4,581 Posts
Byl kiedyś taki watek, w którym zwiedzałem największe Polskie miasta. Niestety wraz z usunięciem strony na która wrzucałem zdjęcia (już nawet zapomniałem, jej nazwy), zniknęły tez wszystkie zdjęcia w tym wątku, być może jeszcze kiedyś odżyje, przyznaje jednak, ze w ostatnim czasie zacząłem korzystać z ostatnich wolnych lat studiów, i ruszyłem na dość intensywne zwiedzanie za granice. W tym roku udało mi się odwiedzić Malagę, Sewillę, Granadę, Kordobę, Barcelonę, Paryż, Marsylie, Nicee, Monako, Cannes było tez bardziej plażowe Burgas,a w planach jest Kijów. Stad postanowiłem założyć watek i pokazać może niekoniecznie te turystyczne must see jak Paryż i Barcelonę, ale te mniej popularne w tym dziale, począwszy od Marsylii, która zwiedzaliśmy dwa dni w drugiej połowie lipca. Zatem zapraszam do stolicy Prowancji :cheers::
1.Marsylia,liczące ok 800tys mieszkańców drugie co do wielkości miasto Francji. z czym kojarzyło mi się przed wylotem? Białe taksówki z filmów ,,Taxi", oraz, ze jest to jedno z najniebezpieczniejszych miast w kraju
Jak było naprawdę?
Wysiedliśmy na dworcu Saint Charles z pociągu tanich szybkich linii kolejowych (OUI Go). Przejazd z podparyskiego Marne La Vallee (Disneyland) kosztował nas zaledwie 33Euro a ponad 700km pociąg pokonał w niecałe 3h, dla nas, Polaków, było to niesamowite doświadczenie. Mozna tez było wybrać pociąg bezpośrednio z Paryża, taka opcja była jednak duzo droższa, ponad 100Euro, Metro z Luku Triumfalnego do Disneylandu kosztowało ok 7Euro, rachunek dla studentów był wiec prosty. Ok godz 13 zaledwie 4h po wyjeździe z centrum Paryża naszym oczom okazał się taki widok, buchnęło tez tropikalnym powietrzem.
DSCF4684 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
2.Zwiedzanie zaczęliśmy od Placu Castellane, tutaj tez końcówkę miała jedna z trzech linii tramwajowych, kręgosłupem komunikacji są tez dwie linie Metra, uzupełnieniem autobusy.
DSCF4700 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
3.Typowa zabudowa śródmieścia Marsylii
DSCF4701 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
4.
DSCF4702 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
5. Idac już pierwsza ulica widać kolejna charakterystyczna cechę miasta, wszechobecne wzgórza.
DSCF4704 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
6.Dochodzimy do budynku Komisariatu Policji (jednak nie tego z filmu)
DSCF4706 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
7.Tyle na razie przeszliśmy
DSCF4707 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
8. Skręcamy w lewo i naszym oczom ukazuje się plac przed Urzędem Miasta
DSCF4708 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
9.Na jego przedłużeniu znajduje się jeden z licznych deptaków w części staromiejskiej, pod tym względem w Marsylii jest bardzo dobrze, w wielu miejscach ruch jest zakazany, a tam gdzie dopuszczony jest on bardzo uspokojony.
DSCF4710 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
10.Na koniec dzisiejszej wrzutki sam budynek Urzędu, który znajduje się w osi deptaka. Super :cheers:
DSCF4709 by Mikolaj Sobolewski, on Flickr
CDN
1.Marsylia,liczące ok 800tys mieszkańców drugie co do wielkości miasto Francji. z czym kojarzyło mi się przed wylotem? Białe taksówki z filmów ,,Taxi", oraz, ze jest to jedno z najniebezpieczniejszych miast w kraju
Jak było naprawdę?
Wysiedliśmy na dworcu Saint Charles z pociągu tanich szybkich linii kolejowych (OUI Go). Przejazd z podparyskiego Marne La Vallee (Disneyland) kosztował nas zaledwie 33Euro a ponad 700km pociąg pokonał w niecałe 3h, dla nas, Polaków, było to niesamowite doświadczenie. Mozna tez było wybrać pociąg bezpośrednio z Paryża, taka opcja była jednak duzo droższa, ponad 100Euro, Metro z Luku Triumfalnego do Disneylandu kosztowało ok 7Euro, rachunek dla studentów był wiec prosty. Ok godz 13 zaledwie 4h po wyjeździe z centrum Paryża naszym oczom okazał się taki widok, buchnęło tez tropikalnym powietrzem.

2.Zwiedzanie zaczęliśmy od Placu Castellane, tutaj tez końcówkę miała jedna z trzech linii tramwajowych, kręgosłupem komunikacji są tez dwie linie Metra, uzupełnieniem autobusy.

3.Typowa zabudowa śródmieścia Marsylii

4.

5. Idac już pierwsza ulica widać kolejna charakterystyczna cechę miasta, wszechobecne wzgórza.

6.Dochodzimy do budynku Komisariatu Policji (jednak nie tego z filmu)

7.Tyle na razie przeszliśmy

8. Skręcamy w lewo i naszym oczom ukazuje się plac przed Urzędem Miasta

9.Na jego przedłużeniu znajduje się jeden z licznych deptaków w części staromiejskiej, pod tym względem w Marsylii jest bardzo dobrze, w wielu miejscach ruch jest zakazany, a tam gdzie dopuszczony jest on bardzo uspokojony.

10.Na koniec dzisiejszej wrzutki sam budynek Urzędu, który znajduje się w osi deptaka. Super :cheers:

CDN