Joined
·
12,327 Posts
Ook op de E313 zal men dergelijke panelen plaatsen (vooral voor de spitsstrook). De hinder bij het plaatsen van de panelen zal beperkt zijn omdat men het 's nachts doet.
E313: Drie nachten hinder bij plaatsing eerste portieken spitsstrook
Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst volgende week in de nachten van dinsdag (20/9 op 21/9), woensdag (21/9 op 22/9) en donderdag (22/9 op 23/9) zeven portieken op de E313 tussen de ring om Antwerpen en Ranst. Het verkeer richting Luik ondervindt tijdens de drie nachten ernstige hinder. Het gaat om een eerste reeks van portieken met rijstrooksignalisatieborden op het traject. Die zijn enerzijds noodzakelijk om het gebruik van de spitsstrook mogelijk te maken en helpen anderzijds het stadsuitwaartse verkeer dynamisch te sturen.
Automobilisten moeten gedurende de drie nachten vanaf 21.30 uur over één rijstrook tussen de ring om Antwerpen en Ranst. Uitgezonderd op woensdag 21 september, want dan start de aannemer pas om 22 uur. Niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn na 21.30 uur dan ook af te raden. Om de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen, wordt tijdens de ingreep de snelweg ook afgesloten voor een vijftiental minuten per portiek. Net om de hinder maximaal in te perken, werkt de aannemer bewust 's nachts.
Tijdens de plaatsing op donderdag (22/9 op 23/9) wordt de oprit Borgerhout van de E313 afgesloten. Dat is nodig om de veiligheid van de weggebruiker en de wegarbeider te garanderen. Eén van de portieken die donderdagnacht geplaatst wordt, ligt namelijk te dicht bij de oprit om die open te houden. Wie de E313 op wil, kan dat onder meer via oprit Borgerhout van de ring om Antwerpen, die blijft wél open.
In gebruik
Naast de zeven vaste portieken laat het agentschap volgende week ook vier mobiele portieken plaatsen. Die zijn noodzakelijk om de spitsstrook al vanaf eind september te kunnen openen. In oktober worden vervolgens nog acht vaste portieken geplaatst. De laatste portiek op het traject van de spitsstrook volgt midden november. Vanaf eind oktober kunnen de portieken ook dynamisch de snelheid aanduiden.
Het plaatsen van deze signalisatie past in een algemene uitbouw van systemen voor dynamisch verkeersmanagement (DVM) op de Vlaamse hoofdwegen. DVM-infrastructuur kent in hoofdzaak twee types van signalisatie. Dynamische informatieborden - geplaatst boven de snelweg - maken het mogelijk weggebruikers tijdig te informeren (over bijvoorbeeld hindernissen, incidenten en alternatief routeadvies). Rijstrooksignalisatieborden worden dan weer gebruikt om het verkeer per rijstrook dynamisch te sturen. Zo helpen ze de doorstroming te bevorderen en de verkeersveiligheid te verhogen.