SkyscraperCity Forum banner

Flatiron Building | Njujork

1 - 19 of 19 Posts

·
Banned
Joined
·
7,024 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Flatiron Building
Njujork

NAMENA: poslovno-stambena zgrada
ARHITEKTA: Daniel Burnham
ZAVRŠETAK IZGRADNJE: 1902.
VISINA: 87m
SPRATOVI: 22

Kao jedna od najpoznatijih zgrada u Njujorku, kao i u svetu, zgrada Flatiron (u slobodnom prevodu - Pegla) je bila/jeste inovativna arhitektonska poruka na početku 20. veka. Projektovana od strane arhitekte Danijela Burnhama (Daniel Burnham) zgrada je završena 1902. godine.

Flatiron zgrada je u to vreme predstavljala vrhunski arhitektonski dizajn u pojavnoj eri izgradnje nebodera od čeličnih konstrukcija u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznata po svom trouglastom obliku i raskrsnici 5. Avenije i Brodveja, Flatiron zgrada sa svojim orijentirskim uticaj je transformisala čitav prostoj Menhetna.

Stilizovanje Beaux-Arts-a i detalji su dali čeličnom neboderu notu arhitektonskog prisustva koji je vladao u Evropi u tom trenutku. Zgrada je obložena krečnjakom i glaziranom terakotom (keramički građevinski materijal pupularan u SAD u tom periodu), koji pojačavaju njenu tešku, ali ipak bogatu estetiku. 

·
Chicha was here
Joined
·
10,075 Posts
Pola američkih gradova je izgledalo modernije krajem 19. veka nego što Beograd danas izgleda.
Сви већи амерички градови су изгледали боље у првој половини 20. века него данас.
 

·
Banned
Joined
·
4,102 Posts
Ma zato i pitam, hvala na odgovorima. Toliko sam slusao o toj zgradi, video par dokumentaraca o istoriji iste, a ni sam ne znam u koliko je filmova bila tako da je moram videti uzivo.
 
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top