SkyscraperCity banner

1 - 20 of 43 Posts

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Enig nieuws uit mijn eigen buurt, 't Kaaiken in Eeklo.
In Eeklo zijn de laatste jaren massa's nieuwbouwprojecten opgestart en afgewerkt. Het gaat hem vooral om gewone verkavelingen aan de rand en appartementsgebouwen in het centrum. Het bevolkingsaantal van mijn stad gaat dan ook al enkele jaren in stijgende lijn.

Een opmerkelijk nieuw project is Covina. Opmerkelijk vanwege de grote omvang van de site, die een groot bouwblok aan de rand van het centrum bestrijkt. Op de site is de bouw van 140 appartementen voorzien. Het stadskanaal, dat onder het oude fabriekgebouw loopt, wordt opnieuw blootgelegd.

Door het rijke industriële verleden van Eeklo waren tot voor kort nogal wat ambachtelijke zones in het centrum gevestigd. Met de ontwikkeling van de voormalige melkerij Stassano (nu kantoren en woningen) en brouwerij Krüger (nu winkelcentrum) heeft Eeklo er al een paar geslaagde stadsvernieuwingsprojecten opzitten en Covina moet het volgende in dat rijtje worden. Onlangs is de sloop gestart van de leegstaande fabriekspanden, nadat het voorbije jaar al het asbest uit de gebouwen was verwijderd. De gemeenteraad heeft afgelopen maandag het bijzonder plan van aanleg (BPA) nr. 18 ’t Kaaiken definitief goedgekeurd. De oude fabriekssite en de zone eromheen stonden op het gewestplan ingekleurd als ambachtelijke zone, maar door de bestemmingswijziging wordt dat woongebied.

Projectontwikkelaar Bostoen zal 140 wooneenheden bouwen op de site. Bij het ontwerp van het woonproject is gestreefd naar uniformiteit (eenheid in materialen) en diversiteit (elk appartementsblok krijgt een andere lengte of gevelstructuur). Bostoen voorziet een ondergrondse parking voor de bewoners van het woonerf.
Opmerkelijk zijn ook de plannen om het oude stadskanaal, dat ’t Leiken verbond met de haven op het Van De Woestijneplein en onder het verlaten fabriekspand loopt, open te leggen. Ook voor de bewoners van Dullaert betekenen de plannen een grote verbetering: zij zullen niet langer uitkijken op een torenhoge muur, maar krijgen een waterloop te zien met daarachter een woon- én groenzone.

Eind december moet de sloop van Covina afgerond zijn. Tegen dan hoopt het stadsbestuur ook de goedkeuring van de provincie en de bevoegde minister voor het BPA ’t Kaaiken op zak te hebben. Volgend jaar zou de bouwvergunning aangevraagd worden, zodat de eigenlijke bouw gefaseerd zou kunnen starten in 2009. De stad rekent op een forse toelage voor stadskernvernieuwing van de Vlaamse overheid.
(bron www.eeklo.be)


Enkele foto's:Renderings van het nieuwbouwproject zijn nog niet beschikbaar, maar ik houd jullie op de hoogte.
 

·
Registered
Joined
·
628 Posts
Na een geslaagde ombouw van het Stassano-complex ben ik wel benieuwd naar het definitieve ontwerp. Niettegenstaande ik het wel jammer vind dat het gehele gebouw wordt gesloopt. Ze hadden best wel de gevels van het kantoorgebouw (te zien op foto 1 en 2) in mooie art-deco / modernistische stijl laten staan. Ombouw naar lofts was hier perfect mogelijk. De bakstenen muur (te zien op foto 3) is dan weer geen verlies, integendeel zelfs.

Aan de kanten van mijn school staan ook nog enkele waardevolle industriële gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw (voor benonie: bv de voormalige vakschool). Ik zie dag op dag het verval toenemen, terwijl dit soort gebouwen echt wel het beschermen waard zijn, aangezien ze zeldzaam zijn geworden (na de sloop en het verwaarlozen van bijvoorbeeld Krüger, Covina, textiles d'eecloo, Goethals, Van Doorne of plastic Meetjesland, India Jute Company aan de brandweer). Maar goed, anderzijds is zulke impuls voor die wijk meer dan welkom. Hopelijk is de architectuur de moeite waard.

Bedankt voor de foto's!
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Ja, die Vakschool is echt wel een pareltje.

Van de Krüger is jammer genoeg alles gesloopt.
Die hoge brouwerszaal was pure art-deco en bepaalde door zijn enorme hoogte mee de Eeklose skyline. Daar hadden lofts gekund, maar bij de afbraak was er nog geen sprake van omgekeerde stadsvlucht. Het inwoneraantal daalde langzaam. Nu zou die toren waarschijnlijk wel bewaard gebleven zijn.
Er is immers zelfs in ons kleine stadje een boom aan luxe-flats.

De Covina-gebouwen vind ik dan weer minder waardevol, ook het gedeelte aan het Van De Woestijneplein bekoren mij matig. Art deco zie ik er niet echt in...

Aan de Nijverheidskaai zijn enkele gebouwen van de oude textielfabriek wél mooi bewaard gebleven en hergebruikt. De eigenaars hebben er trouwens een prijs voor ontvangen.

Het enige fabriekje dat in Eeklo tijdens de beschermingsgolf van Van Grembergen werd beschermd ligt ook in mijn buurt. Het ligt aan Zuidmoerstraat 61, maar is vanaf de straat niet zichtbaar. Ik ben benieuwd wat men daar ooit zal mee aanvangen...
 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Ziet er een leuk complex uit. Eeklo ziet er soms best wel stedelijk uit voor zijn grootte.

