SkyscraperCity banner

1 - 20 of 233 Posts

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #1
Paar dagen geleden in de GvA:


04/10 'Derde rijstrook voor E313 is peperduur'


De E313 zit tijdens het spitsuur maar net onder zijn maximumcapaciteit. Als er dus ook maar iets gebeurt, dan heb je gegarandeerd verkeersellende. Een verbreding naar drie rijstroken is technisch haalbaar, maar die zal peperduur en tijdrovend zijn. Dat zegt Henk Keymeulen van Wegen en Verkeer Antwerpen.

Volgens Keymeulen heeft de E313 zijn maximum zo goed als bereikt tijdens de spits. "De minste interferentie aan op- of afritten, laat staan een ongeval, en je hebt prijs. Buiten de spits is er geen probleem. 's Nachts zouden we het bij wijze van spreken zelfs met één rijstrook kunnen doen."

Als het globale verkeer groeit zoals de voorbije jaren, dan zal de E313 de toevloed aan vrachtwagens en auto's niet meer kunnen slikken. "Er rijden nu voor 30 procent vrachtwagens op de E313, die evenveel plaats innemen als alle auto's", rekent Keymeulen. "Als je weet dat de ontwikkelingszone rond het Albertkanaal waarschijnlijk voor extra vrachtwagens zal zorgen, en mogelijk ook het Deurgangdock, dan komen we in de problemen."

Volgens Keymeulen is een derde rijstrook een optie. "Het is zeker technisch haalbaar. Zo zijn er geen woonzones in de buurt, maar bijvoorbeeld wel landschappelijk waardevolle elementen. De administratieve weg duurt in ideale omstandigheden zes tot zeven jaar. Doe daar nog eens drie jaar werken bij en we zijn tien jaar verder."

Een verbreding, zoals heel wat drukkingsgroepen uit het bedrijfsleven vragen, zal wel peperduur zijn. "Want er zijn werken nodig over een lange afstand en ook bijna alle bruggen moeten aangepast worden", aldus nog Keymeulen.

Volgens Griet De Ceuster, directrice van het studiebureau Transport & Mobility Leuven, zijn verschillende oplossingen mogelijk. "Een verbreding verhoogt de capaciteit met de helft. Zo schuif je het verzadigingspunt met tien of twintig jaar op. Maar als je verder geen maatregelen neemt, zoals rekeningrijden voor auto's of vrachtwagens, is ook dit tijdelijk."

Volgens De Ceuster kan het ook met twee rijstroken. "Maar dan moet je de betrouwbaarheid verhogen en er dus voor zorgen dat er veel minder ongevallen gebeuren."

Intussen pleit De Ceuster voor een grondige, allesomvattende studie over de verkeerssituatie op de E313. "Alleen dan kan je weten of een snelheidsbeperking tot 90 kilometer per uur of een verbreding zin heeft", zegt ze.

De Ceuster maakt zich druk over de veelheid van meningen en voorstellen die ook collega's-verkeersdeskundigen de jongste dagen ventileerden. "Mijn mening is precies dat ik er geen heb, want er ontbreekt een deftig onderzoek om die op te baseren", aldus De Ceuster.

"Zo kan het wel goed zijn dat een snelheidsbeperking nuttig is, maar eigenlijk weten we dat niet. Voor hetzelfde geld laten we iedereen te traag rijden, met alle nadelige economische gevolgen vandien."
 

·
Moderator
Joined
·
19,818 Posts
E314 (A2)

www.deredactie.be

Binnenkort variabele snelheid op de E313(VRT)
wo 21/01/09 13:35 - Op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt wordt binnenkort gestart met een variabele snelheidsbeperking. De snelheid die mag worden gereden, zal afhangen van de drukte op de weg.

Als het rustig is, zal je 120 km per uur mogen rijden. Als het druk is, dan zal de snelheid systematisch verlaagd worden.

Ook op de E17, voor de Kennedytunnel, zal op termijn een variabele snelheid worden ingevoerd. De bedoeling is om het verkeer beter te controleren.

