Skyscraper City Forum banner
41 - 60 of 103 Posts

·
whatever
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #41 ·
És nem is akármivel folytatjuk: fogadjunk, hogy nem tudtátok, hogy a Petőfi híd ilyennek indult:

 
  • Like
Reactions: Hq2 and Gyurma13

·
whatever
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #46 ·


A Széna téri toronyház terve, 1964

Projected design for a tower building in Budapest, 1964

Vedres György és Rimanóczy Gyula terve

Két toronyház épül Budán - 19 emeletes lakóház a Széna-téren - 20 emeletes irodaház a Krisztinában.

A Széna tér - Retek utca - Lövőház utca sarkára tervezik az első budai toronyházat, oda, ahol ma a MÁVAUT autóbuszok állomásoznak. A tervet Vedres György és Rimanóczy Gyula, a BUVÁTI tervezőmérnökei készítették. A Széna téren tanácsi lakóház épül majd, hatvanhárom méter magas lesz, 19 emeletes. A toronyház földszintes, szélesen elterülő üvegépületből emelkedik ki. A földszintes épület bútoráruháznak készül, tetejét a magasház lakói pihenőhelyül használhatják, ezt a tetőteraszt növénytartókkal, padokkal látják el. A toronyház első emeletén a lakóknak kis raktárakat terveztek. Emeletenként hat lakás lesz, mindegyik egyszobából és két félszobából, valamint étkezőhelyiségből áll. Emeletenként szemétledobót építenek. A két felvonó közül az egyik bútorszállításra is használható.

A toronyház terve beilleszkedik a Moszkva tér és környéke részletes rendezési tervébe. A Mártírok útján - a kis Rókus és a Lövőház utcai szakaszon - építik majd meg a Klement Gottwald Villamossági Gyár 26 méter magas, ívesen tört vonalvezetésű, lábakra állított irodaházát. Ennek tervét az IPARTERV készíti. Később a Fény utcai piac közvetlen közelében levő rozoga kis házakat lebontják, s helyükön építik fel a budai nagyáruházat.

A Déli-vasút és a Vérmező között, a Krisztina krt. 39-41. és 43. számú telken építik meg a második budai toronyházat, a Magyar Villamosművek “felhőkarcolóját”, amelyben helyet kap az Erőberuházási Vállalat és az Országos Villamostávvezeték Vállalat is. Az irodaház tervét Vedres György, Kis Albert és Iványi László készítette. A Krisztina körúti irodaház 68 méter magas, 20 emeletes lesz. Az árkádsoros épület alagsorában ötven autónak építenek garázst. Az épületben 1600-an dolgoznak majd, lesz egy 1500 adagos önkiszolgáló étterem és hatszáz személyes kultúrterem is. A hat felvonó közül kettő 24 személyes.

Esti Hírlap, 1964. február 17.
 
  • Like
Reactions: Hq2 and Gyurma13

·
Registered
Joined
·
9,455 Posts
Érdekes látvány lenne ma a Széna téri toronyház. Bár elég közel van a várnegyed, nem tudom nem-e lett volna városképi konkurenciája a Mátyás-templomnak?

Egyébként a Krisztina krt 39. alatt ma a PSZÁF székháza van (Krisztina Plaza). A város egyik legszebb modern irodaháza.
 

·
whatever
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #54 ·
Hey Guys

Great thread!! I have really enjoyed perusing it!!! Many thanks for posting.

Greetings from Dublin

C
Thanks, C!Május 1: Felhőkarcoló a Duna-parton. Nagy beruházások a Budapesti Műszaki Egyetemen. A gépek és az építőmunkások már hónapok óta dolgoznak, az első friss falakat már fel is húzták a Petőfi-híd budai hídfőjénél: bővül a Budapesti Műszaki Egyetem.

(...) Az illetékes gazdasági szervek a várható fejlődésnek megfelelően kidolgozták és jóváhagyták az egyetem 20 éves fejlesztési tervét. A kiviteli tervek egyes részletein még dolgoznak a Középülettervező Vállalat mérnökei, időközben azonban már megkezdődött az első létesítmények építése is.

