SkyscraperCity banner

1 - 20 of 2839 Posts

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #1
Мисля, че е крайно време да започнем да дискутираме в отделна тема как действията и бездействията по отношение на околната среда се отразяват на качеството на живот и развитието на града, включително разрастването и осъвременяването му.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #2
Като за начало предлагам следната статия, която излезе днес в печата.

Ще плащаме скъпо заради бунищата?
27.1.2014 г.
По всичко личи, че на България няма да й се размине солената санкция заради немарливото отношение към екологията. След като години наред управниците ни се правеха на ударени за фрапантните нередности около депонирането на отпадъците в знайни и незнайни бунища, на Европейската комисия най-накрая й писна и предяви иск срещу страната ни в Съда на Европейския съюз.
Разбира се, от Брюксел отново са безкрайно дипломатични и обясняват действията си със загрижеността, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците и с желанието да подтикнат държавниците ни за по-бързи действия в тази посока. Но ако съдим по досегашната реакция на българските власти, резултат едва ли ще има. Според разпоредбите на Европейската комисия, с които сме се съгласили при присъединяването ни към общността, след 16 юли 2009-а всички бунища, които не отговарят на изискванията и са записани в Рамковата директива за управление на отпадъците, трябваше да бъдат затворени. А на лицензираните да се депонират боклуци само след като бъдат отделени всички суровини, подлежащи на рециклиране. За целта бе необходимо да се изградят 56 регионални депа и да се закрият 191 стари сметища. Това не се случи и още същото лято Брюксел откри наказателна процедура. За да избегне сериозните глоби, правителството на ГЕРБ договори отсрочка за поетия ангажимент до края на 2013-а, само че и този срок не беше спазен.
По данните, с които разполага Европейската комисия, четири години след крайния срок в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация. В действителност обаче нещата са още по-зле. Заради големите транспортни разходи и по-високите такси за депониране в новите регионални сметища много от малките общини продължават да изхвърлят боклуците си на уж затворени вече бунища. А контролните органи си затварят очите, защото алтернатива няма.
Не сме изпълнили и ангажимента си за рекултивирането на старите сметища, въпреки че от две години Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда разполага за целта с 97.6 млн. лв. от Брюксел. Досега от тях са усвоени едва 4 067 745 лева.
Скоро може да очакваме иск и заради замърсяването на въздуха в София и Пловдив. Историята в случая е доста идентична с тази за сметищата. След многократни заплахи от Еврокомисията правителството на ГЕРБ успя да издейства правото да нарушава еконормите до края на 2013-а, но отново нищо не се е променило освен отговорните лица. А глобата, която ни грози, е 50 хил. евро на ден.
24.01-31.01.2014г., с.3, БАНКЕРЪ
 

·
Registered
Joined
·
2,911 Posts
В МОСВ отдавна са го ударили на лайф, аз лично никога не съм знаел каква е точно функцията на това ведомство и какви заслуги има пред обществото. Отдавна се знае и че в техния Управляващ орган не се работи, както трябва, самата им структура е ужасно сбъркана и неслучайно ни сприраха пари по ОП Околна среда, сега се оказва, че не усвояваме по-голямата част от предвидените средства, а в същото време за новите автобуси няма средства. Доста сериозна чистка трябва там.
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,748 Posts
Има много хубава рекламна кампания на ЦГМ за това как поддържаме спирките. Ето една от рекламите:Другата не успях да я намеря в нета, но е много хубава. Гласи: "Ние избираме как да изглежда средата, в която живеем". Цитирам по памет.
 

·
Registered
Joined
·
3,641 Posts
В МОСВ отдавна са го ударили на лайф, аз лично никога не съм знаел каква е точно функцията на това ведомство и какви заслуги има пред обществото. Отдавна се знае и че в техния Управляващ орган не се работи, както трябва, самата им структура е ужасно сбъркана и неслучайно ни сприраха пари по ОП Околна среда, сега се оказва, че не усвояваме по-голямата част от предвидените средства, а в същото време за новите автобуси няма средства. Доста сериозна чистка трябва там.
Тя чистката там приключи още лятото и е естествено from bad to worse.
 

