SkyscraperCity Forum banner

[DK92] Rzepin - Poznań - Warszawa

172675 Views 629 Replies 163 Participants Last post by  czaro13
Dziś 20 marca przemierzałem powyższą trasę i popykałem trochę zdjęć. Trasa jest kombinowana: Konin-Słupca DK92, następnie Słupca-Września A2 i Września-Poznań DK92 czyli tak, jak jeździ większość... Enjoy! :)

Wjeżdżamy na DK92 (2 km za Koninem)

do Poznania 91 km, jest pobocze, jest (w miarę ) ok :)

"piękne" garby

Golina - niedawno modernizowany odcinek, czerwone wysepki

Rondo w Golinie,w lewo A2 (płatna), a my prosto...

Dziury, wyrwy, ubytki, koleiny, ostre zakręty-normalka na tej trasie

Rondo w Słupcy

Prosto 92 do Poznania, a my na A2! (też do Poznania :))

Węzeł Słupca

Już na A2 :happy:

Tabuny TIRów (ale tylko na "bezpłatnym" odcinku)

Wiadukt nad A2, w tle przejście dla zwierzyny

MOP

Pozostałość po pasie awaryjnym dla samolotów czyli mamy też lewe pobocze!

3 km do Wrześni

Wiadukt DW442 Września-Kalisz, w niektótych atlasach błednie oznaczane jako miejsce węzła

Prosto do Poznania, a my, jak większość...

w prawo na DK92

Płatna A2 w stronę Poznania-pustki...

Rondo rozprowadza ruch w róznych kierunkach, my do Poznania

Autostrada nad nami, my DK92

Wiadukt nad linią kolejową Poznań-Warszawa

Ograniczenia, ale zarówno dla kierowców, jak i okolicznych mieszkańców

Nawierzchnia pozostawia wiele do życzenia

Czarny punkt w Nekli, ograniczenia, później światła

zmodernizowany odcinek

wiadomo co...

Kładka dla pieszych

W Kostrzyniu koniec pasa awaryjnego

Stan nawierzchni-różny

Paczkowo - przed przejściem-fotoradar

W pobliżu przebiega linia kolejowa Poznań-Warszawa

Przed Swarzędzem ostrzeżenie przed korkami

Przedmieścia Poznania

Wjeżdżamy do Poznania, po prawej fabryka Volkswagena

Węzeł w Antoninku, my w lewo

ul. Warszawska, w tle wieżowiec Akademii Ekonomicznej

zaraz rondo Śródka, w tle katedra

i... koniec atrakcji :colgate:
See less See more
38
1 - 20 of 630 Posts
zdjecia fajne ale nutka pesymizmu napawaja mnie pustki na A2.od kwietnia sie zmieni ale tylko dla TIRów...
trasę P-ń -> Kostrzyń i dalej na Gniezno robie czasami i 4 razy dziennie :) ogólnie nie jest źle - gdy mniejszy ruch ze Śródki 10-15 min i juz Kostrzyń.

Płatną A2 do Wrześni jest jakies 20-35 min, "zwykłą" godzina :D
smar said:
3 km do Wrześni
No jaaa... to juz jest kurde czwarty typ znaku do oznaczania wezlow autostradowych w Polsce! Co prawda wygladem najbardziej zblizony do tego "aktualnego", ktory jest na A4 w GOPie i na remontowanym odcinku Krzywa-Wroclaw, ale jednak INNY! Po prostu rece opadaja! :bash:

Smar, dzieki za fotorelacje!

pozdr!
smar said:
Węzeł Słupca
Wczoraj w ten wjazd bysmy sie nie zmiescili wracajac z meczu :D Jest on strasznie odstry i przy duzej predkosci ciezko w niego wejsc ;D
[92] Września - Konin

Przedstawiam szczegółową fotorelację z odcinka DK92 Września - Konin (alternatywnego do A2):
obwodnica Wrześni

za Wrześnią

zjeżdżamy z wiaduktu nad linią kolejową

Strzałkowo

'obwodnica' Słupcy (w prawo na A2)

przed wiaduktem kolejowym

pusto :)

i tu kończy się dobra nawierzchnia

Golina

w prawo na A2

Kawnice

w Koninie zaczyna sie odcinek 1x4

za ok 500m będzie rondo i wjazd na "II przeprawę" czyli aktualnie budowany most i przyszłą DK25

to tyle :)
See less See more
27
Fajna fotorelacja smar - to moja ulubiona trasa:)
Nic dziwnego że większość kierowców woli z Poznania do Wrześni jechać DK 92 i dopiero za Wrześnią zjechać na A2, bo po pierwsze jest to trasa bezpłatna, 2 pasmowa, w nienajgorszym stanie mimo wszystko, no i poza tym jadąc od strony Konina do miasta lepiej się wjeżdża z DK 92 niż z A2 (no może za wyjątkiem węzła Krzesiny).

