SkyscraperCity banner

21 - 37 of 37 Posts

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #21 ·
En de bouw van het grootste (en duurste) Meetjeslandse bouwproject ooit kan beginnen! :)

Verhuizing gepland voor 2017

Aannemers gekend voor bouw fusiekliniek AZ Alma

donderdag 12 januari 2012 - Erwin Mynsberghe

EEKLO - Na bijna acht jaar van voorbereidingswerk, kan Algemeen Ziekenhuis Alma in maart starten met de bouw van de nieuwe fusiekliniek aan de Eeklose Ringlaan. Gisteren maakte het de aannemer bekend die het nieuwe hospitaal mag bouwen.

De nieuwe fusiekliniek zal Ringlaan 15 als adres krijgen. Zowel AZ Alma campus Eeklo als campus Sijsele verhuizen volledig naar de nieuwe gebouwen als de bouwwerken afgelopen zijn.

Gisteren maakte de directie bekend met welke twee aannemers ze in zee zal gaan voor wat het grootste bouwproject ooit in het Meetjesland zal worden. 'Aannemingsmaatschappij CFE uit Brussel mag het nieuwbouwziekenhuis van AZ Alma bouwen en de firma De Jonghe uit Eeklo mag de omheining rond het domein plaatsen', zegt Henk Vincent, directeur facilitaire diensten en masterplan AZ Alma. 'Beide bedrijven ontvingen gisteren deze toezegging met een aangetekende brief vanwege de raad van bestuur. De eerste twee loten van het bouwdossier zijn nu dus toegewezen en daar zit meteen ook het grootste lot bij, dat van de gesloten ruwbouw en omgevingswerken. Voor beide loten werd een Europese aanbesteding uitgeschreven en daarvoor was heel wat belangstelling. Alle offertes werden grondig bestudeerd en dat resulteerde in de twee toewijzingen.'

220 miljoen euro

De bouw van de fusiekliniek gaat gepaard met een totale investering van ruim 220 miljoen euro, waarvan een kwart door AZ Alma zelf wordt gefinancierd. Het zeven bouwlagen tellende ziekenhuis komt op een terrein van tien hectare en zal plaats bieden aan 513 patiënten. Er zullen meer dan 110 artsen, 1.200 medewerkers en 125 vrijwilligers aan de slag gaan. De firma CFE start in maart met de bouwwerken en krijgt hiervoor een bedrag van 53.428.332 euro. 'Deze werken moeten voltooid zijn binnen de 970 kalenderdagen. Het gaat om de ruwbouw van het ziekenhuis en de aanleg van wegenis op het domein', legt Vincent uit.

AZ Alma is blij dat, na bijna acht jaar voorbereidingswerk, de bouwwerken eindelijk van start kunnen gaan. 'De inhuizing is voorzien voor 2017', zegt algemeen directeur Rudy Maertens. 'Intussen krijgen de patiënten op beide huidige campussen in Eeklo en Sijsele verder de beste zorgen. Hiervoor zijn de komende jaren trouwens nog enkele investeringen gepland.
Het Nieuwsblad.be
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #23 ·
Toch nog een 3-tal kilometer in vogelvlucht. Maar ik beloof regelmatig eens met de camera langs te fietsen, zeker van zodra het bovengrondse werk begint.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #24 ·
Vorige week zijn dan eindelijk de voorbereidende werken begonnen. Het was toen nog geen fietsweertje, maar de Eeklose fietser/blogger Awbeir laat zich niet door wat vorst afschrikken:



 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^Mooie foto. Een mens dreigt soms al eens de omvang van deze werken uit het oog te verliezen. Het is inderdaad het grootste bouwwerk dat ooit in het Meetjesland gebouwd wordt.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #30 ·
Bedankt Aeropix! Mooie luchtfoto!

De werf groeit intussen elke dag. Nog even wat recente foto's van Awbeir's blog geplukt:



 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #33 ·
Awbeir.be:





Taptoe.be 19/03/2013

Bouw AZ Alma op schema


Een bezoek aan de werf langs de Ringlaan, waar het nieuwe AZ Alma wordt gebouwd, leerde ons dat de werken goed opschieten. ‘ Het betonskelet zal af zijn begin mei’, deelde een tevreden directeur Masterplan Henk Vincent mee. ‘We zitten voor de ruwbouwfase perfect binnen het vooropgestelde schema.’ De verhuis naar de nieuwe gebouwen is begin 2017 gepland.