A felszabadulás után emelt jellegzetes, vörös téglás épülettömb mellett az elmúlt hetekben tető alá hozták a hatemeletes gépészkari épületet, amelyben tanszékeket és nagy hallgatói laboratóriumokat helyeznek el. A tömb másik oldalán, az Egry József utcában alapozzák az úgynevezett 3. számú tanulmányi épület falait is, ennek 11 emeletén 48 nagy rajzterem, két tanszék és három tanterem kap helyet; az épületet a tervek szerint 1965 végére kell átadni. A terv szerint ugyanerre az időre elkészül a szemközti park helyén - a 66-os villamos végállomásával szemben - egy ezerszemélyes fiúdiákotthon. A kilencemeletes, főhomlokzatával a vásárvárosra néző, hatalmas épület nemcsak kívülről, elrendezésében is a legkorszerűbb kollégiumok egyike lesz, ahol az eddigi három-négy helyett kétágyas, rajzasztalokkal felszerelt, kényelmes szobákban kapnak otthont a mérnökjelöltek. A fiúkollégium mellé telepítik a villamoskar 2. számú épületét az erősáramú tanszékekkel és laboratóriumokkal.

A leányhallgatók szintén új kollégiumba költöznek az egyetem területéhez közel, a Stoczek utcában. A hasonlóan jól felszerelt épület mellett az ország legnagyobb étterme, egy 2000 személyes menza működik majd. Mindkét létesítmény elkészül még ebben az ötéves tervben.

Harminc emelet

A következő tervidőszakban még két, egyenként 3500 személyes menzát terveznek a Stoczek utca környékére, s ezzel a mammutegyetem valamennyi hallgatójának étkezési problémáját megoldják.

Az építkezés során egyébként is sok érdekes megoldást alkalmaznak: Itt építik fel Budapest első igazi felhőkarcolóját, egy csupa üveg, fémvázas toronyházat. Ez az új központi épület 30 emeletes és 100 méter magas lesz, így bőven elférnek majd emeletein az egyetem jelenleg teljesen szétszórt igazgatási hivatalai, és azok a tanszékek, amelyek nem igényelnek laboratóriumot. A városképi szempontból is jelentős, és a szó szoros értelmében kiemelkedő alkotás tervezése már folyik, a tervezést előreláthatólag 1965-re, az egész épületet valószínűleg 1968-ban fejezik be.

A toronyházat közvetlenül a Duna-parton, a Hauszmann-féle mai központi épülettől délre emelik; a két tömböt a képen is látható, úgynevezett 4. számú tanulmányi épület köti össze, amelynek hat emeletére további tanszékeket és laboratóriumokat telepítenek. Az összekötő szárny területén több kisebb, egyszintes épületet szanálnak; a ház lábakon áll majd s előtte kis teret képeznek ki. A nagy helyet igénylő laborcsarnokok a mögé tervezett 5-ös épülettömb egyik részében lesznek, a másik szárnyban pedig egy 1200 személyt befogadó díszterem.

A terveket úgy állították össze, hogy a létesítményeket lehetőleg kis helyre összpontosítsák. A jó közlekedés érdekében minden épület kapcsolódik valamelyik szinten szomszédjához, így az építkezés befejezése után az egész hatalmas intézmény végigjárható anélkül, hogy ki kellene lépni az utcára.

Megváltozik a városkép

A közlekedési problémákat szeretnék elkerülni azzal is, hogy az utolsó szakaszban létesítendő újabb kollégiumokat és az egyetemi sporttelepeket viszonylag közelre tervezték. Erre a célra az úgynevezett Nádor-kert kijelölését kérték a fővárostól - vagyis az új vásárváros mögötti, jelenleg teljesen elhanyagolt Duna-parti részt. Itt zöldövezet lesz, a 2700 hallgató részére tervezett diákotthonokat ennek megfelelően, pavilonszerűen kell felépíteni. Három, egymástól független kollégiumtömböt terveztek, amelyek mindegyike három, 5-6 emeletes pavilonból áll majd, menzával. A kollégiumok mögött, a létesítendő park szélén emelkedik majd az egyetem sportcsarnoki tornateremmel, két játékteremmel, és egy-egy cselgáncs-, illetve súlyemelő csarnokkal; mellette, a parton csónakház épül és fedett uszoda. Nagy számokról beszélhetünk a szabadtéri sporttelepekkel kapcsolatban is: két futball- és atlétikai, tíz tenisz-, három kosárlabda-, négy röpladba- és két kézilabdapályáról.

