SkyscraperCity Forum banner

[DK91] Włocławek

446920 Views 2359 Replies 111 Participants Last post by  marcinbudowniczy
Ogromna inwestycja, więc zasługuje na osobny wątek :)
------------------------------------------------------
O ile pogoda pozwoli, to być może jeszcze w lutym rozpocznie się I etap przebudowy DK1 we Włocławku. Jest to długo oczekiwana inwestycja, na którą czekają mieszkańcy Włocławka, a także tysiące kierowców przejeżdżający codziennie przez miasto.

Włocławski odcinek DK1 liczy sobie ok 14 km i w większości jego stan najlepiej pozostawić bez komentarza.

Jezdnia w kierunku Torunia:

Jezdnia w kierunku Łodzi:

Wyremontowany pod koniec 2007 roku 1,5 km odcinek jezdni w stronę Torunia na wysokości Anwilu(fot. furidopl):

W ramach przebudowy nastąpi m.in.:

-przebudowa nawierzchni drogowych z rozbudową ciągów pieszo – rowerowych,
-rozbudowa skrzyżowań wraz z poprawą geometrii na odcinkach szlakowych,
-przebudowa zatok autobusowych,
-przebudowa obiektów inżynierskich, w tym: wiaduktu kolejowego nad bocznicą kolejową, mostu nad rzeką Zgłowiączką, przejścia podziemnego w rejonie dworca PKP/PKS, trzech kładek dla pieszych nad trasą;
-przebudowa i zabezpieczenie istniejącej sieci uzbrojenia terenu w dostosowaniu do rozwiązania geometrycznego trasy,
-kompleksowa przebudowę oświetlenia i sygnalizacji świetlnej,
-oznakowanie trasy i wyposażenie jej w urządzenia bezpieczeństwa ruchu,
-wykonanie urządzeń zabezpieczających otoczenie trasy od uciążliwości ruchu pojazdów, w tym ekranów akustycznych,
-urządzenie zieleni w pasie drogowym.

Całość inwestycji szacowana jest na ok 280 mln zł. Miasto na chwilę obecną ma obiecane dofinansowane z UE w wysokości 134 mln.

Pierwszy etap przebudowy (za środki własne miasta) obejmie 2 km odcinek w samym centrum miasta, od mostu na Zgłowiączce do restauracji McDonald's.

Umowa na przebudowę włocławskiego odcinka drogi krajowej nr 1 podpisana

We włocławskim magistracie we wtorek, 26 stycznia podpisano umowę z wykonawcą przebudowy prawie dwukilometrowego odcinka krajowej „jedynki”. Jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające, remont drogi ruszy już za 22 dni.

Zakresem przebudowy zostanie objęty odcinek ulicy Okrzei od skrzyżowania z ulicą Lunewil do okolic placu Powstania Styczniowego. Roboty będzie prowadzić konsorcjum firm – „Aprivia” SA z Wysogotowa, „Hydrobudowa Polska” SA z Wysogotowa, „Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjno-Drogowych” SA z Nowego Tomyśla i „Husar Budownictwo Inżynieryjne” Sp. z o.o. z Włocławka. Konsorcjum wykona remont za kwotę 39,48 mln zł.

- Odcinek, o którym jest mowa, jest bardzo wyeksploatowany. Panuje tu wzmożony ruch tranzytowy i miejski – tłumaczy prezydent Andrzej Pałucki – Dlatego zdecydowaliśmy, że ten fragment będzie jako pierwszy odbudowywany.

Zakres robót drogowych obejmuje przebudowę nawierzchni jezdni wraz z podniesieniem parametrów technicznych drogi, budowę i przebudowę ciągów pieszo-rowerowych, zjazdów oraz zatok autobusowych. Wykonawca zajmie się także budową i przebudową kolektorów i kanałów deszczowych wraz z budową wylotu do rzeki Zgłowiączki. Wyremontowane zostanie przejście podziemne w rejonie dworca PKP/PKS na szerokości pasa drogowego. Wykonawca będzie musiał zagospodarować istniejące tereny zielone, a także wprowadzić oznakowanie pionowe i poziome wraz z urządzeniami bezpieczeństwa ruchu.

