SkyscraperCity Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Als een der eerste scholen in de streek krijgt basisschool voor buitengewoon onderwijs ‘De Brug' in Erpe gloednieuwe gebouwen volgens het leasingsysteem dat de Vlaamse overheid onderhandelde met bankinstellingen.

De gemeenschapsschool voor buitengewoon lager onderwijs in Erpe is al jaren een oase van groen. ‘Dat blijft', benadrukt directrice Ingrid Van Den Heuvel, ‘ook al wordt over enkele maanden tabula rasa gemaakt met de veertien losse schoolblokken uit de jaren zestig. In de plaats ervan verschijnen dan twee gloednieuwe aangepaste gebouwen met een totale oppervlakte van bijna drieduizend vierkante meter.

‘Vermoedelijk duurt het nog een schooljaar voor de bouw start,' zegt de directrice. ‘Maar de plannen zijn rond en de bankakkoorden getekend. Onze 140leerlingen van het bijzonder onderwijs type I kunnen als een van de eersten in de streek hun intrek nemen in een aangepast en comfortabel leasingcomplex.'

Omdat de Vlaamse overheid de komende jaren geconfronteerd wordt met reusachtige netoverschrijdende investeringen in scholen, werd een systeem van leasing ontwikkeld. Een leasingmaatschappij bouwt en schiet de kosten voor, terwijl de overheid of de inrichtende overheid elk jaar een deel afbetaalt. ‘Onze nieuwe school blijft in feite dertig jaar eigendom van een holding van BNP-Paribas, maar wij kunnen er snel van genieten. De leasingverlener staat al die tijd ook in voor het onderhoud.'

De school krijgt twee moderne gebouwen van elk twee verdiepingen. In één ervan komt een sportzaal, een refter en aparte klaslokalen, inclusief een stille ruimte voor kinderen met autisme. In het tweede gebouw komt de administratie, ruimten voor kine en andere paramedische begeleiding en voor het Centrum van Leerlingenbegeleiding. ‘De groene buffer naar de Oudenaardsesteenweg wordt nog groter en er komt een groot sportveld.'

De bouwperiode – ongeveer twee jaar – maakt een grote verhuizing noodzakelijk. Om veiligheidsredenen kunnen de leerlingen niet terecht op hun vertrouwde stek in de Koebrugstraat van Erpe maar verhuizen ze naar de Welvaartstraat in Aalst waar voldoende opvangruimte is.

‘Maar voor ouders en kinderen verandert er weinig. De schoolbus haalt de kinderen op aan huis en brengt hen daar ook terug,' verzekert de directrice.
Ik kreeg recent ook via Facebook het gerucht te horen dat de vestiging in Mere ook een nieuw jasje krijgt. Beide scholen worden dan blijkbaar afgebroken en opnieuw opgebouwd
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Sloop schoolpaviljoenen De Brug van start

Sloop schoolpaviljoenen De Brug van start


Langs de Koebrugstraat en Dorpsstraat in Erpe is gestart met de sloop van de elf afzonderlijke schoolpaviljoentjes van basisschool voor buitengewoon onderwijs De Brug. Die gebouwtjes maken plaats voor een nieuw schoolgebouw.

Omwille van het bouwproject is de volledige school sinds september verhuisd naar het vroegere KTA in de Welvaartstraat in Aalst. Donderdag werd in Erpe nog een laatste verhuiswagen gevuld. "Begin juli verhuisden we in vijf dagen de volledige school met uitzondering van twee paviljoentjes", vertelt verhuiscoördinator Ann Segers.


Asbest
Het idee was om die gebouwtjes pas leeg te maken en te slopen zodra de nieuwbouw er stond. "Maar nu blijkt dat de kranen er door die nieuwbouw niet meer aan zouden kunnen, waardoor we ze nu toch meteen leegmaken." De containers achteraan de school, de refter en eerste paviljoentje werden al weggehaald. Dat gebeurt heel omzichtig. "De gebouwen worden eerst gestript omdat er asbest in zit."