Over het Meetjesland gesproken, ik wist wel dat er in Amerika honderden Romes, Paris' en Athens' zijn, maar in de staten Michigan en New York zijn er zelfs twee dorpjes die Watervliet heten :)
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
^^
ben benieuwd wat men met deze grote muur gaat aanvangen:
Dat gebouw is een uitbreiding uit de jaren '60 of 70 en is gebouwd bovenop het oude stadskanaal dat in vroegere eeuwen de toen belangrijke waterweg Burggravenstroom (het 'Leiken') met de aanlegplaats aan 't Kaaiken verbond.
Daarrond kwamen dan talrijke fabrieken, waaronder textielfabrieken, meubelbedrijven, brouwerij de Krüger en een staalbedrijf (Steyaert-Heene) dat daar nog tot op vandaag actief is, in volle stadscentrum.
Dit massieve gebouw wordt volledig afgebroken en het stadskanaal wordt daar weer opengelegd.
Aan de oevers van het stadskanaal daarvan komen dan de nieuwe flatgebouwen met groenzones.
Dat stadskanaal komt er zowel om estetische redenen, als om de waterzieke gronden daar te draineren.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #7 · (Edited)
ƒƒ;11754260 said:
Ziet er een leuk complex uit. Eeklo ziet er soms best wel stedelijk uit voor zijn grootte.

Over het Meetjesland gesproken, ik wist wel dat er in Amerika honderden Romes, Paris' en Athens' zijn, maar in de staten Michigan en New York zijn er zelfs twee dorpjes die Watervliet heten :)
Ik wist wel dat er één Watervliet in de USA is, maar dat blijken er dus 2 te zijn!
Het Belgische Watervliet is trouwens best wel een stemmig grensdorp met een bewogen geschiedenis:
http://www.onze-vlaamse-regio.com/watervliet.shtml

Eeklo ziet er ondanks zijn amper 20.000 inwoners inderdaad veel stedelijker uit. De stad is dan ook ontsnapt aan de fusies van 1976 en heeft slechts één echte, dichtbevolkte stadskern, zonder uitgestrekte deelgemeenten.
Bovendien heeft Eeklo een echte centrumfunctie in het dunbevolkte Meetjesland, min of meer te vergelijken met het grotere Sint-Niklaas in het Waasland of Ieper in de Westhoek.

 

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Belfort + Sint-Vincentiuskerk: standaard, maar Eeklo op zijn best :)
En met de watertoren en de windmolens krijg je toch een aardige skyline ;)
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #10 ·

De afbraak gaat razendsnal vooruit. Hier een beeld vanuit het zuiden.
Ook aan de andere kant wordt flink gesloopt.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #12 ·
De sloop van de enorme baksteenmassa gaat snel vooruit.
Vandaag gingen de hoogste gevels aan de kant van de school tegen de vlakte.
Deze week zou ook de schoorsteen gedynamiteerd worden.
Dat zal wel op de scholierenvrije woensdagnamiddag gebeuren, veronderstel ik. 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #13 ·
De eerste ruwe schetsen van het woonproject zijn er.

Uitzicht vanaf het Gebroeders Van De Woestijneplein.
Het oude toegangsgebouw blijft bestaan en krijgt een nieuwe bestemming. De stad zal het plein opnieuw aanleggen.
Zoals je ziet op de tekening wordt Eeklo bewoond door aliens...


Uitzicht vanaf de Dullaert
Ook het stadskanaal zal terug worden opengelegd. De stad hoopt hierbij op kredieten voor stadskernvernieuwing.


Vanuit vogelperspectief
 

·
Registered
Joined
·
628 Posts
Lijkt mij aanvaardbare architectuur te zijn. Iets waar ik voor vreesde blijkt dan toch geen waar te zijn: Het modernistische inkomgebouw wordt behouden! Het wordt in ieder geval een enorme verbetering en impuls voor de wijk.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #15 · (Edited)
Deze week op de sloop:

Let ook op het totale kostenplaatje van de afbraak: 2.268.060,37 euro! exclusief BTW....
(laat die 37 cent maar zitten...:nuts: )


 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Daar gaat de asbestverwijdering precies rapper dan in het postkantoor aan Gent-Sint-Pieters.
Die asbestverwijdering gebeurde reeds vorig jaar en duurde enkele weken.
Op de kleinere site van Gent X zal dat ook wel op enkele weken geklaard zijn.
Misschien is de gespecialiseerde firma momenteel elders aan het werk.
 

·
Registered
Joined
·
99 Posts
Zijn dat sociale woonblokken? Zowiezo kan dit Eeklo enkel maar ten goede komen, t'is dan ook 1 van de gemeentes hier in de buurt waar ik niet zou willen wonen.
 

·
Bike It!
Joined
·
22,245 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Zijn dat sociale woonblokken? t'is dan ook 1 van de gemeentes hier in de buurt waar ik niet zou willen wonen.
Nee, het worden voor een groot deel luxe-appartementen.

t'is dan ook 1 van de gemeentes hier in de buurt waar ik niet zou willen wonen.
Waarom niet? Ik ben hier 10 jaar geleden komen wonen en heb het hier best naar mijn zin. Een compact stadje waar je bijna alle diensten vind die je in grotere steden vind, met een groot cultuuraanbod (CCHerbakker, N9, Koperen Leeuw, Academies...), natuurgebied Het leen aan de stadsrand, redelijk openbaar vervoer (bus èn trein), zowat alle winkelketens, 2 ziekenhuizen, massa's scholen enz...
Mijn vriendin die in het centrum van Maldegem is opgegroeid is wat blij dat ze naar hier is verhuisd.
 
1 - 20 of 43 Posts
Top