Op de E313 en de E17 staan al dynamische borden, maar aan de opritten moeten er nog wel extra borden komen.

Taxistandplaatsen worden oranje gekleurd(PhotoNews)
wo 21/01/09 12:54 - Alle taxistandplaatsen in Antwerpen worden voortaan aangeduid met een opvallende oranje kleur. Nu worden ze immers te vaak ingenomen door andere auto's.

Antwerpen wil ook, samen met de taxisector, werk maken van de professionaliteit van de chauffeurs. Die worden aangespoord om taallessen te volgen waardoor ze vlot Nederlands praten.

De stad Antwerpen telt 211 taxistandplaatsen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,818 Posts
gva.Be

De E313 tussen Lummen en Antwerpen moet breder

08:41 De E313 is tussen Lummen en Borgerhout dringend toe aan verbreding in beide richtingen. Dat blijkt uit een studie die werd besteld door minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).


Volgens de studie is de situatie van de E313 vandaag ronduit dramatisch. In de richting Hasselt zorgt de flessenhals van de E313/E34 elke avond voor files op de Antwerpse Ring.

De oprit naar de E313 in Borgerhout is verantwoordelijk voor driekwart van de verliesuren van chauffeurs op de Ring. De avondfile voor de Kennedytunnel richting Gent veroorzaakt ’s avonds drie keer minder tijdverlies.

In de andere richting wordt de E313 smaller naarmate u zich dichter bij Antwerpen bevindt. Daarom staan er ook elke ochtend files. Drie dagen op vier reiken die zelfs tot voorbij Herentals-West.

De studie stelt verbredingen voor van het hele traject tussen Lummen en Borgerhout.

PVdP​


Het zou dus neer komen op rechtstreekse verbinding van het rondpunt van Wommelgem met de stedelijke ringweg én in totaal 11 rijstroken (5 richting Antwerpen, 6 richting Hasselt) ter hoogte van de aansluiting met de ring. Volgens mij krijgen ze dat aantal rijstroken daar nooit weg aan het Rivierenhof en zet men zo de deur naar de A-102 wagenwijd open ...
 

·
Registered
Joined
·
12,346 Posts
Dan moet daar maar telkens een stukje pechstrook voor opgeofferd worden.
Net zoals op de E40 tussen Brussel en de kust.
Dat komt de veiligheid ook niet te goede. Niet voor niets is men op dit moment bezig de oude, smalle bruggen op de A10 te vervangen door bruggen die een bredere overspanning hebben zodat de pechstrook niet opgeofferd dient te worden.

Het kan evenwel als een voorlopige oplossing dienen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,818 Posts
deredactie.be

E313 vanavond al weer open voor verkeer


VRT

ma 02/11/2009 - 13:11
De werken aan de nieuwe brug aan de E313 ter hoogte van Viersel verlopen sneller dan verwacht. Daardoor wordt de snelweg tussen Massenhoven en Herentals-West vanavond al opnieuw opengesteld voor het verkeer. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.


De werkzaamheden begonnen vrijdagavond. Normaal gezien zouden ze tot morgenochtend 6 uur duren. Maar omdat het tot zaterdag droog is gebleven en de aannemer voldoende werkkrachten en middelen kon inzetten, schieten de werken sneller op dan verwacht.

"Momenteel zijn de werklieden nog druk in de weer, maar we verwachten dat we de snelweg tussen 18 uur en middernacht opnieuw kunnen openstellen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De werkzaamheden veroorzaakten afgelopen weekend zoals verwacht grote verkeershinder op én rond de E313.​

Dat was wel te verwachten, vermits de brug zaterdag al op haar plaats stond en gisteren men al ver gevorderd was met de afwerking
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #11
Belang van Limburg, 9 november 2009

E313 sneller dan gepland open na werken aan brug

Ham - De werken aan de nieuwe brug over de E313 thv de Meerhoutstraat in Ham vorderen sneller dan verwacht. Het voorbije weekend zijn de balken gelegd over het eerste deel, als draagvlak voor het wegdek van de nieuwe brug. De E313 kon zaterdagavond al, sneller dan gepland, weer open.

