Zabytki w opałach
http://www.tygodnik.walbrzyski.pl/index?Act=show_doc&id_doc=11390
W samym środku Wałbrzycha umiera szacowny gmach wpisany do rejestru zabytków.
Umiera na oczach wszystkich i nie ma mocnych na jego właściciela, czyli Oddział Nieruchomości PKP we Wrocławiu. Nie pomagają monity Państwowego Urzędu Ochrony Zabytków. - Ponieważ nie wykonano naszych zaleceń z czerwca 2005 roku, dotyczących zabezpieczenia budynku przed zimą, 19 sierpnia br. sprawę skierowaliśmy do Prokuratury Rejonowej w Wałbrzychu, by ustaliła sprawców tych zaniedbań - mówi kierownik delegatury urzędu ochrony zabytków Barbara Obelinda. - Czujemy się bezsilni, bo korespondencja najpierw z wałbrzyskim, a teraz wrocławskim Oddz. Nieruchomości PKP pełna wniosków i zaleceń wskazujących na konieczność remontu gmachu, stanowi opasłe tomy, a właściciel nic sobie z tego nie robi - dodaje. W ostatnim z pism urząd domaga się uzupełnienia szyb w oknach dachowych, wykonania obróbek blacharskich, remontu elewacji oraz takiego zabezpieczenia, aby nie wykradano elementów zdobniczych, do czego, niestety, już doszło.
[...]
Mowa o tym pałacyku:
Ten wołający o ratunek reprezentacyjny gmach w centrum Wałbrzycha został wybudowany na siedzibę dyrekcji renomowanej fabryki porcelany Karla Tielscha (obecnie Porcelana Wałbrzych S.A.)
Szczęśliwy (mam nadzieję) epilog tej historii:
Zabytek odzyska dawny blask
http://e-walbrzych.pl/index.php?rok=2008&miesiac=02&dzien=19
Artur Szałkowski, 19 lutego 2008
Tylko nam nowi właściciele pałacu Tielscha, najstarszego i najpiękniejszego wałbrzyskiego biurowca, zdradzili szczegóły renowacji obiektu. Remont ma ruszyć za kilka tygodni. W odrestaurowanym budynku mają być ekskluzywne biura, siedziba artystów malarzy i wystawa porcelany z pobliskiej fabryki byłego właściciela pałacu.
Gospodarzami okazałego pałacu przy ul. Armii Krajowej 7a zostało małżeństwo miejscowych przedsiębiorców z branży ubezpieczeniowej. Na razie nowi właściciele zastrzegają sobie anonimowość. Wyjaśniają, że nie chcą niepotrzebnego rozgłosu do czasu zakończenia remontu. Jesteśmy pierwszymi, którym ujawnili szczegóły przedsięwzięcia.
Zakup z sentymentu
– Postanowiłem kupić pałac już kilka lat temu. Za każdym razem, kiedy obok niego przejeżdżałem było mi żal, że taki piękny obiekt popada w ruinę – opowiada właściciel. – Nie ukrywam, że kierował mną również sentymenty. Z wykształcenia jestem ceramikiem i pracowałem kiedyś w zakładach porcelany Krzysztof i Wałbrzych. Ten drugi należał w przeszłości do Carla Tielscha byłego właściciela pałacu.
Kiedy PKP ogłosiły przetarg, przedsiębiorca postanowił obejrzeć nieruchomość, by mieć pewność, że remont jest możliwy i opłacalny. Z zewnątrz budynek był w opłakanym stanie. Okazało się jednak, że w środku wygląda znacznie lepiej.
– Oprócz nas do przetargu zgłosiła się jeszcze firma z Opola, która specjalizuje się w skupowaniu nieruchomości i odsprzedawaniu ich z zyskiem – wyjaśnia nabywca pałacu. – Potraktowałem ten przetarg prestiżowo. Czułem się jak reprezentant całego Wałbrzycha i postanowiłem, że dołożę wszelkich starań, by zabytek pozostał wwałbrzyskich rękach. Przedsiębiorca nie chce zdradzać ceny zakupu. Z informacji przekazanych przez PKP, była ona niewiele wyższa od ceny wywoławczej – 650 tysięcy złotych.
Najpierw dach i elewacja
Bez tajemnic nowy właściciel rozmawia z nami o planach remontowych. Za kilka tygodni ma się rozpocząć remont dachu. W tym roku planowane jest również wykonanie nowej elewacji, połączone z rekonstrukcją detali architektonicznych i opracowanie projektów wymiany instalacji elektrycznej i centralnego ogrzewania. Wprzyszłym roku ma być remontowane wnętrze. Właściciele pałacu Tielscha chcą, by znalazły się w nim ekskluzywne pomieszczenia biurowe i pracownie miejscowych artystów malarzy. Zamierzają też urządzić w największej sali pałacu wystawę porcelany z fabryki Carla Tielscha. Pomoc w pokonaniu trudności związanych z inwestycją zadeklarowała już konserwator zabytków.
– Chętnie służymy fachową poradą i doświadczeniem – mówi Barbara Obelinda, szefowa wałbrzyskiej delegatury służby ochrony zabytków. – Możemy udzielić informacji, jak zdobyć część pieniędzy na remont z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, z jakich opłat w czasie trwania inwestycji zwolniony jest właściciel, udostępniamy również wykaz dobrych architektów i projektantów z odpowiednimi uprawnieniami.