SkyscraperCity banner

21 - 40 of 137 Posts

·
Moderator
Joined
·
21,243 Posts
Hatalmas gázmezőt találtak a Dunántúlon

DUNÁNTÚL | A második, mélyebb fúrás nyomán gáz tört föl, a három-négy méteres láng napokon át égett.

Gázkutakat nyitottak, fúrótornyok nőttek ki a földből az elmúlt egy év alatt a Dráva-medencében. Próbafúrásokkal igyekeznek behatárolni az utóbbi 30 év legnagyobb dunántúli szénhidrogénkincsét. 2007 óta kutat itt a Mol és a horvátországi olajipari vállalat (INA). 2008 nyarán beszállt a keresésbe a Magyar Horizont Energia Kft., a második legnagyobb hazai kőolaj- és földgázkutató társaság is, legutóbb Istvándiban végeztek próbafúrásokat a cég szakemberei. Itt is sikerrel jártak, a Barcshoz közeli falu lehet a következő reményteli gázlelőhely.

– Hatalmas dübörgést hallottunk, a feltörő gáz hangját. A kutatók és a tűzoltók minden óvintézkedést megtettek, hogy közbelépjenek egy esetleges gázkitörésnél – mondta Bencsik János polgármester. – A második, mélyebb fúrás nyomán gáz tört föl, a három-négy méteres láng napokon át égett. Őrzik a területet, s a szakemberek úgy tájékozattak bennünket, hogy két-három hónap kell az eredmény kiértékelésére. Azt mondták: biztosak a folytatásban. Próbafúrást végeztek a szomszédos Kisdobsza határában is, ott azonban nem jártak sikerrel.

Míg a Horizont Darány és Barcs térségében kutat, addig a Mol és az INA tőlük délebbre és keletebbre. A gázmező kiterjedését korszerű, háromdimenziós szeizmikus mérésekkel igyekeztek behatárolni. A talajszinten keltett mesterséges rezgéshullámok felszín alatti terjedéséből tudnak következtetni a földtani viszonyokra. A Molnál elmondták: ezekből a mérésekből idén a horvát oldalon és a baranyai Zaláta környékén lesz a legtöbb.

Gázkutat nyitottak a dél-somogyi Potonynál a két olajvállalat összefogásával: Novi Gradac és Potony között még 2007–2008-ban szeizmikus méréseket végeztek, amelyek igen biztató eredménnyel zárultak. Ezért itt kutat fúrtak, amelyet a Mol és az INA közösen finanszírozott. Ennek tesztelése nemrég megkezdődött. A Dráva felsőbb szakaszánál, Vízvár közelében ugyanakkor még 2009 elején nyitottak kutat, s annak tesztelése mára véget ért. A fúrófejet egyelőre lezárták.

Úgy tudjuk: jobbat vártak a lelőhelytől a szakemberek, s a hasznosításáról azt követően születik döntés, hogy az alsóbb szakaszokon végzett kutatások befejeződnek.

A Dráva-vidék a sikeres zalátai kutatás miatt került a figyelem középpontjába. A baranyai Zalátán – a somogyi megyehatártól nem messze – jelentős lelőhelyre bukkantak, s azóta jóformán egymást követik a térségben az újabb és újabb kutatások. A zalátai lelőhely már egymagában is a Dunántúl utóbbi harminc évének legnagyobb szénhidrogén-felfedezése, s mára minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az első becsléseknél jóval kiterjedtebb gázmezőt rejt ez a vidék. A gáztelep tárolókőzete és maga a telep átér Horvátországba.

A két vállalat szakembereiből felállt közös munkacsoport ez év első felére ígéri azt a tanulmányt, amely a további kutatási programokat tartalmazza a Dráva-medence területére. A szénhidrogénkincs hasznosítására több elképzelés is van: amennyiben az itt található földgáz fűtőértéke nem túl magas, akkor gázüzemű villamos energiát előállító erőmű építésében gondolkodnak.

Az első mezők

A Babócsa és Komlósd között fekvő gázmező volt – évtizedekkel ezelőtt – az egyik első nagy találata a kutatóknak a Dráva mentén, majd ezt követte a Barcs–Stari Gradac közti földgázmező feltárása, amelyet már a horvát olajtársasággal közösen vont művelésbe a Mol. Míg az utóbbin – körülbelül háromezer méter mélyen – jó minőségű gázt találtak, addig a magasabb talajrétegekben lévő babócsai mező jóval gyengébb minőségű nyersanyagot ad. A babócsai gázmezőnek már tíz éve a kimerülését jósolták, azonban időközben annyira megdrágult a gáz, hogy még további 7-8 évig megéri majd onnét kitermelni.