Gratuluje soposobu oznakowania. Weź tu się człowieku połap szybko co i jak. A to tylko jeden przykład.
Miejscami całkiem fajnie ta trasa wygląda.
See less See more
2
Brawo smar- ty to umiesz zrobić foto-relacje :p - a tak po za tym to dziwnei jak sie widzi trase nr 92 bez TIR-ów
[DK2]Warszawa-Sochaczew-fotorelacja

Witam!!!
W dniu 31 lipca postanowiłem wrócić z Warszawy do Łodzi nie tak jak zwykle jeżdże czyli gierkówką ale przez Łowicz.
Moim zamiarem było zrobić fotorelację Warszawa-Łowicz-Stryków-A2-Emilia-Łódź.Niestety za Sochaczewem przestałem robić zdięcia ponieważ zaczeła mi się kończyć bateria a chciałem zrobić też zdięcia na A2.
Zrobiłem za to niezwykle obszerną fotorelację z odcinka Warszawa-Sochaczew.
Oto i ona.

Warszawa ul.Wolska.Może mister X napisze coś więcej o tym odcinku.

Już jesteśmy za Warszawą.

Zaczyna się droga śmierci.:(

Ożarów Mazowiecki.Czy miasteczko to ma w planach obwodnicę.

Zaczyna się obwodnica Sochaczewa. :)

I to wszystko.Mam nadzieje że sie podobało.
Jarecki: zdięcia ulicy Wolskiej i Połczyńskiej zrobiłem dla nie-warszawiaków którzy nie znają tej trasy.Myślę że mimo dużego ruchu coś tam jednak na nich widać :) .
Aha i jeszcze jedno.Czy posiadacie jakieś informację na temat pływalni w Ożarowie(architekt,rok budowy itp.)???Bardzo mi się spodobał ten budynek :)
PZDR
Adas
See less See more
226
Z tego co widac, wyjazd w Wawy to istna droga przez mękę....ciekawe co zobaczymy na kolejnych zdjeciach..czekamy z niecierpliwoscia....

Swietna fotorelacja. Widac ze na niedawno remontowanych (moze sie myle)odcinkach sa juz koleiny! :)
See less See more
I chyba na szczęście się mylisz :) bo znam dosyc dobrze tę drogę i moge powiedziec, że tam leży stary asfalt :).

Dzięki za b. szczegółową fotorealcje :cheers: Owodnicy IOżarowa chyba nie ma w planie, bo przecież i tak niedługo (pobożne życzenia, ale to pewnie gł. wymówka) bedzie zbudowana równoległa A2, gdzie przeniesie się większosc samochodów jeżdżących aktualnie DK2.

Pzdr :)
Ehm... droga na której jedyny raz w życiu miałem naprawdę dużą szansę się zabić, w zasadzie cudem sie wyratowałem. Aż ciepło mi sie zrobiło jak patrzyłem na tą relację...

A wyjazd z Warszawy jak wyjazd, na Połczyńskiej (bo to Połczyńska nie Wolska) nie jest jeszcze znowu aż tak tragicznie. Poza tym większość tego ruchu jedzie nie poza miasto tylko na Jelonki i do pobliskiego Tesco ;)
Jechałem tą drogą miesiąc temu do Łowicza, by tam skręcić na DW-703 (taką nietypową drogę sobie wybrałem do Kalisza). Jazda bardzo ciężka, jedzie się wolno (nie można wyprzedzać, bo duży ruch z naprzeciwka), za Sochaczewem do Łowicza - zniszczona nawierzchnia (nie pamiętam, czy na całym odcinku), do Łowicza z Wawy około 1,30 h (o ósmej rano w piątek), w Łowiczu skręt w lewo, przez DK-2 (wtedy jeszcze jechał tą drogą cały ruch z Zachodu) bez świateł na DK-14.
Ciekawy wątek, ale mam malutką uwagę - wyluzuj z robieniem nie potrzebnych zdjęc. Dla mnie jako mieszkańca Warszawy ale i dla tych co nie znają ulicy Wolskiej pierwsze kilkanaście zdjęc w tej fotorelacji jest bez sensu - jest tak duży ruch, że nie widać zbyt wiele, non stop rzuca się w oczy to BMW.
Nie bierz tego tak bardzo do siebie ale zrozum, że przy tak dużych ilościach zdjęc, mając nawet dobre łącze czas otwierania i przeglądania wątku się znacznie wydłuża.
Jarecki: masz rację troche nie przemyślane...ale mniejsza o to.
Sęk w tym jak dojechac do wezla w Strykowie w miare bezpiecznie i szybko. Bede jechał z Wawra. Myslalem o wariancie Gora Kalwaria Grojec potem "8" do Skierniewic i ....
Macie jakies ciekawe pomysly?
Jadąc popołudniu lub wieczorem tą trasą od strony Warszawy pamiętajcie zawsze o :cool:

BTW Rzeczywiście za dużo powtarzających się ujęć
fotorelacja na 5! fotek zes narobił sporo, chyba co 30sec zes kolejno robił ;D
miszelos said:
Jarecki: masz rację troche nie przemyślane...ale mniejsza o to.
Sęk w tym jak dojechac do wezla w Strykowie w miare bezpiecznie i szybko. Bede jechał z Wawra. Myslalem o wariancie Gora Kalwaria Grojec potem "8" do Skierniewic i ....
Macie jakies ciekawe pomysly?
Wydaje mi się, że najlepiej dojechać do Rawy i dalej DK-72 do Brzezin i DW-708 do Strykowa. Tam wcale nie jedzie się tak żle, na pewno będzie szybciej niż pchać się gdzieś drogami lokalnymi od Skierniewic.
1 - 20 of 630 Posts