SkyscraperCity banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
[Ruse|Русе] First Impressions Thread | Първи впечатления

Крайно време е и русенската секция на форума да се сдобие с такава тема. Какви са вашите впечатления от града?

След като пътувам редовно и съм виждал доста други градове и държави, смятам че мога да изкажа няколко скорошни впечатления от града.

1. Кея на Русе в момента е разоран като нива, но новата пасарелка изглежда красиво, особено нощем. Да се надяваме че скоро цялото пространство ще се обнови.

2. В центъра на града вече много от улиците са с ЛЕД осветление. +1

3. Градския транспорт е ужасен. Редовно се уверявам в това. Чакаш на спирката по 20-30 мин, стари возила, транспортната схема е скапана. Да не можеш да си хванеш един тролей от Мол Русе към центъра след 9 часа е някакъв абсурд. :nuts: Все пак има надежда, че скоро ще започнат големите промени.
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #2 (Edited)
Копирам мнение на колегата yani84 от една от другите теми:

По-миналата седмица посетих Русе и Силистра, понеже не бях ходил от най-малко 10 години. Първото ми посещение не може да се брои, тъй като пътувах за Букурещ и бях за много малко.
Исках само да споделя мойте лични впечетления от града.

> Напълно съм наясно, че Русе е "Малката Виена" но наистина има невероятна, уникална архитектура. Ценни архитектурни реликви и то не само в центъра но и изън него.
> В центъра на града, Слава Богу, почти никъде няма колосални или грозни конструкции.
> По-голямата част от града е пешеходна и няма големи булеварди с големи задръствания.
> Улица Александровска, паркчето пред Историческия музей са меко казано прекрасни както и самото улично осветление.
> Музеят на транспорта е уникален, особено влаковете. Вътре в самия музей, има доста богат материал.
> Като гледах снимки в Гугъл Стрийтвю на бул. "Придунавски" през 2015г., не можах да повярвам, че е истина. В момента е станало изключително красиво след (явно) цялостният ремонт. Привечер има уникална гледка към реката и се правят страхотни снимки на залеза.
> Други много интересни сгради: ПГ по Речно Корабостроене и Корабоплаване, Джамията, Нумизматичен музей Русе, Католическа Никополска Епархия и църквата до нея както и самата улица, Паметник на съветския бойн, улица Баба Тонка и много други.
(Извървял съм около 10км за 2 дни :lol:)

* Направи ми обаче голямо впечетление, че река Дунав почти не се използва на пълен капацитет. Фериботи, разходки с лодки, организирани турове, ботели, организирани събития и т.н.
* Автогарата има огромен потенциал. Никак няма да е лошо да се рехабилитира както и подлеза на жп гарата, който плаче за ремонт.
* Учуди ме и градският транспорт. В другите градове в България отдавна имат по-модерни автобуси, тролейбуси и т.н. Надявам се, това скоро да се промени. Казвам го, тъй като реших да посетя и Басаробският манастир и набюдавах няколко такива, докато чаках рейса на спирката.

Като цяло градът има излючително много потенциал. Надявам се да се запази и русенският дух. Наистина имате много история и имате с какво да се гордеете. Ще говоря само хубави работи на хората за да идват и разбира се отново ще го посетя с най-голямо удоволствие.
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
Колега, идеята за такава тема е добра, но ти предлагам, както е направено в доста други теми, да дублираш заглавието на български. Все пак, даже и в XXI век, знаенето на чужди езици е желателно, но не и задължително за средностатистическия човек. :)

Иначе мнения по темата има сега в практически всички останали теми на русенската секция, особено в Градски дискусии, и ако бъдат копирани тук, темата доста бързо ще се понапълни - но на кого ще му се занимава да ги търси и копира? Дано занапред форумците си променят навиците и почнат да споделят впечатленията си тук!
 

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
Discussion Starter #4
Мнение от един чуждестранен посетител на града в Инстаграм. Винаги е добре да се вслушваме в обективните мнения.

От всички страни в Европа никога не съм се виждал да посещавам България. Тя е известна като една от най-тежко ударените страни, доминирана от комунизма след втората световна война. И винаги съм си представял, че има мрачен и депресиращ пейзаж. Това, което намерихме беше съвсем различно. В град Русе има очарователни сгради, оживен уличен живот, ремонти навсякъде, инвестиции направени в града и неговото крайбрежие, и децата навсякъде!!! Това беше чудесно оптимистична визита на място, което се опитва много трудно да се възстанови от десетилетия на стагнация. Макар красив и сега, след десет години предсказвам, че този град ще стане едно от местата за задължително посещаване. ПРЕВОД
 

·
Registered
Joined
·
977 Posts
Здравейте,
Вчера се разходихме до Русе. Не бях идвал от около няколко години и отново си ми хареса :)
Ако позволите да изкажа първо няколко впечатления като гост на града. Русе си е градът в България с най-голяма концентрация на сгради с красиви класически фасади. И то не като други градове - само по една улица - а по няколко тръгващи от централния площад. Дано скоро наистина освежат фасадата на Доходното здание - една от най-красивите сгради в страната. Жалко, че няма добра гледка към нея от площада (както към съдебната палата и общината). Много ни хареса улицата към историческия музей и парка към него (не ги виждам за първи път). От там тръгнахме директно към реката. Минава се през една градинка, чиито асфалт е на поне 40 години и е в окаяно състояние, надигнат от дърветата. Разбира се и сградите на пристанището не са в цветущо състояние.
Най-голяма е промяната, разбира се, на новия кей. Мястото е станало много по-привлекателно. 
1 - 6 of 6 Posts
Top