SkyscraperCity banner

1 - 20 of 227 Posts

·
Registered
Joined
·
7,050 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Знаме на община град Добрич | Герб на град ДобричОфициален уебсайт: www.dobrich.bgНаселение: 91 030 жители (към февруари 2011 година)
Квартали на Добрич: жк.Балик, жк.Дружба 1, жк.Дружба 2, жк.Дружба 3, жк.Дружба 4, жк.Югоизток, жк.Изгрев, жк.Христо Ботев, жк.Иглика, жк.Строител, жк.Добротица, Рилци, Йовково, Пенета, кв.Авиограда

under construction...
 

·
Registered
Joined
·
7,050 Posts
Discussion Starter #2 (Edited)
Main projects

Ремонт на пешеходната зона на град ДобричСнимки: Дарик ДобричКонкурс за градския парк на Добрич


С по-голяма резолюция

Идейният проект на консорциума "Архитекти за Добрич" за реконструкция на градския парк "Свети Георги" в Добрич бе класиран на първо място в конкурса на общината.

Архитектите получават 85.7 точки. На второ и трето място са "Селко 7" - София с 65,81 точки и "Дизайн груп студио"- София с 52,31 точки.

"Архитекти за Добрич" предлагат изграждане на трасе за екстремно колоездене през пресечена местност, а за по-малките и техните родители ще бъде изградена оригинална въжена детска площадка, носеща името "Въжения град в небето".
Проектът включва и градина "Романтика", в която ще има арка, беседка, пейки, колонада с дървени перголи и пълзящи рози, фонтан, както и богато озеленяване. Ще бъде изграден нов мост над езерото и нови площадки с пейки над водата.
На западния вход на парка ще има площад с рок сцена на открито, ледено езеро, в което през топлите месеци ще има скейт парк, площ за излагане на художествени елементи, обществени тоалетни и амфитеатрално разположени пейки. Достъпът на превозни средства ще бъде ограничен, като на входа на парка ще има паркинг за 72 автомобила. Обособява се и зона за разхождане на домашни любимци.
Проектът има за цел да възстанови и развие "Серпентините", известни като "Алпинеума", както и да реши някои проблеми, свързани с достъпността на средата. Предвижда се премахване на стъпалата в най-горната и най-долната части на съоръжението, като за целта ще се изградят още една двойка рампи в северната му част. Чрез преплитането на многостъпална водна каскада през междинните площадки ще се създаде привлекателна среда, която ще продължи да събира хората през горещите дни.
Ще бъде ремонтиран и мемориалният комплекс "Хан Аспарух".

В конкурса, който приключи в края на миналата седмица, участваха 7 екипа проектанти и архитекти. 3 от проектите бяха дисквалифицирани, тъй като не са пълни и не отговарят на предварителните насоки и задания, уточняват от общинския пресцентър.

За три дни в община Добрич са получени над 800 анкетни карти от граждани, като 590 от тях гласовете са за същия консорциум. Проектът за реконструкция на градския парк е за 5 млн. лв. и с него ще се кандидатства по оперативна програма "Регионално развитие", по схемата "Зелена и достъпна градска среда". Има възможност и за допълнителни 5 млн. лв.

Работните чертежи трябва да бъдат представени през декември. Депозирането на проекта трябва да бъде до 13 януари 2013 година.

under construction...
 

·
TODOR
Joined
·
31 Posts
Слагат козирка на новото игрище в Добрич
Средствата в размер на 132 000 лева вече са осигурени от държавата.

Правителството в оставка днес одобри отпускането на целева субсидия за капиталови разходи по бюджета на община Добрич.

Добрич ще получи до 132 000 лева за поставянето на козирка над трибуните на спортно-тренировъчното игрище в градския парк „Св. Георги”.

Средствата се осигуряват предвид изключителната важност на обекта за подобряване на инфраструктурата на общината, съобщават от правителството.

Припомняме, че модерното футболно игрище с изкуствена тревна настилка бе открито на 20 септември 2011 година. То се ползва от юношите и мъжете на ФК Добруджа за мачове и тренировки, и дава възможност за целогодишно ползване, дори и при лоши атмосферни условия. През февруари представителният състав на жълто-зелените игра на този терен контроли с Калиакра, Несебър и Спартак (Варна), като по трибуните имаше между 200 и 300 зрители на всеки мач. Съвсем скоро феновете на футбола ще имат ново удобство при гледането на мачове там - козирка.
Източник: http://www.dobrichonline.com
 

·
Registered
Joined
·
14,949 Posts
Не знам дали е за тази тема. Досега не съм бил в града. Реших да хвърля бърз поглед на центъра му с Google Street View. И останах силно изненадан каква огромна пешеходна зона има в Добрич! Не е в най-доброто състояние, но размерът й ме порази...
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Пешеходната зона на Добрич е огромна за размерите на града. И си е в отлично състояние. Половината я ремонтираха преди година и нещо. Другата е изпълнена качествено. Освен това по центъра е пълно със солидни сгради. Изобщо центъра а и много места в града са типичен пример за социалистически прогрес. Очевидно сега това не е особено актуално.
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,527 Posts
Ремонтираха околовръстното

17 април 2013

Ще монтират и нови пътни знаци

Приключи ремонтът на околовръстния път на Добрич, съобщиха от пътното управление.

Това е едно от най-натоварените направления, с над 12 000 преминаващи моторни превозни средства за денонощие.

През април ремонти се извършват по девет отсечки, с акцент върху второкласните пътища.

Строителите работят по направленията Добрич-Варна, Добрич-Оброчище, Владимирово-Добрич, Добрич-Балчик и други. Предстои ремонт и по направленията Генерал Тошево-Кардам и Добрич-село Балик.

