SkyscraperCity Forum banner

[DK17] Piaski - Hrebenne (UA)

529092 Views 1598 Replies 304 Participants Last post by  Bombay226
Witam

Zauważyłem że nikt nie foci dróg na wschodzie. Zatem wznawiam cykl fotografujemy wszystkie krajówki w Polsce i dziś bierzemy na tapetę DK17 ;)
Na początku odcinek Bełżec - Zamość

Na trasie trwa remont

Tomaszów Lubelski. Apropos czy ta piosenka jest o Lubelskim czy Mazowieckim Tomaszowie

Trzeba przyznać że tu miejsce byłoby nawet na A17 nic tylko równiny pola i lasy. Ciekawe którędy pójdzie S17

Zamość

To dziś na tyle

Pozdrawiam

PS lekki O.T. DW865 jest w fatalnym stanie (koleiny) sporo TIRów
See less See more
40
1 - 20 of 1599 Posts
Dobrze, że remontują! Chociaż szkoda, że tylko odcinek Tomszów - Hrebenne. A tak swoją drogą to ciekaw jestem, czy w najbliższych latach Tomaszów doczeka się obwodnicy? (a zdecydowanie by się przydała)
Dzieki za zdjęcia!Ja przymierzam sie do sfocenia DK 17 na odcinku Lublin-Wwa(moim zdaniem najciekawszy wraz z Lublin-Zamość ) ale ilekroć jade do stolicy to siedze za kierownicą :bash:
Tytuł thread'a moim zdaniem dałeś troche na wyrost (lepszy byłby "DK17 odcinek Bełżec-Zamość" ) sfociłeś tylko krótki odcinek 17nastki o niewielkim ruchu i boje się,że niektórzy po spojrzeniu na te zdjęcia znowu bedą kwestionować potrzebe budowy dróg na wschodzie :bash: No chyba,że dodasz reszte zdjęc od Zamościa do Wawy,wtedy bedzie elegancko :cheers:
See less See more
Strzala said:
Dzieki za zdjęcia!Ja przymierzam sie do sfocenia DK 17 na odcinku Lublin-Wwa(moim zdaniem najciekawszy wraz z Lublin-Zamość ) ale ilekroć jade do stolicy to siedze za kierownicą :bash:
Tytuł thread'a moim zdaniem dałeś troche na wyrost (lepszy byłby "DK17 odcinek Bełżec-Zamość" ) sfociłeś tylko krótki odcinek 17nastki o niewielkim ruchu i boje się,że niektórzy po spojrzeniu na te zdjęcia znowu bedą kwestionować potrzebe budowy dróg na wschodzie :bash: No chyba,że dodasz reszte zdjęc od Zamościa do Wawy,wtedy bedzie elegancko :cheers:
Raczej mam nadzieję że ktoś sfoci resztę 17-ki i dlatego tytuł nieco na wyrost :)
See less See more
Ludzie ludzie, jakie s-17?!?!?!

Przecież S17 ma powstać tylko jako wschodnia obwodnica Warszawy, potem ma iść po trasie obecnej DK17 5-10km i skończyć się przed Góraszką.
Następny odcinek to obwodnica Garwolina i trasa w Lublinie.
Sławek said:

Przecież S17 ma powstać tylko jako wschodnia obwodnica Warszawy, potem ma iść po trasie obecnej DK17 5-10km i skończyć się przed Góraszką.
Mylisz się. S17 na odcinku Wawa-Piaski ma powstać do 2013 roku(przynajmniej takie sa plany rządowe):
http://www.mi.gov.pl/prezentacje/je...h="plan budowy dróg ekspresowych i autostrad"
www.gddkia.gov.pl/viewattach.php/id/2c1a6cfbbe31a06a4e2b11e36cbf21a7
http://www.kurier.lublin.pl/index.php?name=News&file=article&sid=28806
See less See more
Jest duza roznica miedzy odcinkiem Belzec-Tomaszow a Tomaszow-Zamosc.
Ten pierwszy ma szerokie pobocze, lagodniejsze luki i mniejszy udzial obszarow zabudowanych.
Droga T-Z przypomina zwykla podrzedna krajowke waska, kreta i niestety z wiekszym natezeniem ruchu niz na B-T.

