SkyscraperCity banner

1 - 20 of 882 Posts

·
Registered
Joined
·
385 Posts
Браво Turnovec, Ellipse Centre е чудесен проект, след завършването му и заедно с Benchmark tower ще оформят невероятен изглед :banana:
 

·
Moderator
Joined
·
19,304 Posts
СТрахотна "порта" към града се получава там. Дано скоро завършат тази сграда. Жалко, че е само 15-тина етажа...Колко повече биха й прилягали 45/ :)
 

·
-----------
Joined
·
17,900 Posts
Discussion Starter #6
Хубавото е, че днес ми се стори, че бачкат яко там ... Имаше поне 20-25 работници на Ellipse Centre, повечето от източната страна.
 

·
Registered
Joined
·
15,659 Posts
Тази сграда и онази, която се вижда в строеж на последната снимка от първия пост, спрямо 'Цариградско шосе' една срещу друга ли се падат горе-долу?
 

·
walking in the dark
Joined
·
4,080 Posts
Нямах представа че се строи такава офис сграда в София :banana: и...пак на ''Цариградско шосе'' xD.
Колко строежа станаха вече на този булевард? То с толкова офис сгради и молове ще стане най модерният булевард в София.:cheers:

Поздрави!
 

·
Hell's Architect
Joined
·
2,336 Posts
много се радвам че този проект се реализира и се надявам да продължава да се строи в същия дух :eek:kay:
 

·
инто спе
Joined
·
6,821 Posts
Nice oval buildings are always interesting in U/C phase, i guess we'll have some really cool pictures in a few months :)
 

·
Registered
Joined
·
1,435 Posts
Една статия по въпроса:

Ще имаме БГ-наклонена кула
15 май 2009 / Homeland

Строителството на уникална като архитектура офис сграда започна българската компания с белгийско участие Илпа дeвелопмънт на столичния бул. Цариградско шосе.
Елипс център трябва да бъде завършен до края на 2010 г. на 7-и километър по булеварда в района на магазините Метро и Техномаркет, съобщава в. "Пари".
Уникалността на сградата ще идва най-вече от уникалната й конструкция - наклонена елипса, както и от фасадата от стъкло и алуминий с формата на диамант и ефектно нощно осветление. Отклонението от основата до върха на 12-етажния билдинг ще е 5 метра, приблизително колкото и това на кулата в Пиза (5.6 м). За разлика от нея обаче при Елипс център ефектът е търсен, а според инвеститорите сградата ще е един от малкото опити за съвременно наклонено строителство в света.
Преди две години италианският архитект Данте Оскар Бенини обяви, че ще строи подобие на кулата в Пиза. Сред емблематичните и високобюджетните проекти в тази област се нареди и небостъргачът Capital Gate в столицата на ОАЕ Абу Даби, чиито автори дори подадоха заявка за „най-наклонена сграда в света” за рекордите на Гинес.
Проектът на наклонената елипса в София е разработен от архитектурно бюро Сектор Арх, а изпълнител на строителството е Арго груп. Реализацията на сградата ще струва 25 млн. EUR, като се очаква строителството да е с 15% по-скъпо спрямо конвенционалното заради специфичната конструкция. По тази причина се очаква и наемите на офис площите в Елипс център да са над средните оферти за района от 10-12 EUR/кв. м. По-високата цена обаче ще се компенсира от модерната система за управление на бъдещата сграда и оборудването на фасадата й с висок клас топло- и шумоизолация, които ще пестят енергия.
От Елта консулт, която консултира проекта и е агент по отдаването му, съобщиха, че вече е заявен интерес към 20% от площите. В момента приоритетно отдаваме шоурума на партера, като преговаряме с няколко компании, обясни Олга Стоичкова, мениджър Офисни и индустриални площи в Елта консулт. Тя обясни, че строителството на Елипс център е финансово подсигурено със собствени средства и кредит.
От Илпа дeвелопмънт, която преди две години предлагаше проекта и земята за продажба, не изключват възможността да пуснат и друг инвеститор в проекта. Като вариант за изход от инвестицията от Илпа посочват и т.нар. предварителна продажба (forward purchase), при която се купува актив в строеж при ангажимент от продавача за неговото изграждане в срок.
Със завършването си Елипс център се очертава като една от емблематичните сгради в София, а в района около нея вече има и други подобни примери. Сред тях е строящият се бизнес център на БенчМарк фонд имоти до Международния изложбен център и планираният 140-метров небостъргач на Форт нокс до магазина на Метро.
Според брокерите недостатък на тази част от Цариградско шосе е все още слабата транспортна достъпност. С очакваното в близките години продължение на метрото и на трамвайна линия № 20 обаче и комуникациите значително ще се подобрят.
 

·
Banned
Joined
·
21,301 Posts
Строят наклонена кула в София

18 Май 2009
Илпа дeвелопмънт, с белгийско участие започна строителството на уникална като архитектура офис сграда на столичния бул. "Цариградско шосе".

Проектът на наклонената кула в София е разработен от архитектурно бюро "Сектор Арх" . Изпълнител на строителството е "Арго груп".

В сградата ще бъдат инвестирани 25 млн. евро, като се очаква строителството да е с 15% по-скъпо спрямо конвенционалното заради специфичната конструкция. Уникалността на сградата е в уникалната й конструкция. Архитектурата на сградата представлява наклонена елипса с фасадата от стъкло и алуминий под формата на диамант и ефектно нощно осветление. Отклонението от основата до върха на 12-етажното сдание ще е 5 метра, приблизително колкото и това на кулата в Пиза (5.6 м). Разгънатата застроена площ на обекта е малко над 19 хил. кв.м. с включени подземни гаражи

Очаква се и наемите на офис площите в Елипс център да са над средните оферти за района от 10-12 евро/кв. м. Цената обаче ще се компенсира от модерната система за управление на бъдещата сграда и оборудването на фасадата й с висок клас топло- и шумоизолация, които ще пестят енергия.

"Елта консулт" е консултант на проекта и е агент по отдаването му, съобщиха, че вече е заявен интерес към 20% от площите. В момента приоритетно отдаваме шоурума на партера, като преговаряме с няколко компании, обясни Олга Стоичкова, мениджър Офисни и индустриални площи в Елта консулт. Тя поясни, че строителството на Елипс център е финансово подсигурено със собствени средства и кредит.

Елипс център трябва да бъде завършен до края на 2010 г. на 7-и километър по булеварда в района на магазините Метро и Техномаркет.

От Илпа дeвелопмънт, която преди две години предлагаше проекта и земята за продажба не изключват възможността да пуснат и друг инвеститор в проекта. Като вариант за изход от инвестицията от Илпа посочват и т.нар. предварителна продажба (forward purchase), при която се купува актив в строеж при ангажимент от продавача за неговото изграждане в срок.

Със завършването си Елипс център се очертава като една от емблематичните сгради в София, а в района около нея вече има и други подобни примери. Сред тях е строящият се бизнес център на БенчМарк фонд имоти до Международния изложбен център и планираният 140-метров небостъргач на "Форт нокс" до магазина на "Метро".

Според брокерите недостатък на тази част от Цариградско шосе е все още слабата транспортна достъпност. С очакваното в близките години продължение на метрото и на трамвайна линия № 20 обаче и комуникациите значително ще се подобрят.

http://stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=25000
 
1 - 20 of 882 Posts
Top