Skyscraper City Forum banner
Status
Not open for further replies.
5301 - 5320 of 10005 Posts

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
+~30 koji su lokalno zaposleni, iz Kalesije i Osmaka su dobili posao

http://posao.ba/job.php?user=a27fe95d75206d26ab175b870cbe7c36&jobID=55153
10 ovih tapetara +

http://posao.ba/job.php?user=a27fe95d75206d26ab175b870cbe7c36&jobID=55154

+ 6 sivacica

http://posao.ba/job.php?user=a27fe95d75206d26ab175b870cbe7c36&jobID=55155

+ 4 skivaca

http://posao.ba/job.php?user=a27fe95d75206d26ab175b870cbe7c36&jobID=55156

+2 radnika na format pili
+2 na kruznoj pili
+2 na frezer
+1 na oscilirajucoj busilici
+2 na banjalici
+1 na stuc masini ...

Sad mi reci, zasto ti je ovo trebalo?
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Domaća autoindustrija: Nada za poslove s Fiatom još postoji

Domaći proizvođači autodijelova još se nadaju suradnji sa Fiatovom tvornicom automobila u Kragujevcu u Srbiji. Prošle godine sedam naši proizvođača autodijelova su zadovoljili sve kriterije koje Fiat traži od dobavljača kao što su certifikati za kvalitet i okoliš, te specijalizirani certifikati za automobilsku industriju ISO/TS 16949.

Međutim, razgovori su zaustavljeni zbog krize u automobilskoj industriji. Naime, Fiat je promjenio politiku zbog krize u Italiji i oni su onda zahtjevali da dobavljači autokomponenti za tvornicu u Kragujevcu budu iz Italije, kaže nam Midhat Čehajić, tajnik Grupacije metalskog i elektrosektora Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

Ipak, smatra da će se oni u idućem razdoblju morati okrenuti bh. ali i drugim regionalnim proizvođačima autodijelova osobito zato što iduće godine planiraju krenuti sa proizvodnjom novog modela automobila, a proizvodni kapaciteti bi se trebali kretati od 200.000 do 300.000 vozila godišnje. "Tako da mi još računamo na tu suradnju", ističe Čehajić.

I prije desetak dana na sajmu proizvođača autokomponenti jugoistočne Europe "AutoCompo Net 2011" koji se održavao u Kragujevcu sedam naših kompanija imalo razgovore sa direktorom nabavke Fiata te su Talijani upoznati sa kvalitetom proizvoda bh. kompanija u ovoj oblasti.

Čehajić napominje da su i predstavnici ostalih velikih proizvođača kao što je GM, Magna, Federal Mogul i dr. bili iznenađeni onim što su vidjeli da možemo ponuditi u ovoj industriji.

Naše kompanije su obavile razgovore sa svim većim proizvođačima automobila koji su bili na sajmu. "To je dobar način pronalaženja potencijalnih partnera jer kompanije na ovaj način imaju priliku razgovarati sa prvim dobavljačima kompanija kao što je GM, Fiat i drugi i na taj način najbolje predstaviti proizvode. Nadamo se da će firme uskoro postići i konkretne rezultate", naglašava Čehajić.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Bellissima preselila u Vogošću: Novi proizvodni pogon najveća investicija do sad

Jedan od najuspješnijih tekstilnih i modnih brendova u BiH, kompanija Bellissima od ove godine posluje u novootvorenom proizvodnom-poslovnom kompleksu u Vogošći.

Izgradnja kompleksa na četiri hiljade kvadratnih metara ujedno je jedna od najvećih investicija koje je ova kompanija uložila u zadnjih 14 godina koliko postoji na tržištu.

U sklopu novog pogona, osim administrativnog i menadžment odjela, nalazi se i dizajnerski studio, modelarnica, odjel za konstruktore, te odjel za šivanje i provjeru kvaliteta uzoraka.

U Bellissimi ističu da je izgradnja novog objekta odgovor na sve veće zahtjeve tržišta, a investicija je omogućila i otvaranje velikog broja novih radnih mjesta.

Bellissima, čija je osnova djelatnost dizajniranje, proizvodnja, provjera kvaliteta te maloprodaja i veleprodaja muške i ženske modne konfekcije, danas uživa status najbržeg rastućeg modnog brenda na regionalnom tržištu.

Proširenje vlastitih kapaciteta njihov je način da se bore sa konkurencijom u tekstilnoj industriji, uključujući jake inostrane modne marke, ali i nekvalitetnu robu iz inostranstva.

"U ovoj grani, kao ni u jednoj drugoj, primjetan je uvoz jeftine robe iz inostranstva, a konkurencija jakih inostranih giganata je itekako prisutna", ističe Harun Ćatić, direktor kompanije Bellissima.

