SkyscraperCity banner

1 - 20 of 37 Posts

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #1 ·
www.eeklo.be - woensdag 17 december 2008


Nieuw fusieziekenhuis op de lange baanDe nieuwbouw van AZ Alma langs de Ringlaan in Eeklo loopt opnieuw vertraging op. Het technisch dossier is weliswaar zo goed als klaar, maar de financiering raakt niet rond. Het ziekenhuis zou zelf 33% van de kost moeten ophoesten, en dat is niet mogelijk. Ondertussen blijven de kosten van de huidige uitbating hoog, precies omdat er met twee campussen - Eeklo en Sijsele - wordt gewerkt. Als het subsidietij keert, zal het nieuwe ziekenhuis ten vroegste in 2014-2016 bruikbaar zijn.

AZ Alma staat niet alleen met zijn probleem. Op een algemene persconferentie deze voormiddag bleek dat diverse ziekenhuizen in alle Vlaamse provincies met hetzelfde subsidietekort kampen. Maar het is wel een beetje cynisch. Om subsidie te krijgen voor een nieuw ziekenhuis, was een fusie nodig, het liefst tussen Eeklo en Sijsele, en op een aangeduide locatie in Eeklo. AZ Alma voldoet ondertussen aan alle voorwaarden, heeft een bouwaanvraagdossier klaar en heeft alle troeven in handen om de nieuwbouw te starten. Gefuseerd zijn én op twee oude campussen werken is bovendien duur, dus hoe sneller er een nieuwbouw is, hoe beter voor de financiële situatie van het ziekenhuis. Aan alle subsidievoorwaarden is dus voldaan, maar nu komt de subsidie er niet...

In plaats van te kunnen besparen via een nieuwbouw, zou AZ Alma 33% van de bouwkost zelf moeten financieren. En die kosten (inclusief leninglast) zijn op 250 miljoen euro geraamd. Inefficiënt werken op twee campussen kost de kliniek jaarlijks 2,5 miljoen euro. Die zijn enkel weg te werken via de nieuwbouw. Het lijkt dus een vicieuze cirkel, waaruit de verantwoordelijken op dit ogenblik geen uitweg vinden. Het is hopen op de politieke wil van Vlaams en federaal niveau dat de volle subsidiëring er komt. Maar zelfs dan wordt het misschien wel 2016 eer het nieuwe complex met vijf bouwlagen, gelegen tussen Ringlaan en Blakstraat, in gebruik wordt genomen.

Eekloos burgemeester Koen Loete betreurt de gang van zaken, en vindt dat de aangegane engagementen door de kliniek niet worden beloond. Een verantwoordelijkheid van de volledige Vlaamse Regering, noemt hij het. En blijkbaar niet te deblokkeren.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Gisterenavond was er een informatievergadering over de stand van zaken inzake de bouw van het nieuwe streekziekenhuis aan de Ringlaan 15 te Eeklo. Belangrijkste gebeurtenis was de overhandiging van de bouwvergunning aan de Eeklose burgemeester. Het nieuwe ziekenhuis zal 512 bedden tellen, 110 dokters, 1200 personeelsleden en 125 vrijwilligers tewerkstellen.

Een nieuw ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis zal gebouwd worden aan de rand van Eeklo op de gronden gelegen tussen de Ringlaan, Raverschootstraat en Blakstraat – richting Maldegem. Patiënten vragen terecht echter nu al een moderne infrastructuur met alle mogelijk comfort. Met de huidige verbouwingswerken wil het ziekenhuis aan de verwachtingen van de patiënt tegemoetkomen en dit op beide campussen.

Het filmpje kan je via deze link bekijken.
Een mens zou bijna hopen om ziek te worden.... ;)

http://www.azalma.be/page.asp?lang=nl&navid=362&mod=home/nieuws&page=nieuwbouw
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Dat ziet er inderdaad heel mooi en bovenal best groot uit. Was zoiets ook maar mogelijk in het UZ in Gent
Tja, als je wil concureren met gent en Brugge moet je wat ambitie hebben...:lol:

Nog een render van de nieuwbouw.Even vermelden dat langs de Ringlaan sinds enkele jaren zowat het mooiste, afgescheiden fietspad van Eeklo ligt. De buslijn waarvan sprake in het filmpje is de drukke lijn 58 Gent-Eeklo-Brugge, die nu langs de Blakstraat de R43 oprijdt. Dus dat zit wel goed. Hopelijk verhoogt men de frequentie wat tijdens het weekend, want dan is die echt te laag.