Wegen en Verkeer bouwt de brug om een nieuwe verbindingsweg aan te leggen tussen de containerterminal in meerhout en Nike enerzijds en de Staatsbaan in Ham anderzijds. In de toekomst zal de brug de huidige brug in de Meerhoutstraat (N110) vervangen. Op de andere helft van de brug komen de balken in het weekend van 27 tot 29 november. Dan wordt de E313 richting Antwerpen afgesloten. Vanaf vrijdagavond 21u tot zondagochtend 5u moet het verkeer dat van Luik komt de E313 verlaten via afrit 25 in Ham. Er is een omleiding (G) tot de oprit 24 in Geel-Oost. Het verkeer richting Luik kan over 2 rijstroken blijven rijden. Het is de bedoeling om nadien het brugdek verder af te werken zodat in het voorjaar van 2010 de bestaande brug kan worden afgebroken.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #12
Belang van Limburg, 13 november 2009

Crevits wil snelle oplossing E313

Brussel - "Mijn doel is niet nog 2 of 3 jaar over de principes te praten. Ik wil snel naar oplossingen voor het mobiliteitsprobleem op de E313." Dat heeft Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) gisteren gezegd. "En dat kan alleen met drastische maatregelen."

In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams parlement is gisteren de 'tactische studie E313' van het Verkeerscentrum Vlaanderen besproken. Zoals eerder bekendgemaakt, stelt die dat na een betere aansluiting op de Antwerpse ring, de E313 tussen Lummen en Ranst van 2x2 naar 2x3 rijstroken moet worden gebracht.
Eddy Peetermans van het Verkeerscentrum Vlaanderen stelde duidelijk dat de E313 meer rijstroken moet krijgen. "Zelfs als andere maatregelen maximaal worden ingevoerd, zal dat nog nodig zijn. Want de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal, de heractivering van de Ijzeren Rijn, extra openbaar vervoer en een kilometerheffing zullen maar een beperkte impact hebben. Er zijn dus echt drastische ingrepen nodig", stelde hij.

Gefaseerde aanpak
Voor de E313 heeft het Verkeerscentrum Vlaanderen een gefaseerde aanpak uitgewerkt. "Eerst moet de aansluiting van de E313 op de Antwerpse ring aangepakt worden: vanaf Ranst tot Antwerpen-Oost moeten er 6 rijstroken komen", aldus Peetermans. "In een tweede fase moet er in beide richtingen een derde rijstrook komen tussen Lummen en Ranst. Fase 3 voorziet een extra rijstrook tussen Ranst en Antwerpen en in de laatste fase moet hetzelfde gebeuren voor de E34, de autoweg die van Eindhoven naar Wommelgem loopt en daar uitmondt in de E313".
Johan Sauwens (CD&V) pleitte vroeg een 'Actieplan Vlaamse Mobiliteit' en de invoering van toeritdosering waarbij lokaal verkeer van de autoweg geweerd wordt.
Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) sprak duidelijke taal: "Mijn doel is niet nog 2 of 3 jaar over de principes te praten. Ik wil snel naar oplossingen." Zij neemt de studie mee in de werkgroepen van de DAM (Duurzame Antwerpse Mobiliteit), die recent werden opgericht om de mobiliteitsproblemen in Antwerpen aan te pakken.
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
Crevits wil snelle oplossing E313


In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams parlement is gisteren de 'tactische studie E313' van het Verkeerscentrum Vlaanderen besproken. Zoals eerder bekendgemaakt, stelt die dat na een betere aansluiting op de Antwerpse ring, de E313 tussen Lummen en Ranst van 2x2 naar 2x3 rijstroken moet worden gebracht.

