SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 74 Posts

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Prvi dio reportaže Århus

Nastavljam svoju reportažu iz Danske nakon kraće pauze. Drugi dio koji ću opisati je sjeverni dio danskog poluostrva Jiland sa gradovima Olborg i Skagen. Prvo nešto malo o samom Jilandu.

JilandJiland je jedini dio Danske povezan s ostatkom Evrope. Riječ Jiland potiče iz srednjovjekovnog danskog jezika Iütland, što znači "zemlja Jutlanđana". Čini više od 2/3 ukupne danske površine. Od Skagena na sjeveru do njemačke granice na jugu je 382 kilometra. Od najistočnije tačke kod Grene pa do zapadne obale je 191 kilometar. Na Jilandu živi oko 2.5 miliona stanovnika.

Jiland je najljepši dio Danske. Na tom prostoru nalazi se svo bogastvo danske prirode, od pješčanih plaža na istočnoj obali, do panorama u unutrašnjosti od kojih ponestaje dah.
 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Od Århusa do SkagenaPutovati kroz Dansku najbolje i najbrže je sa danskim željeznicama. Tako da sam se i ja odlučio krenuti od Orhusa put sjevera vozom. Prvo iznenadjenje za mene je bilo da pruge od Orhusa na sjever uopšte nisu elektriicirane. U početku sam pomislio da nije možda nekao kraća relacija, ali se na kraju ispostavilo da čitav sjever poluostrva nije elektrificiran. Čudno, uvijek sam imao predrasude prema Dancima kao o ljudima koji nikad ne bi dopustili dizel lokomotive da ima zagadjuju okoliš.
Vozovi su fantastični, najudobniji vozovi od svih država kojima sam se vozio. Prostrani su, sjedišta su jako široka i zaista lukuzno djeluju. Nije ni čudo zašto su karte za voz skupe, ali opet u Danskoj je sve skupo tako da to nije mjerilo.

Predjeli kojima se putuje su interesantni, ali nakon pola sata vožnje nekako vam sve izgleda isto. Što ste sjevernije pejzaž se izravnjava i postaje monotona ravnica. S povremenim vjetrenjačama.Prva stanica na mom putu bila je Frederikshan. Navodno u tom gradu ništa nema interesantno, tako da nisam ni izašao iz stanice, nego sam putovanje nastavio ka krajnjem clju, najsjevernijoj tački Danske.
U Frederikshanu mijenjate prevoz. Do tog grada voze danske državne željeznice, a dalje na sjever do Skagena privatna kompanija.

Voz više liči na tramvaj nego na sam voz. Promjena je primjetna.Put do Skgena je malo interesantniji, jer se prolazi kroz naselja, pa samim time ima šta da se gleda. Ovaj dio Danske je jedan od najturističkijih dijelova, ali ja sam bio u mrtvoj sezoni tako da je bilo prlično pusto.

Jedan od gradova uz put Strandby - Grad plaža (slobodan prevod). 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)
Pješčane dine

Čitavo poluostrvo, na kojem se nalazi Skagen, nekad je bilo bez vegetacije, a svud okolo su bile pješčane dine. Prizor je u ta vremena sigurno više podsjećao na Saharu, nego na Evropu. U XVIII vijeku odlučeno je da se priroda ukroti i pjesak ustabili. Taj proces je podrazumijvao sadjenje trave i drveća kako bi se onemogućila migracija pjeska. Pjesak je u to vrijeme onemogućavao normalno snadbvijevanje Skagena kopnenim putem, pa su sve rute išle morem.

Ovako se vrši stabilizacija dineOd nekadašnjih dina ostala je samo jedna Råbjerg Mile. Nalazi se na pola puta od Skagena do Frederikshana. Ostavljena je kao spomenik prirode, medjutim dina je krenula da se priblizava kucama i smatra se da ce za nekoliko godina dospjeti do istočne obale i prekriti čitavo seoce koje se nalazi na njenom putu. Vlada otkupljuje zemljište koje joj se nalazi na putu, ali će kretanje bine biti zaustavljeno kada dodje do samog sela.

Ovdje na satelitskoj slici može se vidjeti kako to izgleda odozgo.

 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Grad SkagenGrad Skagen je najsjeverniji danski grad. Ima nešto manje od 10.000 stanovnika i jedno je od najpoznatijih danskih tuističkih mjesta. Gradić je izuzetno simpatičan i pitoreskan. Sve kuće su žute sa crvenim krovovima, što daje gradu poseban šarm. Posjetio sam ga van sezone tako da se mnogo nije dešavalo. Same plaže se ne nalaze u gradu, jer u gradu je luka. A u svud okolo su duge pješčane plaže. U samom gradu nema nešto posebno za vidjeti, sam kao cjelina je jako lijep, ali posebnih atrkcija nema.

Željeznička stanicaGlavno šetalište

Malo da razbijem žutilo :)

 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Najznačajnija atrakcija u gradu je rodna kuća Anne Ancher jedne od najpoznatijih danskih slikarki. Skagen je početkom prošlog mjesta bio omiljeno skupljalište danskih slikara. U gradu je postojao veliki broj njih. Anna se zaljubila i udala za jednog Michaela Anchera koji je u Skagen došao da slika. 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #9 ·
GrenenNajinteresatnija znamenitost u ovom dijelu Danske je sigurno Grenen. Grenen je najsjeverniji vrh Danske. S jedne strane ga zapljuskuje Sjeverno, a s druge Baltičko more. Ima oblik grane drveta, po čemu je i dobio ime (gren dk. grana).

Od grada Skagena Grenen se nalazi 3km. Pošto nemate nikakav pevoz do vrha se pješači, ali pješačenje se zaista isplati. Prizori su kao iz bajke, visoka trava, pjesak, more, nebo i po koje drvo ili osamljena drvena kuća. Fantazija. 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Vrh

Sam vrh je jako interesantan. sa svih strana oko vas je voda. Struje dolaze iz dva smjera. Obale su zapljuskivane s dve strane. A kad pogledate na pučinu vidite kako se valovi i struje dva mora sudaraju. Zaista moćan prizor, čovjek na tom mjestu se zaista osjeća sićušno.

Prilaz špicu

 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #17 ·
ŠpicOvde sam imao sreću da me more zapljusne dok sam slikao. I noge su mi bile potpuno mokre, a februar mjesec je :( Valovi vas jako brzo iznenade, jer trebate da se skoncentrišete da vlovi praktički dolaze sa tri strane. ja očigledno nisam bio dovoljno skoncentrisan:)Sudaranje mora (pl.) 

·
Banned
Joined
·
4,904 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Zapadna strana (Sjeverno more)

Vjerovali ili ne, ali dve strane se potpuno razlikuju, dok je istočna strmija i više dvlja, zapadna je potpuno ravna i blaga. Plaže s ove strane su nepreglede, bukvalno im se kraj ne vidi. Osim toga i vegetacija je drugačija, različite su školjke na plaži.

Zapadna strana Sjevernog mora

 
1 - 20 of 74 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top