Izlaz iz trenutne situacije u kojoj je zapala bh. tekstilna industrija, Ćatić vidi u napuštanju doradnih poslova, te okretanju proizvodnji vlastitih modnih brendova.

"Značajno je ulagati u distributivne kanale i klastere. Svakako država mora da odobri poticaje za izvozne poslove u ovoj grani. Izmjena zakona koji se odnose na izvoz domaćih tekstilnih proizvoda u ovoj branši svakako bi predstavljao veliki pomak", poručuje Ćatić.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
BiH u deficitu dvije milijarde maraka

Najveću stopu rasta industrijske proizvodnje, od 23,7 posto, imaju kapitalni proizvodi

Bosna i Hercegovina je u aprilu 2011. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 705 miliona KM, dok je uvoz u tom mjesecu dostigao vrijednost od jednu milijardu i 284 miliona KM. Saopćeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Agencije za statistiku BiH, na kojoj su prezentirani i podaci o robnoj razmjeni s inozemstvom tokom prva četiri mjeseca ove godine.

- U periodu januar - april ostvaren je izvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 678 miliona KM, što je za 25,4 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio četiri milijarde i 678 miliona KM, što je za 20,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine - kazao je Zdenko Milinović, direktor Agencije, objašnjavajući da je u tom periodu vanjskotrgovinski robni deficit iznosio dvije milijarde maraka.

Milinović je jučer kazao i da stopa porasta ukupne industrijske proizvodnje u odnosu na prosjek 2010. godine iznosi 1,7 posto te da, u odnosu na april 2010., stopa porasta iznosi 3,2 procenta. Najveću stopu porasta proizvodnje u odnosu na april prošle godine, od 23,7 posto, imaju kapitalni proizvodi (tvornice, mašine, alati, građevine... koje se koriste za proizvodnju drugih proizvoda). Stopu pada od 2,4 posto ima jedino energija.

Inflacija četiri posto

Mjesečna deflacija u aprilu 2011. godine u BiH bila je 0,6 posto, što znači da su za toliko snižene cijene u odnosu na mjesec ranije. Najviše su snižene cijene stanovanja i energenata, dok je najveći porast cijena evidentiran kod prijevoza. Godišnja inflacija u aprilu u našoj zemlji bila je četiri posto. Na godišnjem nivou, u odnosu na april 2010., najviše su poskupjeli prijevoz, hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan...
Dnevni Avaz
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
PROIZVOĐAČI IZ BiH NA NOVOSADSKOM SAJMU OSVOJILI ZNAČAJNA PRIZNANJA

Na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izlagači iz Bosne i Hercegovine osvojili su značajne nagrade, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH). U organizaciji VTK-a BiH i suradnji sa UNDP-om, bh. privredna delegacija ...
... učestovala je na 78. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na bh. štandu svoje proizvode izložile su firme: Agromont Rogatica, Econ Sarajevo, Jaffa Komerc Blagaj, Eco Line Mostar, Komrad - Vinski podrum Anđelić, KGH Mostar, Destilacija Teslić i Privredna komora Republike srpske.

Pored osam bh. kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, bh. sajamski štand je posjetilo još mnogo bh. kompanija. VTKBiH je imala informativni štand na kojem su prezentirani promotivni materijali kompanija koje su ovom prilikom posjetile sajam ili su njihovi proizvodi bili na ocjenjivanju kvaliteta.

Kompanije Agromont Rogatica, Jaffa Komerc Blagaj, Eco Line Mostar i Econ Sarajevo su se predstavile na štandu u okviru zajedničkog bh. paviljona, koji je omogućio UNDP za firme koje se nalaze u programu „Lanci vrijednosti u zapošljavanju“.

Pored tih izlagača, na novosadskom sajmu svoje proizvode su predstavile Mljekara Livno, Podrum Vukoje Trebinje, Solana Tuzla, Menprom Tuzla, Fana Tuzla kao i predstavnici UNDP-a.

Stručne komisije za ocjenjivanje kvaliteta proizvoda vrednovale su više od 4.000 uzoraka u 32 robne grupe, a proizvodi iz BiH osvojili su značajne nagrade.

Plaketama i medaljama u kategoriji voće i povrće nagrađeni su Spektar Drink Bijeljina za visok kvalitet želiranih proizvoda, Balatunka Trnjaci za krastavac delikates i upržen ajvar, Fana Srebrenik za pasterizovani krastavac i marmeladu od šljiva, te Jukan Eko hrana Gračanica za džem od zovinih bobica.

U kategoriji proizvoda od mlijeka nagrade su osvojili: Mljekara Pađeni Bileća, Mljekara Ćetković Rudo i Poljoprivredna škola Banja Luka.