Gefaseerde aanpak
Voor de E313 heeft het Verkeerscentrum Vlaanderen een gefaseerde aanpak uitgewerkt. "Eerst moet de aansluiting van de E313 op de Antwerpse ring aangepakt worden: vanaf Ranst tot Antwerpen-Oost moeten er 6 rijstroken komen", aldus Peetermans. "In een tweede fase moet er in beide richtingen een derde rijstrook komen tussen Lummen en Ranst. Fase 3 voorziet een extra rijstrook tussen Ranst en Antwerpen en in de laatste fase moet hetzelfde gebeuren voor de E34, de autoweg die van Eindhoven naar Wommelgem loopt en daar uitmondt in de E313".
Johan Sauwens (CD&V) pleitte vroeg een 'Actieplan Vlaamse Mobiliteit' en de invoering van toeritdosering waarbij lokaal verkeer van de autoweg geweerd wordt.
Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) sprak duidelijke taal: "Mijn doel is niet nog 2 of 3 jaar over de principes te praten. Ik wil snel naar oplossingen." Zij neemt de studie mee in de werkgroepen van de DAM (Duurzame Antwerpse Mobiliteit), die recent werden opgericht om de mobiliteitsproblemen in Antwerpen aan te pakken.
Crevits wil dus niet meer palaveren en dat strekt haar tot eer: ze zal dan wel een en ander moeten bewijzen en dat zal een ander paar mouwen zijn.

Een 3e rijvak tussen Ranst en Lummen is inderdaad noodzakelijk, maar er zijn nog tal van andere problemen, zoals de op- en afritten: die moeten ook allemaal aangepakt worden.

Tussen Ranst en Wommelgem kan men ook nog wel een rijvak ergens bijplakken: dat zal wel lukken.

Blijft dan het vak Wommelgem - Ring: dat ligt verhoogd (incl. 2 bruggen) en om daar de capaciteit te verdubbelen: daar zal wat tekenwerk nodig zijn, want - als dagelijkse gebruiker - vraag ik me echt af hoe en op welke wijze men de huidige talud in breedte wil verdubbelen.

Verder is er nog de aansluiting op de Ring: ook daar zal men iets moeten bedenken, want het onmogelijke in heel die situatie is het verkeer vlot op de ring te krijgen richting Gent: men heeft in Borgerhout weliswaar al een fly-over gebouwd voor de afrit aldaar, maar het invoegen op de Ring zorgt ook daar voor de dagelijkse portie verkeerselende.

Tot slot Sauwens en de verkeersdosering: dit heeft hij in NL ontdekt en heel misschien klinkt dit leuk, maar dit is ook alleen maar als er alternatieven zijn: de laatste opritten zijn Massenhoven en Oelegem: men kan dus al niet meer spreken van lokaal verkeer, temeer er tussen deze lokaliteiten en Antwerpen geen vlotte gewestwegen zijn.
Natuurlijk is er de oprit Wommelgem, maar het rondpunt beneden is nu al een chaos zodat het ophouden van het verkeer op de oprit mij net daar een - zacht uitgedrukt - slecht idee lijkt.

Maar ja: Sauwens heeft inderdaad voor de verkeersveiligheid de verkeerslichten in Vlaanderen in het geel/zwart laten herschilderen... Niet dat er ooit 1 bewijs geleverd werd dat rood/wit palen meer ongevallen veroorzaken dan zwart/gele, maar swat: het is diezelfde Sauwens die nog eens in de actualiteit mag komen.

Focus1965
 

·
Registered
Joined
·
472 Posts
vanaf Ranst tot Antwerpen-Oost moeten er 6 rijstroken komen", aldus Peetermans
Ik neem aan dat hij dan 2x6 bedoelt, omdat er bij mijn weten overal al minstens 6 liggen op dat stuk. Kan toch niet direct kloppen volgens mij, want meer dan de ring zelf... Of wordt dit ook zoiets met een doorgaande en een stedelijke E34/E313? Dat laatste zou misschien nog niet eens zó gek zijn voor dat stuk (maar dan moet de ring zelf ook zo opgesplitst worden natuurlijk). Maar 'k vraag me wel af of er de plaats voor is...
 

