sichki visoki panelki da sa tam. Tai che Ivanski, pochvai da snimash "This type of residential buildings" who called tower blocks:) Trapnem v ochakvane
Това за Бай Тошо Тауърс е идея :lol:
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Т.нар. tower blocks не са нито соц, камо ли пак бай тошов патент, наричат се така защото е такъв тип строителство - високи жилищни сгради, каквито са характерни в Европа още от края на 60те и началото на 70те.
Така и неразбрах какъв е проблема сградата от проекта да се нарече tower block като е именно такава. :dunno:
 

·
Registered
Joined
·
2,404 Posts
Kade pak gi stroyat v Evropa takiva visoki JILISHTNI zgradi?..Hubovo izglejda ina4e :) Az oba4e bih predpochel da jiveya v kashta ili nisko blokche
 

·
Digital.Creation
Joined
·
4,216 Posts
Аз пък смятам, че точно този тип сгради са подходящи за района - високо строителство с големи зелени площи между сградите. А и панелките вече не са в много добро състояние, така че ще трябва да се заменят в бъдеще. А поради огромния си капацитет, новите им наследници също трябва да са огромни.

Комплекса Varna 1, който би трябвало да се намира под този е излишен. Според мен тези 4-5 етажни огромни комплекси са загуба на терен. Трябва да се строет повече 10-15 етажни блокове, на голямо разстояние един от друг с големи зелени площи помежду си. Просто такъв е характера на кварталите Младост, Възраждане и Владиславово.
 
1 - 20 of 40 Posts
Top