Találat az Ormánságban

A Sellyéhez közeli Zalátánál a Mol és az INA sikeres határ menti együttműködési programja új földgázmező felfedezéséhez vezetett. Szakembereik sikeres kutatófúrást hajtottak végre 2007-ben; a több mint háromezer méter mélyen lévő három rétegből kettő már bizonyítottan termel gázt. A zalátai rétegek közül a mélyebben fekvő, alsó rétegből napi hatvankétezer köbméter gázt termeltek a felszínre, kevés kondenzátum kíséretében. A középső szakasz vizsgálata pedig napi 337 ezer köbméter gázt eredményezett, ami hazai viszonylatban jelentős mennyiségnek számít.

http://www.sonline.hu/somogy/gazdas...atalmas-gazmezot-talaltak-a-dunantulon-285150
 

·
Registered
Joined
·
2,435 Posts
Üzemanyag nagyhatalom leszünk... :D
Épülhet a magyar Dubai!
 

·
Hajrá Magyarország!
Joined
·
959 Posts
MOL = multinacionális vállalat
Magyar multinacionális vállalat! A tortából magyar érdekeltségű a Mongolia, OTP, Mol saját, Hazai jogi és magánszemélyek, a CEZ meg valami speciális deal volt, de az is MOL érdek. Ráadásul a MOL Magyarországon van bejegyezve, ide fizet adót, ide hozza a külföldi nyereségét és magyar a managementje!
 

·
Banned
Joined
·
2,302 Posts
Discussion Starter #29
Japán árnyékában: "a paksi atomerőmű bővítése továbbra is napirenden van"

MTI/Magyar Hírlap - 2011. április 04. 07:19

Európában több nukleáris beruházás tervét is felfüggesztik, a paksi atomerőmű bővítése viszont továbbra is napirenden van - mondta Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Gyürk András kifejtette: a japán tapasztalatok hatására várhatóan több ország is újragondolja a nukleáris energiával kapcsolatos stratégiáját. Példaként említette Németországot, amely három hónapra leállította az 1980 előtt épült nukleáris erőműveit. Közép és hosszabb távon ez valószínűleg hat a magyarországi helyzetre is, mivel legnagyobb kereskedelmi partnerünk Németország - tette hozzá.

Ha a japán történésekre válaszul Európa más országaiban több nukleáris beruházást is levesznek napirendről, az jelentős befolyással lehet az európai energiapiacokra, hiszen a nukleáris erőművek áramtermelését más forrásokból kell helyettesíteni - mutatott rá a politikus. A paksi atomerőművel kapcsolatban hangsúlyozta: a hazai villamosenergia-termelés egyik bázisa földrengés-biztonsági előírások figyelembevételével épült, és bővítése továbbra is napirenden van.
hírszerző.hu
 

·
Registered
Joined
·
294 Posts
Magyar multinacionális vállalat! A tortából magyar érdekeltségű a Mongolia, OTP, Mol saját, Hazai jogi és magánszemélyek, a CEZ meg valami speciális deal volt, de az is MOL érdek. Ráadásul a MOL Magyarországon van bejegyezve, ide fizet adót, ide hozza a külföldi nyereségét és magyar a managementje!
szinte az összes multi magyar leánya ide adózik és legalább részben magyar a managementje...
 

·
Banned
Joined
·
2,302 Posts
Discussion Starter #33
The new Hungarian nuclear plant program is beginning. The most important aspects:

- one new nuclear power plant --> -30% CO2 emission
- no more lignite power plants (the lignite will be a strategic reserve) --> but the existing power plants are modernized
- the reduction of the natural gas use --> but the natural gas power plants are not closed down unfortunately

Új blokkok létesülhetnek a Paksi Atomerőműben

MTI|2011. 05. 16., 8:55|Utolsó módosítás: 2011. 05. 16., 9:16|

Az új energiastratégia keretében egyharmaddal csökkentenék a villamosenergia-termeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást, ehhez akár új blokkokat is építenének a Paksi Atomerőműben - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Az energiastratégia keretében a kieső erőművek pótlására részletes feltételrendszert dolgoznak ki, amelynek egyik eleme lesz a villamosenergia-termeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás egyharmaddal történő csökkentése - ismertette az energiastratégia-tervezet részleteit Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Ez úgy érhető el - fűzte hozzá -, hogy növekszik a megújulók részaránya, és - ha a kormány a megfelelő biztonsági és gazdaságossági elemzések ismeretében úgy dönt - a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokkok létesülnek. Megfelelő költséghatékonyság esetén a megnövelt hatékonyságú modern gázturbinák és széntüzelésű erőművek is reális alternatívát jelenthetnek.

