SkyscraperCity Forum banner

[Dolnośląskie] Spacerkiem po... - by jasiek67

393725 Views 2717 Replies 89 Participants Last post by  mpaw82
W tym wątku chciałbym pokazać uroki tego województwa i to nie tylko popularnych miejsc, które można znaleźć w każdym przewodniku, ale i mniejsze miejscowości, ciekawe miejsca i zabytki, a także fajne pejzaże i miejsca godna uwagi, ogólnie wszystkiego co się z nim wiąże .
Chciałbym to pokazać w formie spaceru (bez przewodnika ;)) z krótkimi tylko opisami dotyczącymi danego miejsca, czy miejscowości.
Mam nadzieję, że uda mi się Was zainteresować tym wątkiem i znajdziecie tu coś dla siebie, a może skłoni Was do odwiedzenia tych miejsc ;).
Oczywiście wszelkie sugestie, komentarze i uwagi mile widziane :)

Z uwagi na to, że prowadzę odrębny wątek o Legnicy, zrezygnowałem ze zdjęć tego miasta na pierwszej stronie na rzecz spisu treści.

BAGNO PAŁAC *
BARDO ŚLĄSKIE *
BOLESŁAWIEC
BOLKÓW +ZAMEK *
CHOCIANÓW + PAŁAC *
CHOJNÓW *
DUNINO - PAŁAC *
GRODZIEC - ZAMEK *
GRYFÓW ŚLĄSKI *
JAWOR *
JAWORZYNA ŚLĄSKA + ZLOT LOKOMOTYW *
KAMIENIEC ZĄBKOWICKI + ZAMEK + OPACTWO POCYSTERSKIE *
KAMIENNA GÓRA *
KŁODZKO + TWIERDZA
KROTOSZYCE - PAŁAC *
KUNICE + POLODOWCOWE JEZIORO *
LEGNICKIE POLE + KOŚCIÓŁ I KLASZTOR *
LUBACHÓW - ZAPORA *
LUBIĄŻ + KOŚCIÓŁ I KLASZTOR *
LUBOMIERZ *
LWÓWEK ŚLĄSKI *
MAŁUSZÓW - PAŁAC *
MILICZ
PIECHOWICE *
PIELGRZYMKA
PILCHOWICE - ZAPORA *
PŁAWA DOLNA - KOŚCIÓŁ *
PROCHOWICE + ZAMEK
PRUSICE *
SŁUP
SREBRNA GÓRA - TWIERDZA *
STANISŁAWÓW - WIDOKI
STRZEGOM
SZKLARSKA PORĘBA
ŚCINAWA
ŚRODA ŚLĄSKA
ŚWINY - ZAMEK
ULESIE - KOŚCIÓŁ
WAMBIERZYCE + BAZYLIKA
WINNICA GRANGIA CYSTERSKA
WLEŃ
WOŁÓW
ZAGÓRZE ŚLĄSKIE + ZAMEK "GRODNO"
ZŁOTORYJA *
ZŁOTY STOK + SZTOLNIE
ŻMIGRÓD

* - W ten sposób na prośbę jednego z forumowiczów oznaczyłem miejscowości, w których jest komplet zdjęć.

Część zdjęć została wykasowana przez operatorów hostingów, ale jeśli byłby ktoś zainteresowany, jestem w stanie uzupełnić większość z nich. Proszę tylko o kontakt.
See less See more
1 - 20 of 2718 Posts
11
Na początek wycieczka do Grodźca. Zamek położony jest na południe od drogi Chojnów - Bolesławiec.

Kilka ogólnych zdjęć zamku
1

2

3

4

5

6

7

8

9

Wejdziemy na chwilę do środka.
10

11

Trzeba przyznać, że po remoncie dachu, całość prezentuje się o wiele lepiej.
See less See more
7
I kilka zdjęć komnat zamkowych
12

13

14

I pięknych widoków z wieży zamkowej
15

16

Na Grodziec wybrałem się głównie w związku z "XV Biesiadą Zespołów Kresowych"
17

18
See less See more
Jasiek przeszukaj swe zbiory i podmień zdjęcia Legnicy na bardziej dosłonecznione. Nie żebym się czepiał, ale te które zapostowałeś, z uwagi na mocno popołudniową porę focenia nie oddają w pełni uroku tych miejsc.
^^Ale właśnie o to mi chodziło;), żeby je pokazać w innym świetle . Takich "dobrze nasłonecznionych" fotek tych miejsc, jest na legnickich stronach sporo, a ja chciałem je pokazać trochę inaczej :), jeszcze nie zdjęcia nocne, ale już nie dzienne ;). Poza tym zachodzące słońce też stanowi fajne tło :)
10
Ciekawym punktem wycieczek może być tama na Bobrze w miejscowości Pilchowice.
Widok na tamę i elektrownię z mostu położonego poniżej zapory.
1

I sam most.
2

I wchodzimy na tamę
3

4

5

6

Widok z tamy w kierunku wspomnianego mostu i na zabudowania elektrowni
7

Widok na zalew
8

W głębi widać przystań i dworzec kolejowy.
9

Które trochę przybliżymy ;)
10
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Fajne ramki ;) - reszta rzecz jasna również ciekawa :eek:kay: (oglądam z zaciekawieniem i dużą przyjemnością).
6
Okolice Pilchowic, to nie tylko zapora. Znajduje się tam kilka czynnych elektrowni wodnych.

