SkyscraperCity Forum banner

[DK5] Obwodnica Kamiennej Góry

10889 Views 36 Replies 19 Participants Last post by  Mateusz
Witam, czy tam się coś dzieje? Pozdawiam, BW
1 - 20 of 37 Posts
Jak ostatnio tamtędy przejeżdzałam to kładli piasek pod asfalt. W najbliższym czasie można sie spodziewać wylewania asfaltu. Jak będę miał czas to porobię tam kilka fotek.
Przeszedłem się do Przedwojowa i cyknąłem kilka fotek nowej obwodnicy.

jak dla mnie, to same X :(
Ja za to widze wszystko ale nie wiem gdzie to jest? Jakies górki?
proponuje przeniesc te zdjecia gdzies gdzie nie ma godzinnego limitu transferu :)
^^^^
Pomiędzy Jelenią Górą a Wałbrzychem.
Zdjęcia z dzisiaj.

Witam Ziomala :)

Też widzę same [x]
no i też zobaczyłem!
zdjęcia jak malowane - dosłownie!
Co to za efekt??
2005-07-29 • Poślizg (nie)kontrolowany

Nie uda się oddać w planowanym terminie pierwszego odcinka kamiennogórskiej
obwodnicy. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad tłumaczy poślizg
kłopotami z wykonawcą. Tymczasem kierowcy narzekają, że droga będzie za wąska.

Wzdłuż obwodnicy zamontowano lampy, wylewana jest masa asfaltowa, stanął
wiadukt. Tempo wzrosło, choć, jak mówi Andrzej Bąk z wydziału budowy GDDKiA we
Wrocławiu, prace są zafakturowane dopiero w około 30 procentach. Pierwotnie
uroczystość przecięcia wstęgi zaplanowano na 31 sierpnia. Teraz pojawił się
kolejny termin – 27 października.
Pierwsza cześć kamiennogórskiej obwodnicy – 3,3 km jednopasmowej drogi na
odcinku od wsi Przedwojów do ulicy Jeleniogórskiej w Kamiennej Górze wraz z
wiaduktem na Bobrze kosztuje 2,7 mln euro. - Droga jest wąska – przyznaje
Andrzej Bąk z Generalnej Dyrekcji Dróg. Podkreśla jednak, że cięto koszty, a
pieniądze na budowę i tak szły latami.

Radio BRW Wałbrzych
Dlaczego nie budowali obwodnicy w standardzie S przeciez w okolicach Kamiennej Gory bedzie przebiegac S3. No chyba ze zalozono ze S3 nie powstanie w ciagu najblizszych kilku lat. A jeszcze nie tak dawno zapewniano ze niebawem ruszy budowa S3 z Legnicy do Lubawki.
YAMATO said:
Dlaczego nie budowali obwodnicy w standardzie S przeciez w okolicach Kamiennej Gory bedzie przebiegac S3. No chyba ze zalozono ze S3 nie powstanie w ciagu najblizszych kilku lat. A jeszcze nie tak dawno zapewniano ze niebawem ruszy budowa S3 z Legnicy do Lubawki.
Nie. No to jest jakaś paranoja. Tak kasę można trwonic tylko w Polsce :bash: Moim zdaniem podobny idiotyzm zrobiono z obwodnicą Legnicy. Dobrze, że choć w moim lubuskim grajdole o krajowej "3" zaczęto myśleć jako o autostradzie już kilkanaście lat temu i wszystkie obwodnice projektowano tak by nie było problemów z ich rozbudową.
rsk said:
Nie. No to jest jakaś paranoja. Tak kasę można trwonic tylko w Polsce :bash: Moim zdaniem podobny idiotyzm zrobiono z obwodnicą Legnicy. Dobrze, że choć w moim lubuskim grajdole o krajowej "3" zaczęto myśleć jako o autostradzie już kilkanaście lat temu i wszystkie obwodnice projektowano tak by nie było problemów z ich rozbudową.
Dokladnie obwodnica Legnicy zostala zepsuta do reszty, miala byc S a zrobili kolizyjne skrzyzowania, sygnalizacje swietlne, ronda i aby ja przebudowac do klasy S pochloniete zostana ogromne kwoty. W Lubuskim wyglada to o wiele lepiej widac maja wiecej oleju w glowie. Zreszta w Lubuskim bardzo duzo sie dzieje jezeli chodzi o rozbudowe drog, budowane sa obwodnice wielu miast nie tylko tych najwiekszych.
YAMATO said:
Dokladnie obwodnica Legnicy zostala zepsuta do reszty, miala byc S a zrobili kolizyjne skrzyzowania, sygnalizacje swietlne, ronda i aby ja przebudowac do klasy S pochloniete zostana ogromne kwoty. W Lubuskim wyglada to o wiele lepiej widac maja wiecej oleju w glowie. Zreszta w Lubuskim bardzo duzo sie dzieje jezeli chodzi o rozbudowe drog, budowane sa obwodnice wielu miast nie tylko tych najwiekszych.
A czy jest może w budowie obwodnica Gorzowa? Bo ostatnio jechałem 2 razy przez Gorzów i trochę sobie postałem w centrum miasta ;)
YAMATO said:
Najstarsza część obwodnicy Legnicy (od strony Lubina do ul. Chojnowskiej) moim zdaniem jest przygotowana na dorobienie drugiej jezdni, jest tam przejazd pod wiaduktem i na pewno jest zostawione miejsce na drugą jezdnię, podobnie jak na obwodnicy Nowej Soli. Od Legnicy do Lubawki S-3 ma iść podobno zupełnie nowym śladem (projektowanym pod A-3). Możliwe, że docelowo S-3 będzie miała przebieg jak na poniższym wycinku z PZP woj. dolnośląskiego, tzn. omijając Legnicę od strony zachodniej częściowo po starym sladzie, częściowo po nowym i wchodząc na ślad A-3 dopiero tuż przed Jaworem.

Mapa ta dla Kamiennej Góry pokazuje dwie niezależne obwodnice, jedna między istniejącymi drogami i druga po S-3.

pozdrawiam
Teraz pytanie. Która mapka jest bardziej aktualna?

Feńa said:
A czy jest może w budowie obwodnica Gorzowa? Bo ostatnio jechałem 2 razy przez Gorzów i trochę sobie postałem w centrum miasta ;)
Jest ;)
1 - 20 of 37 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.