Az államtitkár közlése szerint hat forgatókönyvet dolgoztak ki, amelyben hármat - a beruházási igény, a szén-dioxid-kibocsátás, a várható áramár és a nettó importigény alapján - közel azonos értékűnek ítéltek a tervezet kidolgozói, de a társadalmi vita végéig nem foglalnak állást egyik mellett sem.

Bencsik János elmondta azt is, hogy a tervezet szerint stratégiai tartaléknak tekintik a hazai lignitvagyont a jelenlegi kitermelési kapacitással és infrastruktúrával, de a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák alkalmazásával.

A tervezetet kidolgozó szakemberek arra számítanak, hogy a hő célú felhasználás mintegy másfél-két milliárd köbméterrel csökkentheti a földgázfelhasználást. Ugyanakkor valamennyi alternatíva azzal számol, hogy 2020 után jelentősen - három-négy milliárd köbméterrel - nő majd a villamos erőművek igénye, így mindegyik forgatókönyv szerint a földgáztüzelésű erőművek képviselik a legnagyobb részarányt.
origo
 

·
Moderator
Joined
·
21,243 Posts
Orbán: Visszaszereztük a Molt

Index - 2011. május 24., kedd 15:15 | 43 perce frissítve
Visszaszereztük a Molt, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Orbán úgy fogalmazott, a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette, a Mol stratégiai energiavállalat újra magyar kézben van.

Az ügylet részleteiről Fellegi Tamás fejlesztési miniszter számol be délután, úgy tudjuk, a sajtótájékoztatón részt vesz a Mol vezetése is.

...

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/24/mol/
 

·
Banned
Joined
·
2,302 Posts
Discussion Starter #38
Áramexporttal készülünk az atomreaktorok leállítására

A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak megvizsgálta és úgy találta, hogy érdemes lehet hosszabb távon nettó áramimportőrből exportőrré válni.

A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak vizsgálatát a Merkel-kabinet 2011. júniusi bejelentését követően azonnal elkezdte - írta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában.

A tárcavezető kezdeményezésére a fejlesztési tárca, a Mavir Zrt. és e Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársai július elejére készítették el a németországi és a svájci atommoratórium, teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat. Ebben megvizsgálták egyrészt a német nukleáris kapacitás kiesés közvetlen rövidtávú hatásait, másrészt a kieső nukleáris kapacitás pótlásának német lehetőségeit, harmadrészt az atomerőművi kapacitások fokozatos leépítésének hatásait az európai és a magyarországi energiapiacokra (árampiacra, földgázpiacra és szén-dioxid kvótakereskedelemre).

A feladat végrehajtásának ütemezése tehetővé tette, hagy a tanulmány lényegi megállapításait és következtetéseit beépítsék a július 13-i kormányülésen elfogadott Nemzeti Energiastratégiába. A parlament honlapjára augusztus másodikán felkerült dokumentum tehát számol a német és svájci nukleáris kapacitások csökkenésének, felszámolásának következményeivel - írta Fellegi. Így például a kabinet az e fejleményekre adott válaszként olyan energetikai forgatókönyv megvalósulását igyekszik elősegíteni, amely adott esetben akár áramexportot is lehetővé tehet a jelenlegi nettó import helyett - áll a válaszban.

A német nukleáris kapacitásleépítés hatásait az EU döntéshozói és szakértői is vizsgálják. Még július 20-án Brüsszelben az Európai Bizottság a német kormányzat és szabályozó hatóság kezdeményezésére magas szintű szakértői előkészítő megbeszélést tartott a fukushimai reaktorbalesetnek az európai termelő kapacitásokra és a német atommoratóriumnak a közös villamosenergia-piacra gyakorolt hatásairól, amelyet 2011 szeptemberében az energiaügyekért felelős miniszterek találkozója követ. A megbeszélés legfontosabb megállapítása az volt, hogy bár a kívánatos energiamix megvalósítása nemzeti hatáskor, európai energetikai integráció jelenlegi előrehaladott szintjén egy ilyen horderejű döntést előtt kívánatos volna nemzetközi egyeztetéseket folytatni és tanulmányokat készíteni a más tagállamokra gyakorolt várható hatásokról. A német energetikáért felelős tárca képviselője válaszában ígéretet tett az érintett országokkal és az unió illetékes szervezeteivel való folyamatos konzultációra. A termelő kapacitások alakulásáról és ennek hatásairól a tervek szerint a jövő év elejére részletes tanulmány készül.
napi gazdaság
 
21 - 40 of 137 Posts
Top