In de buurt van de Ringlaan en de ziekenhuissite staan ook reeds de windmolens, de nieuwe watertoren en de 2 flatgebouwen van de MBM, die de komende jaren gerenoveerd worden. Al bij al levert dat toch een vrij stedelijk plaatje op. :)

 

·
Registered
Joined
·
2,296 Posts
Benonie, kan je eens op een kaart tonen waar dat ziekenhuis precies zal komen aub? Want ik kan het maar nergens uit opmaken...
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Het ziekenhuis komt dus helemaal aan de westrand van Eeklo, langs de R43.
Links op foto 1 zie je het (donkere) Schipdonkkanaal (grens met Maldegem) en rechts daarvan de R43, die bovenaan aansluit op de N9 en nog hoger in beeld de N49.
Er zijn plannen om in de toekomst die Ringlaan door te trekken naar het oosten om daar weer aan te sluiten bij de N9.
De baan van noordwest naar zuidoost is dus die beruchte N9.
De gebouwen linksonder en linksboven op de foto zijn de 2 industrieterrein die Eeklo momenteel rijk is.

1.


2.
 

·
Registered
Joined
·
2,296 Posts
Thank you! Ik kende de streek hoor, mijn bus 58 rijdt altijd daarlangs! Maar kon het gewoon niet goed achterhalen uit hetgeen ik gelezen heb. :) (hoewel ik al een donkerbruin vermoeden had dat het daar ging zijn)
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Eeklo.be 08/03/2011

AZ Alma kan beginnen aan nieuw ziekenhuis

Vlaams Minister Jo Van Deurzen zette de definitieve handtekening voor de subsidie voor het nieuwe AZ Alma aan de Ringlaan. De bouwwerken zullen eind 2011 of begin 2012 starten. Het kostenplaatje spreekt over 200 miljoen euro.

Het nieuwe ziekenhuis zal zeven verdiepingen tellen (verdieping -1, gelijkvloers en vijf bovengrondse verdiepingen). Het wordt gebouwd op een terrein van 10 hectare, gelegen tussen de Blakstraat, de Ringlaan en de Raverschootstraat. Tegen 2016 zullen er 110 artsen, 1200 medewerkers en 125 vrijwilligers actief zijn om in totaal 513 patiënten te verzorgen.

De handtekening van Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Van Deurzen liet een hele tijd op zich wachten. In totaal zit er bijna twaalf jaar tussen het moment van indienen van een gezamenlijk Zorgstrategisch Plan door de vzw Elisabeth Ziekenhuis Sijsele en Heilig Hartkliniek Eeklo (31 mei 1999) en de definitieve handtekening van Jo Van Deurzen die de nodige subsidies voor het nieuwbouwziekenhuis kan vrijmaken (3 maart 2011). In de loop van die periode werd de fusie tussen beide ziekenhuizen een feit (1 juli 2006), kregen ze de gemeenschappelijke naam AZ Alma (2 februari 2007) en werd er gigantisch veel werk gestoken in de voorbereiding van de technische en financiële dossiers. In september 2009 wordt voorgesteld hoe de nieuwe kliniek er zal uitzien. In april 2010 krijgt AZ Alma een bouwvergunning.Nu moet de nieuwbouw worden aanbesteed en moeten de aannemers worden aangeduid. Deze procedure neemt nog eens een zestal maanden in beslag. Als alles meezit, is er nog eind dit jaar beweging op het terrein langs de Ringlaan. De nieuwbouw en inrichting van het ziekenhuis zal 60 maanden in beslag nemen.

AZ Alma aan Ringlaan 15 zal 200.000.000 miljoen euro kosten. 24% daarvan wordt door het ziekenhuis zelf gedragen, de rest is voor rekening van de federale en de Vlaamse overheid.

Vandaag werd het personeel van het goede nieuws ingelicht. Morgen krijgen alle inwoners van de Sint-Jozefwijk een editie van de AZ Alma Ringlaan 15, een nieuwskrantje over de nieuwbouw.