U kategoriji konditorski proizvodi domaća firma Adria MM Banja Luka je za kakao krem za kolače osvojila zlatnu medalju, dok je u kategoriji kvalitete šećera Rafinerija šećera „Studen Agrana“ Brčko za visok kvalitet šećera proizvedenog rafinacijom sirovog trščanog šećera nagrađena peharom Novosadskog sajma i sa dvije zlatne medalje za bijeli kristalni šećer.

Rafinerija ulja Modriča je nagrađena sa dvije zlatne i jednom srebrenom medaljom u kategoriji hemijski proizvodi.

U kategoriji proizvodi od mesa firma Menprom Gornja Tuzla je za bosanski pršut osvojila srebrenu medalju, a za bosanski sudžuk i sarajevsku trajnu goveđu kobasicu Brajlović je nagrađen bronzanom medaljom.

Veliki šampionski pehar, tri zlatne i jedna velika zlatna medalja pripala je firmi Bimal Brčko za visok kvalitet jestivih rafiniranih ulja suncokreta i za stalnost učestvovanja na ocjenjivanju.

U kategoriji kvalitetna vina nagrađeni su Vukoje Trebinje i Vinski podrum Anđelić. Pehar Novosadskog u kategoriji jaka alkoholna pića pripao je firmi Spektar drink Bijeljina za visok kvalitet voćnih rakija.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu uprkos ekonomskoj krizi, po broju učesnika, aktivnostima, poslovnosti i ponudi izlagača i ove godine je imao obilježja jednog od najvažnijih godišnjih poslovnih događaja u agraru jugoistočne Evrope.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine su ostvarile veliki broj kontakata sa mogućnošću zaključivanja konkretnih poslovnih ugovora. Pokazalo se da je ovaj sajam pravo mjesto na kojem se bh. privreda može i treba predstaviti ukoliko želi svoje proizvode plasirati na srbijansko tržište.

Domaće izlagače na štandu posjetio je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i tom prilikom mu je uručen prigodan poklon „Sarajevska kocka“.

Pored predsjednika Tadića, štand su posjetili i federalni ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavilo se 1.500 izlagača iz Srbije i inostranstva.
Biznis
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Ohrabrujući rast bruto društvenog proizvoda

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je u Sarajevu šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Costasa Christoua i rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH Milana Cuca.

Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja BiH sa MMF-om imala stabilizirajuću makroekonomsku ulogu u vrijeme globalne finansijske krize.

Špirić je naglasio da su prvi indikatori za 2011. godinu ohrabrujući u smislu rasta bruto društvenog proizvoda i rasta prihoda od indirektnih poreza, ali da zabrinjava odsustvo spremnosti na dijalog.

Špirić je naglasio da nastavak i tempo oporavka privrede u narednom periodu u najvećoj mjeri zavise od strukturnih reformi i političke snage da one budu provedene.

Na sastanku je razgovarano o različitim modalitetima buduće saradnje BiH i MMF-a i perspektivama nastavka ispunjavanja mjera prilagođavanja, koje su utvrđene politikama kroz stendbaj aranžman sa MMF-om, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
BIH: U MARTU VIŠE TURISTA

BiH u martu je posjetilo 47 495 turista, što je za 25,7 odsto više nego u februaru, te za 7,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. U martu je ostvareno 94 879 noćenja, što je za 15,6 odsto više u nego u februaru i za 12,4 odsto u odnosu na mart prošle godine. Domaći turisti u ukupno ostvarenom broju noćenja učestvovali su 47,6 odsto, a strani 52,4 odsto.

U prosjeku, turisti su ostvarili dvije noći po dolasku, od toga 1,9 domaći i 2,1 strani turisti.

Od ukupnog broja noćenja stranih turista gosti iz Srbije činili su 22,4 odsto, Hrvatske 22,3, Slovenije 7,9, Italije 6,6 i Njemačke 4,9 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 35,9 odsto noćenja.

BiH je u martu raspolagala sa 25 916 ležaja, što je za 0,8 odsto manje u odnosu na februar, a za 4,8 odsto više u odnosu na mart 2010. godine.

U prvom kvartalu ove godine turisti su ostvarili 118 355 posjeta i 251 052 noćenja, što je za pet odsto odnosno za 10,3 odsto više u odnosu na isti period lani.

Od stranih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Srbije – 24,3 odsto, a slijede iz Hrvatske 22,8, Slovenije 9,1 i Italije 4,7 odsto, a turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 39,1 odsto noćenja.
Biznis
 

·
senior member
Joined
·
18,264 Posts
Hercegovina ostala bez 50 miliona eura vrijedne investicije

Autor Bizon.ba
Petak, 27 05 2011 08:42


Investicija vrijedna 50 miliona eura, koliko je grupa uglednih njemačkih poduzetnika namjeravala uložiti u izgradnju solarnih parkova na prostoru zapadne Hercegovine, prekrižena je preko noći.