·
Registered
Joined
·
5,234 Posts
De E34/E313 is een der drukste autowegen van het land: niet voor niets dat dit ook een der oudste is en dat paralel het eveneens druk Albertkanaal ligt: dit is gewoon een zeer belangrijke vervoersas.
In Antwerpen-Oost splitsen de vervoersstromen zich: het overgrote merendeel gaat verder de Ring op, een klein deel gaat er aldaar aan de Stenenbrug af. Richting Haven vormt geen probleem, hoewel dat daar ook flink wat verkeer naartoe moet. Het grootste probleem is de andere richting (Gent): daar moet ook flink wat verkeer heen: enerzijds richting laatst vernoemde stad (en Waaslandhaven), anderzijds richting Brussel... en Antwerpen: de Turnhoutsebaan is al lang geen ideale invalsweg meer richting Stadscentrum, waardoor relatief veel verkeer andere invalswegen opzoeken.

Die beoogde verbreding is geen slecht idee, maar er moet nog heel wat meer gebeuren, zoals de Oosterweelverbinding... of een ander alternatief: maar iedereen is het over eens dat er wel dringend iets moet gebeuren.

Focus1965
 

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Verder is er nog de aansluiting op de Ring: ook daar zal men iets moeten bedenken, want het onmogelijke in heel die situatie is het verkeer vlot op de ring te krijgen richting Gent: men heeft in Borgerhout weliswaar al een fly-over gebouwd voor de afrit aldaar, maar het invoegen op de Ring zorgt ook daar voor de dagelijkse portie verkeerselende.
Ik dacht dat die aansluiting al volledig uitgetekend was.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #17
Belang van Limburg, 19 november 2009

Geluidsschermen langs E313 in Hasselt

Brussel - De Vlaamse regering pakt uit met een actieplan 'geluidshinder wegverkeer'. Het plan slaat op de woongebieden rond wegen waar per jaar 6 miljoen voertuigen passeren. In die zones wonen 681800 Vlamingen, die blootgesteld zijn aan meer dan 55 decibel gemiddeld over een etmaal. Op de meest belaste plaatsen worden versneld geluidsschermen geplaatst, een investering van 20 miljoen euro. Dat is onder meer het geval in Meise (A12), Hasselt (E313) en Jabbeke (A10). Een geluidsscherm kan tot 10 decibel schelen. Lawaaierig wegdek wordt vervangen door minder luidruchtige alternatieven, genre fluisterasfalt, onder meer op de E314 in Bekkevoort.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #18
Belang van Limburg, 26 november 2009

Brug over E313 klaar in 2010

Bilzen/Hoeselt - Goed nieuwe voor de pendelaars tussen Rijkhoven en Alt-Hoeselt. De Bilzense burgemeester Johan Sauwens kreeg zopas de bevestiging dat Stedenbouw aan het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg ene vergunning heeft afgeleverd voor het herbouwen van de brug over de E313 die Rijkhoven en Alt-Hoeselt verbindt.

Volgens Sauwens zullen de werken in 2010 starten. De nieuwe brug, die midden volgend jaar voltooid zou zijn, zal zowel door auto's als vrachtwagens en zwakke weggebruikers gebruikt kunnen worden. De huidige brug werd in oktober 2007 voor autoverkeer afgesloten omdat ze door betonrot afbrokkelt. Daardoor vielen brokstukken op de E313. De sluiting veroorzaakt heel wat overlast. Wie van Rijkhoven naar Alt-Hoeselt of omgekeerd wil, moet 8 kilometer omrijden. Vlak voor de brug dicht gin, werd het verkeer nog geteld. Uit die metingen bleek dat er dagelijks 1270 voertuigen passeerden, waarvan 10% zwaar verkeer.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #19
Belang van Limburg, 27 november 2009

E313 richting Antwerpen dit weekend afgesloten

Ham - De E313 richting Antwerpen is van vrijdag 21u tot zondag 5u in Ham afgesloten. Het verkeer moet de autosnelweg aan afrit 25 Ham verlaten en kan die aan de oprit Geel-Oost opnieuw oprijden. Een aannemer gaat balken plaatsen op de pijlers van de nieuwe brug ter hoogte van de Meerhoutstraat in Genendijk.

