SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

· Registered
Joined
·
810 Posts
Dat gebouwtje was tot voor kort The Saint, een van Eindhovens leukste podia.
Helaas zijn die uitbaters weer weg, maar het zaaltje mag van mij wel blijven hoor.
Ooit opgezet als 5611, aardige capaciteit maar slecht geïsoleerd qua geluid.
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
^^ Boeiend hoe je het maakt. Het gaat niet om de presentatie, maar om het idee erachter. Het valt me juist tegen dat op een forum als dit zo weinig andere mensen met plannen en ideeen komen. Maar ja, dat gaat nou eenmaal ook lastig met je smartphonetje tegenwoordig. Anderen afkraken is makkelijker.
Hoewel ik het vaak hartsgrondelijk met Ward oneens ben, waardeer ik zijn fotomontages enorm omdat ze prikkelen tot discussie. Of ze nou een vertekend beeld geven of niet, het maakt ideetjes inzichtelijk en concreet.

@Ward: blijf komen met de plaatjes!
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
...enne, de Effenaar, dat is een drama van een gebouw.
Van buiten heeft het de charme van een bunker, maar binnen is waar het écht mis is gegaan. De plaats van de garderobe en wc’s, de entree van de grote zaal die een gat in de grond is, de entree van de kleine zaal naast het podium zodat er altijd onrust is tijdens concerten, de van elke sfeer ontdane hal, één lift vanaf het podium naar alle backstage ruimtes.

Echt, hoe dit ontwerp ooit door de keuring is gekomen blijft een raadsel. Ik ken echt niemand die enthousiast is over dat gebouw, naar ik begrepen heb zelfs de architecten niet omdat die er oorspronkelijk een toren van tig verdiepingen bovenop hadden willen zetten.

Goed, ik zal het maar meteen toegeven: ik mis de oude Effenaar (en 2B ook een beetje).
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
Weetje, technisch gezien is vrijwel niets in de bouw onmogelijk.

Technisch onmogelijk betekent meestal simpelweg “technisch complex dus economisch onmogelijk”.

Het is mogelijk een kerk steen voor steen af te breken, een sokkel te bouwen en daar bovenop diezelfde kerk weer op te bouwen. Maar de kostprijs van een dergelijke operatie is niet te financieren en niet te verdedigen. Ik schat honderden miljoenen euro’s

Om een idee te geven een paar voorbeelden van uitzonderlijk ingewikkelde herbestemmingen :

In Hamburg bouwden Herzog&deMeuron een Philharmonie bovenop een oude bakstenen warenhuis. De kostprijs van dit project was oorspronkelijk geraamd rond de 200 miljoen en uiteindelijk gebouwd voor rond de 866 miljoen euro (een bedrag dat trouwens ook volstrekt onverdedigbaar is - en heel moeilijk te begrijpen)

In Lyon staat een Opera van Jean Nouvel waar binnen de huls van de historische opera een nieuwe opera is gebouwd - inclusief 7 verdiepingen onderkeldering en de toevoeging van een gigantisch gewelfd dak. Dit project had een kostprijs van rond de 75 miljoen euro - bijzonder weinig gezien de complexiteit van het project.

In Barcelona staat een winkelcentrum van Richard Rogers waarbij de volledige gevel van een arena voor stierengevechten een meter of 4 van de grond getild is (en daaronder een laag of 7 parkeerruimte is gebouwd). De kostprijs van dit project was rond de 105 miljoen euro. Blijkbaar financieel verdedigbaar - anders was het door een commerciële partij nooit zo gebouwd.

Ik schat dat het schema van MVRDV technisch gezien qua herbestemming complexer is als zowel Hamburg als Lyon. Het gaat om de volledige constructie van een gebouw en niet enkel de gevel, en bovendien een gebouw van grote hoogte dat in ieder opzicht constructief complex is. Aangezien het totaal misplaatste arrogantie zou zijn te doen alsof ik Winny Maas iets kan bijbrengen over bouwtechniek of bouweconomie, ga ik er dus vanuit dat ook hij dit schema niet serieus bedoelt ;-)
Dankjewel CS!
Ik denk dat niemand verwacht dat de opgehoogde Catharinakerk een serieus plan is, maar ik vind het wel erg tof dat je serieus bent ingegaan op mijn naïeve vraag. Aan afbraak en herbouw had ik nog niet gedacht, terwijl dat waarschijnlijk de veiligste oplossing is.

Nee, laat maar mooi staan die kerk. Met zijn 61 klokken een van de grootste beiaards van Nederland!
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
Ik wil me wel aanbieden als taalnazi. Je moet je als taalfout wel héél goed ondergedoken houden wil je aan mijn aandacht ontglippen.

Aan tijd ontbreekt het me vooralsnog niet.

Dus.
Alargule op foutenrazzia!

Ik ben ook zo’n vervelend taalmannetje dus schroom niet om een stuk mijn kant op te sturen als vier ogen gewenst zijn. Dan doe ik ook nog iets nuttigs voor de club.
Mijn mailadres is bij jullie bekend.
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
Deze ook maar even tussendoor. Bank mag afgebroken worden.

Wel gaaf dat de gevel opgeslagen wordt. Een mooi stukje Eindhoven Laag voor later.
Trouwens minstens zo gaaf dat andere monumentale onderdelen eveneens opgeslagen zijn.
Het wordt wel wat daar.
 

· Registered
Joined
·
810 Posts
Ik heb ook een fantasietje over de binnenstad van Eindhoven. Mag dat in de krant?
Oh, ik ken niemand van de redactie. Jammer.

Bij gebrek aan een beledigend liedje over het ED (zo belangrijk is dat krantje ook weer niet) dan maar deze. Zelf ED invullen en tekst wijzigen waar nodig geacht:
 
1 - 20 of 20 Posts
Top