Prema pisanju Večernjeg lista, to posljedica uredbe koju je u tehničkom mandatu donio bivši federalni ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo.

Na opće iznenađenje poslovično urednih Nijemaca i razočaranje nekolicine domaćih privrednika, kantonalne i općinske vlasti, koji su vodili pregovore s njemačkim investitorima, Ministarstvo energetike i rudarstva FBiH naprasno je drastično smanjilo finansijske naknade i poticaje za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana.

Dok se čekao samo protokolarni potpis potreban za provedbu spomenute višemilionske investicije, koja donosi novac i otvara nova radna mjesta, iz Sarajeva je stigla vijest da se poticaj na velike proizvođače struje iz solarnih elektrana smanjuje za 40, a manje za 30 posto.

Šokirani njemački investitori, tvrde izvori Večernjeg lista, čak su tražili angažman svog veleposlanstva u Sarajevu da im pomogne kako bi se sporna odluka ukinula i investicija realizirala.

S obzirom na to da su im nadležni iz veleposlanstva sugerirali da je investicijski prostor BiH još uvijek nestabilan, njemački poduzetnici, na sramotu entitetske vlasti, povukli su se iz vrijedne i sofisticirane investicije.

Ministar Vahid Hećo i bivši premijer Mustafa Mujezinović u međuvremenu su ostali bez pozicija, a nova vlast o ovom međunarodnom skandalu šuti. Samo dva mjeseca ranije i ministar i predsjednik Vlade FBiH uredbom o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije isticali su da žele dati poticaj većoj proizvodnji i potrošnji električne energije iz obnovljivih izvora energije na unutarnjem tržištu električne energije i razvoju regulatorne i tehničke infrastrukture.

Bivši je premijer Mustafa Mujezinović na jednom okruglom stolu posvećenom ovoj temi kazao “da u ovoj oblasti imamo velike potencijale i mogućnosti te da niko nema pravo usporavati procese kada je u pitanju izgradnja elektroenergetskih objekata, pogotovo onih obnovljivih”.

Slatkorječiv je na tom savjetovanju bio i ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji je tada govorio da traže najbolja rješenja kako bi došli do dokumenta koji tretira područje obnovljivih izvora energije, kao strateškog područja za ulaganja. Zanimljivo da je poticaj najviše smanjen na energiju dobivenu iz solarnih parkova.
oh my dear god :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
22,316 Posts
Vecernji list? :lol::lol::lol: To su oni sto su pisali da se autoputem A1 vozi na veresiju

Ova vijest je potpuna laz: niti postoji firma, niti projekat, niti bilo kakvi podsticaji od Vlade FBiH za solarne elektrane..:nuts:
 

·
senior member
Joined
·
18,264 Posts
Vecernji list? :lol::lol::lol: To su oni sto su pisali da se autoputem A1 vozi na veresiju

Ova vijest je potpuna laz: niti postoji firma, niti projekat, niti bilo kakvi podsticaji od Vlade FBiH za solarne elektrane..:nuts:
aha...

dosad sam donekle vjerovao bizon.ba-u - ali kako izgleda nisu bas na nekom posebnom nivou seriozitea
 

·
HDZ
Joined
·
6,469 Posts
^^ Netreba vjerovati poznatim "pištolj novinama". :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Prijedor dobija fabriku sijalica! Posao za 75 radnika!
PRIJEDOR, Vlada Republike Srpske /RS/ zadužila je Ministarstvo finansija da sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ RS razmotri mogućnost finansijske podrške pokretanju proizvodnje štednih sijalica u Prijedoru za koju ukupna investicija iznosi 6.650.000 KM.
Kanadska firma “Tesla digital inc” odabrala je opštinu Prijedor kao ponuđača najpovoljnijih i najkonkretnijih uslova, osnovala preduzeće “Tesla digital NRS” sa sjedištem u gradu na Sani i obezbijedila četiri miliona maraka, dok od Vlade RS očekuje podršku za dva miliona maraka povoljnog kredita kod IRB-a RS.
Opština Prijedor investitoru je ponudila povoljnu lokaciju u krugu preduzeća “Autotransport” sa proizvodnom halom površine 2.468 kvadratnih metara i upravnom zgradom od 880 kvadratnih metara po cijeni od dvije KM po kvadratu, s tim da plaćanje zakupa počne mjesec dana nakon pokretanja proizvodnje, da je period zakupa najmanje pet godina i da investitor ima mogućnost da otkupi ove, a po potrebi i dodatne poslovne prostore.
Učešće opštine Prijedor u infrastrukturi iznosiće 300.000 KM gdje se obavezala da dovede struju do objekta i da dijelom učestvuje u sanaciji objekta. Investitor bi u prvoj fazi zaposlio 75 radnika.
Očekuje se proizvodnja osam miliona sijalica godišnje s postepenim povećanjem proizvodnje i do 20 miliona komada što će, prema planovima, za pet godina povećati broj zaposlenih na 1 000.
Procjenjuje se da će godišnja dobit iznositi 9,6 miliona KM, predviđeni period investicije je dvije godine, a period povrata investicije očekuje se za dvije godine.
Tržište je već obezbijeđeno sa više sklopljenih ugovora matične kanadske firme sa gradom Vindzor, u kojem joj je sjedište, Vladom Njemačke, Folks Dojč bankom, te sa farmaceutskim kućama u Njemačkoj i drugim internacionalnim kompanijama.
Riječ je o proizvodnji LED sijalica koje štede 90 odsto energije, ne sadrže živu, traju do 20 puta duže, ne zagrijavaju se i prave se od plastičnog materijala koji se u potpunosti može reciklirati.
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Banjalučka pivara proizvodi Kaltenberg

