SkyscraperCity banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
302 Posts
Herbestemming van een oud rangeerstation te Essen, Antwerpse noorderkempen.
Korte contextschets: Nabij het station van Essen staat een oud rangeerstation dat een nieuwe bestemming krijgt. De voornaamste functies die het moet herbergen zijn: VVV, tijdelijke expositiezalen, vast cultuurcentrum met theaterzaal. Rondom het rangeerstation ligt een enorm groot braakliggend terrein (oorspronkelijk bezit NMBS, deels verkocht aan de gemeente) dat in eerste instantie zal getransformeerd worden tot een park, waar later bouwzones in woren gekleurd.

Onderzoeksbureau: Plus Office Architects (http://www.plusoffice.eu/nl/)
link naar het project: http://www.plusoffice.eu/nl/project/park-be
link naar het presentatiedocument met de conclusies van de verschillende gevoerde onderzoeken: http://www.essen.be/file_uploads/10692.pdf?_vs=0_N

Enkele foto's van de omgeving:

Station Essen gezien vanaf het rangeerstation

Het station aan de straatkant


De loods vanaf het station


De loods

De loods binnenin


De loods net na de bouw van het hele complex (Station, rangeerstation, qarantainestallen)Enkele beelden van Plus Office Architects:Essen ligt ten noorden van Antwerpen tegen de Nederlandse Grens. Het valt te situeren binnen de Kempen, meer bepaald de Antwerpse Nooderkempen, ook gekend als de Noordertuin van Antwerpen door de grote hoeveelheid aan groen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
^^ interessant project!

'in eerste instantie park, nadien bouwzone's' >> op termijn gaat dus wel een heel deel bebouwd worden. Net het meest beboste stukje op de laatste afbeelding. Maar op zich misschien liever hier verdichting, aan het station dan nog een verkaveling ergens in een bos in de rand...
 

·
Registered
Joined
·
302 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Ja inderdaad. Wat in de documenten niet aan bod is gekomen is de keuze voor een woontoren. Zodat het meest beboste stuk grotendeels getransformeerd wordt in park ipv bouwzone. De gemeente heeft nu ook gevraagd om dit te onderzoeken. Verder zijn daar nog geen documenten over te vinden. Het hele project zit namelijk ook nog in zijn embryonale fase.
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
^^ De trage groeiprognoses/planning en financiering maken het project wel een realistisch plan. Op korte termijn wellicht een culturele functie vlak aan het station.

En zowieso is 'groen' toch wel de overheersende kleur in de plannen, de intenties lijken me dan toch wel al goed te zitten :)
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
gva.be

WOONPROJECT LAAT MONUMENT IN VOLLE GLORIE VERRIJZEN

Samenwonen in beschermde quarantainestallen

21/11/2016 om 20:21 door Margo Tilborghs

ESSEN - De plannen om van de quarantainestallen een woonproject te maken, zijn rond. Er komen 41 woningen en twee kangoeroewoningen. De bouw start in de lente van 2017. Het hele project zou in de zomer van 2019 helemaal afgewerkt moeten zijn.


De quarantainestallen werden in 1896 gebouwd om er koeien, paarden en varkens te keuren en te brandmerken. Er was ook een slachterij met gebouwencomplex aan verbonden. Het vetvee kwam veelal per trein toe. Vandaar dat in de directe omgeving de oude stationsloods te vinden is.

De site stond jarenlang te verkommeren tot ze in 1988 openbaar verkocht werden. Frans Boden werd de nieuwe eigenaar en blies de quarantainestallen nieuw leven in met een rommelmarkt, speeltuin, vijver, danscafé en een klein museum om de sfeer van vroeger weer op te roepen.

In de zomer van 2013 viel het doek definitief over de quarantainestallen. "De regels en normen voor het uitbaten van een drank- en feestgelegenheid werden alsmaar strenger, waardoor het onmogelijk werd om nog goed te kunnen werken", vertelt Boden. "Met pijn in mijn hart heb ik de zaak toen moeten sluiten. Maar ik ben blij dat de stallen nu een andere bestemming krijgen als woonproject. Mijn familie en ik zullen hier ook een nieuwe woning krijgen. Echt verhuizen doe ik dus niet."

Na de sluiting in 2013 begon het monument opnieuw te verkommeren tot projectontwikkelaar Joeri bal het gebouw kocht. “Op het domein van 1,7 hectare komt een veertigtal woningen met privétuin en terras. Er zullen ook een aantal gemeenschappelijke delen zijn, zoals een buurthuis, zwemvijver, halfoverdekte terrassen, een parkje, moestuin, zwembad met wellness en kunnen er kantoorruimtes, ondergrondse parkeerplaatsen en elektrische auto’s gedeeld worden. Een buurtwinkel behoort ook tot de mogelijkheden. Het worden zogenaamde BEN-woningen (bijna-energieneutraal) met geothermie, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie.”

De huizen worden verkocht door First Immo. “We willen graag iedereen uitnodigen om de site en de plannen te bekijken”, zegt Gert Vandekeybus. “Wie dus graag meer wil weten, kan op zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 11 en 16u langskomen.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) zal iedereen verwelkomen op zaterdag om 13.30u en samen met ons en projectontwikkelaar Joeri Bal toelichting geven. Daarna start een wandeling met dorpsgids Maria Gommeren langs domein Hemelrijk.

http://www.qville.be/

www.heem.be, www.firstimmo.be
 

·
regaistrd usr
Joined
·
675 Posts


Nieuwe turnhal kost 1,7 miljoen
KERSVERSE THUISBASIS VOOR 700 SPORTERS EN 950 LEERLINGEN

Dit najaar starten de werken aan de nieuwe turnhal. Tegen begin september 2019 moet ze klaar zijn. De kostprijs bedraagt 1,7 miljoen euro, een pak meer dan de oorspronkelijke raming van 1,1 miljoen.

Mariaburg
“De turnhal heeft een totale oppervlakte van 1.400 vierkante meter”, zegt sportschepen Brigitte Quick (CD&V). “Behalve de polyvalente sportvloer van 500 vierkante meter en een zone van zo’n 300 vierkante meter voor vaste turntoestellen is er een valkuil om de gymnasten veilig te laten trainen. Boven de drie kleedkamers en sanitaire voorzieningen is er een vergaderlokaal en een kleine sportzaal van 130 vierkante meter.”
https://www.hln.be/regio/essen/nieuwe-turnhal-kost-1-7-miljoen~a17bccbe/
 
1 - 7 of 7 Posts
Top