SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1141 - 1160 of 3075 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,352 Posts
хаха :)
посрещането си е като за всеки форум дето коментират нашенци - 2ма те заплюват, 2ма те поздравяват, някой изкоментирва философски нещо...
тъй де...
:)
-----
иначе форума е интересен наистина, но не съм имал възможност да изчета всички теми и постове.
А модераторът казва добре дошъл и не им обръщай внимание :lol: :)
 

·
Registered
Joined
·
2,146 Posts
Всичко може да се укрепи, стига да се вложат достатъчно пари и усилия. ...Е, ще видим какво ще бъде предприето.


Вече мина около седмица от последните снимки на FloatingShift. Отново благорадя, за които! Знае ли някой дали има някакъв напредък/работа по свлачищата?
 

·
Транспо&
Joined
·
752 Posts
Министри от 2 кабинета на разпит за аутобана “Люлин”

Прокуратурата е открила фрапантни нарушения при проектирането на магистрала “Люлин”, която предстои да бъде открита през май.

“Първоначално по проект са били предвидени над 2800 метра подпорни стени. Но при препроектирането са отпаднали доста от тях. Това крие сериозни опасности за сигурността на гражданите”, заяви вчера пред “Труд” прокурор Стоил Тойчев от спецзвеното за противодействие на злоупотребите с евросредства. Магистратът обяви, че по случая е заведено досъдебно производство. Засега то се води срещу неизвестни длъжностни лица от пътния фонд. Освен бившия му шеф Веселин Георгиев-Батко разследващите ще привикат и всички директори, които го наследиха на поста, както и бившия строителен министър Асен Гагаузов. “Вероятно ще разпитаме като свидетел и министър Росен Плевнелиев - заяви прокурор Тойчев. - Ще проверим всички, които имат нещо общо със строежа на магистралата, независимо дали са от предишната или сегашната власт.”

Освен препроектирането на магистрала “Люлин” магистратите ще проверяват под лупа изграждането й, всичките й тунели, подлези и надлези, както и строителния надзор. “Знам, че магистрала “Люлин” е много важен проект. В тази връзка са похвални усилията за бързото усвояване на европейските пари. Но също така е важно строежът да е надежден и съобразен с всички стандарти за безопасност”, подчерта Тойчев. Според него разследването по случая ще приключи през лятото.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=760678
 

·
Registered
Joined
·
2,188 Posts
^^
На това му се вика след дъжд качулка .Но все пак хубаво е ,че се прави такова разследване.Дано се стигне до това тези липсващи подпорни стени да бъдат поставени след време защото тази магистрала вечно ще бъде частично затворена.
 

·
Registered
Joined
·
1,104 Posts
Оставам с впечатлението, че министър Плевнелиев вложи огромни усилия да завърши един смотан проект.
Дано прокуратурата хване и осъди виновните - да се види, че има някаква отговорност в държавата ни.
 

·
Registered
Joined
·
783 Posts
инж. Дена Паланкова said:
Проектант на магистрала "Люлин" е италианската фирма SPEA, неин е идейният проект (идейният проект е приет на Национален експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика през 2002 г.), тя определи схемата на съоръженията, тя ни нае да направим техническия проект на магистралата, договорът с нея е от 1 юни 2003 г., срокът за завършване на проектите е декември 2003 г., каза инж. Дена Паланкова, управител на "Пътпроект" ЕООД.
Проектирахме 26 виадукта, 3 тунела, около 3 км подпорни стени, 3 пътни възела, пътя с всички подобекти. Срокът за това, което трябваше да се направи като качество, сме го направили. В интерес на истината имахме страхотни разправии с шефа на SPEA - искахме да подобрим някои неща в проектите, но от SPEA ми забраниха да контактувам с пътната агенция.
Затова заявявам открито, че е спекулация да се говори, че мостовете са препроектирани, защото не били качествени. Целият проект за магистрала "Люлин" е одобрен от всички възможни инстанции. Одобрен е от главния проектант SPEA, одобрен е на експертен съвет. Въз основа на него се направи търгът за строителството.