BANJALUKA, Banjalučka pivara dobila je licencu za proizvodnju bavarskog kraljevskog piva “Kaltenberg” i njegovu distribuciju za BiH, Srbiju i Crnu Goru, čime je postala prva pivara u BiH sa licencom za proizvodnju jednog internacionalnog piva.

Nakon dvogodišnje analize tržišta, na osnovu dobijenih pokazatelja o značajnom tržišnom potencijalu, karakteristikama i zahtjevima potrošača za pivom iz premium segmenta, Banjalučka pivara je odlučila da proširi svoje poslovanje uvođenjem proizvoda provjerenog kvaliteta, saopšteno je iz Banjalučke pivare.

“Dobijanje licence za proizvodnju ‘Kaltenberga’ za nas predstavlja veliki uspjeh i potvrdu kvaliteta, jer kao osnovni preduslov za licencu bilo je potrebno zadovoljiti najviše standarde u skladu sa njemačkim Zakonom o čistoći piva”, rekao je direktor Banjalučke pivare Nikolas Peni.

On je dodao će se “Kaltenberg” pivo proizvedeno u Banjalučkoj pivari već za nekoliko dana naći u prodajnim i ugostiteljskim objektima BiH.

Proizvodnju “Kaltenberg” piva u Njemačkoj počela je kraljevska dinastija Vitelbaks 1260. godine, zbog čega se naziva kraljevskim pivom, a 1516. godine član bavarske kraljevske porodice Vilhelm Četvrti ustanovio je Zakon o čistoći piva, u svijetu poznat kao “Rajnhajtsgebot”, najstariji zakon o sigurnosti hrane u svijetu.

Posljednji potomak kraljeva Bavarske, princ Luitpold fon Bayern, i danas u proizvodnji “Kaltenberg” piva koristi isključivo porodične recepte i davnašnje načine proizvodnje kraljevskih piva.
 

·
Registered
Joined
·
6,700 Posts
Opština Prnjavor sa 50.000 stanovnika dobila savremeni šoping centar "Elektron" vrijedan 4 miliona maraka

PRNJAVOR, U Prnjavoru je danas otvoren savremeni šoping centar “Elektron”, investicione vrijednosti oko 4.000.000 KM.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je ovo najznačajnija ovogodišnja pojedinačna investicija u Prnjavoru, a pošto se objekat nalazi u zoni gradskog građevinskog zemljišta, naknada za uređenje, odnosno dobijanje građevinske dozvole je, takođe, najznačajniji pojedinačni opštinski prihod u ovoj godini.

“Veliko je zadovoljstvo što ljudi iz drugih gradova prepoznaju Prnjavor kao zdravu investicionu sredinu i ulažu u privredu. Uvjeren sam da su sve ove investicije koje potiču od ljudi iz Republike Srpske dugoročnije i dugotrajnije od onih koje dolaze sa strane”, rekao je Tomaš.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je prisustvovao otvaranju šoping centra, izrazio je zadovoljstvo što su dvojica derventskih privrednika otvorila izuzetno vrijedan poslovni objekat u Prnjavoru.

“Danas sam tu da podržim dobru poslovnu ideju i zapošljavanje 30 novih radnika čime se unapređuje kako ekonomska saradnja dvije susjedne opštine tako i veze između privrednika”, naglasio je Simić.

Vlasnik firme “Elektron grup” iz Dervente Miladin Preradović kaže da je na površini od 2.500 kvadratnih metara prodajnog prostora kupcima na raspolaganju veliki izbor bijele tehnike i namještaja i dobro opremljen supermarket.

Vlasnik preduzeća “Frukta trejda” iz Dervente i novootvorenog supermarketa u Prnjavoru Duško Reljić kaže da će ponuda sigurno biti konkurentna.

“Imamo vlastitu proizvodnju sa poznatim brendovima `Tomiko`, `RD`, `Fruktako` i drugim, te se nadamo da će građani Prnjavora biti zadovoljni”, kaže Reljić.