През май идва редът и на третокласните пътища. Тогава ще бъде възстановена пътната настилка от 12 хиляди квадратни метра.

Едновременно с пътните ремонти, предстои да бъдат монтирани нови пътни знаци и стоманено-предпазна ограда с дължина 3 хиляди метра.
http://www.dobrichutre.bg/2013/04/17/163657-remontiraha_okolovrustnoto
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,527 Posts
това нещо струва 10 бона? :eek:hno:

Детелина Николова откри нова фитнес площадка на открито


08 май 2013, 10:36 | Dobrichutre

Кметът Детелина Николова откри нова фитнес площадка на открито в ж.к. „Стефан Караджа”. Това е първата площадка с фитнес уреди на открито в Добрич, извън Градски парк „Свети Георги”.
Фитнес площадката е изградена по проект на общината „Чиста околна среда”, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда на стойност близо 10 000 лева.

Съоръжението се състои от 3 уреда, единият от които е пригоден и за хора с увреждания. Настилката на площадката е бетонова с покритие от гумени плочи, противоударни.
Извън финансирането по проекта община Добрич монтира две пейки, а предстои поставянето на още 5, които ще осигуряват отдих и почивка.

Предвижда се и озеленяване през есента. Жилищен комплекс „Стефан Караджа” ще бъде включен в интегрирания план за градско възстановяване и развитие с изграждане на детска площадка и благоустрояване.http://www.dobrichutre.bg/2013/05/08/166375-detelina_nikolova_otkri_nova_fitnes_ploshtadka_na_otkrito
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,527 Posts
Скейтпарк и ледена пързалка ще са атракции на Добрич10 май 2013

От юни започва нова реконструкция на парка

Община град Добрич има одобрено поредно проектно предложение – „Зелена и достъпна градска среда”, съобщи инж. Надежда Петкова, зам.-кмет на Община Добрич. То се отнася за реконструкцията и обновяването на градския парк „Св. Георги”.

На практика общината ще усвои 5 милиона лева и още толкова за подобряване функционалността и условията за прекарване на свободното време, спорт, отдих и туризъм в парка.Dobrichutre.bg припомня, че модернизирането на парка започна преди години, но частично, със средства по „Красива България” и на Община Добрич.Предстои да бъдат реновирани около 500 дка със средствата, които ще бъдат отпуснати по ОП „Регионално развитие”.

Ремонтните дейности ще обхванат трите части на парковото езеро.

Планирано е изграждане на функционални зони, като ледена пързалка и скейтпарк.

Голям е интересът към изграждането на скейтпаркът, който ще се превърне в притегателен център за любителите на екстрийма не само от страната, но и от съседна Румъния, твърдят от общината.

Предвидени са също арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад.

По проекта са предвидени пълна рехабилитация на алеите и изграждане на велотрасета в парка. Реконструкция ще бъде извършена на ул. „Ген. Колев”, която е с достъп до парка, и на съоръженията в Спортния комплекс „Простор” – футболни, волейболни и баскетболни игрища.

На Мемориалният комплекс „Хан Аспарух” е предвидено художествено осветление.От Общината се надяват строителните работи да приключат до края на следващата година.

Очаква се на 20 май да бъдат подписани договорите по проекта „Зелена и достъпна градска среда”.

През юни се очаква подписване на договори с фирмите изпълнители, в случай, че няма обжалване след провеждане на процедурите за обществени поръчки и начало на строително-монтажните работи.
http://www.dobrichutre.bg/2013/05/10/166816-skeytpark_i_ledena_purzalka_shte_sa_atraktsii_na_dobrich
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,527 Posts
:cheers:

Кметът на Каварна спря строежа в резервата „Яйлата"Кметът на община Каварна спря строителството на рибарска хижа в резервата "Яйлата", съобщи кметският наместник на село Камен бряг Добринка Ялнъзова, цитирана от БТА.
Заповедта е издадена след прокурорска проверка от районния прокурор на Каварна и главния архитект на община Каварна до изясняване законосъобразността на строителството в резервата. В момента на мястото на строежа се очакват специалисти от районните дирекции за строителен контрол от София, Варна и Бургас, които трябва да извършат подробна проверка на възобновеното строителство.
Скандалният строеж започна преди шест години, когато за няколко дни беше излята бетонната плоча на приморската тераса в северната част на Яйлата. Собственици на терена са братята Павлови от Генерал Тошево. Нотариалният акт е за 1500 дка с рибарски заслон, разрушен обаче преди близо 40 години.
Контролните органи тогава видяха, че се изливат съвсем нови основи и спряха строежа.
http://www.dobrichutre.bg/2013/05/14/167502-kmetut_na_kavarna_sprya_stroezha_v_rezervata_yaylata
 

·
Registered
Joined
·
148 Posts

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,527 Posts
На всеки час добричлии вече чуват градският часовникОт няколко дни часовниковата кула в Архитектурния етнографски музей „Старият Добрич” „оживя”. Община град Добрич е намерила решение за поддръжка на старинния часовник.

Часовниковата кула е изградена още със създаването на етнографския комплекс през 70-те години на миналия век и вече се е превърнала в една от емблемите на Добрич.
При изграждането й е поставен уникален часовников механизъм, използван в началото на миналото столетие. В предишни години кулата не отброяваше часовете и камбанният й звън беше утихнал, защото трудно се намираше майстор, който да поддържа механизма. Намерено е вече инженерно решение.

Мелодичният камбанен звук на всеки час създава специална атмосфера, която е в унисон със стародавната среда, пресъздадена в етнографския комплекс.
http://www.dobrichutre.bg/2013/05/23/168907-na_vseki_chas_dobrichlii_veche_chuvat_gradskiat_chasovnik
 
1 - 20 of 227 Posts
Top