SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 3209 Posts
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #1 ·
De opkomst van elektrische rijden valt nogal tegen vooralsnog.

Inderdaad blijft het rubber een probleem en zal je altijd geluidsoverlast houden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat geluidsoverlast een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind.
Wat precies valt je tegen? Dat de productie van de Tesla Model 3 een paar maanden later op stoom is gekomen?

De opkomst gaat zeer snel. ANWB liet pas weten dat 37% van de Nederlands al een EV zou willen. Dat is gezien het nog zeer beperkte aanbod een erg hoog percentage. Als mensen kennis gaan maken met auto's als de Model 3 en de nieuwe Leaf schiet dat percentage omhoog. En zodra er meer modellen op de markt komen de verkoop ook. Helaas heeft de bestaande autoindustrie, op Nissan na, iets te lang niets gedaan en komen de meeste volledig electrische auto's pas in 2019 op de markt. Dan zal het dus pas echt rap gaan, maar ook in 2018 gaat er al veel gebeuren met de paar modellen die er wel zijn.

Overigens slijten banden van ev's ook minder snel omdat ze meer op de motor remmen. Zelfde geldt voor de remblokken. Die gaan bij een Tesla bijna onbeperkt mee. Ook daardoor dus minder fijnstof.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
De opkomst gaat zeer snel. ANWB liet pas weten dat 37% van de Nederlands al een EV zou willen. Dat is gezien het nog zeer beperkte aanbod een erg hoog percentage. Als mensen kennis gaan maken met auto's als de Model 3 en de nieuwe Leaf schiet dat percentage omhoog. En zodra er meer modellen op de markt komen de verkoop ook. Helaas heeft de bestaande autoindustrie, op Nissan na, iets te lang niets gedaan en komen de meeste volledig electrische auto's pas in 2019 op de markt. Dan zal het dus pas echt rap gaan, maar ook in 2018 gaat er al veel gebeuren met de paar modellen die er wel zijn.

Overigens slijten banden van ev's ook minder snel omdat ze meer op de motor remmen. Zelfde geldt voor de remblokken. Die gaan bij een Tesla bijna onbeperkt mee. Ook daardoor dus minder fijnstof.
Off-topic, maar goed. Het is toch heerlijk en aandoenlijk om te zien welke roze bril jij altijd opzet als het om elektrisch rijden gaat.

Gaat de opkomst snel? In procenten wel, maar in aantallen is het aantal elektrische auto's nog enorm beperkt. Zie: Verkoop elektrische auto's stijgt, maar aantallen blijven klein (7 september 2017). Dat aantal gaat ongetwijfeld de komende jaren (heel) snel met grotere sprongen sterk stijgen, w.m.b. een prima zaak is, maar je moet het niet overdrijven met een 'zeer snelle opkomst'.

In 2016 werden er in de EU 14,6 miljoen personenauto's verkocht. Dit jaar zal dat aantal verder gestegen zijn. In de hele EU zijn er in 2017 nog geen 100.000 puur elektrisch aangedreven gebaseerd op de cijfers van het eerste halfjaar (ongeveer 40.000 auto's verkocht). Voor Nederland geldt nog eens dat wijzigingen in het fiscaal beleid een tijdelijke daling veroorzaakten en we hebben ook nog eens een miljard aan subsidies 'weggegooid' middels geëxporteerde hybride-auto's:

In 2015 leek deze doelstelling bijna gehaald. Toen had 9,7 procent van de nieuw verkochte personenauto’s een elektrische aandrijflijn en stekker. Maar, in 2016 zakte dit percentage naar 6,4 procent.
Nogmaals, dat gaat snel weer sterk stijgen, maar een zeer snelle opkomst is het natuurlijk niet. Zoiets heeft tijd nodig, zoals al dat soort grote transities tijd vragen. De transitie is ontegenzeggelijk begonnen, en ik denk ook echt niet meer te stoppen (nogmaals, een hele goede zaak w.m.b.), maar laten we wel reëel blijven.

