De eerste week van mei ben ik met mijn gezin op reis geweest naar Dresden, Praag en Berlijn.
In deze serie aandacht voor Dresden. De nieuwbouw langs de Prager Straße, met deels DDR architecuur, het Militair Museum, de dierentuin, het romantische Loschwitz met het Blaues Wunder en het "Balkon van Dresden", de uit de as herrezen altstadt, de Großer Garten en het Glücksgas Stadion zullen voorbij komen in deze serie.
Het was niet mijn eerste bezoek aan Dresden, in juli 1990 bezocht ik de stad al eens. Toen nog een stad in de DDR, na de Wende maar nog voor de herreniging en nog volop levend in de DDR tijd. Waar nu miljoenen toeristen komen kijken naar de Frauenkirche stonden toen slechts zwart geblakerde resten tussen hopen puin langs de Elbe. Enkele historische gebouwen waren wel herbouwd zoals de Opera en de Zwinger, maar verder moest Dresden vooral een moderne socialistische metropool zijn.
Heel bijzonder om deze stad nu weer te zien, herrezen in al zijn glorie. De prachtige gebouwen en enorme kunstcollecties hebben de stad de bijnaam Elbflorenz gegeven.
Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 gebombardeerd door de geallieerden. Een bombardement wat tot veel historische discussie aanlediing geeft, en een enorme verwoesting veroorzaakte. De schitterende historische binnenstad werd door de bommen en de erop volgende vuurstorm nagenoeg totaal verwoest. Veel Dresdner en Oostduitsers waren juist naar de binnenstad gevlucht, in de volle overtuiging dat deze vanwege zijn historische waarde bespaard zou blijven voor de bommen. Bij de "Operatie Thunderclap" werden 25.000 mensen gedood en 30.000 gewond. (ter vergelijk: in Rotterdam vielen bij het bombardement van het centrum 800 doden en bij het "vergeten bombardement" van Rotterdam-West 400 doden).
Na de eenwording is men gestart met het weer opbouwen van het historische stadscentrum, de voltooing van de Frauenkriche in 2005 is de voorlopige kroon op het werk, maar nog altijd is men bezig historische gebouwen te herbouwen in het centrum.
29-04-2012:
1. De reis naar Dresden gaat per City Night Line. Deze vertrekt vanuit Nederland, maar het was veel goedkoper om per ICE naar Keulen te reizen en vanaf daar met de CNL verder te gaan.
2.
3.
4. Onze trein
30-04-2012:
5. Na een goede nachtrust kwamen we om 7:00 uur aan in Dresden. Ons hotel in Dresden is van de A&O keten.
6. Mooie schilderingen op een transformatorhuisje in de Strehlener Straße
7. Even terug in de tijd
8.
9. De Lukaskirche, waar vaak CD's worden opgenomen vanwege de goede akoestiek. De torenspits ontbreekt sinds de oorlog. Men is geld aan het inzamelen voor de herbouw van de oorspronkelijk circa 80 meter hoge toren
10. Het imposante gebouw van de Hochschule für Technik und Wirtschaft
11. Dresden Hauptbahnhof. Een kopstation met doorgaande sporen.
12. Marie Gey Brunnen
13. Het station ligt aan de Wiener Platz en hier begint de Prager Straße. Dit gebouw is het Glaskugelhaus.
14. Prager Spitze
15. Dresden Hauptbahnhof
16. Een bouwkavel met de bijnaam "Wiener Loch" talloze plannen voor deze kavel zijn mislukt.
17. De Prager Zeile is een imposante flat, en behoorde tot de grootste woongebouwen van de DDR.
18. De drie torens van het voormalige Interhotel, afkomstig uit de DDR tijd.
19.
20. Het voormalig warenhuis wat hier stond ten tijde van de DDR heeft plaatsgemaakt voor de Centrum Galerie
21. Een belangrijk staaltje bouwkunst uit de DDR, de Rundkino
22. Nog een keer de Centrum Galerie
23. En nog een keer het hotelcomplex
24.
25. De Waisenhausstraße
26. Ook de Waisenhausstraße
27. C&A, Rathausturm en tegenlicht
28. De Seestraße
29. De Altmarkt
30. Dresdner Frühjahrsmarkt
31. Een soort kerstmarkt in mei
32.
33. Het Kulturpalast
34. Op het Kulturpalast een mozaïek, Der Weg der roten Fahne
35.
36.
-Wordt vervolgd-