Zodra de gebouwen allemaal weg zijn, volgt nog een archeologische studie. "Bij proefopgravingen werden hier al interessante vondsten gedaan, waardoor nu een uitgebreid onderzoek volgt." Bedoeling is dat de kinderen in september 2016 de nieuwe school in gebruik nemen. "Al vinden de kinderen het schoolgebouw met verdiepingen nu ook wel leuk."
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Vijfhuizen dicht: twee maanden omrijden

Vijfhuizen dicht: twee maanden omrijden
WIE VERKEERSHINDER VANAF 6 OKTOBER WIL VERMIJDEN, NEEMT BEST E40


Vanaf maandag 6 oktober tot eind november wordt het kruispunt Vijfhuizen in Erpe volledig afgesloten voor het verkeer. "Het verkeer wordt via verschillende wegomleggingen rond het kruispunt geleid, maar we raden aan zoveel mogelijk de E40 te gebruiken", klinkt het bij de politie.

De hinder bij de heraanleg van het kruispunt Vijfhuizen bleef de voorbije maanden relatief beperkt voor het verkeer. Tijdens de vakantie viel de verkeersdrukte mee en het invoeren van enkele rijrichting op de N9 naar Aalst ontlastte de werkzone. Doordat de laatste weken de afslaande richting van de Oudenaardsesteenweg in Erpe-Mere richting Aalst verdween, omdat gewerkt werd aan de bypass voor de verkeerslichten richting Aalst, werd de wachtrij er wel gevoelig langer tijdens de spits.


Via de nieuw aangelegde bypass kan het verkeer wel al van Erpe-Mere naar Aalst rijden. - Koen Moreau

Door die werken zullen de automobilisten van Erpe-Mere richting Aalst nu tijdens de volgende fase, waarbij in het midden van het kruispunt rioleringswerken moeten gebeuren waardoor er geen verkeer mogelijk is, wel de enigen zijn die hun normaal traject kunnen volgen. "Het kruispunt zelf wordt afgesloten, maar doordat de bypass voor de verkeerslichten klaar is, zal het verkeer vanuit Erpe-Mere wel rechtsaf naar Aalst kunnen", vertelt Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer. Verkeer dat van Aalst richting Vijfhuizen wil, moet de huidige wegomlegging langs Sint-Apolloniastraat, Oude Gentbaan en Kattelinnestraat blijven volgen.

Sint-Martinusschool
De Leedsesteenweg en Oudenaardsesteenweg worden verbonden door een wegomlegging langs Allemansbos, Gentsesteenweg, Nerenbroekstraat en Zevekootstraat. "Omdat de Botermelkstraat heel wat sluipverkeer riskeert, werd beslist om daar tijdelijk enkele rijrichting in te voeren van de Oudenaardsesteenweg naar de Gentsesteenweg." Een ingreep die genomen werd omdat in die smalle straat de Sint-Martinusschool staat. "Die straat kan wel in beide richtingen als omleidingsweg worden gebruikt door fietsers, bromfietsers en bussen van De Lijn", klinkt het nog.


Lichtkranten
Op het kruispunt van de Gentsesteenweg met Allemansbos en de Botermelkstraat zullen, in tegenstelling tot de oorspronkelijke plannen, geen tijdelijke verkeerslichten worden geplaatst. "Die beslissing werd in overleg met de politie genomen omdat we vrezen dat lichten de verkeersdoorstroming eerder zouden bemoeilijken", vertelt schepen van Openbare Werken Marleen Lambrecht. Lichtkranten kondigen sinds enkele dagen de wijzigingen aan, maar de informatie lijkt niet helemaal correct. "De vermelde einddatum (eind oktober staat er op de borden, red) is optimistisch maar ook heel onrealistisch. We gaan er van uit dat het kruispunt tot eind november afgesloten blijft."


Einddatum
Die einddatum blijkt tevens een deadline. "Op 30 november sluiten de asfaltcentrales voor de winter. Als de werken dan niet klaar zijn, zou alles blijven overwinteren en dat willen we absoluut niet." Om zeker te zijn dat de werken maandag de nieuwe fase kunnen ingaan, werd de laatste dagen een tandje bijgestoken. "We hebben uitzonderlijk toelating gegeven om tijdelijk op week- en weekenddagen te werken van 6 uur tot 22 uur", klinkt het nog.