Няма нищо специално в проектите при така зададената схема на съоръженията. По-интересни са укрепителните стени - италианците бяха сбъркали в изчисленията, извиниха ни се, коригирахме ги. Това е.
:nuts:
 

·
Registered
Joined
·
10,403 Posts
Да не би да са разбрали, че не могат да се справят със свлачищата?!
 

·
Registered
Joined
·
521 Posts
Поредно признание за форума.
ТОВА е PDF формата на последния брой, на "Вестник за Люлин". На 8-ма страница има статия за връзката на АМ "Люлин" с люлинското околовръстно(Петър Дертлиев) и е даден цитат на мнение от форума (естествено мнението е от "негативните").:lol: :cheers1:
 

·
Registered
Joined
·
2,146 Posts
Благодарение на mlazorov от другия форум, попаднах на следната информация:
...прокуратурата е открила фрапантни нарушения при проектирането на магистралата... ...препроектиранията след започването на строежа на “Люлин” (март 2007 г.) са направени така, че да обслужат изцяло интересите на изпълнителя на проекта “Мапа Дженгиз”, а не на възложителя - пътната агенция. ...
Ето и линка:Прокурори проверяват магистрала ”Люлин”
 

·
Digital.Creation
Joined
·
4,150 Posts
Ето за какво ви говорех...
 

·
Registered
Joined
·
6,472 Posts
Поредно признание за форума.
ТОВА е PDF формата на последния брой, на "Вестник за Люлин". На 8-ма страница има статия за връзката на АМ "Люлин" с люлинското околовръстно(Петър Дертлиев) и е даден цитат на мнение от форума (естествено мнението е от "негативните").:lol: :cheers1:
Голям авторитет съм станал:lol:
^^Ще ми е много интересно какво точно предвижда пробива на Петър Дертлиев ака Добринова Скала. Силно подозирам, че няма да го направят, както по ОУП паралелен, а ще го скосят на бързо. Да не говорим, че сигурно и няма да го разширят и от 2х2 АМ ще вкарат целия трафик от Южна България в 1х1, където Икарусите на 310 едвам се разминават.
Стоя зад думите си(Само вместо 1х1 да бях написал 2х1:lol:). Имам солидни наблюдения в тази част на града.

Благодаря на журналиста(Кирил) и редакцията на вестник "За Люлин". Искам да кажа, че като живущ в Люлин съм редовен читател:cheers:
 

·
Digital.Creation
Joined
·
4,150 Posts
Някога била ли е нанасяна маркировка в кръговото?
 

·
Registered
Joined
·
13,704 Posts
В северната половина (към която спада и тази снимка) - да. Като Влизаш откъм Драгичево до след отбивката за Перник си е добре... и след това изведнъж от три ленти, разделени с прекъсната бяла линия, пътя става на две широки ленти, разделени от жълта непрекъсната линия през средата...
То ако се загледаш внимателно и на тази снимка си се вижда. При преминаване е горе-долу добре.
 

·
Digital.Creation
Joined
·
4,150 Posts
Според мен, тъй като е към магистралата, маркировката би трябвало да е ярка и видима от далеч, а не да трябва да се взирам, за да разбера, че я има! Още повече, че беше нанесена преди месец...
 

·
Registered
Joined
·
13,704 Posts
E, ти с хеликоптер ли ще прелиташ над магистралата, че да ти трябва да я виждаш от такъв ъгъл и такава височина? Все пак снимката е контражур, затова много неща не се виждат хубаво. Ако си долу на платното и я гледаш от кола в посока на движението си се вижда съвсем ясно. Все пак маркировката е за шофиращите, а не за гледащите снимки :)
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Маркировката ще се вижда като отворят магистралата. Сега още няма смисъл.
 
1141 - 1160 of 3075 Posts
Status
Not open for further replies.
Top