SkyscraperCity Forum banner

Fertőszentmiklós

4603 Views 12 Replies 8 Participants Last post by  daneo
vandaag ben ik teruggekomen van 2,5 week vakantie in Hongarije.
we zaten in het dorpje Fertőszentmiklós niet ver van de oostenrijkse en Slowaakse grens, helemaal in het noordwesten van het land (tegen de Neusiedler See aan)
dit dorpje is een saai hongaars gat, maar daarom is het misschien wel intresasnt om er foto's van te zien, want zo ziet een typisch hongaars dorpje er nou uit.
erg arm zag het er niet uit, met veel grote huizen nog (niet in ons dorpje, maar in de grotere dorpen) en de mensen hebben allemaal grote tuinen, ruimte zat dus!
2 weken zijn we hier gebleven , een handige ligging tussen Wenen, Bratislava en Gyor om vervolgens nog een weekendje praag te doen.
hier even 12 willekeurige foto's van het dorp en de omgeving; het Esterhazy kasteel dat in Fertod staat. in boekjes wordt ht omschreven als het Versailles van het oosten maar dat is nogal overdreven.
toch was het wel een mooi kasteel, heb alleen helaas geen goede fotos gemaakt(had net de panorama knop op de camera uitgevonden:lol:

1. om te beginnen ons straatje, het huis links met de grijze auto was ons huisje. wij waren de enige toeristen in het dorp.


2. onze straat.


3. doorgangsweg


4. 'kruispuntje'


5. rails


6. heb niet het idee gehad dat er treinen rijden. er stond een trein die eruit zag alsof die niet al 10 jaar stond weg te rotten, volgens mij een 'City Hopper' maar die stond 2 weken op dezelfde plek:lol:


7. zooi


8. vergane glorie


9.


10. nu verder met het Ezsterhazy kasteel,
de voorkant;


en achterkant:
11.

12.
See less See more
12
1 - 2 of 13 Posts
wat jij zegt over een druk spoor; de drukste dag hebben we 4 treinen langs horen komen, maar misschien heeft dat dan met de zomervakantie te maken.
ik was eigenlijk wel jaloers op de grote tuinen die de mensen daar hadden, lijkt me heerlijk!
Vooral in de winter moesten de Hongaren selfsupporting zijn. Het waren tot voor kort meestal moestuinen en de oudere bevolking had er ook nog wat dieren rondlopen.

Hier nog een pdf over het sluiten van spoorwegen in Hongarije. www.infrasite.nl
See less See more
Op zich ziet de buurt er vrij netjes uit, maar ik zie niet direct elementen die wijzen op de aanwezigheid van een rioleringsstelsel, kan dat?
Wikipedia zegt er dit van:
De Habsburgse monarchie was een veelvolkerenstaat en in elk afzonderlijk gebied werd er aan de eigen cultuur vastgehouden. Toch ontwikkelde zich langzaam een gesamtstaat, een samenleving waarin er vooral onder de edelen steeds meer een eigen 'Habsburgse' cultuur ontstond.

Het katholicisme van de contrareformatie was lange tijd van grote invloed op de Habsburgse cultuur. Door middel van de barokke stijl werd de macht en het belang van de Rooms-katholieke Kerk in de gehele monarchie uitgedragen. Nieuwe barokke kerken werden gebouwd en oude kerken werden in barokstijl herbouwd. De overwinning op de islamitische Turken werd gevierd door het verwoeste Wenen geheel in barokstijl te herbouwen. Opstandige edelen in Hongarije bleven vasthouden aan renaissancearchitectuur om hun verzet vorm te geven.

In de 18e eeuw begon de opkomst van de rococo en het classicisme. Maria Theresia liet het Schloss Schönbrunn in deze rococostijl afbouwen. De Hongaarse magnaten namen deze stijlen wel over bij de bouw van hun eigen paleizen, waarmee hun acceptatie van de Oostenrijkse cultuur duidelijk werd.
De uivorm is geloof ik het belangrijkste kenmerk waar dat allemaal aan te herkennen is.
See less See more
1 - 2 of 13 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top