SkyscraperCity Forum banner

Dresden: Herrezen Elbflorenz

20972 Views 59 Replies 26 Participants Last post by  Topaas
De eerste week van mei ben ik met mijn gezin op reis geweest naar Dresden, Praag en Berlijn.

In deze serie aandacht voor Dresden. De nieuwbouw langs de Prager Straße, met deels DDR architecuur, het Militair Museum, de dierentuin, het romantische Loschwitz met het Blaues Wunder en het "Balkon van Dresden", de uit de as herrezen altstadt, de Großer Garten en het Glücksgas Stadion zullen voorbij komen in deze serie.

Het was niet mijn eerste bezoek aan Dresden, in juli 1990 bezocht ik de stad al eens. Toen nog een stad in de DDR, na de Wende maar nog voor de herreniging en nog volop levend in de DDR tijd. Waar nu miljoenen toeristen komen kijken naar de Frauenkirche stonden toen slechts zwart geblakerde resten tussen hopen puin langs de Elbe. Enkele historische gebouwen waren wel herbouwd zoals de Opera en de Zwinger, maar verder moest Dresden vooral een moderne socialistische metropool zijn.

Heel bijzonder om deze stad nu weer te zien, herrezen in al zijn glorie. De prachtige gebouwen en enorme kunstcollecties hebben de stad de bijnaam Elbflorenz gegeven.

Dresden werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 gebombardeerd door de geallieerden. Een bombardement wat tot veel historische discussie aanlediing geeft, en een enorme verwoesting veroorzaakte. De schitterende historische binnenstad werd door de bommen en de erop volgende vuurstorm nagenoeg totaal verwoest. Veel Dresdner en Oostduitsers waren juist naar de binnenstad gevlucht, in de volle overtuiging dat deze vanwege zijn historische waarde bespaard zou blijven voor de bommen. Bij de "Operatie Thunderclap" werden 25.000 mensen gedood en 30.000 gewond. (ter vergelijk: in Rotterdam vielen bij het bombardement van het centrum 800 doden en bij het "vergeten bombardement" van Rotterdam-West 400 doden).

Na de eenwording is men gestart met het weer opbouwen van het historische stadscentrum, de voltooing van de Frauenkriche in 2005 is de voorlopige kroon op het werk, maar nog altijd is men bezig historische gebouwen te herbouwen in het centrum.

29-04-2012:

1. De reis naar Dresden gaat per City Night Line. Deze vertrekt vanuit Nederland, maar het was veel goedkoper om per ICE naar Keulen te reizen en vanaf daar met de CNL verder te gaan.


2.


3.


4. Onze trein


30-04-2012:

5. Na een goede nachtrust kwamen we om 7:00 uur aan in Dresden. Ons hotel in Dresden is van de A&O keten.


6. Mooie schilderingen op een transformatorhuisje in de Strehlener Straße


7. Even terug in de tijd


8.


9. De Lukaskirche, waar vaak CD's worden opgenomen vanwege de goede akoestiek. De torenspits ontbreekt sinds de oorlog. Men is geld aan het inzamelen voor de herbouw van de oorspronkelijk circa 80 meter hoge toren


10. Het imposante gebouw van de Hochschule für Technik und Wirtschaft


11. Dresden Hauptbahnhof. Een kopstation met doorgaande sporen.


12. Marie Gey Brunnen


13. Het station ligt aan de Wiener Platz en hier begint de Prager Straße. Dit gebouw is het Glaskugelhaus.


14. Prager Spitze


15. Dresden Hauptbahnhof


16. Een bouwkavel met de bijnaam "Wiener Loch" talloze plannen voor deze kavel zijn mislukt.


17. De Prager Zeile is een imposante flat, en behoorde tot de grootste woongebouwen van de DDR.


18. De drie torens van het voormalige Interhotel, afkomstig uit de DDR tijd.


19.


20. Het voormalig warenhuis wat hier stond ten tijde van de DDR heeft plaatsgemaakt voor de Centrum Galerie


21. Een belangrijk staaltje bouwkunst uit de DDR, de Rundkino


22. Nog een keer de Centrum Galerie


23. En nog een keer het hotelcomplex


24.


25. De Waisenhausstraße


26. Ook de Waisenhausstraße


27. C&A, Rathausturm en tegenlicht


28. De Seestraße


29. De Altmarkt


30. Dresdner Frühjahrsmarkt


31. Een soort kerstmarkt in mei


32.


