SkyscraperCity banner

2741 - 2760 of 2839 Posts

·
Registered
Joined
·
33,716 Posts
Над 1095 тона текстилни отпадъци са събрани през 2019 г. в специализираните контейнери на Столичната общинаНад 1095 тона текстилни отпадъци са събрани в специализираните контейнери на територията на Столичната община за изминалата година. това съобщиха от администрацията.

От тях 861 тона /79 процента/ са подготвени за повторна употреба , а 217 тона /20 на сто/ са предадени за рециклиране.

От началото на 2019 г Столичната община започна да разработва система за събиране и третиране на текстилни отпадъци. С въвеждането й се цели да се намали вредното влияние на тези отпадъци върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Общината има сключен договор за поставяне и обслужване на контейнерите с фирмите "Евротекс" и "Тексайд България", специализирани за третиране на текстилни отпадъци.

На територията на общината вече са поставени 81 контейнери за текстилни отпадъци на 71 места. От 47 съда с бранда TexСycle, фирмата "Евротекс" през миналата година е събрала над 623 тона текстилни отпадъци, като от тях 389 тона /62 на сто/ са подготвени за повторна употреба, 217 тона /35 процента/ са предадени за рециклиране. През септември втора фирма "Тексайд България" е поставила нови 34 специализирани контейнери на още 28 места в София. От тогава до края на 2019 г. фирмата е събрали над 472 тона текстилни отпадъци, като цялото количество е предадено за повторна употреба.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от компаниите за третиране на текстилните отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране /например опаковки/, се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване. Негодни текстилни материали /напр. дънки и бял текстил/ се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.
Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste.
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2162023
 

·
Registered
Joined
·
3,562 Posts
Ефекта от тези контейнери е огромен. Всичко това межеше да бъде изгорено от братята роми и да го дишаме, вместо рециклирано.
 

·
Registered
Joined
·
117 Posts
Дано наистина отиват всички по предназначение, щото аз имам едно наум. А и онзи ден лично видях един гражданин с тъмен цвят на кожата да изскача от такъв контейнер на паркинга на Кауфланд Дружба и останах втрещен... Иначе съм с две ръце да има повече такива.
 

·
Registered
Joined
·
2,216 Posts
Абсолютно наложително е да има много повече такива контейнери. За съжаление още има баламурници, които остават дрехите до контейнерите за да ги вземе някой който няма пари за дрехи(при все че втората употреба е толкова достъпна, дори и социално слаб човек може да си купи дрехи)

Единствено ме притеснява, ако тези компании не успяват да намерят пазар, да не се преориентират към препродажбат за горене. Понеже рециклирането на дрехи не е като рециклирането на други вторични суровини и суровината не струва пари, т.е този който я събира и препродава не печели от нея, дори индийците които го правят най-активно се изучиха и искат пари за обработка и преработка. Печели се от здравите дрехи, които се продават за втора употреба или определени тъкани от които можеш да направиш парцали за всевъзможни почистващи и индустриални нужди.

Мнаго ми е и чудно какво се прави с мъха от сушилните машини и мокрите кърпички - никъде не пише събират ли ги тези компании. Тези два материала са напълно рециклируеми и са в голям обем.
 

·
Registered
Joined
·
3,562 Posts
При наличието на толкова контейнери за разделно събиране, за текстил и стари обувки, на червен кръст за запазени дрехи. Извозване на едри отпадъци отново съм в очудване как става такава мизерия около кофите. Очевидно през нощта има достатъчно мизерници, които да трупат боклуци около кофите, защото през деня се крият.
 

·
Registered
Joined
·
1,834 Posts
Мани, голяма драма с тоя камион. Директора на предпиятието, вместо да си гледа работата, ходи да се обяснява по телевизиите за глупости. Нещо, което по принцип се обяснява с едно съобщение за медиите, качено на сайта на предприятието.
 

·
Registered
Joined
·
2,216 Posts
Тая изпълдяла общинска кочина преди около 2 седмици караше пред мене, пушекът беше в сходен обем, но с черен цвят. Явно обаче в Столичен Електротранспорт са избрали нов папа или началник и са сменили дима с бял и са решили да го оповестят. Не знам дали е същия или друг автомобила, но си е за тотален и незабавен брак това нещо. Едва ли е избила гарнитурата точно в този момент. Просто така си функционира. Аз се чудя къде спи КАТ.
 