De grootste bouwwerf van het Meetjesland. Zo kondigden alle betrokken partijen vooraf de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan. Een groots project waar zeer veel overleg en planning mee gepaard gaat. Henk Vincent en zijn team slagen er duidelijk in alles in goede banen te leiden. ‘Er zijn inderdaad veel jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan vooraleer de bouwvergunning en de financiering in orde waren’, herinnert Henk Vincent. ‘Dat vele werk levert nu duidelijk zijn vruchten af. De werken verlopen voorspoedig. Tot voor het bouwverlof rond Kerstmis hadden we een voorsprong die we echter kwijtraakten door het barre winterweer. Niettemin zitten we nu nog altijd op schema. Het betonskelet van het nieuwe ziekenhuis staat er bijna helemaal. Op dit ogenblik werken er ongeveer honderd dertig bouwvakkers op de site. Begin mei zullen we die fase kunnen afsluiten. Dan wordt er gestart met de metselwerken voor sommige binnenmuren, de isolatie, de gevelafwerking, dakbedekking en bliksembeveiliging. Tegelijkertijd met de ruwbouwwerken maken we ook al werk van de aanleg van de twee voorziene parkings en van de wegenis rond de gebouwen. Visueel is het zo dat de werken nu het snelst lijken vooruit te gaan. Na de ruwbouwfase zal er echter minstens even intensief drie jaar lang aan de binnenafwerking, de inrichting en de installatie van medische apparatuur dienen worden gewerkt. ’

BEO

‘We zitten nu in de aanbestedingsfase van de liften’, gaat Vincent met zijn uitleg verder. ‘ Binnenkort wijzen we deze opdracht toe. Bedoeling is dat er in 2014 al vijf werkliften operationeel zullen zijn om de arbeiders en hun materiaal ter plaatse te kunnen krijgen binnenin het complex. In totaal zullen er negentien liften in het hele ziekenhuis geplaatst worden. Ondertussen zijn ook werkzaamheden bezig om het zogenaamde BEO systeem te implanteren. Daarvoor werd een boorveld aangelegd met honderd en acht boorgaten van honderd vijfentwintig meter diep. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag, waarbij thermische energie ondergronds wordt opgeslagen. De bodem wordt dus als thermos gebruikt om, afhankelijk van het seizoen, koude en warmte over een langere termijn op te slaan. Kort gezegd: dit systeem laat een duurzame energievoorziening toe voor verwarming en koeling.’

ROTONDE

Ook de mobiliteit rond het toekomstige ziekenhuis maakt de aanleg van een rotonde langs de Ringlaan nodig. Het verkeer zal uiteraard aanzienlijk toenemen als het ziekenhuis operationeel is. ‘ Hiervoor is Vectris, een studiebureau, bezig met een voorbereiden studie’, weet Henk Vincent. ‘ Dit gebeurt in samenspraak met het Agentschap Wegen en Verkeer, Veneco, AZ Alma en de stad Eeklo zelf. Zeker is alvast dat de Blakstraat wordt afgesloten van de Ringlaan. De kans bestaat op dit ogenblik dat de voorziene rotonde iets meer zal opschuiven richting Blakstraat. We hopen alvast dat de wegeniswerken klaar zullen zijn in 2015. Eind 2016 moet het ziekenhuis zelf verhuisklaar gemaakt zijn en in het eerste kwartaal van 2017 verhuizen we effectief.’

(Ives Boone)
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #35 ·
Intussen is de ruwbouw grotendeels af. Dit is de voorgevel van het hoofdgebouw.



Vooraan komt een grote parking, alleen bereikbaar vanaf een nieuw aan te leggen rotonde op de R34 Ringlaan.

En de noordgevel. Hierlangs komen onder meer de leveranciers en de bussen van De Lijn (58 Gent-Eeklo-Brugge en 62 Eeklo-Sint Laureins). Zij krijgen een halte aan de ingang en rijden van daaruit verder naar diezelfde rotonde. Ik veronderstel dat ook de fietsers langs deze kant het ziekenhuis zullen bereiken.



De rail boven de ramen dient blijkbaar voor de ruitenwassers.



Foto's Albert Everaert.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #36 ·
Bouw van het atrium vooraan. Op de voorgrond de deels ondergrondse en deels bovengrondse parking:



Afwerking van de achterzijde van het gebouw:





Foto's Albert Everaert
 
21 - 37 of 37 Posts
Top