Dat punt van die bandenslijtage dat je maakt is uiteraard ook onzin:

Hierdoor zijn de banden enorm onderhevig aan slijtage en is het belangrijk dat ze duurzamer zijn dan conventionele autobanden.
Een van de redenen is dat elektrische auto's gemiddeld een kwart zwaarder zijn dan vergelijkbare voertuigen met een verbrandingsmotor. Hierdoor slijten banden en de weg sneller, wat leidt tot extra fijnstof.
Het vertragen van auto's op de motorrem, elektrische rem of schijfrem is een natuurkundig proces. Een bepaald gewicht moet frequent tot stilstand worden gebracht of in snelheid (flink) worden verlaagd. De slijtage van de banden is ongeacht welk soort rem daar in de dagelijkse praktijkmix voor gebruikt wordt gelijk. Wel kan de uitstoot van remstof (die op zichzelf minimaal is vergeleken met de bandenslijtage) bij elektrische auto's wat minder zijn, zeker vergeleken met auto's met conventionele motoren en een automatische versnellingsbak. Die gebruiken wat minder het vermogen van afremmen op de motor dan dezelfde type auto's met handschakeling (mits de bestuurder zelf bij geleidelijke vertraging terugschakelt om snelheid af te bouwen).

Maar de elektrische auto is doorgaans flink wat zwaarder dan conventionele auto's. Daardoor hebben ze vaak bredere banden en veroorzaakt de slijtage van de banden van die zwaardere auto's ook meer fijnstof. Niet alleen bij het remmen, maar vooral bij het nemen van krappe bochten met wat snelheid of bij ruime(re) bochten op hogere snelheid. Dat is natuurkundig ook heel logisch te verklaren.
 

·
Registered
Joined
·
1,764 Posts
Daarbij zijn elektrische auto’s voor de normale Nederlander zonder leaseoptie ook gewoon niet te betalen. Er is maar een zeer beperkt deel dat een nieuwprijs van minimaal 30.000-40.000 euro kan betalen. Het overgrote deel van de Nederlanders is aangewezen op occasions en die zijn er vanzelfsprekend nog lang niet en masse. Het is ook nog maar de vraag wat de accu in zo’n tweedehandsje nog kan.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
Op het moment dat elektrisch rijden goedkoper wordt dan met verbrandingsmotor zullen de verkopen explosief gaan stijgen en is het einde van de verbrandingsmotor nabij.
Ik denk dat weinigen aan die stelling zullen twijfelen. Maar zover is het nu dus nog niet en met name bij de kleine auto's ligt er een hele grote uitdaging om zover te komen. Maar vroeg of laat zal ook dat gaan gebeuren, en ook ik denk eerder vroeger dan later.
 
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #6 ·
@ EPA001

Wat vooral aandoenlijk is is dat jij weer met veel te veel tekst iets probeert onderuit te halen wat ik niet zeg. En dan zit je overal anderen te betichten dat ze niet begrijpend kunnen lezen.

Ik zeg nergens dat de verkopen enorm zijn, ik zeg dat de opkomst zeer snel gaat. Opkomst is meer dan huidige verkopen. Opkomst is ook traditionele autobouwers die geheel overstappen op EV (zoals Volvo). Of VW die elke paar maanden zijn investeringen en ambities op EV gebied opschroeft. Dat dat nu buiten Noorwegen en California nog niet leidt tot hoge percentages verkopen komt door de nog beperkte productiecapaciteit (Model 3 komt nu pas op gang) en de hoge prijzen van huidige modellen. Dat gaat dus de komende paar jaar veranderen.

En een Tesla S is in aanschaf iets duurder dan vergelijkbare plofmodellen. Maar dat verdien je snel terug omdat het goedkoper rijden is door lage brandstofkosten en bijna geen onderhoud.

Wat is zeg, dat nu al 35% aan een EV denkt terwijl er nog weinig op de markt is is veelzeggend. Enige belangrijke rem die er nog is zijn de dealers, die liever geen onderhoudsarme auto's verkopen...
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Lieve "schat", wat is dat toch aandoenlijk dat je nu zelfs mijn stijl van schrijven probeert te kopiëren nadat je voor de zoveelste keer op feiten weer helemaal in het ongelijk bent gesteld. :lol: Wil je dat voorkomen zul je toch beter beslagen ten ijs moet komen en veel scherper moeten formuleren. Dat daar soms veel tekst voor nodig is is omdat als jij weer eens in het ongelijk wordt gesteld je als een slang er onderuit probeert te kronkelen in de meest onmogelijke bochten. ;)

Maar dat wordt sowieso lastig want blijkbaar begrijp jij je eigen posts niet. Het is hilarisch om dan weer te moeten lezen dat jij diegenen die wel veel beter en scherper lezen beticht van het niet begrijpend kunnen lezen. Het ultieme zwaktebod nadat je weer eens in het ongelijk bent gesteld. Want als dat ongelijk er niet zou zijn had je wel met heldere feiten kunnen uitleggen wat ik dan fout heb gepost. Wat uiteraard, en geheel volgens verwachting en traditie, niet door jou gedaan wordt omdat de feiten niet weerlegbaar zijn. ;)

