SkyscraperCity banner

41 - 60 of 189 Posts

·
Worldwide
Joined
·
5,892 Posts
Moze voda iz fontanice sibati i 50m u zrak, sajle su osigurane jer je zapravo cijeli most na morskoj vodi, soli ima po mostu i bez fontanice..
 

·
Architectural Digest
Joined
·
5,445 Posts
Dovršetak dogradnje: u Gružu 230 novih metara riveSplitska tvrtka “Pomgrad inžinjering” uspjela je u planiranom roku dovršiti zahtijevne radove na dogradnji rive, odnosno novih 230 metara operativne obale dubrovačke putničke luke Gruž.

Svi su radovi vrijedni 49,3 milijuna kuna plus PDV, a izvedeni uz jamstvo Vlade RH i kredit EBRD europske banke za obnovu i razvoj.

- Do skorog puštanja u promet preostalo je ishoditi dio atesta a luka Gruž je već dobila privremenu uporabnu dozvolu za izvedene radove.

Za Lučku upravu Dubrovnik to znači: projekt je kvalitetno ostvaren i preostaje tek formalno dobivanje uporabne dozvole jer se ovaj tjedan asfaltiraju samo ceste u zaobalju i površinama oštećenima u ovim i ranijim radovima.

Dovršenim smo radovima dobili 230 metara operativne obale: produžili vez broj 12 za dodatnih 25 metara a vez broj 17 produžili za 200 metara.

Pri realizaciji prve faze projekta izgrađeno je 88 “pilota” odnosno nosivih stupova promjera 150 cm koje su građevinari usidrili 4,5 metra duboko u čvrstu stijenu. Pilot je morao biti barem četiri metra ukopan u stijenu, a mekša stijena produbila je temelj i za puna dva metra te su piloti prosječno dugi 20 metara.

Točnije, ovisno o konfiguraciji terena, dužina pilota je 15 do čak 30 metara, a svi stupovi završavaju s “naglavnicama”, odnosno nosačima fabriciranih elemenata za rivu - priča ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić i dodaje da je u školjeru ispod rive ugrađeno 17 tisuća kubika kamena, a u pilote 2.050 tona željeznih armatura te 13.300 kubika betona.

Svečano otvorenje novog dijela luke bit će koncem studenog, a potom slijedi zgradnja trajektnih vezova i izmještanje pristana s gata Petka kao i onih ispred zgrade Lučke uprave.
Dovršava se Studija utjecaja na okoliš, UPU je gotov a u 2012. godini će uz izbor projektanta Lučka uprava ishoditi građevinsku dozvolu i izradu projekta.

Tako će početak radova 2. faze, vrijednih 22 milijuna eura, uslijediti koncem 2013. godine do kada će stići i odgovor nadležnih za dodjelu pretpristupnih EU fondova.

Tada će se krenuti u realizaciju novih 450 metara rive za potrebe tri trajektna veza kojima je vjerojatni rok jesen 2016. godine.

Tada će luka Gruž biti u mogućnosti prihvatili sve trajekte što plove duž obale Jadrana kao i one što Dubrovnik povezuju s Italijom i uskoro s Grčkom.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/155268/Default.aspx

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
4,830 Posts
Discussion Starter #57
U Dubrovniku svečano otvoreno novih 230 metara obale Luke Gruž (FOTOGALERIJA)

Državni tajnik Mario Babić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić presijecanjem vrpce svečano su u srijedu otvorili novih 230 metara operativne obale dubrovačke putničke luke Gruž. Radovi vrijedni 60 milijuna kuna financirani su iz kredita Europske banke za razvoj, uz jamstvo Vlade RH.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/156041/Default.aspx
:)
 

·
Registered
Joined
·
903 Posts
Visina je 50m, mogu manji kruzeri, negdje sam pročitao da će se možda trajektni promet premjestiti ispod mosta.
 
41 - 60 of 189 Posts
Top