SkyscraperCity banner

1 - 20 of 189 Posts

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Ha momci, i djevojčice. Šta kažete da malo ispratimo dešavanja oko luke Gruž, kad već nismo dosad. Prolazim svaki dan tamo i radi se bez prestanka. Danas sam bio popodne oko šest radnici su tamo, ronioci i teška mašinerija. Najave su velike, pa da to malo popratimo. za početak jedan tekstić.


Luka Gruž do kraja godine stajat će uz bok najboljim EU lukama
Dubrovačka luka Gruž dobila je osam milijuna eura potrebnih za gradnju operativne obale u dužini od 200 metara te će tako dodatno povećati kapacitete luke u prihvatu najvećih kruzera koji se u njoj svakodnevno sidre. Naime, ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, direktorica transportnog tima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Barrett te ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković jučer su potpisali ugovor o kreditu te ugovor o jamstvu za rekonstrukciju operativne obale Batahovina.

Rekonstrukcija obale

Rok otplate je 13 godina (uključujući i poček na otplatu glavnice od tri godine), a kamatna stopa 2,1 posto.

– Ovo je u biti samo aneks ugovora koji smo s EBRD-om potpisali 2005. godine kada smo dobili 26,5 milijuna eura zahvaljujući kojima smo napravili rekonstrukciju i prilagodbu operativne obale gruške luke, duge 900 metara – objasnio nam je ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković. Sada slijedi natječaj za izbor izvođača radova, dodaje, nakon čega će početi radovi. No, ovo je samo mali dio nove vizije luke.
Noćni život uz luku


– Želja nam je dovesti dnevno-noćni život u luku, želimo da zabavni sadržaji žive 24 sata. Osim same luke, odnosno pristaništa za brodove, u blizini želimo napraviti putnički terminal, trgovački centar, kockarnicu, malu kongresnu dvoranu... Čekamo da Gradsko vijeće donese urbanistički plan, pa da možemo raspisati međunarodni natječaj za javno-privatno partnerstvo – kaže Đurković te dodaje kako vjeruje da je to najbolji način za uređenje dubrovačke luke. Ti bi sadržaji, vjeruje se, napokon natjerali inače štedljive putnike s kruzera da potroše nešto više novca.

Luka Gruž ove godine bilježi jako dobru sezonu. Domaći je promet u padu, no unatoč krizi, međunarodni je promet narastao 24 posto.

– Vrlo smo zadovoljni poslovanjem, a do kraja godine očekujemo i milijuntog putnika u našoj luci, što će nas staviti u sam vrh najboljih europskih luka – rekao nam je ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković.

Sue Barrett iz EBRD-a naglasila je kako je modernizacija Dubrovnika iznimno važan projekt za hrvatski turizam te kako će ovaj projekt omogućiti daljnji razvitak lokalne zajednice. Potpisujući ugovor s EBRD-om i Lučkom upravom, ministar Ivan Šuker potvrdio je da će na jesen, također s EBRD-om, potpisati još jedan ugovor vrijedan čak 60 milijuna eura. Ovaj put riječ je o projektu Hrvatskih cesta – dugo iščekivanom nastavku autoceste prema Pločama.

http://dalje.com/hr-hrvatska/luka-gruz-do-kraja-godine-stajat-ce-uz-bok-najboljim-eu-lukama/315949


Jedna slika. Gradi se točno dio ispod mosta.PRVA FAZA
U prosincu 2009. godine završena je velika investicija obnove i proširenja luke započeta 2005. godine, a puštanjem u funkciju novog pristaništa luka Dubrovnik u mogućnosti je istovremeno primiti tri velika broda na kružnom putovanju.
U prvu fazu uključen je i projekt Batahovina I i II.
Završetak radova na izgradnji operativne obale pod nazivom Batahovina I planiran je za 2011. godinu - projekt podrazumijeva izgradnju nove operativne obale na području Batahovine u duljini od 230 metara s ciljem osposobljavanja toga dijela luke za potrebe trajektnog međunarodnog i domaćeg linijskog prometa, dok bi se unutarnji dio luke, u dijelu vezova 10 - 13 prenamijenio isključivo za potrebe prihvata brodova na kružnim putovanjima.
U razdoblju od 2013.-2014. godine planira se izgradnja operativne obale pod nazivom Batahovina II - projekt podrazumijeva izgradnju nove operativne obale koja se nastavlja na projekt Batahovina I u dužini od 400 metara.