Je woorden "de opkomst gaat zeer snel" suggereert niets minder dat de verkopen. Hoe je dat nu ook amechtig probeert te verdraaien in wat je nu zegt bedoelt te hebben. Daar trapt uiteraard niemand in. Want dat er steeds meer mensen aan elektrisch rijden denken is uiteraard zo vaag als maar zijn kan en suggereert helemaal niets over een feitelijke opkomst. Men kan bijvoorbeeld ook negatief over het thema denken bijvoorbeeld. Dan stijgt ook die 'opkomst'.

Zeker als je je uitspraak laat volgen door de tekst "Dat is gezien het nog zeer beperkte aanbod een erg hoog percentage", wat niets anders suggereert dan dat indien er veel meer productiecapaciteit zou zijn er veel meer elektrische auto's zouden worden verkocht. Terwijl iedereen die de mobiliteit, ook op dit gebied, echt volgt weet dat de bottlenecks de aanschafprijzen, de actieradius, de laadtijd, het gewicht, het recyclebaar zijn van de accu's (of brandstofcellen indien waterstofauto's toch wat meer op de markt komen) en het trekvermogen zijn. Om over voldoende laadpunten nog maar niet te spreken. Allemaal zaken die (soms veel) tijd nodig hebben om gerealiseerd te gaan worden. Precies zoals ik stel en wat iedereen ook in de praktijk kan zien. Die zaken worden stapjesgewijs, successievelijk door de industrie getackeld en elke keer zal dat leiden tot een stijgend aanbod van modellen en een navenant stijgend aantal verkopen. Dat is uiteraard geen rocket-science.

Dat dat de komende jaren dus flink gaat veranderen spreekt niemand tegen, maar een "zeer snelle opkomst" is het uiteraard niet. De eerste Toyota Prius werd 20 jaar geleden geïntroduceerd, de Tesla's zijn ook alweer bijna 9 jaar op de markt. In Europa is dit jaar 0,6% van de nieuw verkochte auto's volledig elektrisch. "Do the math" zou ik zeggen. Het gaat daarnaast nog zeker 20-30 jaar duren voordat het hele wagenpark aan personenauto's in de rijke landen elektrisch zal zijn. Geheel conform de verwachting.

De term 'plofmodellen' suggereert ook nog eens een dedain voor die techniek (wat van jou uiteraard bekend is waardoor je het elektrisch rijden altijd zo graag door die roze bril beziet) terwijl vooral kleine auto's met dergelijke aandrijftechnieken (die nog steeds met stappen schoner en onderhoudsvriendelijke worden) waar relatief weinig mee gereden wordt ook over 5-10 jaar in de totale milieubalans elektrische auto's zullen verslaan. Om over de kosten maar te zwijgen. Daar hebben zelfs de meest gerenommeerde instituten in diverse landen al duidelijk over gerapporteerd.

Dat dealers een rem zijn qua onderhoudsarme auto's is uiteraard ook weer onzin wat je beweerd. Want onderhoud is onderhoud en dat verschilt niet zoveel tussen welk type aandrijving. Veel zaken die onderhoud nodig hebben zijn namelijk niet aan het soort aandrijving gerelateerd. Qua kosten zijn elektrische auto's wel tot 35% goedkoper, wat voornamelijk in minder slijtage-gevoelige onderdelen zit. Maar de totale hoeveelheid onderhoud voor een dealer aan elektrische of conventionele auto's scheelt nauwelijks iets.

Daarnaast hebben nieuwe(re) auto's ook heel weinig onderhoud nodig. Het echte, wat intensievere werk begint als de auto's ouder dan 6-8 jaar worden o.i.d. Dat gebeurt vrijwel nooit meer bij een officiële dealer. Kijk op de vele industrieterreintjes her en der in Nederland maar eens naar de grote hoeveelheid kleine werkplaatsen voor het onderhoud van auto's waar auto's van 10, 15 of zelfs >20 jaar oud worden onderhouden. En zelfs bij die categorie auto's valt de hoeveelheid onderhoud doorgaans o zo mee.

