23,019 Posts
^^ najlepiej wysyłać zapytanie wprost do zarządzającego miastem - [email protected] - ma obowiązek odpowiedzieć w ciągu 30 dni
Napisałem do Wydziału Transportu w Katowicach w sprawie skrzyżowania z ulicą Górniczego Stanu:Witajcie,
Przyznam że troche sie zaniepokoiłem tą informacją - codzienna jazda do Kato z Tychów powoduje ze te światła znam doskonale. Miałem nadzieje ze ta inwestycja to zmieni....
Czy macie namiar kto dokładnie odpowiada za ta inwestycje i kogo mozna dopytac o te światła ?
Wiem wiem czy to coś da to inny temat, jednak próbowac trzeba
pozdrawiam!
m
Olek89 - chyba jesteśmy w podobnej sytuacji... Dziękuje ze napisałeś, zawsze to jakaś nadzieja że może coś to dać. Ja nie miałem okazji wczesniej napisać, też oczywiscie napisałem - zaskoczyło mnie to że odpowiedź była juz po 2 dniach! (szacun! ) - oczywiscie jak to z urzędu - zeskanowana z podpisamiNapisałem do Wydziału Transportu w Katowicach w sprawie skrzyżowania z ulicą Górniczego Stanu:
"Na skrzyżowaniu Pszczyńska - Górniczego stanu planowana jest rozbudowa sygnalizacji świetlnej ze względu na poprawę bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz przejęcie dodatkowych potoków ruchu w okresie przebudowy DK81/86".
Na kolejne pytanie co po zakończeniu remontu, odpowiedź następująca:
"... uprzejmie informuję, że przebudowa DK81/86 spowoduje zmiany rozkładów potoków ruchu w rozpatrywanym rejonie miasta.
Wobec powyższego, po zakończeniu ww. przebudowy, przeprowadzona zostanie ocena konieczności utrzymania sygnalizacji świetlnej oraz istniejących relacji ruchu na skrzyżowaniu ulic Pszczyńska - Górniczego Stanu. Sygnalizacja będzie niezbędna w trakcie realizacji inwestycji."
Codziennie dojeżdżam z Tychów do Katowic i uważam, że za pominięcie tego skrzyżowania (przy budżecie całej inwestycji) należy się kryminał wszystkim zamieszanym w taką decyzję.
2 lata przebudowy (o ile wygra solidna firma) oznaczają dla mnie konieczność jazdy S1/A4 (na DK86 będzie masakra przez wielkie "M"), co wydłuża mi drogę dwukrotnie. Jeżeli jakiś inteligent wpadnie na pomysł większej przebudowy skrzyżowania z ulicą Górniczego Stanu już po zakończeniu poprzedniego remontu, to się chyba załamię. Czasem tak niewiele trzeba żeby efekty były spektakularnie większe.
Tam by wystarczyła kładka dla pieszych a komunikacja z Giszowcem przebiegała by przez planowane węzły. Tak czy siak zobaczymy co wymyślą władze Katowic po skończeniu inwestycji.
Jasne - chciałbym jednak by było to poparte konkretami. Niemniej jednak zawsze światła z pasami będą ograniczać płynność oraz bezpieczeństwo pieszych.Będzie poprawa, bo ani nie będzie korków do zjazdu od strony północnej, ani nie trzeba będzie pomagać wjechać na jezdnię główną, gdy się jedzie od południa. W tym momencie użycie węzła do zjazdu na Giszowiec będzie bardziej opłacalne od pchania się na światła.
Podałeś bardzo dobry przykład - chodziło dokładnie o skrzyżowanie DK1 z ulicami Dzwonkową i Goździków. Tam była zaplanowana sygnalizacja świetlna, ale miasto w porę się ogarnęło i osobnym postępowaniem wybudowało tunel.Jasne - chciałbym jednak by było to poparte konkretami. Niemniej jednak zawsze światła z pasami będą ograniczać płynność oraz bezpieczeństwo pieszych.
Podczas budowy DK1, Tychy wpadły na pomysł aby przebudować skrzyzowanie Wartogłowiec - niezależnie od trwającego remontu DK1
W tym wypadku zapewne najlepiej byłoby te pasy zamienić na przejscie podziemne... ale to już wymaga budżetu i odrobinę myślenia "out of the box"
Procedura otwarta
Miasto Katowice
ul. Młyńska 4
40-098 Katowice
Zamówienie nr: BZP.271.1.64.2017
Rodzaj zamówienia: Usługi
SIMAP - Ogłoszenie o zamówieniu: Pełnienie funkcji Inżyniera Kontraktu przy realizacji inwestycji pn.: „Rozbudowa Drogi Krajowej Nr 81 od węzła autostrady A-4 z DK-86 do budowanego węzła z ul. Armii Krajowej - etap IV".
Data składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 2017-07-04 08:30:00
Przetarg nieograniczony
Miasto Katowice
ul. Młyńska 4
40-098 Katowice
Zamówienie nr: BZP.271.1.65.2017
Rodzaj zamówienia: Usługi
SIMAP - Ogłoszenie o zamówieniu: Pełnienie funkcji Inżyniera Kontraktu przy realizacji inwestycji pn.: „Rozbudowa Drogi Krajowej Nr 81 od węzła autostrady A-4 z DK-86 do budowanego węzła z ul. Armii Krajowej – etap I”
Data składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 2017-07-12 08:30:00
https://bip.katowice.eu/Ogloszenia/Zamowienia/ogloszenie.aspx?ido=5288&menu=667Data składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 2017-07-28 08:30
Miejsce składania ofert: Urząd Miasta Katowice Wydział Inwestycji ul. Warszawska 4, 40-006 Katowice, pok 364
Zgadzam się, że użycie węzła do zjazdu na Giszowiec będzie bardziej opłacalne, tylko skoro tak, to już teraz powinno być przesądzone, że:Będzie poprawa, bo ani nie będzie korków do zjazdu od strony północnej, ani nie trzeba będzie pomagać wjechać na jezdnię główną, gdy się jedzie od południa. W tym momencie użycie węzła do zjazdu na Giszowiec będzie bardziej opłacalne od pchania się na światła.
Jednokierunkowa łącznica.Ktoś wie gdzie znajdę mapki w całości albo jak ma wyglądać połączenie nowego śladu biegnącego w stronę trąbki ze starym śladem ?
Nie na ciągu głównym, tylko na jezdniach zbiorczych.Odnośnie węzła DK81/86 - przypominam, że na ciągu głównym pozostaną nienormatywne pasy po 3,25 metra szerokości
.