Az ismertetett létesítmények teljesen megváltoztatják Dél-Buda képét. Az építkezés arányai óriásiak: a tervezett beruházási összeg több mint 1 milliárd forint. A hatalmas munka fölött a KISZ központi bizottsága vállalt védnökséget: a műszaki egyetemisták idén már nem a Hanságba, hanem saját egyetemük építkezésére mennek építőtáborba. (Népszabadság)

http://fovarosi.blog.hu/2014/05/05/otven_eve_irtak_1964_majus
 

·
Registered
Joined
·
1,369 Posts
Óriási Atlasz-szobor a Gellérthegyre

Fantasztikus tervet akar megvalósítani Budapesten, a Gellérthegyen egy belga pénzcsoport. W. J. Ulrich belga bankár beadvánnyal fordult a főváros tanácsához s ebben azt az ajánlatot teszi, hogy a Gellérthegynek legmagasabb pontjára egy hatalmas Atlasz-szobrot állít. Olyan hatalmas szobrot, hogy az egy ötven méter átmérőjű, vasvázas, üvegburkolatu glóbuszt fog tartani. A szoboralak kariatidként emelkednék ki a hegyoldalból és a gömb egyenlítőjét az állatkör színes képsorozata díszítené.
Az egyetlen feltétel, amit a belgák kikötni kérnek, az, hogy a főváros építse meg a Gellérthegyre vezető siklót. A többi költséget a pénzcsoport a sajátjából viseli, azzal a feltétellel, hogy a koncesszió kilencven évre szól.
http://index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2014/05/20/oriasi_atlasz-szobor_a_gellerthegyre/

Egy látványtervet azért megnéztem volna róla. :)
 

·
whatever
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #59 ·
Néhány érdekességet gyűjtöttem ki a Népstadionnal kapcsolatban, remélem nem offolja a tervezett létesítmény oldalát:

A terv eredetileg egy tisztán modern stadion lett volna, ebbe szólt bele felülről a szocreál megjelenésének kívánalma.
Emiatt nem volt biztos a fejépület kinézete, így születtek érdekes tervek, melyek mindegyikében annyi volt a biztos, és ma is ezt látjuk, hogy a lelátó asszimetrikus, a körút felé lejtő legyen.

Végül a ma ismert formában, a tömzsi toronnyal épült fel, de máig félkész, ugyanis az alacsonyabb felső karéj a megnyitóig, és azóta sem készült el.Grandiózus volt a Stadion környezete a szépen átlátható dromosszal.Amin egyébként a következő szobrok állnak:Végül a Népstadion jelképévé vált lépcsőházak vasbetonszerkezetének metszete:

Mindezek innen, innen, innen és innen.
:)
 

·
whatever
Joined
·
1,649 Posts
Discussion Starter · #60 ·
Én úgy emlékeztem, hogy magasabb volt az eredeti terv.

"A folyamatos módosítások során csak 1952-re alakult ki a stadion végleges látványterve a küzdőteret körülölelő, vasbeton borítású földsánc lelátóval és a nyugati oldalon magasra emelkedő, majd az északi és déli oldalon fokozatosan csökkenő magasságú vasbeton nagytribünnel. (A nagytribün déli és északi lejtős része végül nem épült meg.) Ugyancsak látványos építészeti elem volt a 11 emeletesre tervezett keleti toronyépület, melynek azonban csupán 3 emelete épült meg."

egyébként hasznos cikk a stadion történetéhez, ajánlom! :)

És egy kép is, a mainál négyszer magasabb, nevéhez méltó torony-épülettel és befejezett felső karéjjal:


innen
:)
 
41 - 60 of 103 Posts
Top