Moze nie do konca to widac na powyzszych zdjeciach ze wzgledu na remonty i brak namalowanych pasow, ale jadac odczuwa sie zdecydowana roznice.
See less See more
Obwodnica Tomaszowa Lubelskiego w ramach S17

Sławek said:

Jak widać nie.

http://www.gddkia.gov.pl/article/oddzialy/gddkia_lublin/konsultacje_spoleczne/budowa_obwodnicy_tomaszow_lubelski//index.php?id_item_tree=da8637821c14a6c81b7c46b7a48cc2ca

Budowa Obwodnicy Tomaszów Lubelski

Projektowana inwestycja polega na budowie obwodnicy miasta Tomaszów Lubelski, jako odcinka drogi ekspresowej nr 17 Warszawa – Hrebenne. Inwestorem jest Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie.

Inwestycja zlokalizowana jest na terenie miasta Tomaszów Lubelski oraz przylegających do niego terenów gminy Tomaszów Lubelski, powiat tomaszowski, województwo lubelskie. Długość obwodnicy wynosi 9,45 km.

Zagospodarowanie tego obszaru to grunty rolne, łąki, nieużytki, w niewielkiej powierzchni lasy i ogrody działkowe. Obwodnica przecina również szereg cieków wodnych, w tym rzekę Sołokiję.

Założono następujące etapowanie inwestycji:
Etap 1 – budowa jednojezdniowej drogi ekspresowej (jezdnia lewa - wschodnia) oraz:
1. Węzła drogowego „Tomaszów Północ” na przecięciu z DW 850,
2. Przejazdu drogowego na przecięciu z DP 3521 L,
3. Przepustu na rz. Sołokii w ciągu projektowanej obwodnicy,
4. Przejazdu drogowego na przecięciu z DP 3543 L,
5. Węzła drogowego „Tomaszów Południe” na włączeniu istn. DK 17 – wyjazd /wjazd od strony Hrebennego,
6. Przejazdów drogowych „Sołokija I” i „Sołokija II” na przecięciach z drogami gruntowymi w rejonie węzła „Tomaszów Południe”,
7. Dróg dojazdowych (w układzie docelowym),
8. Budowa, przebudowa lub zabezpieczenie urządzeń infrastruktury technicznej (w układzie docelowym),
9. Wyburzenie zabudowań kolidujących z trasą (12 budynków, w tym 6 mieszkalnych)

Etap 2 (przyszłościowy, ok. 2025 roku) – dobudowa jezdni prawej (zachodniej) wraz z dostosowaniem rozwiązań z etapu 1 (węzły, obiekty inżynierskie).
Docelowa szerokość pasa drogowego jest zmienna w granicach 40-60 m.
Obwodnica będzie posiadać połączenia z istniejącymi drogami wyłącznie w dwóch realizujących wszystkie relacje węzłach (nie licząc włączeń dróg dojazdowych na początku i końcu trasy).
Dla połączenia obwodnicy z drogą wojewódzką nr 850 (km 1+673) projektuje się węzeł drogowy „Tomaszów Północ”, z przeprowadzeniem drogi wojewódzkiej ponad obwodnicą i włączeniem łącznic za pomocą skrzyżowań.
Na przecięciu projektowanej obwodnicy i drogi powiatowej nr 3521 L (km 3+868), zakłada się realizację przejazdu drogowego, w którym droga powiatowa biegnie jak w stanie istniejącym, zaś ponad nią przeprowadzana jest projektowana obwodnica.
Na przecięciu projektowanej obwodnicy i drogi powiatowej nr 3543 L (km 5+622), zakłada się realizację przejazdu drogowego nad projektowaną obwodnicą.
Dla włączenia istniejącej drogi krajowej nr 17, stanowiącej wyjazd / wjazd do miasta od strony Hrebennego, proponuje się budowę całkowicie bezkolizyjnego węzła drogowego „Tomaszów Południe” (km 8+312).
Drogi niższych klas są zamykane a w uzasadnionych przypadkach znajdują kontynuację w nowo projektowanych drogach dojazdowych. W rejonie węzła „Tomaszów Południe” projektuje się dwa przejazdy gospodarcze pod obwodnicą.

