SkyscraperCity Forum banner

F211, F212, F220 & F221 | BXL - ASSE - AALST/DENDERMONDE

4787 Views 28 Replies 12 Participants Last post by  Filou
ringtv.be

Aanleg fietssnelweg F212 in nieuwe fase

In Asse begon vanmorgen de aanleg van een nieuw deel van de fietssnelweg F212. Die loopt langs de spoorlijn Dendermonde - Jette en moet het op termijn mogelijk maken veilig en snel van Asse naar Brussel te fietsen en omgekeerd.


In de loop van de volgende maanden wordt werk gemaakt van het deel tussen de Oude Merchtemsebaan in Zellik en de Brusselse Ring. Eerder werd al het gedeelte tussen het station van Asse tot en met Kruiskouter aangelegd. De F212 loopt parallel met de spoorlijn Dendermonde-Jette.

Asses burgemeester Koen Van Elsen (CD&V): “Het is een belangrijk stuk omdat we een fietssnelweg, conflictvrij, aanleggen van Zellik tot in Brussel over meer dan anderhalve kilometer. Zo gaan we op termijn van Asse naar Brussel kunnen fietsen via een fietssnelweg, veilig en comfortabel.”

De F212 passeert onder meer langs het station van Zellik. Het stationsperron en de toegangshellingen moeten worden aangepast, een ingreep die 3,4 miljoen euro kost. De fietssnelweg wordt bekostigd door de provincie en het Vlaams Gewest. Provinciaal gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V): ‘We zitten met de berm van het spoor maar we hebben op deze locatie geen conflict met automobilisten, met andere weggebruikers. En dat is een enorme troef.”

De werken starten vandaag en zijn berekend op een duur van 120 werkdagen. Over 4 à 5 maanden moet de fietssnelweg kunnen gebruikt worden.
1 - 20 of 29 Posts
facebook F212

Het deel "Detail Zellik - Brussel wordt nu gerealiseerd! Voor het deel tussen de Goede Luchtwijk zoekt men nog naar een oplossing, zal vermoedelijk eerst een tijdelijke zijn. Het deel tussen de gewest grens en de Bosstraat is voorzien!







facebook F212

Zo gaat het er bij de perrons van het station van Zellik uitzien!





  • Like
Reactions: 1
facebook F212

Impressie van de snoei en grondwerken! — bij Station Zellik.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
VlaamsBrabantFietst‏
@FietsProvVlBr

Het traject van de F212 #fietssnelweg Asse-Brussel krijgt stilaan vorm. Leuke vooruitzichten voor 2018.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
F212 Fietssnelweg Asse-Brussel

31 augustus om 21:37

StaVaZa eind augustus: de connectie met de Bosstraat ligt er bijna, nog slechts enkele meters te gaan. Het gedeelte achter het Researchpark is verhard; fantastisch vlak en glad asfalt, geen beton, super! Aan het station van Zellik is men ook volop bezig. Wat mij betreft, mis ik nog enkel voortgang aan het deel tussen Oude Merchtemsebaan en de Goede Luchtwijk. Met de hopelijke realisatie van dat deel, ontstaat er een mooie provisoire route via Broekooi, Diepestraat, Hoogstraat en Lindendries totaan het station van Asse.












See less See more
4
  • Like
Reactions: 3
Bruzz:
Waarheen leidt de fietsweg?
MOBILITEIT
GANSHOREN

, on Flickr
De ruim anderhalve kilometer fietssnelweg tussen Zellik en Ganshoren die woensdag werd voorgesteld is goed nieuws voor pendelaars. Maar wie denkt nu zonder problemen van Asse naar Brussel centrum te fietsen, is mis.

Het oogde wat onhandig hoe Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A), burgemeester van Asse Koen Van Elsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Tom Dehaene (CD&V) en David Van de Sype van Infrabel woensdagmiddag op een vierpersoonsstep het stuk fietssnelweg tussen station Zellik en de Bosstraat in Ganshoren openden. Het geasfalteerde fietspad langs het spoor – zo’n anderhalve kilometer lang - moet Brussel voor Vlamingen beter bereikbaar maken.