Wie maandag in de buurt van het kruispunt Vijfhuizen moet zijn, houdt in elk geval best rekening met stevige extra vertragingen. De lokale politie van Erpe-Mere raadt het verkeer tussen Erpe-Mere en Aalst aan om de E40 te gebruiken.
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Blijkbaar ging het iets sneller dan gedacht:

Vijfhuizen maandag opnieuw open
Met uitzondering van de Leedsesteenweg zal het kruispunt Vijfhuizen in Erpe-Mere vanaf maandag opnieuw open zijn voor het verkeer. "Gisteren werd er asfalt aangebracht. Vandaag volgt de belijning zodat vanaf maandag 3 november de Gentsesteenweg en Oudenaardsesteenweg terug in beide richtingen zullen open zijn voor het verkeer", vertelt schepen van Openbare Werken Marleen Lambrecht (CD&V).

Minder goed nieuws is er voor de bewoners van de Oudenaardsesteenweg. "Langs de kant van de pare nummers blijven de opritten nog even onbereikbaar omdat het voetpad nog moet aangelegd worden." Ook op de openstelling van het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg met Oude Heerbaan en Dorpsstraat is het nog even wachten. "Normaal op 17 november."

Wie van de Oudenaardsesteenweg naar Lede wil, moet wel nog een maand rondrijden langs Allemansbos. "Die werken kunnen nu pas starten wanneer er geen verkeer meer uit de Kattelinnestraat komt." Indien het weer geen roet in het eten strooit, zullen die werken eind november voltooid zijn.

HLN.be
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Vijfhuizen dit weekend terug open

Automobilisten zullen vanaf zaterdag terug de Leedsesteenweg op het kruispunt Vijfhuizen kunnen gebruiken. De heraanleg van dat drukke kruispunt tussen Erpe-Mere, Aalst en Lede loopt op zijn laatste benen. "Zoals het er nu uitziet zal de Leedsesteenweg eind deze week voldoende afgewerkt zijn om opnieuw verkeer toe te laten. Ook de Oude Heerbaan en Dorpsstraat zullen terug open gaan voor het verkeer", vertelt schepen van Openbare Werken Marleen Lambrecht (CD&V). Het einde van de werken is in ook goed nieuws voor de bewoners van Allemansbos en Botermelkstraat. Langs die straten reden de voorbije weken duizenden automoblisten rond de werfzone. (KMJ)

HLN
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Funderingswerken nieuwe school van startSinds deze week is bouwfirma Jan De Nul met zwaar materiaal aan de slag op de site van Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs De Brug langs de Dorpsstraat en Koebrugstraat in Erpe. Het gemeenschapsonderwijs liet er de oude schoolpaviljoentjes afbreken om die te vervangen door een nieuwbouw. De school is daardoor tijdelijk verhuisd naar Aalst, maar komt in september 2016 terug naar een spiksplinternieuw gebouw in het kader van 'Scholen van Morgen'.

Omwille van de minder goede ondergrond werden deze week met een heipaalmachine al 123 schroefpalen tot 20 meter diep in de grond geslagen om voor een voldoende stevige fundering te zorgen. Intussen is met vrachtwagens ook al heel wat grond verzet en dat is ook te merken aan de moddersporen in de straten rond de site. (KMJ) HLN
 

·
Oilsjteneer
Joined
·
1,951 Posts
Oudenaardsesteenweg drie maanden dicht

Oudenaardsesteenweg drie maanden dicht

Erpe-Mere - Op maandag 23 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) belangrijke wegenwerken op de Oudenaardsesteenweg in Erpe. Doorgaand verkeer zal daar niet meer mogelijk zijn tot het einde van de werken rond half juni.

Om het comfort van de automobilisten te verhogen en de lawaaihinder voor omwonenden te beperken komt er bovenop het betonnen wegdek van de Oudenaardsesteenweg een asfaltlaag tussen de Kraaineststraat en de Dorpstraat in Erpe. Langs beide zijden komt een fietspad dat van de rijweg wordt gescheiden door een groene berm. Daardoor verdwijnen enkele parkeerstroken.
Bron: Nieuwsblad 05/03/2015
 

·
Futurologist
Joined
·
1,565 Posts
Discussion Starter · #10 ·
RVT Meredal blijft uitbreiden

VIJFTIG EXTRA ASSISTENTIEWONINGEN OP TIL DANKZIJ AANKOOP BOERDERIJ - HLN


Rust- en verzorgingstehuis Meredal langs de Vijverstraat in Mere wil het aantal assistentiewoningen voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen fors optrekken. "Vandaag hebben wij 30 flats, maar op de boomgaard van boerderij Schockaert kunnen er nog 50 flats bij komen", vertelt directeur Geert Hermans.

