Jak już wcześniej wspomniałem zaczynamy od Czechosłowacji. Na początek stolica Słowacji, później Czech. Z Pragi zdjęć raczej nie będzie za dużo, robiłem je w 2014 roku, jak wracam do starych zdjęć to jestem zazwyczaj mega niezadowolony, więc po co się nimi chwalić. Najbliższe wpisy jednak nie o Pradze, tylko o Bratysławie.
Stolica Słowacji nie jest jakimś dużym miastem z niezliczoną ilością ciekawych miejsc. Cisza, spokój, raczej czysto, żuli raczej za dużo nie spotkałem, ale niestety sporo jest miejsc zniszczonych przez graficiarzy (tagi na drzewach to nie jest częsty widok w innych miastach). Do miasta wybierałem się cztery razy w 2016 roku, za każdym razem odwoływałem wyjazd z powodu pogody, udało się na początku marca tego roku. Była to ostatnia okazja do skorzystania z moim zdaniem nalepszego przewoźnika autobusowego (Luxexpress), który niestety niemal całkowicie wycofał się z Polski trzy tygodnie temu. Kolejne okazje nie będą prędko, do Polskiegobusa nie wsiadam jak nie muszę. Nawet jak muszę to najpierw szukam alternatywy. Powrót co prawda nie skończył się przyjemnie, główna droga była wyłączona z powodu remontu, jechaliśmy wąską, krętą drogą przez las. Jedno z drzew przechyliło się nad drogę, efekt? Urwane prawe lusterko i rozbita przednia szyba (pajęczyna, na szczęście nie wypadła), ale do Krakowa na przesiadkę do Warszawy zdążyłem
Jeśli kogoś interesuje niedrogi nocleg to mogę polecić
Garni G Hotel Bratislava, mimo że na booking.com ma ocenę tylko 7.3 (dla porównania 7.5 w Krakowie to był mój najgorszy hostel w jakim miałem nieprzyjemność spać). Dojazd bezpośredni do centrum tramwajem, z dworca kolejowego autobusem lub trolejbusem (nie pamiętam), do dworca autobusowego blisko spacerem. Budynek pewnie nie przeszedł remontu od powstania (wygląda na lata 70.). Na podłogach wykładziny które niejedno przeżyły, ale generalnie czysto, mają nawet woreczki do położenia na deskę sedesową.
26. Zaczynamy tradycyjnie, od chyba najczęściej fotografowanego miejsca w Bratysławie
27. Prawie jak Francja
28. Początek marca, turystów raczej niewielu
29.
30. Bratysława, jak każde miasto, sporo zyskuje jak już się pojawią liście. Ale wtedy UFO jest słabiej widoczne