Vaak wordt gezegd dat een elektrische auto veel minder onderhoud nodig heeft dan een benzine- of dieselauto. In zekere mate is dit wel zo, maar de daadwerkelijke hoeveelheid onderhoud van een elektrische auto wordt nog wel eens onderschat. Zo zijn er een aantal onderdelen die een reguliere auto niet heeft, die toch regelmatig een controle nodig hebben.
Is dit alles bij elkaar nu echt goedkoper dan het onderhoud van een reguliere auto? Het antwoord is ja. De onderhoudskosten van een elektrische auto worden 35% goedkoper geschat dan die van een benzine- of dieselauto. Dit is wat minder dan sommige mensen verwachten, maar nog steeds voordelig.
Van: http://ev-solutions.nl/nieuws/onderhoud-aan-elektrische-auto-moet-op-letten/

Oh ja, nog even iets waar je in je reactie uiteraard voorspelbaar overheen springt; hoe zat het ook alweer met je bewering over de slijtage van banden en remblokken bij het remmen bij elektrische auto's vergeleken met de niet-elektrische auto's? Of heb ik dat ook weer niet begrijpend goed gelezen? :rofl:
 

·
Registered
Joined
·
21,814 Posts
^^ Lieve "schat", wat is dat toch aandoenlijk dat je nu zelfs mijn stijl van schrijven probeert te kopiëren nadat je voor de zoveelste keer op feiten weer helemaal in het ongelijk bent gesteld.
Aangezien ik Ard nooit over auto's heb zien praten, zullen we maar aannemen dat dit keer Erwin aan het schrijven is. :)
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Oh gossie toch, is het leven van Johan Klok in Equador inmiddels zo depressief geworden dat je weer eens als (blijkbaar) enig toevluchtsoord hier louter laster en leugens komt verspreiden? :lol:
 
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #11 ·
^^

Hoezo laster en leugens? Dat Ard meerdere malen op jouw account gepost heeft is een feit. Dat jouw posts hierboven naar het vliegen afvangen gaat waar Ard grootmeester is was is ook een feit. Vraag is, waar zijn dan de leugens?
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Tja, als dat een feit is dan zal jij het onweerlegbare bewijs daarvoor wel hebben, toch? Daar ga ik dan maar eens heel geduldig op wachten. Want ik weet wat die loze aantijgingen betreft helemaal van niets. En dus zijn de door mij geposte omschrijvingen daarvan "laster en leugens" 100% correct en de aantijgingen tegen mij (en Ard) geuit eveneens 100% incorrect, en dus leugens en laster.

Inhoudelijk gaat dit draadje inmiddels nergens meer over. W.m.b. mag er een slotje op want echt storm loopt het qua reacties ook niet. Met vliegen afvangen heeft het ook al niets te maken, je bent zoals gewoonlijk weer eens door mij inhoudelijk en met objecten verifieerbare feiten gecorrigeerd op je beweringen. Business as usual dus. ;)
 
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #13 ·
^^

Je hebt toen zelfs je excuses aangeboden ervoor. Maar blijkbaar ben je dat alweer vergeten. ;) ;) ;)

Overigens gaat de opkomst van de EV razend snel, vind ik. Daar doet jouw relaas met jouw mening en strategisch gekozen statistieken helaas (voor jou) weinig aan.

En dat biedt dus vele mogelijkheden voor bouwen langs wegen met minder overlast van luchtkwaliteit op de middellange termijn. Zijn we toch weer ontopic.

:cheers:
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Excuses? Voor iets wat nooit gebeurd is? :nuts: Je ziet ze helaas nu toch echt vliegen. En waar zijn die dan? Waar is die bewijsvoering?

Laten we er maar over ophouden want dit leidt tot niets. Wat de ene optimistisch bezien razendsnel vindt blijkt in de praktijk nu eenmaal toch de trage supertanker te zijn, die echter wel steeds meer aan snelheid aan het winnen is. En op afzienbare termijn de logische opvolger zal zijn van de huidige technieken, evolutionair zoals dat altijd met dit soort grote transities het geval is.

De luchtkwaliteit is nu al geen factor meer om langs of boven wegen te bouwen. Zie de officiële rapporten daarover en zie ook de maatregelen rond de vernieuwing van de Maastunnel. Andere en veel grotere vervuilers moeten nog wel steviger aangepakt worden maar dat gebeurt nog veel te weinig (tot helemaal niet) omdat die niet de heilige huisjes van de milieubeweging betreffen. Met het milieu als de verliezer daarvan, iets waarvan men juist zegt het daarvoor te doen.
 