Omdat Paul Schockaert zijn landbouwaciviteiten stopzet langsheen de Vijverstraat in Mere, komen er uitbreidingsmogelijkheden voor het rust- en verzorgingstehuis. "Enkele jaren geleden kwam Paul om een flat vragen en bood hij ons zijn landbouwbedrijf, goed voor 38 are tussen ons huidig rustoord en de snelweg, te koop aan." Een gelegenheid die het rustoord niet liet voorbijgaan. "Het was een unieke kans om verder uit te breiden en iets te doen aan onze wachtlijsten voor assistentiewoningen."


Wachtlijst
Het complex De Merelaar achter het rustoord telt vandaag 30 flats. "Op de wachtlijst staan echter een 70-tal gegadigden. De nood is dus echt wel hoog", aldus de directeur. Om extra assistentiewoningen te mogen bouwen op de site van de boerderij moet de bestemming van de grond wel omgevormd worden. Daarvoor werd een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgesteld en daarvoor start het openbaar onderzoek binnenkort. "We hebben de bedoeling om op de grond een gebundelde parking te maken, eventueel een tweede inrit aan de Vijverstraat te maken en ook een groene parkzone te integreren in onze site."


Hoop
Het rustoord hoopt dan ook op een gunstig gevolg voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. "Uitbreiden is altijd mogelijk op enkele verworven bouwgronden naast de boerderij, maar met het oog op de toekomst en voor een vlottere werking is een nieuw gebouw vlakbij de huidige serviceflats echt wel een must." Uitbreiden aan de overzijde van de straat is geen optie. "We hebben even gekeken naar de gebouwen van Passementen Van Wilder, maar uitbreiden in die richting is geen optie wegens te duur omdat de huidige gebouwen totaal onbruikbaar zijn, aan de overzijde van de straat liggen en er voldoende mogelijkheden vlakbij zijn." Er wordt wel gekeken naar het huis waar momenteel de zusters wonen, hoeve De Feyter en het klooster. "Op termijn zijn er vele mogelijkheden om deze site verder uit te bouwen."

Een termijn kleven op de realisatie van de extra woningen is moeilijk. "Indien het RUP goedgekeurd wordt, hopen we de plannen dit jaar te finaliseren en de werken in 2016 te starten."


Gat in afsluiting
Voor Paul Schockaert, die vandaag vanuit zijn assistentiewoning naar zijn boomgaard kijkt, wordt dat wennen. "In het begin ging ik nog af en toe naar huis, de directeur liet zelf speciaal voor mij een opening in de afsluiting maken, maar tegenwoordig blijf ik liever in mijn nieuwe woonst", lacht de man die duidelijk in zijn nopjes is in de Merelaar. "Ik woonde vanaf 1951 - toen de oude boerderij onteigend werd voor de snelweg - in mijn hoeve, maar dat zou nu niet meer lukken. Ik ben heel blij met mijn flatje vlakbij mijn vertrouwde stek... Eigenlijk word ik hier te veel verwend", knipoogt hij.
 

·
Oilsjteneer
Joined
·
1,951 Posts
Ottergem tower

Op het industrieterrein van Erpe-Mere zijn er weer grote werkzaamheden aan de gang, deze keer op de terreinen van La Lorraine Bakery Group/ Vanelor.
Momenteel is men er bezig met het bouwen van een hoge staalconstructie. Ik schat dat de constructie ongeveer een 40-tal meter hoog is op dit moment. Aangezien het op de top van een heuvel staat is het reeds van ver te zien, zoals bijvoorbeeld vanaf de viaduct in Aalst. Het gebouw is uiteraard ook goed zichtbaar vanaf de E40.

Er is geen informatie terug te vinden over dit project maar in de onmiddelijke omgeving hing er een spandoek met de welbekende spreuk; "Alweer een werf van Willy Naessens" :) ...EDIT: Vermoedelijk zal dit gebouw dienst doen als een automatisch diepvriesmagazijn, zoals een gelijkaardig gebouw onlangs ook in Polen werd neergepoot.
 
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top