Firma “Elektron” iz Dervente osnovana je 2001. godine, a trenutno ima osam maloprodajnih objekata širom RS. “Frukta trejd” d.o.o. iz Dervente posluje od 1995. godine. U svom sastavu ima četiri poslovne jedinice u Derventi, Prijedoru, Bijeljini i Sarajevu i 11 maloprodajnih objekata u RS.
 

·
Registered
Joined
·
9,929 Posts
PRIJEDOR, Vlada Republike Srpske /RS/ zadužila je Ministarstvo finansija da sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ RS razmotri mogućnost finansijske podrške pokretanju proizvodnje štednih sijalica u Prijedoru za koju ukupna investicija iznosi 6.650.000 KM.
Kanadska firma “Tesla digital inc” odabrala je opštinu Prijedor kao ponuđača najpovoljnijih i najkonkretnijih uslova, osnovala preduzeće “Tesla digital NRS” sa sjedištem u gradu na Sani i obezbijedila četiri miliona maraka, dok od Vlade RS očekuje podršku za dva miliona maraka povoljnog kredita kod IRB-a RS.
Opština Prijedor investitoru je ponudila povoljnu lokaciju u krugu preduzeća “Autotransport” sa proizvodnom halom površine 2.468 kvadratnih metara i upravnom zgradom od 880 kvadratnih metara po cijeni od dvije KM po kvadratu, s tim da plaćanje zakupa počne mjesec dana nakon pokretanja proizvodnje, da je period zakupa najmanje pet godina i da investitor ima mogućnost da otkupi ove, a po potrebi i dodatne poslovne prostore.
Učešće opštine Prijedor u infrastrukturi iznosiće 300.000 KM gdje se obavezala da dovede struju do objekta i da dijelom učestvuje u sanaciji objekta. Investitor bi u prvoj fazi zaposlio 75 radnika.
Očekuje se proizvodnja osam miliona sijalica godišnje s postepenim povećanjem proizvodnje i do 20 miliona komada što će, prema planovima, za pet godina povećati broj zaposlenih na 1 000.
Procjenjuje se da će godišnja dobit iznositi 9,6 miliona KM, predviđeni period investicije je dvije godine, a period povrata investicije očekuje se za dvije godine.
Tržište je već obezbijeđeno sa više sklopljenih ugovora matične kanadske firme sa gradom Vindzor, u kojem joj je sjedište, Vladom Njemačke, Folks Dojč bankom, te sa farmaceutskim kućama u Njemačkoj i drugim internacionalnim kompanijama.
Riječ je o proizvodnji LED sijalica koje štede 90 odsto energije, ne sadrže živu, traju do 20 puta duže, ne zagrijavaju se i prave se od plastičnog materijala koji se u potpunosti može reciklirati.
Ovo je bas interesantna vijest.

nevolim da kritikujem ovako dobre vijesti ali hajmo malo redom.

1)Investicija od 6.6 mil KM u dvije godine.
2)godisnja zarada 9.6 mil KM.
3)investicija se odplatuje za dvije godine.
:nuts:

zar se investicija neodplacuje za 9 mjeseci?

I na kraju, za pet godina sa ovom investicijom od 6.6 miliona KM zaposljava se 1000 judi. :) :lol:

pleeeease.

A koja je to silna firma koja pretvara 6 miliona u devet miliona za godinu dana? i koja ce zaposlavati 1000 ljudi za par godina.

"Tesla Digital Inc" iz Windsor, Ontario.

Svake srece pa ja cesto idem u Windsor da pijem i kockam kad sam u Detroit. Puno je sigurnije. znam da Windsor nije neki centar industrije kao detroit preko rijeke naprimjer, pa kontam haj da vidim gdje je ta firma, mozda sam pored nje proso nekad. Idem na yellow pages i dobivam adresu - 602 Ellis St W Windsor, ON N8X1B4 - pa onda idem u google street view, i nema nista od te firme.

tamo ima neka zgrada ali plakat firme nigdje. interesanto je da odma pored ima Al-Noor Islamska skola, Al-Ghadir Islamski sportski club, i nesto sto se zove "Imam Hussain Foundation".

To sve mni lici vise na leglo sumljivih tipova iz sredljeg istoka nego multinacionalna firma koja ce zaposlit 1000 ljudi sa 6.6 mliona investicije.

Cudi me samo da nisu najavili da ce ova firma gradit neki autoput.
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Kinezi zainteresovani za zajedničku izgradnju bloka 8 u TE "Kakanj"

Članovi delegacije kineske energetske kompanije CNEEC, kineska nacionalna energetska koroporacija, predvođeni zamjenikom predsjednika He Goneqijem posjetili su danas JP Elektroprivreda BiH gdje su razgovarali sa generalnim direktorom Elvedinom Grabovicom i njegovim saradnicima.