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #15 ·
^^

Luchtkwaliteit voldoet op veel plekken in Nederland nog steeds een groot deel van het jaar niet aan de normen. En zelfs die normen zijn eigenlijk nog niet echt gezonde lucht, maar zo gekozen dat ze nog een beetje haalbaar zijn zonder de economie teveel te schaden. Logisch hoor, maar daarmee is dat nog niet een ideale situatie natuurlijk. Wegtransport lost zich de komende 10 jaar dus vanzelf op. Andere factoren voor de luchtkwaliteit zullen wat lastiger zijn, zoals veeteelt. Want een lapje vlees is voor veel mensen nog steeds van levensbelang blijkbaar.
 
Joined
·
40,133 Posts
Discussion Starter · #16 ·
De toekomst:

Electric cars reach new 52% market share record in Norway thanks to Tesla’s record deliveries

Doel is dus 100% in 2025 daar. Goede kans dat ze dat veel eerder bereiken. Eind dit jaar zal de Model 3 ze richting de 80% brengen en in 2019 komen er pas echt veel nieuwe en meer betaalbare modellen bij, en zal ook de verkoop van EV occasions daar een vlucht gaan nemen.

Bovendien starten veel automakers hun verkoop van EV's in Noorwegen door de grote vraag. De Model 3 zal daar waarschijnlijk als eerste geleverd gaan worden in Q4 2018.
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^

Luchtkwaliteit voldoet op veel plekken in Nederland nog steeds een groot deel van het jaar niet aan de normen.
Veel plekken in Nederland? En een groot deel van het jaar? Ik gooi er maar weer even wat feiten tegenaan, misschien dat dat helpt.

The annual air quality report (NSL 2017) has been published today. It concerns the year 2016.

In 2016, there was only 7.2 km of roads which exceeded NO2 limits, chiefly in dense urban environments (including less than 1 kilometer of motorways). In 2009, there was 1100 km of road where the NO2 limits were exceeded.

The remaining PM10 problems are around livestock farms. For the first time, the annual limit for PM10 was not exceeded anywhere, but the daily limit was still exceeded at 35 locations, due to 29 livestock farms.
Zie: http://www.rivm.nl/Documenten_en_pu...tionaal_Samenwerkingsprogramma_Luchtkwaliteit

Ik verzin het niet hè, dat zijn de officiële rapporten over de luchtkwaliteit, die de milieufanatici nooit zo goed uitkomen waardoor je er van hen nooit iets over hoort. Sterker nog, ze daagden de staat zelfs voor de rechter om nog schonere lucht te eisen. :nuts: Een zaak die ze uiteraard verloren hebben. En de oplossing was volgens hen uiteraard simpel: alleen maar minder en schonere auto's die ook langzamer moeten gaan rijden en het probleem is opgelost. :lol:).

En zelfs die normen zijn eigenlijk nog niet echt gezonde lucht, maar zo gekozen dat ze nog een beetje haalbaar zijn zonder de economie teveel te schaden.
Ook dat is niet correct, daarbij wordt de buitenlucht in Nederland, en in de rest van Europa, ondanks een groeiende bevolking, economie en daarbij behorende mobiliteit, al ruim 25 jaar op rij schoner en schoner en schoner. Zie:

The average PM10 concentration has been reduced by 25% since 2010.

They forecast that NO2 concentrations will continue to go down in 2020. That trend is less certain for PM10.
Waarbij de scooters (veel meer vervuilend dan alle auto's en vrachtauto's in Nederland bij elkaar opgeteld) nu pas langzaam worden aangepakt en niemand rept over de gegroeide houtstook. Die qua vervuiling inmiddels ook het gehele wegverkeer voorbij is gestoken. De rapportages die dat onderbouwen heb ik al eerder gepost (in een ander draadje). En toch is de totale luchtkwaliteit dus al 25 jaar sterk aan het verbeteren. Zo liggen dus de feiten waar we milieudefensie en consorten echter nooit over horen. Mogelijk is die informatie nog niet voldoende bij je bekend?

Die 52% was in 1 specifieke maand, maar in Noorwegen gaat de groei van het elektrisch rijden snel. Wat mede ook kan door de economische omstandigheden aldaar die hier toch echt wat anders liggen. Mede daarom is Noorwegen (nog) de uitzondering die de regel bevestigd.

De realiteit van nu in NL met cijfers die vandaag zijn gepubliceerd:

Car sales data over 2017 have been released;

414,538 new cars have been registered. This is +8.4% compared to 2016, which was the worst year on record.