To mój pierwszy post na tym forum . Ogólnie to chciałem raczej się przysłuchiwać dyskusjom, ale jak wspomniano Tomaszów Lubelski - moje rodzinne miasto, to nie mogłem się powstrzymać....

Fairhair - ta piosenka Ewy Demarczyk to właśnie o tym Tomaszowie...
See less See more
Apropo DK17. Wybrał się dziś ktoś może na konferencje prasową ministra Jerzego Polaczka do Garwolina. Pewnie po weekendzie dostaniemy w prasie nowe i napewno ciekawe zapowiedzi autostradowe ;)
No tak, ale ja piszę o tym co ma REALNIE powstać. Plany, planami, a mówmy o tym co faktycznie będzie zbudowane w ciągu nabliższych 5-7 lat. O marzeniach i planach tych mocno odległych, po co dyskutować teraz?
Sławek said:
No tak, ale ja piszę o tym co ma REALNIE powstać. Plany, planami, a mówmy o tym co faktycznie będzie zbudowane w ciągu nabliższych 5-7 lat. O marzeniach i planach tych mocno odległych, po co dyskutować teraz?
Etap I planowany jest na początek budowy - rok 2008. Niedługo rusza wykup gruntów... Oby.. bardzo by się przydała ta obwodnica
See less See more
Potrwa to, keśli rolnicy nie będą chceli oddac gruntów. Mniejmy nadzieję, że są mądrzy i oddadzą swoje grunty nawet za friko :D
Sławek said:

poczytaj sobie w lubelskich wątkach o S-17, w przyszłym roku ma ruszyć wykup terenów pod przyszłą obwodnicę tzw. malego trómiasta czyli Garbowa, Markuszowa i Kurowa, nie licząc planowanej obwodnicy Lublina. Na wszystkich mapach z planowanymi S-17 masz wyrysowaną min. z Wawy do Lublina (chociaż na początek ma powstać odcinek z Wawy do Garwolina) Plan na najbliższe lata to również przebudowanie odcinka Lublin - Piaski na S
See less See more
Dzięki za fotki:)Wąziutka trochę ta DK17...
Dobrze by było, gdyby większość działek po których ma biec S17 były działkami rolniczymi, a nie budowlanymi. Wtedy cena wykupu będzie niższa niż w przypadku budowlanych ;)
realne plany na lata do 2013(15) jesli chodzi o budowe nowych drog to S17 w kierunku na Warszawe i S12 w kierunku na zachód oraz kilka obwodnic bardzej zapchanych miasteczek
Aktualne Prace na DK w wojewodztwie lubelskim
zrobilem na kolanie wczoraj,podpinam rowniez tutaj bo jest mowa o 17stce
Chcialbym to troche rozwinac z podzialem na szerokosci drog,dodac remontowane i budowane w przeciagu ostatnich 3lat plus palnowane do 2013
ale moze w innym watku
dzieki za zdjecia,ale to najmniej ciekawa czesc 17ki,poniewaz od zamoscia az do samej warszawy to bardzo pozadna droga,ale moze zdopingujesz kogos do czesci dalszej
See less See more
a tak z ciekawości - czy jest planowany remont DW-835 (wiem, że to droga wojewódzka)? to ta zielona linia z Lublina na południe.

No i brakuje obwodnicy Kraśnika oraz Janowa Lubelskiego - plany na stronach GDDKiA w Lublinie.
^^DW-835 jużdawno powiinna mieć status krajówki. Ruch tam spory, łączy Lublin z takimi niedużymi co prawda, ale ruchliwymi miastami jak Przemyśl, Jarosław i Przeworsk, a na dodatek na części odcinków jest szersza niz niejedna krajówka.
1 - 20 of 1599 Posts