* projekt rekonstrukcije operativne obale – završeno 2009. godine - novih 810 m operativne obale
* projekt Batahovina I, započet u studenome 2010. godine - novih 230 m operativne obale
* projekt Batahovina II – planiran za vremensko razdoblje 2013-2014 - dodatnih 400 m operativne obale


Druga faza projekta obuhvaća izgradnju lučke suprastrukture


 

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #4
Luka Gruž: potpisan ugovor za radove na 'Batahovini 1'
U Lučkoj upravi Dubrovnik svečano je potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova nastavka rekonstrukcije i izgradnje prve faze operativne obale luke Gruž na predjelu Batahovina između Lučke uprave Dubrovnik i "joint venture" tvrtke "Strabag AG" i "Pomgrad Inženjering doo".

Ugovor o izgradnji vezova 16 i 17, vrijednih 60 milijuna kuna potpisali su u ime investitora ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić i opunomoćenik “Strabaga” te član uprave “Pomgrad Inžinjeringa” Nikša Musulin.

- Rok izvođenja investicije je sedam mjeseci a priprema te otvorenje gradilišta uslijedit će za 15- 20 dana. S dovršenjem radova dobivamo još 230 metara operativne obale ispod Mosta dr Franja Tuđmana što znači dovršenje rive ispod stope mosta prema izvoru Omble, a dobit ćemo i za 30 m produženje veza broj 16.

S tim dobivamo nove vezove za cruisere te trajekte koji će se u budućnosti dislovirati. Preostalih 400 metara operativme obale i još tri trajektna veza vrijedna još 20 milijuna eura u sklopu projekta “Batahovina 2” kandidirali smo za fondove EU- rekao je povodom svečanog potpisivanja ugovora ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić napominjući kako će po dovršenju prve faze luka Gruž imati 1400 metara novoizgrađene rive.

- Unatoč teškom temeljnom tlu, nastojat ćemo sve povjerene nam radove dovršiti u ugovornom roku od 212 dana jer na ovakvim gradilištima već imamo potzitivne reference.

To su prvenstveno slični radovi na gatzu Sv. Duje i gat Sv. Petra u Splitu te lukobran obale u Rijeci te marina Mandalina u Šibeniku, dok je u inozemstvu najvrijednija referenca gradnja četiriju luka u Ažiru.

Bit će nam posebno važno da se uskoro možemo pohvaliti s zadovoljstvom Dubrovčana po okončanju ovih radova- kratko je komentirao potpisani ugovor član uprave “Pomgrad Inžinjeringa” Nikša Muslulin.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/121786/Default.aspx
 

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #8
A ja bih rado pratio.ali je daaalleekkoooo :lol::cheers:
A ima i sjajna pozicija, radovi su točno ispod mosta, ti bi sa dobrim zoomom to sve ispratio za desetku :naughty: Utaboriš se gore, sendvič i piva u jednu ruku, aparat u drugu. Samo ne znam kako bi izveo da te ne pokupi jureći auto, to bi bili zanimljivi manevri :lol: To mi je plan praćenja, sve se vidi kao na dlanu :eek:, samo još treba razraditi strategiju :lol:
 

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #12
Ima, ali nema nekog zaustavnog mjesta da čovjek fino stavi stolicu na rasklapanje, zavali se i uživa u radovima. :)
 

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #14
Kosor: Dubrovnik će biti velika luka kao Venecija i Barcelona


Gostiju osam posto više: Premijerka Jadranka Kosor kaže da turizam "buja" jer je Hrvatska stabilna i sigurna zemlja. Bajs tvrdi da su odlične najave za rujan i listopad.


Hravtsku je posjetilo 6,2 milijuna turista, ili osam posto više nego lani, a u prva tri vikenda u kolovozu bilo je 300.000 više ulazaka, rekao je u nedjelju ministar turizma Damir Bajs u Dubrovniku. Dodao je da su odlične najave za rujan i listopad.
Zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor došao je na sjednicu Povjerenstva za praćenje turističke sezone. Razgledali su kruzer Noordom i potvrdili kako se u Hrvatskoj očekuje 1,2 milijuna turista s brodova na kružnim putovanjima. Složili su se i s Nikom Bulićem, direktorom Hrvatske turističke zajednice koji smatra da bi izgradnja brze ceste od luke Gruž do Zračne luke Čilipi, Dubrovnik pretvorila u luku poput Venecije ili Barcelone.

Premijerka je iz Dubrovnika odgovorila na provokaciju Zorana Milanovića da je trebala ranije otići na Kosovo. Poručila mu je da nema pojma što je zapravo posao Vlade.


http://www.dubrovnikportal.com/novost_opsirnije.php?id=48451
 

·
Moderator
Joined
·
47,622 Posts
Ne kužim čemu se čudite,zašto dubrovnik ne bi bio kruzer luka kao dva navedena grada,koliko je već učinjeno a koliko će još dobiti izgradnjom ostalog dijela,hvala bogu ima šta pokazati a i aerodrom je blizu pa lako bude i matična luka za kruzere,baš ne kužim zašto se čudite,btw već i je daleko po tom pitanju
 
1 - 20 of 189 Posts
Top