·
Registered
Joined
·
1,084 Posts
Имаше преди време кампания по някаква медия, всеки като излиза навън, да вдига от земята и изхвърля по един боклук, който не е негов. Интересното е, че ми стана любопитно и оттогава ми стана навик при всяко излизане да си заплювам по някоя по-едра и дразнеща находка (бутилка, пликче, цигарена кутия...) и да я хвърлям в близката кофа, която ми е по път. Леко нехигиенично, но досега не съм умрял :) А и удовлетворението е налице. Ето ви идея, която е по възможностите на всеки. Представете си още милион софиянци като мен :lol:

Между другото, тази тема би трябвало да е по-обща, не само за София.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #9
^^

Инсталациите за биологично третиране в Хан Боров бяха представени днес
28.1.2014 г.


Два са знаковите проекта, с които България показа, че заслужава доверието на Европейската комисия. Първият очаквано е софийското метро. Проектът, който ЕК дава за пример за успешно и прозрачно усвояване на европейски програми. Вторият проект е инсталацията за отпадъците на София. От 2008 г. досега няколко премиерски и кметски екипа работиха по него и днес резултатите се виждат, каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при представянето на инсталациите за биологично третиране, с която на практика се завършва първата фаза на проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община. `Благодаря на нашите партньори от Европейската комисия, които ни повярваха и финансират безвъзмездно 85% от инсталацията за отпадъците на София, каза още кметът Фандъкова. Столичният кмет благодари на Европейската инвестиционна банка, правителството на Бойко Борисов, екипите на Нона Караджова и Томислав Дончев и екипа на министър Искра Михайлова.Предстои ни успешно да приключим втората фаза. В края на 2013 г. подписах договора за изграждане на инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците. Затова получих съдействието на министър Михайлова и вярвам, че добрата координация и работа ще продължи.
Уверена съм, че всеки от нас, знае че завода за отпадъци е успех на първо място за хората, за града ни и екологията. И на второ място, е успех за страната ни, която показа, че може да печели и управлява успешно едни от най-големите европейски проекти, каза още кметът Фандъкова.
На откриването присъстваха министър Искра Михайлова, Бойко Борисов, Нона Караджова, Томислав Дончев, областния управител Росен Малинов , депутати и общински съветници.
Инсталацията за биологично третиране на площадка “Хан Богров” е част от проект № DIR 592113-1-9 „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство, беше сключен на 05.06.2012г. с Обединение “Егерсман & Ко” на обща стойност над 46 млн. лв. Общата стойност на инсталацията, след завършване строителството е около 42 млн. лв. с ДДС.
Инсталацията за биологично третиране е предвидена да приема и обработва разделно събрани биоотпадъци от територията на Столична община. Съоръжението функционира като две отделни технологични линии за :
- зелени отпадъци с капацитет до 24 000 т/год. и
- биоотпадъци от домакинствата и търговските обекти в гр. София с капацитет до 20 000 т/год
Проектът е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, както и с изискванията на Наредбата за третиране на биоотпадъците и Наредбата за разделното събиране на биоотпадъците на МОСВ. При достигане на максималния си капацитет през 2022 г. инсталацията ще произвежда около 13 000 тона компост, над 600 мегаватчаса/годишно електроенергия и около 30 тона амониев сулфат годишно. В зависимост от търсенето на пазара, продажбата на тези продукти ще компенсира част от разходите за поддръжка на инсталацията.
Съоръжението е единствено по рода си в България и след въвеждането му в експлоатация от началото на 2014г. Столична община разполага с необходимия капацитет да оползотворява биоотпадъците на града по един модерен и екологосъобразен начин. Това ще доведе до конкретни ползи за населението на града, а именно:
- Намаляване на количеството депонирани биоразградими отпадъци чрез тяхното рециклиране и оползотворяване в земеделието и производство на енергия;
- Изпълнение на целите, заложени в директивите на Европейския съюз и Закона за управление на отпадъците;
- Развитие на дейностите по управление на отпадъците като нова „зелена” индустрия в полза на обществото;
- Разкриване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на машинно инженерство, биотехнологии и микробиология.
 