33. Het Kulturpalast


34. Op het Kulturpalast een mozaïek, Der Weg der roten Fahne


35.


36.


-Wordt vervolgd-
  • Like
Reactions: Patrick Highrise
1 - 20 of 60 Posts
Leuke serie, Topaas. Dresden heeft ook op mij een onuitwisbare indruk gemaakt, veel zaken uit de DDR-tijd zijn gelukkig nog niet vergeten. Dat de drie Ibis-hotels daar nog steeds op een rij zijn gevestigd, verbaast mij. En omdat er onder de serie `wordt vervolgd` staat, komen de grootste attracties nog aan bod. Je maakt het wel spannend.
Ik vond de krakkemikkerige `Blaues Wunder` wel het leukste van Dresden, dat ligt in een buitenwijk omgeven met veel groen en heuvels. Ik heb de stad ook 2x bezocht en ik zou er wel weer eens heen willen, alleen al om de heropgebouwde Frauenkirche te mogen aanschouwen. Dresden is net als Rotterdam een veranderlijke stad, gelukkig maar.
Fijne foto´s, maar de mooiere uit Dresden komen hopelijk nog..
^^

In deze serie aandacht voor Dresden. De nieuwbouw langs de Prager Straße, met deels DDR architecuur, het Militair Museum, de dierentuin, het romantische Loschwitz met het Blaues Wunder en het "Balkon van Dresden", de uit de as herrezen altstadt, de Großer Garten en het Glücksgas Stadion zullen voorbij komen in deze serie.

-Wordt vervolgd-
37. Het Dresdner Schloß. Van 1485 tot 1918 woonden hier de vorsten van Saschsen. Vanaf 1986 is gewerkt aan de wederopbouw van dit complex, en nog altijd is deze wederopbouw bezig.


38. Het Taschenbergpalais werd gebouwd tussen 1705 en 1708. In 1945 ging het verloren tijdens het bombardement. In 1992 begon de herbouw die in 1995 werd voltooid.


39. Schloßstraße


40. Schloß


41.


42. Aan het einde van de Schloßstraße staat het Georgenbau, een stadspoort uit 1535. In 1701 ging het verloren bij een brand en werd in 1719 weer hersteld.


43. De Hofkirche (voluit Kathedrale Sanctissimae Trinitatis) uit 1754 is sinds 1980 de zetel van het bisdom Dresden-Meißen. De kerk raakte in 1945 zwaar beschadigd door het bombardement. In 1965 werd de wederopbouw voltooid.


44. De toren is 86 meter hoog.


45. De Hausmannstrum is 100,27 meter hoog. De toren stamt uit 1400 en werd in 1676 op de huidge hoogte gebracht. In 1991 werd de spits weer in oude luister hersteld.


46.


47.


48. De Schloßplatz en Theaterplatz


49. Elbe


50. De geschiedenis van de Augustusbrücke begint al in 1344, toen het de langste boogbrug van Europa was. De huidige brug stamt echter uit 1910. Van 1945 tot 1990 had de brug een andere naam: Georgij-Dimitroff-Brücke.


51. Hofkirche, Georgenbau & Hausmannsturm


52. De Semperoper, één van de mooiste operagebouwen ter wereld. De eerste opera hier was gebouwd in 1841, maar werd door brand verwoest in 1869. Het huidige gebouw werd in 1878 voltooid en in 1945 verwoest. Van 1977 tot 1985 werd gewerkt aan de wederopbouw. In de jaren 50 was de facade al weer opgericht, maar pas in de jaren 70 werd besloten het interieur naar orgineel voorbeeld, maar wel in een beter bij de tijd passende grotere uitvoering met betere zichtlijnen en meer ruimte voor producties en bezoekers. Op 13 februari 1985 werd "Der Freischütz" als eerste opgevoerd in het heropende gebouw en bleek de akoestiek, die als "perfect" te boek stond behouden te zijn gebleven.


53. Het Brühlsche Terrasse begon zijn geschiedenis als verdedigingswerk, maar is tegenwoordig een druk bezocht flaneerplek met een geweldig uitzicht op de stad Dresden en de wonderschone Elbe. Het wordt om die reden wel het "Balkon van Europa" genoemd.


54. De voorste toren is van het Ständehaus, de voormalige zetel van de Saksische Landdag (1907-1933) en sinds 1990 is het de zetel van het Oberlandesgericht Dresden.


55.


56. De Münzgasse


57.


