SkyscraperCity Forum banner

[DK87] Nowy Sącz - Piwniczna-Zdrój (SK)

94302 Views 250 Replies 75 Participants Last post by  PBDK87
Droga krajowa nr 87 ma 27km długości i łączy Nowy Sącz z Piwniczną-Zdrój. Dodatkowo, na niej znajduje się przejście graniczne ze Słowacją Piwniczna - Mnišek nad Popradom. Po stronie Słowackiej przechodzi w drogę nr 68 prowadzącą do Starej Lubowli.
Zaczyna się na rondzie w Nowym Sączu (DK28, DK75), omija obwodnicą Stary Sącz (DW969), a dalej przebiega przez Rytro, Piwniczą-Zdrój (DW971) i dociera do granicy ze Słowacją.

Oto mapa przebiegu DK87 (kliknij, by powiększyć):

Na drodze obowiązuje ograniczenie ciężkości do 8t/oś. Projektowany jest nowy dojazd do przejścia granicznego, ponieważ teraźniejszy jest często podmywany przez Poprad. Droga ma przebiegać mostem od zjazdu na Łomnicę-Zdrój. W tym roku planowany jest remont wiaduktu PKP w Rytrze.

Pozdrawiam,
Michaluspospolitus
See less See more
1 - 20 of 251 Posts
Będzie nowe przejście graniczne na Słowację w Piwnicznej Zdrój

Info z RDN

Będzie nowe przejście graniczne na Słowację w Piwnicznej Zdrój. W obecnej chwili przez uzdrowisko bardzo ciężko jest się przedostać do naszych południowych sąsiadów. Wszystko przez osuwiska, które zniszczyły międzynarodową drogę. Utrudnienia są tak duże, że z przejścia w Piwnicznej mogą tylko korzystać i to z trudem samochody osobowe. Wszystko jednak ma się zmienić. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad oraz jej odpowiednik po słowackiej stronie doszły do porozumienia i już w przyszłym roku rozpocznie się budowa nowej trasy.

http://www.rdn.pl/info_nsacz/index.php?rdns=rdn_inn2009071224
Most w Piwnicznej

Na poprzednich stronach padło pytanie o Mniszek nad Popradem.
Artykuł z 09.09.09 z Polska - Gazeta Krakowska.
W marcu w Mniszku rusza budowa mostu. Stara droga do granicy będzie dla rowerzystów.

Nowy międzynarodowy most graniczny z Piwnicznej do Mniszka nad Popradem zrewolucjonizuje ruch drogowy na Sądecczyźnie. Doliną Popradu nie przejedzie na Słowację ani jeden TIR - czyli samochód o ciężarze większym niż 7,5 tony. A taką właśnie będzie miał nośność most, którego budowa ruszy w marcu przyszłego roku.

Głównym inwestorem jest Dyrekcja Dróg i Autostrad na Słowacji. Firmy wykonawcze głównych części budowy także będą słowackie. Polskie firmy wykonają jedynie przyczółek mostowy, nasyp drogowy i scieżkę rowerową na prawym brzegu Popradu. Dyrekcja Generalna Dróg i Autostrad w Krakowie ogłosiła już przetarg na te roboty.

- Z tego co wiem, a trzeba pamiętać, że inwestycja ma charakter międzynarodowy, Słowacy oczekują, że jeszcze w tym miesiącu Małopolski Urząd Wojewódzki wyda stosowne pozwolenia dotyczące wpływu inwestycji na środowisko i pozwolenie na budowę mostu - mówi Edward Bogaczyk, burmistrz Piwnicznej-Zdroju. - Polska strona ma niewiele więcej do powiedzenia przy tej budowie, bo 96 proc. robót budowlanych wzięli na siebie Słowacy. Ja tylko się mogę cieszyć, że wreszcie będzie stąd bliżej do Budapesztu, Wiednia, a także z tego, że nie będzie tutaj miejsca dla ciężkich samochodów.
Nawet teraz, kiedy są ograniczenia przejazdu ciężkich pojazdów, po obecnej drodze prowadzącej z Piwnicznej do przejścia granicznego w Mniszku przemykają się nocą tiry. Mimo groźby wypadnięcia z osłabionej osuwiskami trasy, która nie będzie prędko naprawiona, gdyż GDDKiA przekazała ją w zarząd gminie.