·
Registered
Joined
·
1,084 Posts
Днес официално е открит "Завода за зелени отпадъци"...
На село зелените (ака био) отпадъци ги разхвърляме из двора, да торят мястото. За пръв път чувам, че им трябвало специален завод :lol:. Но е логично, като за толкова десетилетия не успяха да построят завод за червените, сивите, жълтите и пембените, да почнат със зелените - явно, като за начинаещи, е най-лесно.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #11
Aми в кой двор да ги изхвърлят? Нормално е да се карат и преработват в завода. Там, освен компост, се получава и гориво.

Има и още един проект, който учи хората да компостират в дворовете на къщите си в по-крайните квартали, както вие правите на село. С компоста после се тори. Това са две много ефективни мерки за оползотворяването на биомасата, която иначе трябва да задръсти някое депо за биологични отпадъци.
 

·
Registered
Joined
·
3,682 Posts
На село зелените (ака био) отпадъци ги разхвърляме из двора, да торят мястото. За пръв път чувам, че им трябвало специален завод :lol:. Но е логично, като за толкова десетилетия не успяха да построят завод за червените, сивите, жълтите и пембените, да почнат със зелените - явно, като за начинаещи, е най-лесно.
На село отнема месеци, а тук става за няколко седмици и по-качествено.

Проблемът със зелените отпадъци е че съставляват висок процент от общите отпадъци а както знаете се плаща "наказателна такса" на тон депониран отпадък (почти удвояваща се всяка година). Вместо да се депонират срещу огромна такса могат да се преработят на висококачествен компост, който да се продава (пликовете с пръст за цветя и т.н., които си купувате от Бриколаж и Практикер са точно това - вносни отпадъци) и да се произвежда ток от метан. По този начин хем имаш финансов резултат, хем не си запълваш бързо сметището.

"Самоцитат" от общата екологична тема:
....
Това съоръжение е доста внушително. Ето снимки в малко по-общ план по време на строителството: http://www.sofia-waste.bg/?q=en/content/plants-separately-collected-green-and-bio-waste-0

и видео от мултикоптер и обяснение на технологичния процес:

 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #13
Много ми харесва „в зависимост от търсенето на пазара“... при положение, че СО има толкова много паркови, зелени и цветни пространства, за които да се грижи.
 

·
Registered
Joined
·
514 Posts
Аз имам един по-практически въпрос - какво може да направи обикновеният човек, за да улесни събирането на био отпадъци - да ги събира в отделен плик и после да ги слага до кофата? Отделни кофи по кварталите, подобни на жълто/синьо/зелените? Знам, че сме малко тия, които бихме го правили, но все пак.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #15
Има и такъв проект, за разделно събиране на биомаса в кафяви кофи. Но засега е пилотен. Иначе, да, това е начинът – отделна кофа.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #17
Няма да се случи в обозримо бъдеще, защото рекламно-информационната кампания е под всякаква критика. И до ден днеше хората ме питат „ама ти за какво си разделяш боклука, след като после един камион събира и двете на едно място?“ Ами събирам, защото при нас специално минават два различни камиона, на две различни фирми, въпреки че редовно виждам смесен боклук в двата вида (освен в този за стъклата, където пролуката е тясна и не можеш да си хвърлиш торбата със смет, но пак помякога се виждат хвърлени хартийки). Но има квартали, където договорите с фирмите за разделно събиране се разсъхнаха, а те не си прибраха цветните кофи и хората вече ги възприемат просто като „цветни“, а не със специално предназначение. На всичкото отгоре, в центъра разположиха и едни пластмасови черни кофи за обща смет на мястото на поцинкованите и хората съвсем вече взеха да възприемат всички пластмасови кофи (независимо какъв цвят) като контейнери за смесени отпадъци.