Uiteindelijk is het bedoeling dat er vanaf Asse tot Brussel Noordstation vlot gefietst kan worden. Al moet daarvoor eerst vanuit Zellik naar Asse nog een stuk worden aangelegd. En vanuit Ganshoren naar het Noordstation. Eigenlijk werd gisteren dus nog maar een zeer klein deel van een lange fietssnelweg langs het spoor voorgesteld.

, on Flickr
© BRUZZ | Een klein deel van de toekomstige fietssnelweg F212 van Asse tot Brussel-Noord is afgewerkt.
Termijn onbekend

Om nu vanuit Asse naar Brussel Noord te fietsen, moeten pendelaars nog altijd de nodige obstakels overwinnen. Het omleidingstraject dat Smets woordvoerder Mathias Dobbels aanraadt leidt onder meer langs de Jetse Woestelaan, over de Belgicarotonde en over de brug van de Leopold II-laan over het kanaal. Niet allemaal even aangename fietspaden. “Het klopt dat er nog veel werk te doen is”, beseft Smet zelf ook. “Maar we zijn de juiste weg ingeslagen door de verbindingen tussen Vlaanderen en Brussel aan te pakken.”

Wanneer de rest van fietssnelweg F212 volledig af zal zijn, is koffiedik kijken. Op Vlaams grondgebied moet het volledige stuk tussen Zellik en Asse nog aangelegd worden. Het is onduidelijk hoe lang dat nog gaat duren. Nu geldt een alternatieve route voor dat traject, een omweg die verre van ideaal is.

Over het stuk dat in Brussel naast het spoor vanaf Ganshoren naar het Noordstation moet worden aangelegd is ook nog geen enkele duidelijkheid. Smet durfde er donderdag geen termijn op te plakken.
  • Like
Reactions: 1
Ze hadden op zijn minst mogen vermelden dat het wel om het belangrijkste stuk gaat. Wat een negatief artikel...
BX1:
Une nouvelle autoroute cycliste inaugurée entre Asse et Bruxelles

Après l’autoroute cycliste installée depuis plusieurs années entre Louvain et Zaventem, une nouvelle route rapide pour les cyclistes a été aménagée et inaugurée entre Asse et la frontière avec la Région bruxelloise, à Grand-Bigard.

L’autoroute cycliste F212 est déjà bien connue des habitants de la frontière nord-ouest de Bruxelles. Cette piste cyclable était en travaux depuis plusieurs années, et avançait depuis Asse vers la Région bruxelloise. Ce mercredi, le dernier tronçon situé entre la gare de Zellik et la frontière avec la Région bruxelloise, à Grand-Bigard, a été inauguré, permettant ainsi aux cyclistes de rejoindre la capitale en toute sécurité sur près de 8 kilomètres. Cette route F212 suit ainsi le trajet de la N9, sur laquelle la précédente piste cyclable n’était pas sécurisée.

L’autoroute installée depuis 2007 entre Louvain et la Région bruxelloise, sur 26 kilomètres, connaît pour sa part un vrai succès. En 2012, une étude de la Région flamande montrait que plus d’un million de cyclistes avaient été comptabilisés en un an. La preuve que ces dispositifs pour plus de sécurité pour les cyclistes connaissent une véritable demande de la part des spécialistes du deux-roues.

Le RER vélo de la Région bruxelloise

D’autres projets sont également sur les rails afin de permettre aux cyclistes de se déplacer plus rapidement et en toute sécurité vers et en dehors de la Région de Bruxelles Capitale. Bruxelles-Mobilité travaille depuis 2012 à un projet de RER vélo, soit 400 kilomètres de pistes cyclables pour 32 routes, dont 15 ont déjà été désignées prioritaires en raison de leur haut potentiel. Beliris a notamment annoncé consacrer 10 millions d’euros au projet de RER vélo, et plusieurs lignes sont déjà en cours de préparation comme la Ligne 14, qui a déjà connu un réaménagement au parc Tour et Taxis et qui pourrait mener les cyclistes de la gare de l’Ouest à Bockstael.



