SkyscraperCity Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Smalltown urbanist
Joined
·
2,053 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Evenementenhal Lelystad (27.000 m2)

Was al in het algemene updatedraadje van Lelystad gezet door Veneman, maar leek me wel groot genoeg nieuws voor een draadje alhier:

Bubbelhal' als trekpleister voor Lelystad
http://www.architectenweb.nl/aweb/re....asp?iNID=9510

Een samenwerkingsverband met daarin Dok architecten heeft de ontwikkelingscompetitie voor een gebied langs de kust bij Lelystad gewonnen. Het ontwerp betreft een evenementenhal (27.000 m2) met opvallende bubbels. De toetsingscommissie gaat het Batavia Stad Event & Exhibition Centre (BEEC) aanbevelen bij het college.

De bollen, die verschillen van omvang, vormen samen een kalm ‘landschap’. Aan de zijde van de Bataviahaven zijn ze groen, en aan de andere kant transparant. In de huid van het gebouw, bestaande uit een constructief raamwerk en panelen van gelijk formaat, is LED-verlichting geïntegreerd. Bij evenementen lichten de bollen op en komt het gebouw ‘tot leven’. Iedere keer wordt een andere sfeer gecreëerd.

Beelden: © Dok architectenHet consortium van Stable International, Dechesne & Broertjes en Dok architecten werd gekozen uit in totaal 19 inzendingen, waarvan vier de shortlist haalden. De vraag was om een element aan de oevers van het Markermeer toe te voegen dat de toeristische en recreatieve kwaliteit van het gebied verder versterkt en het dagbezoek aan Lelystad stimuleert. In de nabije omgeving bevinden zich al trekpleisters als Batavia Stad Outlet Shopping.Dok Architecten heeft overigens ook het ontwerp geleverd voor het Haagse voorstel voor het Nationaal Historisch Museum. Klik hier voor informatie en beeldmateriaal. 

·
Smalltown urbanist
Joined
·
2,053 Posts
Discussion Starter · #3 ·
van www.destentor.nl/flevoland:

Feesten in een 'ballenbak' bij Bataviahaven

LELYSTAD - Feest moet het worden in de Lelystadse Bataviahaven. Concerten, beurzen en modeshows in een bolvormig evenementen - en zalencentrum. In de ballenbak, zoals de architect het noemt. "Je moet een goed gevoel hebben en iets neerzetten dat blijft draaien.".


Dat zei directeur Willem Veldhuizen van Stable International donderdag. Zijn bedrijf kwam als winnaar uit de bus om het nu nog braakliggende gebied van 30.000 vierkante meter te ontwikkelen. In het havengebouw de Hanzestadcompagnie presenteerde Veldhuizen zijn plannen. Die zijn naar eigen zeggen realistisch en haalbaar. Het project kost een slordige 29 miljoen euro en eind 2009 moet het gebouw er staan.

Het centrum bestaat uit een centrale hal (2500 vierkante meter), een grote zaal (10.000 vierkante meter) en vier kleine zalen (van 4000 vierkante meter). Het publiek komt binnen via een van de kleinere zalen aan het Bataviaplein. De grote zaal grenst tegen de Lelybaan aan. Het ontwerp heeft een bubbelachtige uitstraling. "Bij ons op kantoor heette het na twee dagen al de ballenbak", vertelde Ludo Grooteman van Dok Architecten uit Amsterdam.

De projectontwikkelaar heeft voldaan aan de opdracht van de gemeente dat er iets bijzonders moet komen in dit gebied. "We zochten naar iets dat iets zou toevoegen. Waar mensen voor een paar uur worden vermaakt, maar dat ze niet helemaal opzuigt", zei wethouder Jop Fackeldey. "Ik denk dat dit een verrijking is voor onze kust." Klein nadeel: de ballenbak komt op een 'heel gevoelige plek' te liggen. Veldhuizen: "Aan de ene kant worden er appartementen in het dure segment gebouwd en aan de andere kant is toeristisch gebied." De rust moet worden gewaarborgd, maar er moet wel 'een sprankelend' nieuw deel in Bataviahaven bij komen.


Daarom mag het niet altijd feest zijn, volgens Veldhuizen. Om precies te zijn: maar 65 dagen per jaar. De grote zaal wordt vooral gebruikt voor beurzen en bedrijfsevenementen. De kleinere voor bijvoorbeeld concerten, sportevenementen en modeshows.

De directeur denkt jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers te kunnen verwelkomen. "Dat is helemaal niet zo veel. Het is een voorzichtige inschatting." Maar dit aantal moet zeker worden gehaald. "Consumenten willen continue worden vermaakt. Die kunnen niet op hun gat blijven zitten; die moeten hun huis uit."
 

·
Smalltown urbanist
Joined
·
2,053 Posts
Discussion Starter · #5 ·
van www.flevopost.nl

‘Ballenbak’ vol evenementen aan kust
donderdag 31 mei 19:13
LELYSTAD - Intern wordt bij Dok Architecten steevast gesproken over `de ballenbak` en zo komt het nieuwe Batavia Stad Event & Exhibition Centre (BEEC) aan de kust er ook wel een beetje uit te zien. De evenementenhal die de ontwikkelingscompetitie aan de kust won, is opgebouwd uit bollen. Dat bleek donderdag bij de presentatie.
In de grote zaal (10.000 m2) kunnen vak- en publieksbeurzen, bedrijfs- en sportevenementen en concerten worden gehouden. De kleinere zalen bieden bijvoorbeeld ruimte aan personeelsfeesten, congressen, curussen, productpresentaties en dinnershows. Er worden in totaal 300.000 bezoekers per jaar verwacht, waarbij zo`n zes piekweekenden zijn ingecalculeerd. Er worden allerlei maatregelen getroffen om de (geluids)overlast zoveel mogelijk te beperken. Naar verwachting is er weinig extra parkeerbehoefte, doordat veel activiteiten door de week zijn en er veel combinatiebezoeken aan de Lelystadse kust worden gebracht.
De projectontwikkelaars (Stable International, Dechesne & Boertje en Dok Architecten) schatten de totale kosten op 26 tot 29 miljoen euro. Naar verwachting zou het BEEC de deuren eind 2009 kunnen openen.
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top