Gdyby cieni tam nie było to zdjęcie miałoby jednolicie betonową barwę;-) A nie ma!
Poza tym pozostaje jeszcze znaczenie metaforyczne, związane z tą budowlą.
W ten sposób to do konkursu można wrzucić praktycznie wszystko. Na każdym zjęciu, jest cień, półcień, odcień (no chyba, że skierujesz obiektyw prosto w słońce) - można powiedzieć, że w pewnym sensie fotografia na tym polega.
Wg mnie budulcem tego zdjęcia jest właśnie istniejący kontrast, niczego innego nie znajdziesz. Istnienie jaśniejszych i ciemniejszych miejsc stanowi obraz.
jedno ze znaczeń słowa ze słownika języka polskiego PWN:
cień = ciemne miejsce na obrazie, fotografii kontrastujące z miejscami jasnymi
jeszcze jedno znaczenie z tegoż samego słownika:
cień = duch zmarłego
Zdjęcie przedstawia pomnik Holocaustu w Berlinie.
Jest cień? Moim zdaniem jest. Nie podoba Ci się? Po prostu oceń na 1.
W powstałej dyskusji już nie chodzi o to czy się podoba czy nie, tylko czy jest w temacie. Zdjęcie również mi się podoba ale od oceny się wstrzymam. I tym postem chcę zakończyć tą rozkręcającą się kłótnię (?) by nie przerodziła się ona w jakąś mega napinkę jak to w tym dziale czasami bywało
no offence, ale widziałem to zdjęcie (to bo praktycznie każde identyczne nieważne jaki autor) ze 5723 razy. Może ze 3 dla kontrastu dojrzałem fotografie, które podeszły do tego pomnika inaczej. Nigdy go nie widziałem, więc się pytam - czy to naprawdę jedyna fotogeniczna perspektywa?
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!