59. Kunstakademie


60. Op de Neumarkt ontmoeten oud en nieuw elkaar. Het Kulturpalast


61. An der Frauenkriche


62. Het Johanneum, waar het Verkeersmuseum te vinden is


63. Neumarkt


64. An der Frauenkriche.


65. De Frauenkirche. Het symbool van Dresden. De parel in de kroon. En hét symbool van de wederopbouw van Dresden. In 1743 was de kerk voltooid. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd het centrum van Dresden verwoest door bommen. De Frauenkirche hield echter stand. In de op de bommen volgende vuurstorm hield de kerk ook nog stand, maar het gebouw was dusdanig verzwakt dat het in de vroege middag van 15 februari 1945 ineenstorte.
Oorspronkelijk was het plan de kerk weer op te bouwen, maar zo'n architectonisch hoogstandje herbouwen was lastig. De herbouw werd voor onbepaalde tijd uitgesteld en uiteindelijk besloot men de ruïne, met puin en al, tot gedenkteken van de oorlog uit te roepen. Op 13 februari 1982 kwamen voor het eerst mensen bij de kerk bijeen voor een herdenkingsbijeenkomst, die de basis vormde voor latere geweldloze protesten tegen het DDR regime waarmee de Frauenkirche een symbool voor dat verzet werd.
Op 13 februari 1990 riep via een open brief de "Ruf aus Dresden" op tot (financiële) ondersteuning voor de wederopbouw van deze kerk. Er volgde een overweldigende reactie uit binnen- en buitenland en in januari 1993 begon het puinruimen, waarna op 27 mei 1994 de wederopbouw begon. Op 30 oktober 2005 werd onder het oog van 60.000 toeschouwers de kerk weer ingewijd. 8000 brokstukken van de oude kerk zijn opnieuw gebruikt, de kerk bestaat voor 45% uit orgineel materiaal. De oude elementen zijn donker gekleurd en vertellen het noodlot van de kerk, maar zijn ook geworden tot symbool van internationale verzoening.


66.


67.


-wordt vervolgd-
  • Like
Reactions: Patrick Highrise
Fijne foto´s, maar de mooiere uit Dresden komen hopelijk nog..
sqm is zeker zijn bril kwijt dat ie niet ziet dat Topaas nog een lading foto's voor ons in petto heeft. Prachtige stad is Dresden en Topaas' fotografie kunsten maken het alleen maar beter op!!! :cheers:
Mooie foto's en leuk Dresden weer eens terug te zien. Ik was er in 2007, sindsdien is er alweer veel heropgebouwd!
Mooie serie, zoals Topaas aan z'n stand verplicht is ;)

De grote gebouwen in Dresden zijn prachtig herbouwd, maar die retro-melkpakken aan de Neumarkt kunnen wel weer plat wat mij betreft. Reconstrueren is een vak dat je beter aan Polen kunt toevertrouwen.
sgm is zeker zijn bril kwijt dat ie niet ziet dat Topaas nog een lading foto's voor ons in petto heeft. Prachtige stad is Dresden en Topaas' fotografie kunsten maken het alleen maar beter op!!! :cheers:
Zoals te verwachten viel wordt er in de toekomst flink op onderwijs gespaard. Begrijpend lezen is er klaarblijkelijk bij ingeschoten. Maar sinds welke bezuinigingsronde wordt er zelfs geen onvolledig alfabet meer onderwezen? sqm is de naam, met een q dus. Engels voor vierkante meter, een handig ezelsbruggetje op een forum dat over grote gebouwen gaat.
En nu gaan we mierenneuken over een typefoutje. Groot doen om iets kleins. Kon je niet iets beter verzinnen om kritiek op te geven? Trouwens, ben een treinenfreak en verwarde dus met het treinmaterieel SGM.

Maar goed, op naar het Balkon van Dresden en andere pareltjes!!! :cheers:
Hele fijne foto's weer van Topaas. Een collega van mij heeft mij uitgenodigd om eens haar geboortestad en huidige woonplaats te bezoeken. Deze mooie foto's geven daar zeker extra aanleiding toe. :)
En nu gaan we mierenneuken over een typefoutje. Groot doen om iets kleins. Kon je niet iets beter verzinnen om kritiek op te geven? Trouwens, ben een treinenfreak en verwarde dus met het treinmaterieel SGM.