- Nie stać nas na jej remont, więc będzie pełnić rolę drogi dojazdowej do dwóch prywatnych budynków i ścieżki rowerowej na szlaku karpackim - wyjaśnia burmistrz Bogaczyk.

Janina Żywczak z Łomnicy uważa, że największym dobrodziejstwem dla przyrody będzie zakaz poruszania się samochodów ciężarowych przez ten międzynarodowy szlak.

- Ludzie zaczną do nas wreszcie przyjeżdżać na wypoczynek - mówi z nadzieją łomniczanka. W dolinie Popradu nie ma nawet miejsca na parkingi dla tirów, zresztą i Słowacy też się nie kwapią z puszczaniem tędy ciężkich ładunków.

Kto się z Sądecczyzny wybierze tym szlakiem na południe, będzie miał do dyspozycji samochody osobowe, autobusy i pociągi.
1) Po takich zmianach, droga DK87 nie powinna być drogą krajową. Nie spełnia bowiem żadnego z pierwszych sześciu warunków z Art. 5 ustawy Prawo Drogowe. Chyba, że spełnia warunek 7 i jest drogą o znaczeniu obronnym (ale tego się raczej nie dowiemy).

2) Mam tylko nadzieję, że zakaz nie będzie dotyczył autobusów.

3) Natomiast marzenia mieszkańców, że przez dolinę Popradu nie będą jeździć potężne ciężarówki są pozbawione podstaw. Taki stan gwarantuje największe w kraju nagromadzenie rozlewni wód mineralnych w rejonie Muszyny i Krynicy. Chyba, że kiedyś powstanie obwodnica Krynicy.
dobrze ze ten most/wiadukt troche wyprostuja :)
^^ fakt, nie raz jak sie tam trochę mocniej depnie, to potem jest się ciężko złożyć w tym zakręcie.
Nie wiedziałem, że ten most to takie spore przedsięwzięcie. Kawał infrastruktury technicznej. Byleby wykonawca fuszerki nie odwalił. Ciekawe czy w planie jest jakaś modernizacja drogi w stronę Młodowa. Myślę o jakimś ścięciu niewielkim górki lub wyprostowaniu kilku łuków. Chociaż z drugiej strony jakby tam potem miał kto mocno deptać... :nuts:
niby ktora droge do mlodowa? z Rytra przeciez nie dojedzie samochodem (rowerem owszem, polecam z ns i z powrotem :) ) a od glownej jest normalnie przeciez.

btw jak tam sie jezdzi po saczu? -4 *, sol powinna pomagac a po tym co widzialem na drodze przez podegrodzie i dalej to sadze ze w saczu nie jest ciekawie. poza tym to pieknie pada i oby tak dalej, w niedziele na kulig :)
zygmuntowi raczej chodziło o krajową 87 Nowy Sącz => granica państwa
dzięki quaku2, dokładnie o tą mi chodziło (DK87). Ze zdjęć wynika, że parametry drogi się znacznie poprawią w okolicy wiaduktu więc ciekaw jestem czy ktoś pomyślał o dalszej poprawie w stronę Młodowa, bo w stronę centrum Rytra poprawiać nie ma za bardzo co - jest prosto jak od linijki. Tyle że chyba kostka brukowa