Best selling models;

1) Renault Clio (11,780)
2) Volkswagen Golf (11,146)
3) Volkswagen Up! (10,851)
4) Opel Karl (9,907)
5) Kia Picanto (9,625)

As you can see, city cars dominate new car sales. The largest car of the top 5 is only a Volkswagen Golf.

Typically only 35-40% of new car sales are directly by consumers. The rest are business cars, company cars and other lease arrangements. 2017 data has not been released on that yet.

At the same time 1,125,310 used cars were sold by dealerships and garages. Additionally, another 679,710 used cars were sold between consumers without a third party. The total used car sales are 1,805,020.

A total of 2,219,558 cars were sold overall. This means that used cars have a market share of 81%. Among consumers, used car sales have a market share of approximately 93%.

The low level of new car purchases among consumers is a reason why the average age of the fleet is relatively high and new developments like hybrids or electric cars find little acceptance. Non-business ownership of electric vehicles is pretty much at 0%.
Alle auto's verkocht per merk en per model:
https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/2017/

Tesla scoort in 2017 in NL 0,79% (was 0,56%) en de Nissan Leaf 0,11% (was 0,17%). Waarbij een Tesla (en misschien de Leaf ook wel) niet of nauwelijks particulier wordt gekocht. Een beeld dat ook in Duitsland te zien is overigens: Zwischenbilanz E-Auto-Prämie (ook vandaag gepubliceerd, maar de tussenrapportages wezen een dergelijk beeld al eerder uit).

Tot slot: Tim, het gaat mij echt niet om jou persoonlijk. Ook al kunnen dit soort over en weer posts die we hier uitwisselen zeker die indruk wekken. Daar dragen we beide aan bij en daar ben ik mij zeker van bewust. Iedereen heeft daarbij uiteraard recht op zijn of haar eigen mening, maar niet iedereen heeft recht op zijn/haar eigen feiten.

Zeker in de wetenschap geldt: buitengewone claims vereisen buitengewone bewijzen. Je maakt de laatste tijd nogal wat claims op dit gebied, en wij botsen omdat je die niet onderbouwt en omdat de bewijzen die ik daarbij continue presenteer vrijwel het tegenovergestelde uitwijzen van wat je in je posts claimt.

Het gaat er echter bij mij altijd om in een discussie dat we de emotie, roze brillen, eigen idealen of algemene ideologieën en wat dan ook opzij zetten (niet altijd even gemakkelijk) om zoveel mogelijk op basis van de objectief verifieerbare feiten gedachten/meningen te vormen en daarop keuzes te bepalen en (indien men in de betreffende positie verkeerd) daarover besluiten te nemen. Sommige feiten zullen daarbij verschillend geïnterpreteerd (kunnen) worden, en 100% eens wordt niemand het met elkaar, zelfs wetenschappers niet. Dus wij ook ongetwijfeld niet.

Maar een (veel) grotere mate van consensus wordt (veel sneller en gemakkelijker) bereikt indien we wel eerst de feiten checken voordat we meningen/standpunten die dichter bij "ons hart" liggen automatisch voor waar aannemen en op basis daarvan claims in een discussie maken. Dan zal denk ik ook blijken dat we echt helemaal niet zoveel qua gedachten verschillen over dit en andere thema's. ;)
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Nee. Feiten uitzoeken en daarop (re)ageren is een welhaast onvermoeibare bezigheid voor mij. Want iedereen wil toch weten hoe de vork in de steel zit betreffende de zaken die we zo belangrijk vinden? ;) Of vind jij van niet?
 

·
Administrator
Joined
·
37,228 Posts
Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat de elektrische motor meer toekomst heeft dan de verbrandingsmotor. Waar je dan van mening over kunt verschillen is hoe lang die transformatie gaat duren. Als je weet dat er tussen de introductie van de katalysator en het gemeengoed zijn ervan zo'n twintig jaar zat, en zelfs de omschakeling van een 4:3 tv naar breedbeeld al zo'n vijftien jaar heeft geduurd, dan denk ik eerder dat de elektrische auto een kwestie van eerder decennia is dan van jaren. We hebben het hier immers niet alleen over de een nog niet uitontwikkeld product dat nog niet geschikt is voor massaproductie, maar ook over de transformatie van het elektriciteitsnet en van de transformatie van meerdere enorme bedrijfstakken.
 
1 - 20 of 3209 Posts
Top