·
Registered
Joined
·
788 Posts
Тая изпълдяла общинска кочина преди около 2 седмици караше пред мене, пушекът беше в сходен обем, но с черен цвят. Явно обаче в Столичен Електротранспорт са избрали нов папа или началник и са сменили дима с бял и са решили да го оповестят. Не знам дали е същия или друг автомобила, но си е за тотален и незабавен брак това нещо. Едва ли е избила гарнитурата точно в този момент. Просто така си функционира. Аз се чудя къде спи КАТ.
И с колите, които постоянно защитаваш е същата работа, но ти си твърдиш, че щом пуши значи сега може да е избила гарнитурата.
 

·
Registered
Joined
·
725 Posts
Точно така, с повечето автомобили е същата работа и по-зле, ама се прави проблем за една ГАЗ-ка която върши важна работа за града освен това е бензин и почти не замърсява. Този камион си е бил винаги, помня го от дете, пък сега изведнъж стана проблем.
 

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Машинно чистене или машинно разпрашаване на боклуци по улиците?
Да не е паднало замърсяването на въздуха с прахови частици под някаква
критична норма и Столична община (чрез някоя от почистващите фирми)
да е пуснала инсталация за Опрашаване на въздуха през нощта? Или пък
е дезинфекция срещу актуалния Корона вирус?

На Цариградско шосе при бившия хотел Плиска, датата и часа на записа са верни.


https://youtu.be/89KEV-G03nc

https://youtu.be/89KEV-G03nc
 

·
Registered
Joined
·
33,716 Posts
ЕК инвестира 77 млн. евро в по-добро управление на отпадъците в България

Съоръжението ще произвежда приблизително 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата ток

Европейската комисия одобри инвестиция от над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за модернизиране на интегрираната система за управление на отпадъците в град София. Това съобщиха от ЕК.

Инвестицията ще подпомогне изграждането на високоефективно съоръжение, което ще произвежда едновременно топлинна и електрическа енергия на базата на гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци. Благодарение на чистите и авангардни технологии процесът, известен още като "когенерация", ще предостави на жителите на българската столица по-добър достъп до енергия на достъпни цени, като същевременно ще опазва околната среда.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: "Намаляване, повторно използване, ремонтиране, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане: тази инвестиция е в съответствие с Рамковата директива на ЕС за отпадъците и е от съществено значение за една модерна, ефективна и устойчива система за управление на отпадъците в София".

Според изчисленията след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души.

Този проект представлява заключителната, трета фаза от програма за управление на отпадъците, която има за цел намаляване на въздействието на отпадъците върху околната среда, подобряване на рециклирането и стимулиране на инвестициите в управлението на отпадъците в София. България е получила общо 204 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие за два програмни периода — 2007—2013 г. и 2014—2020 г.
https://dnes.dir.bg/sofia/ek-investira-77-mln-evro-v-po-dobro-upravlenie-na-otpadatsite-v-balgariya
 

·
Registered
Joined
·
10,397 Posts
ще предостави на жителите на българската столица по-добър достъп до енергия на достъпни цени
Много ще ми е интересно да прочета с колко по-достъпни ще станат цените.
 

·
Registered
Joined
·
3,562 Posts
Колко много излишни думи, за да се каже нещо просто- ще се гори боклук в центъра на София.
Този проект не бива да се случва.
Явно въпросния инсинератор е вече произведен и искаме или не трябва да Ни го набутат.
 

·
Registered
Joined
·
1,834 Posts
Произведен или не, не трябва да се пуска да работи. Да се горят боклуци в ТЕЦ-София е идиотщина. Като се нарече боклука "РДФ" , той не става по-малко боклук. Тая гадост отделя 4 до 6 пъти повече пепел, в сравнение с въглищата и се кара на специални депа. Нашата щяла да се носи в Германия.
 

·
Registered
Joined
·
348 Posts
Заглавието на темата е много точно - антропогенният фактор. Ето резултатът от почти нулевата антропогенна дейност в София:
 

·
Registered
Joined
·
1,184 Posts
Добре, сега няма трафик, хората са си по домовете и е достатъчно студено за да си палят печки. Нивото на замърсяване e на средно ниво.
Това е повече от ясен знак, че движението на превозни средства е основен източник на замърсяване. В този ред на мисли мисля, че трябва да има по-засилен контрол върху старите автомобили и постепенно да бъдат премахвани от трафика, а и от улиците... Това е посоката, в която трябва да се работи, а не да ми се продават коли за по 600 лева...
37021
 
2741 - 2760 of 2839 Posts
Top