A ta droga o której mówi fxxx, to z tego co pamiętam istnieje/istniała od Suchej Strugi do Głębokiego (nie wiem czy dobrze odmieniam). Ogólnie był chyba już w samym Głębokiem problem z wąskim mosteczkiem ale na upartego dałoby radę samochodem. Głowy nie dam jednak uciąć, bo mój stan wiedzy jest sprzed kilku lat. Może Poprad coś nabroił od tamtego czasu?
oj nabroił nabroił! jechałem w sierpniu z suchej strugi do głębokiego cały czas wzdłuż popradu i jakieś 200 m to już raczej samochodem osobowym nie zrobi.
a tak poza tym to sa moze jakieś plany naprawy dk 87 w oklicach granicy(paranoja!!!) ?
no sa sa, slowacy nam most wybuduja, od granicy autostrada a od nas sciezka :lol:

ze 2 miesiace temu ktos o tym pisal, ma byc most do 8 ton chyba i droga naprawiona u nas raczej
11
W temacie panowała ponad półtoraroczna susza, którą należy przerwać fotorelacją z odcinka Stary Sącz (rondo z DW969) - Piwniczna Zdrój.
Najpierw prezentuję zdjęcia (http://picasaweb.google.pl/Drogi13/DK87StarySaczPiwnicza#) z końca lutego tego roku z odcinka Stary Sącz - początek Piwnicznej. Tutaj tylko kilka na zachętę.

Zaś zdjęcia (http://picasaweb.google.pl/Drogi13/DK87Piwniczna#) z samej Piwnicznej oraz kilka ogólnych widoków na tę drogę pochodzą z końca czerwca 2009 roku. Proszę patrzeć na opisy! Znów - kilka na zachętę.

Wrażenia
Droga jest odcinkami niezła (czasem nawet wyśmienita), odcinkami straszna (w Obłazach Ryterskich, Rytrze i za Barcicami, przed granicą). Część trasy widokowa. Aktualnie w Rytrze remontowany jest wiadukt kolejowy.

Pozdrawiam,
Michalus
See less See more
Fajne zdjęcia! Pamiętam ,że kiedyś jeździłem na wakacje w te okolice.

Czy przed granicą są jeszcze te zwężenia spowodowane osówiskami?
Raczej tak, choć ja sam zawsze jeżdżę przez Leluchów i nie do końca orientuję się co do stanu DK87 przed granicą.

Pozdrawiam,
Michalus
Most Łomnica - Mnisek nad Popradom

Artykuł z Gazety Krakowskiej 22.06.2010 roku pod mylącym tytułem:
Jest nowe przejście na Popradzie

Kierowcy podążający przez Sądecczyznę na Słowację w końcu odetchnęli z ulgą. Nie muszą już korzystać z długich objazdów i nadkładać kilkudziesięciu kilometrów, aby przekroczyć południową granicę. Od soboty ponownie otwarte jest przejście graniczne Piwniczna-Zdrój - Mniszek nad Popradem.

- Z przywróceniem ruchu na drodze do Mniszka musieliśmy poczekać aż ustabilizuje się sytuacja pogodowa. Dopiero wtedy przystąpiliśmy do doraźnych napraw drogi - informuje Tadeusz Pytko, kierownik Rejonowego Zarządu Dróg Krajowych w Nowym Sączu.

Trasa do Mniszka ponad miesiąc była całkowicie zamknięta. Wszystko za sprawą aktywnych osuwisk. W jednym miejscu dotychczasowa jezdnia zapadła się o ok. 80 cm. Dlatego pracownicy Zarządu Dróg musieli w pierwszej kolejności uszczelnić wszystkie spękania, wyprofilować i położyć nową nawierzchnię. Nie udało się, niestety, uniknąć pewnych ograniczeń w ruchu. Tonaż wjeżdżających na drogę pojazdów został ograniczony z 3,5 do 2,5 t.

- Starej trasy nie da się w 100 procentach zabezpieczyć przed osuwiskami. Dlatego zdecydowaliśmy, aby nie prowadzić tam więcej prac. W zamian ze stroną słowacką przygotowywaliśmy projekt nowej trasy - mówi Pytko.

Komunikacyjna rewolucja nad Popradem czeka nas w przyszłym roku. Wtedy to powstanie duży most graniczny. Słowacki inwestor zapewnia, że dostosuje nową przeprawę do ruchu najcięższych samochodów.

