Koleja porcja modernizmu, jak na razie dalej penetruje dolnośląskie miasta. Tym razem co nieco ze Strzegomia:
Szpital Powiatowy im. W. Oczki:
Wydaje się być w całości zachowany. Buodowa chyba 1927(8)-1929
ul. Wrocławska 46
Okrąglak przy pl. 1 Maja:
Budynki "Rejonu Energetycznego Strzelin":
ul. Dzierżoniowska 51.
Widoczne wpływy ekspresjonizmu ceglanego. We Wrocławiu jest podobnych stacji transformatorowych kilka:
Budynki Mieszkalen przy ul. Dzierzoniowskiej:
Budynek przy Rynku:
Chodzi o ten po lewej, jak widać z klinkierowym detalem na elewacji. Niestety w obecnym stanie prezentuej się zupełnie inaczej, zapewne "zmodernizowany" po wojnie. Szkoda...
Jeszcze jeden warty uwagi budynek mieszkalny:
Ul. Polna przy skrzyżowaniu z ul. Leśną. Zdjęcie z lat 1945-50, nie wiem niestety nic nie wiem na temat jego boecnego stanu, może ktoś ze Strzelina na forum zda realcje?
Zabudowa mieszkalna na, właściwie już archiwalnych, zdjęcia. Zwykle robione są po wojnie lub w latach 60tych, mają swój specyficzny klimat, dlatego je wkleję tutaj:
Następny będzie Głogów...
Szpital Powiatowy im. W. Oczki:
Wydaje się być w całości zachowany. Buodowa chyba 1927(8)-1929
ul. Wrocławska 46

Okrąglak przy pl. 1 Maja:

Budynki "Rejonu Energetycznego Strzelin":
ul. Dzierżoniowska 51.
Widoczne wpływy ekspresjonizmu ceglanego. We Wrocławiu jest podobnych stacji transformatorowych kilka:

Budynki Mieszkalen przy ul. Dzierzoniowskiej:

Budynek przy Rynku:
Chodzi o ten po lewej, jak widać z klinkierowym detalem na elewacji. Niestety w obecnym stanie prezentuej się zupełnie inaczej, zapewne "zmodernizowany" po wojnie. Szkoda...

Jeszcze jeden warty uwagi budynek mieszkalny:
Ul. Polna przy skrzyżowaniu z ul. Leśną. Zdjęcie z lat 1945-50, nie wiem niestety nic nie wiem na temat jego boecnego stanu, może ktoś ze Strzelina na forum zda realcje?

Zabudowa mieszkalna na, właściwie już archiwalnych, zdjęcia. Zwykle robione są po wojnie lub w latach 60tych, mają swój specyficzny klimat, dlatego je wkleję tutaj:

Następny będzie Głogów...