SkyscraperCity Forum banner

[Europa] Od B do...

130348 Views 1766 Replies 39 Participants Last post by  krystiand
Nie było mnie ponad rok, chyba pora wrócić. Przynajmniej częściowo, do wątków zdjęciowych. Czas bez udzielania się na forum wykorzystałem na jeżdżenie, trochę po Polsce, trochę po okolicy Polski. Zdjęć z Polski Wam nie pokarzę, bo nie mam gdzie. Moje stare wątki są zamknięte i raczej nie wrócą. Chociaż zawsze możecie zajrzeć na moją nową stronę (można też klikać w zdjęcia), tam pojawiają się wybrane zdjęcia z dalszych i bliższych wyjazdów.

Na początek 8 lub 10 miast (nad dwoma się zastanawiam czy tutaj wrzucać). Poza Pragą, wszystkie miejscowości odwiedziłem w 2016 i 2017 roku. Kolejne miasta będą się pojawiać prawdopodobnie po kolei, z wyjątkiem zapowiedzi w kolejnych pięciu postach. W tym poście zamieszczony zostanie spis treści. Nie oczekujcie jednak, że nowe zdjęcia będą się pojawiać codziennie, jedno jest pewne - nie będę wrzucał więcej niż 5 zdjęć na post, żeby strona się zbytnio nie wydłużyła jak nikt nie będzie komentował

Spis treści (w nawiasie numery zdjęć):
See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 1767 Posts
5
1. Będą zdjęcia o wschodzie słońca

2. Przed zachodem

3. I w nocy

4. Będą zdjęcia robione przy +35'C

5. I -20'C
See less See more
  • Like
Reactions: 5
5
6. Będą rzeki

7. I morza

8. Będą pociągi

9. Autobusy

10. Trolejbusy
See less See more
  • Like
5
11. Metro

12. Łodzie

13. Samoloty

14. Samochody

15. I oczywiście tramwaje
See less See more
  • Like
5
16. Będą flagi

17. Pomniki

18. Dziwne budynki

19. Małe domki

20. Szklane elewacje
See less See more
  • Like
5
21. I te bardziej tradycyjne

22. Będą owoce

23. I warzywa

24. To chyba będzie jedyne zdjęcie nawiązujące do obecnej sytuacji politycznej w Polsce

25. A nad tym to się jeszcze zastanowię czy wrzucać czy nie ;)

:wave:
See less See more
  • Like
Nad Prypecią się nie zastanawiaj, tylko wrzucaj. Im szybciej tym lepiej. ;)
Ciekawy jestem zdjęć z Bratysławy, bo to miasto które ludzie różnie odbierają i oceniają i zazwyczaj nie są to dość pochlebne opinie. Choć jak dla mnie nie jest to źle miasto, ale turystycznie do obskoczenia dosłownie w jeden dłuższy dzień.
Nad Prypecią się nie zastanawiaj, tylko wrzucaj. Im szybciej tym lepiej. ;)
Nie wiem czy Czarnobylska Strefa Wykluczenia i Sławutycz zasługują na mieszanie z resztą Europy ;)

Ciekawy jestem zdjęć z Bratysławy, bo to miasto które ludzie różnie odbierają i oceniają i zazwyczaj nie są to dość pochlebne opinie. Choć jak dla mnie nie jest to źle miasto, ale turystycznie do obskoczenia dosłownie w jeden dłuższy dzień.
Jeden dzień faktycznie wystarczy, intensywny od 5 do 22. Przynajmniej na ważniejsze atrakcje. Znaczy zaczniemy od Czechosłowacji...

Genialny wstęp! To be continued...
... jak będę miał dostęp do stałego neta
Zdjęcia świetne - nie marnowałeś czasu :)

Zdjęć z Polski Wam nie pokarzę, bo nie mam gdzie. Moje stare wątki są zamknięte i raczej nie wrócą
Tylko Ty masz klucze do ich otwarcia młody Jedi...
^^ Wszystko można otworzyć ponownie, wystarczy poprosić ;)
Co do Bratysławy - fakt, jak ktoś chce tylko pobieżnie, tj. samą ścisłą starówkę, to wystarczy parę godzin. Szersze śródmieście jeszcze jest dosyć rozległe i nieczytelne, ale ostatnimi laty mocno się plombuje.
Co do Bratysławy - fakt, jak ktoś chce tylko pobieżnie, tj. samą ścisłą starówkę, to wystarczy parę godzin. Szersze śródmieście jeszcze jest dosyć rozległe i nieczytelne, ale ostatnimi laty mocno się plombuje.
Oczywiście wszystko zależy od tempa zwiedzania. W Bratysławie byłem około 36 godzin, na pewno wiele ciekawych miejsc można w różnych częściach miasta znaleźć, ale jakoś po powrocie nie mam niedosytu. Nie byłem na górze z pomnikiem Slavin, ani w UFO, a zamek był akurat zamknięty (byłem przed 6, otwierali o 8, później mi się nie chciało wracać).