Nowy przejazd na Słowację rozpocznie się w miejscu obecnego skrzyżowania drogi wojewódzkiej nr 971 z drogą powiatową do Łomnicy-Zdrój. Projekt przewiduje tam budowę dużego ronda, a następnie przerzucenie wiaduktu nad drogą i linią kolejową do Muszyny i Krynicy. Przedłużeniem wiaduktu będzie wspomniany most nad Popradem, który skieruje ruch samochodów od razu do Mniszka na Słowacji (omijając odcinek zagrożony osuwiskami). Dotychczasowa droga krajowa nr 87 pozostanie dostępna dla aut osobowych, głównie jako dojazd do ośrodków wypoczynkowych w Podoliku, dzielnicy Piwnicznej. Do Mniszka będzie prowadzić, póki nie wyeliminują jej kolejne osuwiska.

- Projekt całej inwestycji opracowują Słowacy. Oni też sfinansują większość prac. Naszym głównym zadaniem będzie budowa infrastruktury po polskiej stronie - mówi Andrzej Kamiński z Wojewódzkiego Zarządu Dróg Krajowych w Krakowie. Koszty polskiej części dojazdu szacuje na kilkadziesiąt milionów złotych. Pod koniec września spodziewa się wydania pozwolenia na budowę.
Artykuł.

Zastanowiło mnie trochę, że wiadukt ma być także nad drogą do Muszyny (DW 971). Po krótkich odwiedzinach na stronie wujka G. znalazłem coś takiego (9 MB). Pomimo, że folder po słowacku to chyba wszystko jest jasne.
Przy okazji dowiedziałem się, że słowacy mają już wszystkie potrzebne dokumenty, ale "Zlyhala poľská strana, ktorá ešte stále nemá stavebné povolenie" i zamiast rozpocząć budowę w maju, to jest szansa najwcześniej w październiku.
Może nie sam Sącz, ale bezpośrednio związane z Sączem. Dk87, od Młodowa aż do nowo budowanego wiaduktu, prawie na całej swojej długości droga otrzymałą nowy asfalt. Tam od lat aż się prosiła o to, jednak ostatnie powodzie spowodowały duże szkody, m in uskok, obsunięcia drogi.
We wrześniu po wiadukcie

RYTRO. Już za miesiąc może być gotowy nowy wiadukt nad torami kolejowymi prowadzącymi z Nowego Sącza do Krynicy-Zdroju. Nie tylko usprawni ruch kołowy, ale także będzie ciekawym elementem architektury w tej miejscowości.

Wiadukt budowany jest na trasie krajowej przechodzącej przez Rytro, prowadzącej między innymi do słowackiego Mniszka nad Popradem. Z punktu widzenia kolejarzy natomiast zastąpi stary, kilkudziesięcioletni przejazd nad torami, który, zdaniem ekspertów, nie nadawał się do dalszej eksploatacji.

- Kierownictwo firmy wykonawczej "Mostmar" zapewnia, że w ciągu dwóch tygodni położy oba pasy asfaltu i zrobi zjazdy z wiaduktu - powiedział nam wczoraj wójt Rytra Władysław Wnętrzak. - A to oznacza, że ruch nową trasą może być puszczony już we wrześniu. Równocześnie zostanie rozebrany stary wiadukt.

Poprzednio istniejące ostre, niebezpieczne zakręty przed wjazdem z obu stron zostały zniwelowane. Budowla mosto wa zostanie wyposażona w siedemnaście punktów świetlnych, co sprawi, że wieczorem będzie ozdobą tej części Rytra.

- Nie udało się na razie włączyć do inwestycji nowego dywanika asfaltowego na odcinku granitowej kostki, przeklinanej przez kie rowców - mówi wójt Wnętrzak. - Być może Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wykona nawierzchnię w następnej kolejności.

Pełną parą idą roboty przy usuwaniu elementów zerwanego mostu kolejowego w Biegonicach. Ukończenie nowego planowane jest pod koniec listopada. Wówczas zostanie przywrócone połączenie kolejowe z Nowego Sącza na Krynicę.

Dziennik Polski

See less See more
1 - 20 of 251 Posts