Много често няма никаква информация по самите контейнери за разделно събиране. Да не говорим, че съществуват две различни системи за цветови код – едната включва сини контейнери за хартия и картон, а другата (при нас) няма сини контейнери изобщо, хартията се изхвърля в жълтите, заедно с металите. И мислиш ли, че някой е схванал гениалната организация? Хората хвърлят рекламите от пощата, които са си чиста рециклируема макулатура в кофите за обща смет.

И как може да се влезе в някакви релси? Единствено с контрол и санкции. Обаче... както добре знаеш, нас не ни санкционират нито за чистенето на снега, нито за паркирането, нито за неправилното пресичане или хвърлянето на фасове, нито за зле поддържани сгради и асансьори, нито за кражба на вода и парно...

Така че тези програмки работят най-добре по малките населени места на общината, където инофрмацията върви от уста на уста, хората се знаят, следят си действията един друг и най-малкото можеш да ги събереш всичките на площада да им обясниш (то и без това за тях си е атракция).
 

·
Registered
Joined
·
1,084 Posts
Вече ми е по-ясен процесът. От клипчето горе става ясно, че първо чрез такса смет им плащаме, за да им дадем биобоклука си, после им плащаме за тока/парното (а някои и за компоста), произведен от същия боклук. Все едно да предадеш кило желязо на някой пунк и да си платиш да го вземат. Ясно е, че и те правят разходи и едва ли трябва да ни плащат, като извозват боклука, но може би поне такса смет трябва да отпадне, или най-малкото да се редуцира. Въпрос на разчет предполагам.
 

·
Registered
Joined
·
1,340 Posts
Когато купуваш печка заплащаш такса за нейното рециклиране след време. Така че парите, които ще получиш в пункта за нея или пък за старата си кола са точно от тези такси.
 

·
Registered
Joined
·
16,501 Posts
Discussion Starter #20 (Edited)
Вече ми е по-ясен процесът. От клипчето горе става ясно, че първо чрез такса смет им плащаме, за да им дадем биобоклука си, после им плащаме за тока/парното (а някои и за компоста), произведен от същия боклук. Все едно да предадеш кило желязо на някой пунк и да си платиш да го вземат. Ясно е, че и те правят разходи и едва ли трябва да ни плащат, като извозват боклука, но може би поне такса смет трябва да отпадне, или най-малкото да се редуцира. Въпрос на разчет предполагам.
Аз вече дадох пример в една друга тема, ще го повторя и тук. Когато живях в Щатите, ми се наложи да изхвърля един стар телевизор, който навремето със сигурност не е включвал никаква еко такса. Та, въпросният телевизор, освен че трябваше да го закарам на пункта за събиране на боклук, да го сложа собственоръчно в контейнера за домакински уреди, подлежащи на рециклиране, трябваше да им връча и един чек за $ 5 за това, че ще го обезвредят.

Така е, мероприятията по разделното събиране и рециклиране и оползотворяването на биомасата не трябва да са свързани с преки финансови облаги, те са инвестиции в по-добро бъдеще и устойчиво развитие, намаляват отровите в почвите и въздуха, разходите по депата и рекултивацията им, пропуснати ползи от енергията, която може да се извлече и т.н.

Трябва да си го представиш горе-долу така: ако биомасата се разгражда в завода, продуктът, който излиза е чист и може да се вкара обратно в производството като енегрия. Ако обаче биомасата се разгражда наред с всичко останало, процесите на ферментация започват да оказват влияние и на небиологичните предмети, да създават химични реакции, които да генерират вредни съединения за почвата и отровни газове за въздуха, който после всички дишаме.

Така че не е въпросът до това какви пари разходваме или как се отразява на таксите ни, а как ще живеем в една по-чиста среда, което предполага и по-здравословен живот (а може би и дълголетие).
 
1 - 20 of 2839 Posts
Top