Funkcję inżyniera kontraktu będzie pełniło konsorcjum firm – Przedsiębiorstwo Obsługi Inwestycyjnej Sp. z o. o. z Bydgoszczy oraz Przedsiębiorstwo Usług Inwestycyjnych „Eko-Inwest” S.A. ze Szczecina. Inżynier będzie pełnił swoje usługi przed rozpoczęciem robót, w trakcie trwania oraz w okresie gwarancji jakości wykonanych robót budowlanych.

Planowany czas zakończenia inwestycji to 30 czerwca 2011 r. Od momentu rozpoczęcia prac budowlanych pojawią się utrudnienia w ruchu. Jak zapewnia dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg, Piotr Kosseda o wszystkich niedogodnościach mieszkańcy Włocławka będą na bieżąco informowani.

- Oczywiście będą stawiane tablice informacyjne, ale kierowcy nie mogą jeździć na pamięć – mówi Piotr Kosseda z MZD – Stąd już dziś apelujemy, by na bieżąco zwracać uwagę na znaki, bo może się zdarzyć, że będą się one zmieniały kilka razy dziennie.

To dopiero początek zmian. Ratusz zapewnia bowiem, że w ciągu najbliższych 3 lat zostanie wyremontowany cały włocławski odcinek A1. Około 134 mln zł na przebudowę krajowej jedynki ma do nas trafić z unijnej kasy. Minister Infrastruktury, Cezary Grabarczyk potwierdził tę informację w rozmowie z prezydentem Pałuckim oraz senatorem Andrzejem Personem.
Źródło: www.wlc.pl
Jednocześnie miasto przygotowuje się do ogłoszenia kolejnego przetargu obejmującego przebudową inny odcinek.

Przygotowywany jest już przetarg na wyłonienie wykonawcy remontu kolejnego odcinka "jedynki”, od Zgłowiączki do granic miasta przy Anwilu, na pasie w kierunku Torunia. Jego ogłoszenie spodziewane jest w marcu. Na tym jednak nie koniec. Ratusz zapewnia, że w najbliższych trzech latach zostanie wyremontowany cały włocławski odcinek drogi.
Źródło: www.pomorska.pl
See less See more
10
1 - 20 of 2360 Posts
^^
Zgodzę się kolego ten odcinek to masakra. Jechałem w lipcu i we wrześniu 2009 r. łata na łacie i dziura w ......... Bardzo potrzebny remont. Ale nie wiem przypadkiem czy ten temat nie był już poruszany w innym wątku dot. DK1
Tak, na pewno wątek się przyda, między innymi to fotorelacji z postępu prac, które na pewno będą interesowały innych użytkowników skyscrapercity, a częściowo przecież też jako kierowców, którzy nie raz i nie dwa przejeżdżali przez nasze miasto.
Teraz musimy cierpliwie czekać jak mateczka natura odpuści i pojawią się pierwsze promyki słońca i roztopy i zamiast łatania dziur rozpocznie się prawdziwa przebudowa. Myślę, że na pewno trzeba będzie uważnie śledzić przebieg tej inwestycji, ponieważ pod względem i technologicznym i organizacyjnym jest ona bardzo trudna bo przewiduje przebudowę, właściwie kompletne zniszczenie tego co jest obecnie i stworzenia nowej kanalizacji deszczowej, podbudowy i wreszcie nawierzchni w najbardziej ruchliwym fragmencie miasta, nie mówiąc już, że sama jedynka jest przez tranzyt oblegana no i do tego dochodzą kursy autobusów, samochodów osobowych. Miejmy nadzieję, że nie będzie żadnych opóźnień i 30 czerwca 2011 roku zostanie ogłoszone zakończenie robót a włocławianie będą wreszcie mogli poruszać się po równej nawierzchni ;)
Oczywiście jest to jedynie morza w kropli potrzeb, bo jest to zaledwie 2km z 14, ale jak mówiłem, chyba najtrudniejszy odcinek. Myślę, że mogę się częściowo zobowiązać do regularnych fotorelacji z placu budowy :)
See less See more
Ten remont zostanie zakończony nie wcześniej niż 2 lata przed wybudowaniem i oddaniem do użytku A1 na odcinku Toruń Czerniewice-Kowal, kiedy to Włocławek będzie można całkowicie ominąć od zachodu elegancką autostradą. Zapewne wówczas ruch (zwłaszcza tranzytowy) na zrypanej włocławskiej DK1 znacznie zmaleje. Ale oczywiście mimo tego remont tego odcinka DK1 jest bardzo potrzebny.
... i zamiast łatania dziur rozpocznie się prawdziwa przebudowa.