Tema višečasovnog razgovora bila je mogućnost saradnje u realizaciji novog investicionog ciklusa EPBiH sa akcentom na izgradnju bloka 8 u TE "Kakanj" instalisane snage 300 MW. Istaknuto je da CNEEC ima podršku kineske Vlade i kinskih banaka koje se, prevashodno, bave finansiranjem ovakvih investicionih poduhvata u inostranstvu.

Nakon završenih razgovora, u kojima je izražena zainteresovanost za kineskim učešćem u realizaciji investicije u Kaknju, kineska delegacije je posjetila TE "Kakanj" i TE "Tuzla" u kojoj je planirana izgradnja novog, zamjenskog bloka 7 instalisane snage 450 MW.
E-Kapija
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Vrijednost građevisnkih radova u aprilu 154.350.000 KM

Od toga se na objekte visokogradnje odnosi 51,3 posto
Vrijednost izvršenih građevinskih radova preduzeća u Federaciji BiH u aprilu u 2011. godini u odnosu na prosječnu vrijednost 2010. manja je za 0,9 posto, a u odnosu na april 2010. veća je za 25,5 posto.

Kako navode u Federalnom zavodu za statistiku, vrijednost ukupnih izvršenih građevinskih radova u tom mjesecu iznosi 154.350.000 KM.

Od toga se na objekte visokogradnje odnosi 51,3 posto izvršenih radova, a na objekte niskogradnje 48,7 posto.

U građevinarstvu FBiH u aprilu 2011. godine bilo je prijavljeno 9.065 radnika.
Dnevni Avaz
 

·
Moderator
Joined
·
47,460 Posts
Stopiran tender za izgradnju VE Podveležje?

Kada smo se svi nadali da će konačno krenuti dugo najavljivani ambiciozni projekt Elektroprivrede BiH vezan za izgradnju prvog vjetroparka na području Podveležja, desio se krah. Kako ekapija.ba saznaje tender raspisan početkom aprila ove godine je stopiran iz nepoznatih razloga.

Stopirani tender se odnosi na projektovanje, izradu, iskoruku, trasport i izvođenje građevinskih radova, montažu opreme, ispitivanje, probni pogon i održavanje 16 vjetroagregata VE Podveležje.

Vjetroturbine na Podveležju trebale bi imati snagu od 32-48 MW, dok je rok završetka radova planiran za 22 mjeseca. Izgradnja VE je trebala biti podijeljena u dvije faze. Prva faza trebala je biti završena već ove godine. U okviru ove faze trebala su biti izgrađena i puštena u pogon dva vjetroagregata. Izgradnja i puštanje u pogon druge faze, odnosno preostalih 14 vjetroagregata planirana je u 2012. godini.

Ukupna godišnja proizvodnje električne energije iz ovog vjetroparka trebala bi biti oko 70 gigavat sati.
E-Kapija
 

·
Bosna i Hercegovina
Joined
·
2,631 Posts
Objavljen prvi tender
Gradnju državnog zatvora dodijeliti domaćim kompanijama

Ministarstvo pravde BiH objavilo je prvi tender za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora na lokaciji opštine Istočna Ilidža, a procijenjena vrijednost projekta je 77.450.865 KM.


Plan budućeg izgleda državnog zatvora

Riječ je o tenderu za izradu elaborata na osnovu kopanja testnih bunara i provođenja geo-mehaničkih istraživanja, potvrđeno je Srni iz Ministarstva.

Cilj ovih istraživanja je kompletiranje tehničke dokumentacije projekta izgradnje državnog zatvora, čija će konstrukcija i namjena zadovoljiti najviše standarde zatvora visokog stepena bezbjednosti, po preporukama najbolje evropske prakse.

Rok za prijavu na tender, koji je objavljen jučer, je 28 dana, a pravo učešća imaju sve kvalifikovane i licencirane agencije, kompanije i projektantske kuće iz BiH.

U Ministarstvu ističu da je ovo samo jedan u nizu tendera koji će pojedinačno biti objavljivani svake sedmice, tako će iduće sedmice biti raspisana još četiri tendera za pristupne puteve, uličnu rasvjetu, nadzor nad pristupnim putevima i nadzor nad rasvjetom, u trećoj sedmici slijedi tender za protivpožarnu zaštitu i zaštitu na radu i tako dalje, a uporedo će biti birani izvođači radova i završavani planirani poslovi.

Ovaj veliki posao je planski podijeljen na manje cjeline, da bi se domaćim izvođačima omogućilo da se prijave na tendere, a na taj način bi kompanije iz BiH dobile jednaku šansu da se prijave na tendere, dok će sam projekat postati i razvojna investicija koja će otvoriti brojna radna mjesta.