D’autres projets sont également en préparation et disposent d’un budget, en priorité la route 5 qui doit connecter Uccle-Stalle à Zaventem et la fameuse autoroute cycliste vers Louvain, la route 12 entre la Cambre et Beersel, ou encore la route 10 qui doit relier la nouvelle autoroute cycliste d’Asse à la Cambre en passant par Bockstael et Josaphat.

Et du côté flamand, d’autres projets s’annoncent également entre Malines et Bruxelles, Tervuren et Bruxelles ou encore Liedekerke et Bruxelles. Il faudra toutefois encore patienter plusieurs années avant que ces pistes cyclables soient officiellement inaugurées.

Gr.I. – Photos : Bruxelles-Mobilité/Pro Vélo
Vanmiddag, op weg naar mijn werk, een omweg gemaakt om het begin van de fietssnelweg naar Asse te nemen. Als het eens beter weer is rijd ik een stukje verder.



Het heel erg korte stukje op Brussels grondgebied is in dolomiet en dat vind ik nogal onnozel, eigenlijk. Een slecht punt voor Pascal Smet hier.





Rechtdoor richting Zellik en Asse, maar ik moet hier links op weg naar mijn werk.



De Pontbeeklaan is helemaal heraangelegd en heeft nu een heel mooi fietspad. Hier is ook een park aangelegd, dat nog moet uitgroeien. Maar het is niet slecht.

See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
Het is dolomiet omdat het tijdelijk is (maakt aansluiting met K. Boudewijnpark waarschijnlijk?). Er zou ook in Brussel op termijn een echte fietssnelweg moeten komen, maar dat zal nog wel even duren...
Ik zie geen reden voor een tijdelijke aanleg. De definitieve aanleg zal op dezelfde plaats komen dus waarom niet direct in asfalt aanleggen? Waarom eerst dolomiet en dan jaren later pas asfalt? Heeft geen zin.
In Antwerpen bv. worden zelfs tijdelijke werffietspaden steevast in asfalt gelegd...

Het is vreemd om te zien hoe Brussel zo weinig kennis heeft over fietsinfrastructuur (in het algemeen), en het warm water dan maar opnieuw probeert uit te vinden ipv bij andere steden met meer ervaring te gaan kijken. (Probleem doet zich in Vlaanderen ook voor tussen de verschillende steden en gemeentes.)
In Gent is de fietssnelweg F7 (Gent-Kortrijk) tussen de nieuwe fietsbruggen over de R4 en de E40 ook aangelegd in porfiergranulaat. Waarschijnlijk ook vanuit een wollig principe over regenwaterinsijpeling en blablabla. Resultaat is dat het fietspad de eerste weken onberijdbaar was omdat het granulaat zo dik lag. En nu het terug wat meer regent is het vaak een vieze prutboel en bolt het uiteraard lang niet zo vlot als asfalt.

Ik snap niet waarom mensen die zich met fietspaden bezighouden zo krampachtig proberen om toch maar geen asfalt te gebruiken. Het is het enige materiaal waarmee je fietsers echt een plezier doet.
  • Like
Reactions: 1
Dit lijkt me ook gewoon een kwestie van vergunningen. Om een fietspad in asfalt aan te leggen moet je sowieso een bouwvergunning aanvragen met alle procedures die erbij horen, en voor deze tijdelijke aanleg vermoed ik dat dat niet zo is.
en voor deze tijdelijke aanleg vermoed ik dat dat niet zo is.
Zelfs al zou dit kloppen, blijft de vraag nog: waarom een tijdelijke aanleg? Waarom niet onmiddelijk correct aanleggen op dezelfde manier als het Vlaamse stuk? Het stukje in Brussel is maar 90 meter lang. Er is geen enkele reden om hier te kiezen voor een tijdelijke aanleg. Dat is zelfs geldverspilling.
Volgende keer minstens tot Asse ;)
  • Like
Reactions: 1
Nieuw studiewerk & opstart nieuwe werven F212:

  • Deels opstart studiewerk van missing links
  • Deels opstart werken (oa ondertunneling van de spoorweg aan de Bosstraat door Infrabel)

105255
See less See more
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 29 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top