Omdat er veel verkeershinder wordt verwacht raadt het verkeerscentrum de mensen aan enkel de E313 en de omleiding te gebruiken als het niet anders kan. Limburgers die lange afstanden richting Gent moeten doen, kunnen best via Brussel omrijden. Wie geen alternatief heeft, moet vanaf de afrit Ham de gele borden met zwarte letter G volgen. Deze borden leiden u naar de oprit Geel-Oost waar u de snelweg op kan rijden. De brug waaraan wordt gewerkt, wordt de nieuwe verbindingsweg tussen de containerterminal Langvoort en Nike en de Staatsbaan. In de toekomst zal ze de huidige brug in de Meerhoutstraat vervangen.
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter #20
Belang van Limburg, 14 december 2009

Carpoolparking voor 250 auto's aan Hasselt-Zuid

Hasselt - Aan het afrittencomplex 28 - de afrit Hasselt-Zuid - komt een carpoolparking voor 250 auto's. Volgend voorjaar starten de werken, tegen 2011 moet het een feit zijn. De parking ligt pal tegenover autohandel Billen, tussen de autosnelweg en de Biezenstraat die meteen ook de in- en uitrit naar de carpoolparking wordt.

"De bouwvergunning is afgeleverd, de werken starten in het voorjaar van 2010 en zullen ongeveer een jaar duren", reageert burgemeester Hilde Claes opgelucht, want een echte parking in de buurt van één van de 3 Hasseltse op- en afritten ontbrak nog. "Waarom deze plek? Het is een druk gebruikte op- en afrit en hier is de ruimte, vlak aan de snelweg. Bovendien is het een duidelijk afgebakende zone, wat de bewaking eenvoudiger maakt."

Tunnel
"Permanente bewakingsmensen zullen we nochtans niet inzetten", weet verkeersschepen Rob Beenders. "Maar onze stadswachten zullen, zoals ze overal doen, regelmatig passeren en er komt zoals elders permanent cameratoezicht. Bovendien wordt deze parkeerzone door Wegen en Verkeer uitgerust met dezelfde verlichting als de carpoolparking in Lummen en die blijkt zeer effectief om misdrijven te voorkomen."
De parking telt, naast 250 gewone parkeerplaatsen, ook 5 bredere plaatsen voor gehandicapten en een overdekte fietsenstalling. Je kunt het terrein enkel bereiken via een aan te leggen weg die vanaf de Biezenstraat, tegenover de Oude Truierbaan, pal onder de op- en afrit door zal lopen. "Om de tunnel de plaatsen wordt de oprit 1 weekend afgesloten. Oprijden langs de Sint-Truidersteenweg lijkt logischer maar is te gevaarlijk voor het doorgaand verkeer."
We zullen de parkeerzone zeker ook inschakelen als park-and-ridezone tijdens de drukke weekends in de binnenstad. Voorlopig passeert hier alleen een belbus aan die locatie maar we bekijken met De Lijn of we er geen permanente halteplaats van kunnen maken", besluit Beenders.

200 gratis parkeerplaatsen extra aan station
Vanaf deze week krijgt de stationsomgeving van Hasselt er een tweehonderdtal nieuwe, gratis parkeerplaatsen bij. "Die bevinden zich achter het vroegere gebouw van Jansen-Gilissen op de Kuringersteenweg", legt schepen Beenders uit. "Toegang tot deze nieuwe parkeerplaatsen krijg je via dezelfde in- en uitrit als de bestaande parking 'Koningin Astridlaan', recht tegenover de Frans Massystraat. Deze nieuwe parkeerzone past in ons parkeerbeleid dat uitgeschreven werd in een parkeerstudie. De parkeerplaatsen zijn gratis. Tijdens weekdagen zullen ze wellicht hoofdzakelijk gebruikt worden door treinpendelaars. In het weekend is deze parking geschikt voor shoppers die op minder dan 200 meter van het centrum hun auto kunnen achterlaten."
 
1 - 20 of 233 Posts
Top