"Istrajni smo u namjeri da uposlimo domaće kompanije, a uzimajući u obzir ponudu na tržištu kompanija koje mogu obavljati razne poslove u vezi sa gradnjom ovako kompleksnog projekta i preliminarni predmjer i proračun radova, sigurni smo da se na ovom projektu troškovi izrade mogu smanjiti za oko deset miliona evra. Ovaj novac bi mogao biti iskorišten za modernizaciju zatvorskih kapaciteta u entitetima", ističu iz Ministarstva.

Planirano je da nakon pripremnih radova, gradnja objekta počne do jeseni, odnosno da izgradnja državnog zatvora visoke bezbjednosti u potpunosti bude u funkciji 2014. godine.

SA-x
 

·
Registered
Joined
·
22,316 Posts
BiH ima najniže kamate u Regiji


Prema metodologiji MMF-a, Bosna i Hercegovina ima najniže aktivne kamatne stope u odnosu na ostale zemlje u regiji. U odnosu na zemlje iz okruženja, profitabilnost bh. banaka je najniža što je u direktnoj korelaciji s nivoom kamatnih stopa.

Prema nedavno objavljenim statistikama MMF-a, najveću prosječnu kamatnu stopu u prošloj godini u regiji imala je Srbija s visokim postotkom od 12,43 posto, slijedi je Hrvatska s 10,37 posto aktivne kamatne stope.

Među zemlje s niskim kamatnim stopama u regiji ubrajaju se Crna Gora (9,53 posto), Makedonija (9,48) te na kraju ljestvice naša zemlja s najnižom stopom od 7,88 posto.


Uspoređujući prethodne godine (počevši od 2007.), BiH je zabilježila blagi rast prosječnih kamatnih stopa, kao i ostale zemlje regije. Negativna događanja na svjetskim financijskim tržištima i njihove posljedice počele su se osjećati u BiH tijekom prvog tromjesečja 2009., objašnjavaju za naš list iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Da bi zaštitile svoje poslovanje, banke su postale restriktivnije u poslovanju, uključujući i procjenu rizika. Prosječne aktivne kamatne stope na godišnjoj razini za prvo tromjesečje 2011., za kratkoročne kredite privatnim poduzećima iznosile su 8,012 posto, a za kratkoročne kredite stanovništvu 10,17 posto. Za dugoročne kredite privatnim poduzećima iznosile su 7,612 posto, a za dugoročne kredite stanovništvu 8,87 posto. Kamata na kredite po kreditnim karticama iznosila je 13,06 posto, kazali su iz CBBiH.

“U usporedbi s prosječnim aktivnim kamatnim stopama na godišnjoj razini, za prvo tromjesečje 2010. nije zabilježen veći porast ili pad kamatnih stopa. Većinom se radi o manjem padu prosječnih aktivnih kamatnih stopa u odnosu na 2010.”, navode iz CBBiH.

Prosječne aktivne kamatne stope na godišnjoj razini za prvo tromjesečje 2010. za kratkoročne kredite privatnim poduzećima iznosile su 8,56 posto, za kratkoročne kredite stanovništvu 10,04 posto. Za dugoročne kredite privatnim poduzećima iznosile su 7,88 posto, a za dugoročne kredite stanovništvu 9,34 posto. Kamata na kredite po kreditnim karticama iznosila je 13,46 posto. U 2010. je zabilježen manji pad prosječne kamatne stope na godišnjoj razini u odnosu na 2009., koji se kretao od 0,04 - 0,68 postotnih bodova.

Zabilježen je samo rast kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne kredite poduzećima, u rasponu od 0,08 do 1,16 postotnih bodova, objašnjava se u priopćenju. Kada se usporedi prosječna kamatna stopa na godišnjoj razini u 2010. u odnosu na 2008., imale su značajan rast koji se kretao od 0,07 do 1,52 postotna boda za sve kategorije.

“Može se reći kako je na povećanje kamatnih stopa na kredite u 2009. i 2010. utjecalo poskupljenje izvora sredstava koja se plasiraju na bh. tržištu, odnosno povećanje kamatnih stopa na depozite i teža dostupnost sredstava na inozemnom tržištu”, rekli su iz CBBiH.

Kamatne stope na kratkoročne kredite u markama privatnim poduzećima i udrugama u 2009. veće su za 0,96 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu i u prosjeku su iznosile 7,93 posto, dok su na dugoročne kredite porasle za 0,37 postotnih bodova, s 6,91 posto u 2008. na 7,28 posto u 2009. godini. Kamatne stope na kratkoročne kredite u markama stanovništvu rasle su za 0,14 postotnih bodova u odnosu na 2008., međutim, na dugoročne kredite smanjile su se s 9,76 posto u 2008. na 9,30 posto u 2009.
 
5301 - 5320 of 10005 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Status
Not open for further replies.
Top