SkyscraperCity Forum banner

[Dolny Śląsk] Budownictwo międzywojenne

2692 Views 3 Replies 2 Participants Last post by  Ledigenheim
*A więc zakładam analogiczny temat, który dotyczyć będzie budownicta międzywojennego na Dolnym Śląsku. Przy okazji zapraszam wszystkich chętnych do współtworzenia tego wątku, przed wszystkim osoby z innych dolnoślaśkich miast, bo pomimo, iż 'hydral' jest niezastąpiony, to zawsze coś może umknąć mej uwadze. Przeszukajcie swoje zbiory zdjęć, przejdźcie się po okolicy, może znajdziecie coś co się nadaje do zaprezentowania w tym wątku.

* Chciałbym się w nim skupić przed wszystkim na obiektach mniej znanych, zapomnianych lub też już nieistniejących, by pokazać, że Wrocław podobnie jak Katowice był modernistycznym tytanem i pomimo, że wiele obiektów się zachowało, część uległa zniszczeniu i nie wiadomo, czy ktokolwiek, kiedykolwiek je odbuduje. Oczywiście temat ten nie mógłby funkcjonować bez przypomnienia, wszystkich wielkich wrocławskich pomników moderny, ale nie to jest tu najważniejsze, tylko ukazanie i próba uchwycenia specyficznej urody tego stylu.

Zacznę od Wałbrzycha, który nigdy nie słynął z modernizmu, ale jak się okazuje i tam znaleźć można parę perełek i ciekawych obiektów:

DT "Centrum", dawny dom handlowy firmy "Shocken":

Został wybudowany w roku 1929 według projektu Bernharda Sturtzkopfa. Co ciekawe znalazł się on w publikacji Instytutu dla Nowej Kultury Przemysłowej (Institut fuer neue Industriekultur) pod tytułem: "Nieznany Modernizm. od Eberswalde do Wałbrzycha". Zainteresowanych tym obiektem odsyłam do tej książki, jest świetna przynosi wiele informacji na temat nieznanych modernistcznych obiektów na tarenie Dolnego Śląska i Łużyc.

Kino "Górnik", dawne Kino "Capitol

al. Wyzowlenia
Rok 1929 wybudowane według projektu wrocławskiego architekta Ludwika Moshamera.

Miejska Komenda Policji:

ul. Mazowiecka 2
Okolicznosci powstania budynku nieznane.

Ośrodek Szkolenia Technicznego:

Pl. Skarżyńskiego 1
Dawniej Urząd Pracy.

Teatra Lalki i Aktora:

ul. Buczka 16
Dawne Kino Lalka.

Fabryka Porcelany "Krzysztof":

Przychodnia przy ul. Browarnej 3:

Zespół Szkół nr 1 im. Ignacego Paderewskiego:

ul. Paderewskiego 17.
Budowa: 1926-1928.

Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno - Połozniczy:

ul. Paderewskiego 10

Kultura klinkieru w Wałbrzychu:

ul. Cicha:

ul. Rolnicza 3-7:

Wiewiórka i sowa:

Okrąglak na rogu Piłsduskiego i Namysłowskiego:

Nowe miasto:

ul. Kozury

Śródmieście:

ul. Welońskiego

ul. Lotników, Willa nr 3

Sobięcin:

ul. Henri Barbusse'a

Podgórze:

Jak na jedne post wystarczy. Cdn...
1 - 4 of 4 Posts
Koleja porcja modernizmu, jak na razie dalej penetruje dolnośląskie miasta. Tym razem co nieco ze Strzegomia:

Szpital Powiatowy im. W. Oczki:

Wydaje się być w całości zachowany. Buodowa chyba 1927(8)-1929
ul. Wrocławska 46

Okrąglak przy pl. 1 Maja:

Budynki "Rejonu Energetycznego Strzelin":

ul. Dzierżoniowska 51.
Widoczne wpływy ekspresjonizmu ceglanego. We Wrocławiu jest podobnych stacji transformatorowych kilka:

Budynki Mieszkalen przy ul. Dzierzoniowskiej:

Budynek przy Rynku:

Chodzi o ten po lewej, jak widać z klinkierowym detalem na elewacji. Niestety w obecnym stanie prezentuej się zupełnie inaczej, zapewne "zmodernizowany" po wojnie. Szkoda...

Jeszcze jeden warty uwagi budynek mieszkalny:

Ul. Polna przy skrzyżowaniu z ul. Leśną. Zdjęcie z lat 1945-50, nie wiem niestety nic nie wiem na temat jego boecnego stanu, może ktoś ze Strzelina na forum zda realcje?

Zabudowa mieszkalna na, właściwie już archiwalnych, zdjęcia. Zwykle robione są po wojnie lub w latach 60tych, mają swój specyficzny klimat, dlatego je wkleję tutaj:

Następny będzie Głogów...
Co zmalowałeś przy wrzucaniu zdjęć, że mam same czerwone krzyżyki?
Widzę tylko pierwszych sześć.
Co zmalowałeś przy wrzucaniu zdjęć, że mam same czerwone krzyżyki?
Widzę tylko pierwszych sześć.
Ja nic nie zmalowałem, bo temat wyświetlił mi się normalnie parę razy po jego utworzeniu. Najwyraźniem malują coś na serwerze strony, z której zdjęcia zaczerpnąłem. Oni ostanio mają tam jakieś cergeiel z tym, trzeba czykac, bywa że i dwa dni jest niedostępna...
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.