Przy drodze na zaporę znajduje się jedna z nich.
11

12

13

14

15

Ponad drogą na Strzyżowiec stoi piękny wiadukt kolejowy.
16
See less See more
  • Like
Bardzo przyjemnie się ogląda - świetne zdjęcia. Praktycznie każde z nich można od razu wydrukować i sprzedawać jako pocztówki ;)
Czekam na więcej - bardzo estetycznie zapowiadający się wątek :)
Tak i ja jestem tego zdania, super temat i liczymy na więcej fotografii
9
No no, ale połechtaliście moje ego :| i chociaż wiem, że to czysta kurtuazja, cieszę się że ktoś tu zagląda :)

Będąc w okolicy Pilchowic, warto zaglądnąć do pobliskiego Wlenia.
Jest to niewielkie (ok. 9900 mieszkańców), malowniczo położone miasteczko (między górami Izerskimi a pogórzem Kaczawskim), mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Jelenią Górą, a Lwówkiem Śląskim.
Muszę przyznać, że bardzo lubię takie miejscowości, bo zwiedzenie jej nie zajmuje dużo czasu z uwagi na zwartą zabudowę (mimo, że jest co pooglądać ), to jeszcze człowiek zdąży coś zjeść i jedzie dalej zwiedzać ;)

A trzeba jeszcze dodać, że Wleń otrzymał prawa miejskie już w 1214:shocked:.

Spacer zaczniemy od Rynku.
Ratusz, siedziba władz miejsko-gminnych
1

2

Przed Ratuszem pomnik Gołębiarki, bo do XVIII wieku Wleń słynął z targów gołębi.
3

I dość przyjemna zabudowa Rynku, choć nie wszystkie kamieniczki są odremontowane, nie jest tragicznie ;) (oczywiście mogło by być lepiej :)
4

Pogoda niestety nie była najlepsza (trochę zabrakło mi słońca) ale myślę, że da się oglądać ;)
5

6

7

8

9
See less See more
  • Like
11
I wychodzimy z Rynku ;), ale już nieopodal jest kościół Św. Mikołaja.
10

11

12

Wejście główne.
13

I wejście boczne.
14

Ogólne zdjęcie wnętrza kościoła
15

Żeby zobaczyć kilka fajnych kamieniczek, wcale nie trzeba daleko odchodzić od centrum (i za to lubię takie miejscowości ;))
16

17

18

19

I na koniec najokazalszy chyba budynek Ośrodka Rehabilitacyjno - Opiekuńczego Zgromadzenia Sióstr Św. Elżbiety.
20
See less See more
  • Like
9
Największe atrakcje znajdują się jednak w okolicy Wlenia, a są to ruiny XII wiecznego zamku (do którego niestety nie udało mi się już dotrzeć) i Zespół Pałacowo-Parkowy Lenno, który jeszcze udało mi się obfocić ;)
21

22

W skład zabudowań wchodzi również kapliczka, niestety nieczynna.
23

24

Zabudowania gospodarcze zespołu
25

26

I sam pałac
27

28

29
See less See more
  • Like
Dajesz Jasiek, dajesz!! Zdjęcia rewelacja, normalnie można by z nich nielichy przewodnik zrobić. Bardzo przyjemnie się ogląda! Ja chcę więcej :)
10
W następną wycieczkę, chciałbym Was zaprosić do Bolesławca.
Miasto to jest trochę pomijane i nie doceniane, a wg. mnie to jedno z ładniejszych miast na DŚ.
Bolesławiec to ok. 40 000 mieszkańców, więc i do zwiedzania jest trochę więcej, dlatego spacer podzielę na etapy ;), a zaczniemy od Rynku .

Tzn, zanim wejdziemy do Rynku, najbliższa jego okolica.
Fragment Rynku i Ratusza.

Brama dzieląca (a może łącząca ;)) Rynek z kościołem Wniebowzięcia N.M.P.

I rzut oka na Rynek ze wzniesienia przed kościołem.

Uliczki prowadzące do Rynku (nazw nie pamiętam, bo nigdy nie przewiązywałem do tego wagi ;))

I jeden z ładniejszych zabytków, kościół Wniebowzięcia N.M.P.

Do którego powrócimy później :)
See less See more
Piękne zdjęcia - ładnych miejsc :|.
11
No i wchodzimy do Rynku. Ponieważ jest tam co oglądać (wg. mnie oczywiście), to wizytę podzieliłem na dwie części :)

Część 1
Na początek Ratusz

I kamieniczki okalające Rynek.
Budowniczy nie przewidzieli, chyba ery aparatów cyfrowych i wybudowali kamienice tak, że trzeba je fotografować pod słońce, stąd na niektórych fotkach różne bliki ;):D

See less See more
^^
SSSUPERRR :eek:kay: - acz zdjęć zrobiło się już sporo za dużo na tej stronie (nawet przy moim w marę szybkim necie - 4 Mbity - wczytuje się już całkiem dłuuuuuugooo - jednak warto poczekać :|, świetna robota :applause:).
1 - 20 of 2718 Posts