Almahuis

In plaats van te werken met werfcontainers, kocht AZ Alma zijn eigen huis in de wijk Sint-Jozef. Aan Blakstraat 72 is het Almahuis ingericht. Dit zal gebruikt worden voor werfvergaderingen, vergaderingen van het bouwteam en van andere werkgroepen.

Oude campussen

In 2016 zullen de campussen sijsele en eeklo vrijkomen. In Eeklo wordt de site aan de Moeie 18 overgedragen aan de stad, waar er plannen zijn om rond wonen en zorg te werken.

De campus sijsele heeft andere plannen. De Congregatie van de Zusters van Liefde, AZ Alma, Zorgcentrum RVT Morgenster en het Centrum voor Medisch Begeleid Sporten MENSANA werken er aan het project SANAPOLIS: een zorgmetropool in de groene omgeving van het huidige ziekenhuis in Sijsele. Er wordt mogelijkheid gecreëerd voor een sport- en zorghotel (bv. voor mensen die na een ziekenhuisopname in Eeklo nog even moeten revalideren). Er zal ook plaats zijn voor sporten, wellness, levenslang wonen, een horecacompex, enz.Het stadsbestuur van Eeklo is blij en opgelucht met de definitieve toezegging vanuit Vlaanderen. Burgemeester Koen Loete spreekt van een mijlpaal voor de stad. De snelle uitbreiding van de ring, zodat er een definitieve ontsluiting van de stad mogelijk is, is zowel voor Eeklo als voor AZ Alma van groot belang.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #12 ·
^^ Voor dat bedrag deed BAM alleen nog maar de studies... :lol:

200.000.000 miljoen euro? :nuts:
ik hoop maar dat ze zich mistypt hebben ;)
Nee hoor. Dat is wel degelijk het prijskaartje dat aan het volledige nieuwe ziekenhuis hangt.
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^Doet mij denken aan Kabouter Wesley: 100 miljoen miljard. :lol:

Neen: het zal duur zijn. Maar het wordt dan ook een vrij groot ziekenhuis. Wat me zorgen baart is wat men met de oude ziekenhuizen gaat doen. Vooral Sijsele is nogal de moeite waard vind ik wel.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Zoals in het artikel staat wordt het oude ziekenhuis van Sijsele een soort gezondheidscampus. Sanopolis of zoiets. Iets wat het oorspronkelijk was (sanatorium) en nu ook al is, want het is steeds meer een revalidatiecentrum dan een volwaardig ziekenhuis geworden. Ik veronderstel dat het vrij mooie gebouw gewoon behouden blijft.


Dat van Eeklo is op enkele oudere (en deels beschermde) gedeelten langs de Koning Albertstraat, te lelijk voor woorden. Een allegaartje aan architectuurstijlen uit de afgelopen 150 jaar. Het gedeelte aan de Moeie, uit de jaren '60, was nog vrij mooi, maar sinds de bijbouwsels uit de jaren '90 (rechts) en vooral de nieuwe afdeling op het dak, straalt het alleen Vlaamse kotterijsfeer uit.De gronden daar worden overgeleverd aan de stad, aangezien die eigenlijk het terrein langs de Ringlaan voor het ziekenhuis kocht. een soort grondruil dus. Zij zouden er de RVT- Sint-Elisabeth uitbreidingskansen geven en eventueel ook een parkgedeelte aanleggen, al vrees ik eerder een centrumparking... Maar dat is allemaal nog koffiedik kijken. Ik hoop alleen dat er geen jarenlange stadskanker van komt...

De heel mooie nieuwbouw van het kinderdagverblijf Kinderlach zal uiteraard blijven. Hopelijk wordt ook de mooie jaren '60 créche aan de Moeie van de sloop gered. Nu is die in gebruik als burelen, maar weinig energievriendelijk door de enorme ramen in enkele glas.
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^Dat had ik ook gelezen: maar de vraag is of bij die nieuwe Sijseelse gezondheidscampus het ziekenhuis gebouw bewaard blijft. Zoals jij het stelt lijkt het van wel, maar is dit 100% zeker?
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #17 ·
100% zeker ben je natuurlijk nooit. Ik denk niet dat het gebouw beschermd is.
Maar ik ben er eind vorig jaar meermaals mijn schoonmoeder gaan bezoeken en het hele gebouw is toch wel grondig gerenoveerd en gemoderniseerd en kan dus nog jàren mee.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #18 ·
De huidige ziekenhuissite wordt gevormd door bijna het hele bouwblok tussen Tieltsesteenweg, Koning Albertstraat, Moeie en Coquytstraat. Het is een allegaartje van bouwstijlen en verzorgende functies.