mimo wszytsko mam nadzieje ze na odcinkach nie objędtych pierwszym etapem przebudowy, pozimowe ubytki zostana uzupełnione i nikomu nie przyjdzie do głowy odpuszczanie tego bo "przeciez niedługo bedzie remont"
No dokładnie, miałem na myśli, że wreszcie zamiast łatania na tym remontowanym odcinku wreszcie ruszy przebudowa :)
Wrzuci ktoś filmik? Ja na razie nie mam trasy przez Włocławek (choć to dla zawieszenia dobra wiadomość).
Wyremontowany pod koniec 2007 roku 1,5 km odcinek jezdni w stronę Torunia na wysokości Anwilu(fot. furidopl):
Nowa nawierzchnia i piach na jezdni.
Piach ten jest tylko na krótkim odcinku, nanoszony przez auta zatrzymujące się przy widocznym na zdjęciu barze. O utwardzenie tego "parkingu" powinien już zadbać właściciel tego baru.
Pamiętam jak wracałem z nad morza właśnie przez DK1 i we Włocławku stan nawierzchni był tragiczny. Dobrze, że tą drogę wyremontują.
^^ Te same wspomnienia. Najgorszy odcinek na całej trasie nad morze.
Na stronie internetowej jednego z podwykonawców pojawił sie plan organizacji ruchu podczas przebudowy Dk 1
link:http://husar-hbi.pl/dk1.html
I etap:
See less See more
Wynika z tego, że na początek remontowany będzie odcinek od Lunewil do Kościuszki od strony dworca.

EDIT: Chyba jednak trochę krótszy to będzie odcinek, do ulicy Bauera.

EDIT2: Coś mi się poprzewracało i źle spojrzałem. Rzeczywiście na początek będzie remontowany odcinek od Bauera do Lunewil od strony sądu.
Wynika z tego, że na początek remontowany będzie odcinek od Lunewil do Kościuszki od strony dworca.
Na moje to od Lunewil do wyjazdu z pod CH City - pierwszy przejazd pomiędzy pasami ruchu za skrzyżowaniem Okrzei- Wojska Polskiego - Kapitulna
Zastanawia mnie jedno... na schemacie jest pokazane, że nitka wschodnia - od strony sądu zostanie najpierw poddana remontowi, a dziś zrywali chodnik od strony pogotowowia zaraz od mostu do Lunewil. W jakim celu? Z jednej strony będą robić ulice a z drugiej chodnik?:D
A może jakoś poszerzą ulice od mostu do Lunewil?

Na schemacie widać że do Bauera jest pierwszy etap.. i tu dziś też poszerzali zjazd z Okrzei w Bauera - pas zielony rozkopali i pewnie płyty betonowe ułożą, tak jak przy rondzie obok sądu.

Szkoda, że nie zrobią tego remontu w pierwszym etapie od mostu nad Zgłowiączką - od ul Szpitalnej, bo ten most też nie jest w dobrym stanie. Szczególnie wjazd na niego od strony Łodzi to tragedia, albo bardzo powoli trzeba wjechać i ominąć zapadającą się studzienkę albo wjechać na przeciwny pas gdy nic nie jedzie.

ps a to tak dla informacji... jak w Toruniu wyremontowali ulicę... http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,7562873,Drogowcy_zdecydowali__trzeba_poprawic_Kaszownik.html
i tak to jest wybrać tanią firmę w przetargu to później wychodzi to niezbyt ciekawe i dla kierowców i dla budżetu miasta
See less See more
Jakiś czas temu nie pamiętam na jakiej stronie znalazłem projekt DK1 przez Włocławek. Data wykonania projektu to 15.11.2006. Ciekawe czy według tego projektu zostanie to wykonane.
Liczę że obrazy jakie wkleję będą dosyć wyraźnie, bo były najpierw w pdf. Mi osobiście pewne zmiany, który zaszły w projekcie się nie podobają. Zaznaczyłem je kolorem i opisałem.

