SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 316 Posts

·
Banned
Joined
·
3,613 Posts
Discussion Starter · #3 ·
dirdam said:
Quin sentit té fer-ne dos?
Perquè cadascun respon a coses diferents, crec entendre.

El ct. és el més difícil d'aconseguir, perquè els dominis amb dues lletres són polítics; corresponen a estats o, en alguns casos, a territoris molt singulars (Gibraltar, per exemple, en té).

El cat., en canvi, formaria part de la família dels dominis de caire cultural, atorgats a organitzacions, entitats, col·lectius... No té connotacions polítiques, per la qual cosa hauria de ser més fàcil d'aconseguir; podria funcionar com a domini no d'un país sinó d'una llengua, d'una cultura.
 

·
Registered
Joined
·
20,359 Posts
Jordi Berlin said:
No el tenen perquè no els fa falta, perquè ja tenen el domini polític que ja els dóna cobertura per a tot... ;)
Llavors en què quedem, o .ct com a domini polític que "dóna cobertura per a tot" o .cat com a domini lingüístic per l'àmbit del català.

Sky said:
De fet ja existeix un domini pel món lingüístic del castellà, el ".esp", però jo només l'he vist als grups d'Usenet.
Doncs no en tenia ni idea. Gràcies Sky.
 

·
Banned
Joined
·
3,613 Posts
Discussion Starter · #9 ·
dirdam said:
Llavors en què quedem, o .ct com a domini polític que "dóna cobertura per a tot" o .cat com a domini lingüístic per l'àmbit del català.
Doncs no sé molt bé quina és l'estratègia de Montilla. Jo diria que amb el .ct ja n'hi hauria prou. El .cat podria ser una opció per si el .ct no pogués ser.
 

·
Banned
Joined
·
3,613 Posts
Discussion Starter · #11 ·
El domini .cat podria ser operatiu l'últim trimestre del 2005

Informació publicada al setmanari 'Actual':

La tramitació del domini .cat avantatja el .ct

L'indicador de l'àmbit cultural català a internet podria començar a ser plenament operatiu durant l'últim trimestre d'aquest any

ENRIC BRUGUERA
Barcelona

La presència catalana a internet pot tenir domini propi a la xarxa a tombar de l'estiu vinent, quan s'hauran concretat els detalls comercials i tècnics per al funcionament normalitzat de l'indicador .cat La creació d'aquest domini, patrocinat per l'Associació puntCAT, no representa el reconeixement de la reivindicació d'un domini territorial propi per a Catalunya, ni per part de l'Estat espanyol ni des d'instàncies internacionals, però el fet d'aglutinar iniciatives i contiguts d'àmbits culturals i lingüístics catalans pot fer pressió en favor del domini territorial .ct, reclamat unànimement per totes les forces polítiques del Parlament de Catalunya l'any 1996.

L'aprovació del domini .cat va entrar en la recta final fa unes poques setmanes al Consell General de l'Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), durant la conferència que va celebrar a la ciutat argentina de Mar del Plata. Tal com ja va avançar l'Actual en l'edició del 23 de desembre passat, els últims requeriments tècnics demanats pel màxim òrgan mundial de regulació de dominis als promotors de l'associació puntCAT feien preveure una imminent llum verda. Aquesta es va produir en primera instància durant la reunió que el consell directiu de l'Icann va mantenir a finals de febrer sota la presidència de Vinton Cerf, considerat un dels pares d'internet i que ja havia expressat la seva simpatia per diverses iniciatives catalanes a la xarxa durant les seves últimes visites a Catalunya i les Illes.

La plena operativitat del domini .cat resta ara pendent de tramitacions legals i tècniques que en fixin el funcionament quotidià. Tècnicament, el .cat és un gTLD, domini del primer nivell genèric patrocinat, cosa que obliga l'agent que ha impulsat el seu reconeixement a definir les fòrmules de gestió a partir de la seva aprovació. L'associació puntCAT, que fins ara ha obtingut el suport de més de 64.000 particulars i 2.500 entitats i empreses, té previst també de promoure una fundació per a la gestió normalitzada del nou domini.

Un dels esculls que ha superat el .cat fins ara ha estat el de les eventuals reticències que podien mostrar instàncies polítiques vinculades a l'àmbit lingüístic de la comunitat que l'impulsava. Els Governs d'Andorra i Catalunya mai li han negat el suport, i els executius del País Valencià i les Illes tampoc hi han mostrat un rebuig frontal. El Govern central espanyol, per la seva banda, va mostrar-li el seu suport a finals de l'any passat per boca del ministre d'Indústria, Josep Montilla, que tampoc no va tancar la porta a un domini territorial .ct per a Catalunya.

Però la reivindicació del domini .ct, ara per ara, presenta una situació radicalment diferent. En aquest cas, es tracta d'un ccTLD, domini de màxim nivell de país, normalment reservat a estats reconeguts internacionalment i a entitats a les quals els estats de què depenen els concedeixen l'homologació ISO 3166 per equiparar-les al màxim rang en matèria de telecomunicacions.

A Catalunya, qui promou el domini .ct és l'Associació en Defensa del Domini .ct (ADD.ct), que s'empara en el suport que el 1996 va rebre la reivindicació per part de totes les forces polítiques del Parlament. Aquesta homologació ISO 3166, a més del domini territorial propi, facilitaria la normalització de l'identificador català a matrícules de cotxes, segells o cartografia. Comptant que l'homologació depèn exclussivament del Govern de Madrid, l'ADD.ct vol que aquesta reivindicació s'inclogui en el nou Estatut.
 

·
¡Viva el metro!
DavoR
Joined
·
60,997 Posts
CT és Cartagena...
:D
 

·
Moderator
Joined
·
43,512 Posts
Recolzes la creació del domini d'Internet ".ct" per a Catalunya?

La Generalitat pedirá al Gobierno un dominio que la identifique como nación

EFE

BARCELONA.- La Generalitat quiere que el dominio '.ct' identifique a Cataluña "como nación en Internet", y por ello pedirá al Gobierno que solicite la creación del dominio. En respuesta al diputado de CiU Antoni Castellá, el conseller de Universidades, Investigación y Sociedad de la Información, Carles Solá, asegura que su departamento "ha revisado el proceso necesario para tener un dominio '.ct' que identifique a Cataluña como nación".

El conseller precisa en la respuesta que cabe diferenciar esta reivindicación del dominio '.cat', "que ha de servir para reconocer la lengua y la cultura catalanas".

"Concretamente, se han revisado los códigos ISO 3166 de la International Organization for Standardization para comprobar la viabilidad de esta reivindicación", ha asegurado Solá.

"Disponer de este código, que ha de venir de una petición oficial del Gobierno, permitiría a la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) aprobar un dominio '.ct', ya que está en la lista de códigos ISO a la cual se remite", añade el conseller.

Además, Solá ha subrayado que "se han revisado aquellos casos de naciones y territorios sin Estado que, efectivamente, disponen de un código propio", y remarca que "a partir de esta revisión la Generalitat volverá a hacer la petición al Gobierno, tal como se hizo en la legislatura anterior".

El pasado octubre, el ministro de Industria, Turismo y Comercio, José Montilla, avanzó la posibilidad de que se apruebe el dominio de Internet '.cat', una de las reivindicaciones de algunos internautas en Cataluña.
 

·
¡Viva el metro!
DavoR
Joined
·
60,997 Posts
No m'agrada CT. Prefereixo CAT!!
CT sempre ha sigut Cartagena!
>(
 
1 - 20 of 316 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top