Maar goed, op naar het Balkon van Dresden en andere pareltjes!!! :cheers:
Ik mierenneukte niet zozeer over een typefoutje maar ik stelde vooral dat jij niet in staat bent om te begrijpen wat ik schrijf. Hoe kom jij anders op het idee dat ik mijn bril kwijt zou zijn ? Ga even ergens anders dom lopen zijn.
Prachtige foto's, Topaas! Ben benieuwd naar het vervolg! Ik ben er vijftien jaar geleden één dagdeeltje geweest, op doorreis per auto van Berlijn naar Praag. Kon me herinneren dat ik het wel een interessante, ruim opgezette en indrukwekkende stad vond, en dat er nog een hoop in aanbouw/reconstructie was. Dresden, toch maar eens een flink aantal plaatsen hoger op mijn stedenlijstje zetten.
@Topaas

Wat vond je van het herbouwde gedeelte? Voelde het "plastic" aan (de vaak gehoorde klacht mbt herbouw) of juist karakteristiek?

Het lijkt er op dat Dresden zo weer wat van zijn oude grandeur heeft teruggekregen maar echt oordelen vanaf foto's is lastig. Al zijn foto's die je vaak ziet genomen vanaf de rivier met de oude skyline erg indrukwekkend. Van wat ik begrijp heeft het besluit tot herbouw iig veel goeds gedaan voor het aantal bezoekers in de stad. Dat op zich zegt wel wat natuurlijk.
^^Het herbouwde deel voelt niet plastic aan, tenminste als je daar rondloopt. Vanaf de Frauenkirche viel wel erg op dat alles nogal steriel oogde, en ook op de foto's doet het af en toe denken aan van die bouwpakketjes van plastic, waar geen verouderingstechniek op is toegepast.

Aan de andere kant staat Duitsland vol met dit soort strakke, schone, ordelijke gebouwen. Het deed me eerder Duits aan dan "plastic" Bij het restaurant op foto 64 hebben we op het terras gegeten en ik was eigenlijk heel verbaasd te lezen in de historie op hun menukaart dat het restaurant (oorspronkelijk uit 1774) toch echt in een herbouwd pand zat.

Toch hoop ik dat ze niet de hele stad gaan vervangen door herbouw. Persoonlijk vond ik de mix juist erg boeiend. Dat IBIS hotelcomplex ademt zo prachtig DDR architectuur uit, dat moet je gewoon laten staan. De Rundkino en het Kulturpalast zijn echt hele mooie gebouwen in mijn ogen.
68. Coselpalais


69. Beklimming van de koepel van de Frauenkirche


70.


71.


72.


73. Uitzicht op de Neustadt


74. En de Altstadt


75.


76. Altmarkt


77. Kulturpalast


78. Schloß


79. Rathausturm & Kreuzkirche


80. Glücksgas Stadion


81. Modelbaangevoel


82. Drukte


83. Elbe


84. Aan de horizon geen moskee, maar het opvallende gebouw van een voormalige sigarettenfabriek, Yenidze


85. De twee blokken op de voorgrond zijn de Synagoge


86. Weer op de grond, de Kunstakademie


87. Interieur van de Frauenkirche


88.


89. Neumarkt


90. Johanneum


-wordt vervolgd-
  • Like
Reactions: Patrick Highrise
^^Het herbouwde deel voelt niet plastic aan, tenminste als je daar rondloopt. Vanaf de Frauenkirche viel wel erg op dat alles nogal steriel oogde, en ook op de foto's doet het af en toe denken aan van die bouwpakketjes van plastic, waar geen verouderingstechniek op is toegepast.

Aan de andere kant staat Duitsland vol met dit soort strakke, schone, ordelijke gebouwen. Het deed me eerder Duits aan dan "plastic" Bij het restaurant op foto 64 hebben we op het terras gegeten en ik was eigenlijk heel verbaasd te lezen in de historie op hun menukaart dat het restaurant (oorspronkelijk uit 1774) toch echt in een herbouwd pand zat.

Toch hoop ik dat ze niet de hele stad gaan vervangen door herbouw. Persoonlijk vond ik de mix juist erg boeiend. Dat IBIS hotelcomplex ademt zo prachtig DDR architectuur uit, dat moet je gewoon laten staan. De Rundkino en het Kulturpalast zijn echt hele mooie gebouwen in mijn ogen.
Amen! Toch wil men het Kulturpalast verbouwen. Probeer de herbouwevangelisten in deze thread in het Europese forum er maar eens van te overtuigen dat ze dat niet moeten doen!
Het vervolg van deze mooie trip is zo mogelijk nog mooier en indrukwekkender dan de eerste serie foto's. Echt weer genieten van de plaatjes van Topaas. :)
1 - 20 of 60 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top