Pierwsza część od mostu do skrzyżowania:

Zielony Kolor - przejście przez ulice. Uważam że powinni je przesunąć w stronę mostu, tak aby piesi mieli mniej do przejścia - mniejsze niebezpieczeństwo - byłoby 2+2, a jest 3+2 chodzi o liczbę pasów jezdni;
Niebieski Kolor - pasy jezdni które wskazują na wyłączenie z ruchu, jeśli tak będzie to niezłe korki będą aby wjechać w Kapitulną z Kilińskiego, i tak samo jak zjeżdża się ze skrzyżowania w Kilińskiego. Chociaż i tak niektórzy kierowcy nie umieją wykorzystać pasów jezdni do końca...

Słabo są widocznie zaznaczenia których dokonałem, ZIELONE są na pasach obecnych bez świateł przy pogotowiu; NIEBIESKIE - są na wjeździe w Kapitulną i wjeździe w Kilińskiego, w tych miejscach drugi pas ruchu jest zakreskowany co oznacza wyłączenie go z użytku.

Druga część od skrzyżowania do ul Bauera

Kolor Czerwony - wyjazd/wjazd ul Baura, podoba mi się pomysł z tymi dodatkowymi pasami ruchu, pomogą łatwiej zjechać z Okrzei i włączyć się do ruchu na Okrzei..

Ale się i tak zastanawiam czy zgodnie z tym projektem będzie to wykonane.
See less See more
2
Ogromna inwestycja, więc zasługuje na osobny wątek :)

-wykonanie urządzeń zabezpieczających otoczenie trasy od uciążliwości ruchu pojazdów, w tym ekranów akustycznych,
Delikatnie to ujmując zdjęcia nie przedstawiają jeszcze najgorszych fragmentów drogi.

Wychowałem się we Włocławku i do dziś przypomina mi się jakie dźwięki wydaje TIR przejeżdzający przez źle osadzoną studzienkę na ulicy Toruńskiej.
Stoją tam majestatycznie 3 "szafy" (ENGLAND - kto z Zazamcza ten wie), które działają jak wielki ekran akustyczny.
Z jednej stronu TIR-y walą albo na Łódź albo na Gdańsk, z drugiej pociągi PKP do Kutna albo do Torunia :nuts:
Zresztą nie w sposób nie zauważyć tych bloków :)
Od pociągu nie uciekniemy ale estetyczne ekrany akustyczne się należą :).
^^pociagi aż tak mocno nie przeszkadzają (mieszkałem na Pogodnej wiec tez cos o tym wiem;)), zreszta coraz mniej juz ich jeżdzi. NIgdy natomiast nie chciałbym mieszkać przy trasie takiej jak DK1, nawet świezo wyremontowanej i gładkiej jak stół.

Dzis od samego rana w TVN24 była mowa o Włocławku i dzurach w "jedynce" ale nie jakis reportaz tylko przytoczone telefony i maile widzów, wczoraj natomiast w RMF tazke telefony kierówców przejeżdzających przez miasto. Czekam teraz na niezadowolenie tych którzy beda przejezdzac przez miasto podczas remontu, a potem tych którzy po remoncie stwierdza ze i tak cos jest nie w porzadku.

"Bo to Polska własnie..." ;)
Jak piszę Taj pociągi są niegroźne bo ich już mało jeździ. Ja mieszkam w blokach "anglikach" tak więc jedynka bardziej daje się we znaki, szczególnie jak tiry zasuwają i wpadną w dziurkę... Najgorzej chyba mają Ci, co mieszkają może od trasy jakieś 2-3m w domkach jednorodzinnych...

Taj co do stwierdzenia, że będzie zawsze ktoś komu coś się nie spodoba, to fakt... Uważam że jeśli coś robić, robić to z głową raz a dobrze i myśleć przyszłościowo a nie tylko aby było teraz, a za jakiś czas znowu coś poprawiać...

A włocławski odcinek już był znany od dawna:D
1 - 20 of 2360 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.