Tylko ja mogę być słabym punktem odniesienia. Jak jadę sam zagranicę to nie dłużej niż na 2 noce, jak jeżdżę po Polsce to góra 1 noc, tylko ja zazwyczaj przyjeżdżam na miejsce wcześnie rano i wyjeżdżam możliwie późno). Najdłużej byłem w Barcelonie (3 noce w grupie, więc tempo zwiedzania niższe), Rzeszowa miałem dosyć po 6 godzinach, a Zielonej Góry po 2. Nie wchodzę do muzeów ;)

^^ Wszystko można otworzyć ponownie, wystarczy poprosić ;)
Tylko problem jest w moim braku chęci do obróbki zdjęć, więc nie prędko o to poproszę. W sumie mógłbym wrócić do warszawskiego wątku, bo zdjęcia z tego miasta obrabiam na bieżąco, ale chyba wolę spróbować być bardziej regularnym tutaj.

Za chwilę będzie pierwsza wrzutka z Bratysławy
See less See more
5
Jak już wcześniej wspomniałem zaczynamy od Czechosłowacji. Na początek stolica Słowacji, później Czech. Z Pragi zdjęć raczej nie będzie za dużo, robiłem je w 2014 roku, jak wracam do starych zdjęć to jestem zazwyczaj mega niezadowolony, więc po co się nimi chwalić. Najbliższe wpisy jednak nie o Pradze, tylko o Bratysławie.

Stolica Słowacji nie jest jakimś dużym miastem z niezliczoną ilością ciekawych miejsc. Cisza, spokój, raczej czysto, żuli raczej za dużo nie spotkałem, ale niestety sporo jest miejsc zniszczonych przez graficiarzy (tagi na drzewach to nie jest częsty widok w innych miastach). Do miasta wybierałem się cztery razy w 2016 roku, za każdym razem odwoływałem wyjazd z powodu pogody, udało się na początku marca tego roku. Była to ostatnia okazja do skorzystania z moim zdaniem nalepszego przewoźnika autobusowego (Luxexpress), który niestety niemal całkowicie wycofał się z Polski trzy tygodnie temu. Kolejne okazje nie będą prędko, do Polskiegobusa nie wsiadam jak nie muszę. Nawet jak muszę to najpierw szukam alternatywy. Powrót co prawda nie skończył się przyjemnie, główna droga była wyłączona z powodu remontu, jechaliśmy wąską, krętą drogą przez las. Jedno z drzew przechyliło się nad drogę, efekt? Urwane prawe lusterko i rozbita przednia szyba (pajęczyna, na szczęście nie wypadła), ale do Krakowa na przesiadkę do Warszawy zdążyłem

Jeśli kogoś interesuje niedrogi nocleg to mogę polecić Garni G Hotel Bratislava, mimo że na booking.com ma ocenę tylko 7.3 (dla porównania 7.5 w Krakowie to był mój najgorszy hostel w jakim miałem nieprzyjemność spać). Dojazd bezpośredni do centrum tramwajem, z dworca kolejowego autobusem lub trolejbusem (nie pamiętam), do dworca autobusowego blisko spacerem. Budynek pewnie nie przeszedł remontu od powstania (wygląda na lata 70.). Na podłogach wykładziny które niejedno przeżyły, ale generalnie czysto, mają nawet woreczki do położenia na deskę sedesową.

26. Zaczynamy tradycyjnie, od chyba najczęściej fotografowanego miejsca w Bratysławie

27. Prawie jak Francja

28. Początek marca, turystów raczej niewielu

29.

30. Bratysława, jak każde miasto, sporo zyskuje jak już się pojawią liście. Ale wtedy UFO jest słabiej widoczne
See less See more
  • Like
Reactions: 4
5
Bratysława

31. Czerwień i tramwaje, najlepsze połączenie

32.

33.

34.

35.
See less See more
  • Like
Wieże zamkowe się uśmiechają.

Wąski rozstaw szyn zawsze wydawał mi się jakiś prowincjonalny :D
  • Like
Reactions: 2
^^ Nie sprowokujesz mnie, nie sprowokujesz ;)
  • Like
Reactions: 1
5
Bratysława

36.

37.

38.

39. Zdjęcie było już w zapowiedzi

40.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Ale zwariowany wątek! Wstęp zrobiłeś taki, że już mam żal o zapowiedź "zdjęcia nie będą pojawiały się codziennie" :(
Zona... zdecydowanie wrzucać! Pytanie tylko jak dużo masz stamtąd zdjęć, bo może warto pokusić się o odrębny wątek.
1 - 20 of 1767 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.