E313/E34 – Studie heraanleg snelweg tussen Antwerpen en Ranst
Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt werk van een aanpassing van de E313/E34 tussen het knooppunt in Ranst en de Antwerpse Ring. Niet enkel de dagelijkse files maar ook studies maken duidelijk dat er structurele verkeersproblemen zijn op dat stuk autosnelweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer wil dit probleem aanpakken en voert onderzoek naar een geschikte oplossing.
Bij de heraanleg van de E313 tussen de Antwerpse Ring en de splitsing E313/E34, komen er op het traject Wommelgem-Ranst mogelijk vijf rijstroken per richting in plaats van de huidige drie rijstroken en een bus- of spitsstrook. Op het traject Antwerpse Ring-Wommelgem zou het aantal rijstroken ongewijzigd blijven, zijnde 3 rijstroken en een bus- of spitsstrook in elke richting. Dit zorgt voor een goede trechtering van de E34 en E313 die in Ranst samenvloeien, wat de veiligheid en doorstroming ten goede komt. Ook maakt dit de aansluiting van de ENA bedrijventerreinen Ranst-Wommelgem ter hoogte van de Q8 servicezone mogelijk. Dit gewenste eindbeeld is echter pas mogelijk wanneer de projecten A102 en R11(bis) in uitvoering gaan. Anders is er een tussenfase nodig waarbij de E313/E34 tussen Wommelgem en Ranst voorlopig beperkt blijft tot 2 x 4 rijstroken, met spitsstroken in beide richtingen tussen Wommelgem en Antwerpen.
Momenteel wordt er een studie gevoerd naar de milieu-effecten van de mogelijke ingrepen (plan-MER). Om dat plan-MER zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, werden de diverse opties in een nota voor publieke consultatie voorgesteld.
U kunt de nota voor publieke consultatie hier inkijken. De nota biedt u een overzicht van de milieueffecten die verder werden bestudeerd in de plan-MER. Milieueffecten zijn onder meer effecten op de gezondheid en veiligheid van de mens, effecten op de mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, en effecten op bodem, water, lucht, fauna, flora, landschap en geluid.
De dienst MER heeft bij haar beslissing over de aanpak van de plan-MER rekening gehouden met uw opmerkingen.
Uw inbreng werd, indien relevant, verwerkt in de richtlijnen die de dienst MER opstelde voor de uitvoering van het plan-MER. Die richtlijnennota is terug te vinden op
http://www.lne.be/merdatabank/uploads/merricht2825.pdf.