Skyscraper City Forum banner
1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
1,753 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Bij deze val ik jullie nog maar wat meer lastig met mijn vakantie in Lorraine.

Metz is de hoofdstad van de regio en een stad waar ik ontzettend van hou. Een levendig prachtig bewaard gebleven centrum waar de verschillende invloeden duidelijk opvallen. De stad was oorspronkelijk een rijke stadsrepubliek in het Heilig roomse rijk maar kwam vanaf de 16de eeuw langzamerhand onder het franse gezag. In 1870 kwam de stad echter voor zo'n 50 jaar bij Duitsland terecht. Op zo'n 3 uurtjes rijden van het centrum van Belgie kom je zo in een heel andere sfeer terecht. :)

En ja, veel foto's weer ;)


Het palais de justice is al een mooi voorbeeld van de typisch 18de eeuwse Franse architectuur die hier en daar opduikt.


Maar het is vooral deze stijl die je het meeste kan terug vinden in het centrum.
De moezel zorgt voor enkele van de meer schilderachtige plekjes van de stad.


Het lager gelegen deel rond de moezel wordt nadrukkelijk gedomineerd door de kathedraal. Na Beauvais en Amiens is dit de 3de hoogste kathedraal van frankrijk met een gewelf op meer dan 40 meter hoogte.


De plaatsing van de torens is wat apart. Dat komt doordat het deel daarvoor eigenlijk een andere kerk is die werd opgeslokt bij de bouw van de kathedraal. 

·
Registered
Joined
·
1,753 Posts
Discussion Starter · #2 ·Metz heeft een uitstekend museum dat gevestigd is in een oud klooster en een grote middeleeuwse graanopslag.


Aan middeleeuwse stadspaleizen van de lokale patriciers is er ook geen gebrek.
Het huis van de 16de eeuwse schrijver Rabelais
De portes des allemands is een van de best bewaarde stukjes militaire architectuur.
De place saint louis is een van de gezellige pleinen in de stad met een voor deze streek typische arcadengalerij. 

·
Registered
Joined
·
1,753 Posts
Discussion Starter · #3 · (Edited)

Toen de Duitsers de stad in handen kregen in 1870 werden er grote inspanningen uitgevoerd om de stad te verduitsen. Zo kwam veel Duitse inwijkelingen weggevluchten Fransen vervangen en werd er net zoals in bv Straatsburg naast de middeleeuwse stad een grote nieuwe wijk opgetrokken met Duitse architectuur.


Het station mist nog een grote glazen vertrekhal maar verder kan Metz met trots de vergelijking doorstaan met Antwerpen centraal. Met een gigantische gevel van 300 meter lang in een neo-romaanse stijl met jugendstil invloeden hebben de Duitsers ongewild een van hun mooiste stations aan Frankrijk cadeau gedaan. Die omvang heeft te maken met het feit dat Metz een grensstad was en men indien nodig zo de aanvoer van troepen kon slikken.


Na de terugkeer naar Frankrijk hebben de fransen dan trouwens wel weer een poging ondernomen om de Duitse wijk architecturaal te verfransen. Daardoor kan je er enkele typische laat 19de eeuwse franse gebouwen vinden uit de jaren 20 ;)


Dit paleisje werd opgetrokken voor Wilhelm II en veel Duitser van stijl dan dit wordt het dan ook niet in Metz ;)
De kapel van de tempeliers
De Saint-Pierre-aux-Nonnains, vermoedelijk de oudste kerk van frankrijk. Het van oorsprong romeinse gebouw werd in de merovingische periode tot verbouwd maar in zijn huidige vorm is het vooral 10de eeuws. De gestreepte zijmuren dateren nog wel uit de 4de eeuw.

 

·
Registered
Joined
·
1,753 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Het romeinse verleden van Metz kan je echter het best zien net buiten de stad waar je de resten van een aquaduct kan vinden. Geen 2de pont du gard maar nog steeds de moeite. 

·
Bike It!
Joined
·
22,259 Posts
Wow, Metz ziet er echt wel gaaf uit. Harmonische architectuur, leuke stroom erdoor, indrukwekkende kathedraal en wat gezellige terrasjes. Mooi!
Van Pont-à-Mousson had ik nooit gehoord, maar ook dat lijkt me een leuke plaats voor een dagje uit.
Knappe reeks kortom.
 
1 - 7 of 7 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top