Dit is het eigenlijke ziekenhuis. Je ziet hier vooral het langgerekte gebouw uit de jaren '60. Dat werd later rechts uitgebreid in de jaren '90 en enkele jaren terug werd een materniteit op het dak en een operatiekwartier naast de hoofdingang toegevoegd.
Achter dit gebouw ligt nog een oudere ziekenhuisvleugel in rode baksteen, het labo en de kapel en oude kloosterpanden.Die recentste aanvullingen zien er niet uit, maar waren hoogst noodzakelijk. tegelijkertijd werd ook de volledige binnenkant gemoderniseerd zodat die nog meekan tot de ingebruikname van de nieuwe kliniek.

Ik was blij verrast dat er nog een deel van de oude verpleegsterschool bewaard is gebleven. Mijn moeder heeft daar in de jaren '50 gestudeerd. De school werd enkele jaren geleden grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een nieuw kinderdagverblijf.Dit is de nieuwe crèche "Kinderlach". een geslaagd gebouw, vind ik.Het oude kinderdagverblijf staat ook nog op het terrein. Is ook wel een mooi gebouwtje uit de goldens sixties, al zie je dat op mijn foto niet zo goed. Nu zijn er burelen gevestigd.Naast het nieuwe kinderdagverblijf ligt RVT Sint-Elisabeth. dat was vroeger in het onlangs gesloopte oude zieken/weeshuis langs de K.Albertstraat gevestigd.

Net naast dit rusthuis, langs de Tieltsesteenweg, zijn er 2 begrafenisondernemers (echt waar), en alzo is de cirkel rond. :)
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #19 · (Edited)
De site langs de Ringlaan. Hier zal binnen 5 jaar het gloednieuw ziekenhuis verrijzen.

Links de Ringlaan (met prima fietspad, overigens). Rechts het bouwterrein en een bufferzone.De site paalt aan de sociale woonwijk Sint-Jozef.Hier merk je de omvang van het perceel.Nogmaals de R43/Ringlaan, meer in noordelijke richting.Het nabijgelegen kruispunt R43 met de N9 richting Brugge in het westen, richting E34 naar het noorden.
Deze ringweg die langs het ziekenhuis loopt zal in de nabije toekomst in het zuiden worden doorgetrokken tot de N9 richting Gent.

 

·
Registered
Joined
·
242 Posts
Eeklo.be 08/03/2011
AZ Alma kan beginnen aan nieuw ziekenhuis
De volgende stap:

Dossier nieuwbouw AZAlma gepubliceerd
dinsdag 23 augustus 2011, 03u00

Auteur: ErwinMynsberghe
[...]

Zowel AZ Alma campus Eeklo als campus Sijsele verhuizen volledig naar het nieuwe ziekenhuis. Het bouwproject wordt hiermee het grootste ooit in de Meetjeslandse regio. Het gaat om een investering van ruim 220miljoen euro. Het zeven bouwlagen tellende ziekenhuis (verdieping -1, gelijkvloers en vijf bovenverdiepingen) komt op een terrein van tienhectare en zal plaats bieden aan 513patiënten. Er zullen meer dan 110 artsen, 1.200medewerkers en 125vrijwilligers aan de slag gaan.

[...]
'De geïnteresseerde aannemers moeten hun prijsopgave indienen tegen 13 oktober 2011, want dan worden alle offertes officieel geopend', verduidelijkt Vincent. 'Na een studieperiode wordt de uiteindelijke aannemer begin januari 2012 aangewezen. Die krijgt twee maanden de tijd om de werken te starten, zodat de aanvang begin maart 2012 mag verwacht worden. Van dan af duurt het nog zestig maanden of vijf jaar tot de definitieve inhuizing kan plaatsvinden, die dus begin maart 2017 mag verwacht worden.'
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=N63EBQB1
 
1 - 20 of 37 Posts
Top