SkyscraperCity Forum banner

Flevoland broedt op giga-circuit

17365 Views 49 Replies 23 Participants Last post by  Sol


1 oktober 2009 - Tekst: Roland Tameling

In de provincie Flevoland moet vanaf 2012 een auto- en motorsportwalhalla verrijzen waarop zelfs Grand Prix kunnen worden verreden. Er moeten nog wel een paar hobbels worden genomen voordat het zo ver is.
Het moet even groot worden als 900 voetbalvelden en plaats bieden aan een 4x4-parcours, ’n motorcrossbaan, een FIA-goedgekeurd racecircuit en nog veel meer. Drie Nederlandse ondernemers broeden op een plan om een enorm evenemententerrein te bouwen in de polder bij Emmeloord in Flevoland. Het complex moet IChallenge Park Emmeloord gaan heten en een waar walhalla worden voor fans van auto- en motorsporten.
Dit complex moet de grootste sportaccommodatie van Europa worden, maar voor autoliefhebbers is het geplande circuit het meest interessant. Architect Ed Wassenberg tekende het plan: “Dit circuit zal voldoen aan alle eisen van de motorsportbonden, en dat zorgt er voor dat we zelfs Grand Prix kunnen verwelkomen.” Het bijzondere van dit circuit is dat het zowel linksom als rechtsom bereden kan worden. “Rechtsom is het een middelsnel circuit van ongeveer 5.500 meter lang, terwijl de route linksom wat langzamer is met ’n lengte van zo’n vier kilometer. Daar kunnen prachtige auto- en motorraces verreden worden.”

Werk en innovaties
Het IChallenge Park moet veel bezoekers trekken naar de lege akkers rond Emmeloord, waar nu nog een gebrek is aan werk. Wassenberg: “Het park moet ervoor zorgen dat diverse bedrijven zich in deze regio vestigen, waardoor we in eerste instantie 400 à 500 banen creëren. Binnen een paar jaar kan dit groeien tot zo’n 1.200 banen.” Er moet een complex ontstaan van bedrijven en instellingen waar particulieren plezier kunnen beleven terwijl professionele en amateursporters kunnen trainen. “Op dit moment biedt Nederland bijvoorbeeld nauwelijks plekken waar mensen vrij kunnen offroaden; wij willen die kans wél bieden. En dat kun je uitbreiden naar de meest diverse sporten; kitesurfen, jetskiën, boogschieten of ballonvaren, je kunt het zo gek niet bedenken.”
Daarnaast moet het complex een plek worden waar bedrijven en scholen werken aan technische innovaties, aldus Wassenberg. “We willen bijvoorbeeld ook plaats bieden aan techniekstudenten, die hun uitvindingen meteen op de diverse parcours kunnen uitproberen en beproeven. Bovendien wekken de bedrijven hun eigen energie op door middel van windmolens en zonnepanelen op de daken. En als er eventjes niet ontwikkeld wordt, kunnen bezoekers zelf actief bezig zijn of naar wedstrijden kijken. Op het IChallenge Park valt straks ieder weekend wel wat te doen!”

Toekomstdroom
Dat zijn mooie woorden, maar vooralsnog zijn al deze plannen nog dromen. Dat weet ook Wassenberg: “Nu ligt de bal bij de politiek. Die moet bepalen of onze plannen haalbaar zijn en uitgevoerd mogen worden. In onze plannen wordt het een duurzaam complex, dus ik heb alle vertrouwen dat ook de geijkte tegenstanders enthousiast worden.” De eerste paal moet in 2012 of 2013 de grond in, maar gezien de Nederlandse cultuur van bezwaren en commissies, zou het zomaar nog jaren langer kunnen duren. We houden u op de hoogte.

Bron: Autoweek
See less See more
1 - 1 of 50 Posts
Gedonder in de polder!

www.flevopost.nl:

Plannen voor tweede circuit in Flevolanddonderdag 29 oktober 11:13
FLEVOLAND - Een nieuw durfsportcentrum (van autosport tot speedbootraces en boogschieten) in Emmeloord en een ontwikkelingscentrum voor schone auto's in Lelystad. Beide plannen richten zich op mobiliteit, energie en milieu en hebben een doordacht circuit als uitgangspunt. Lelystedeling Henk de Vries, initiatiefnemer van I Challenge in Emmeloord, vindt 'zijn' plan verdraaid veel op die van het Flevo Test Circuit in Lelystad lijken.

De Vries zegt in vertrouwen te hebben gesproken met de initiatiefnemers van het Flevo Test Circuit. 'Uiteindelijk hebben we besloten om niet met elkaar in zee te gaan. Tot mijn grote verbazing zag ik echter veel elementen uit ons plan rondom het circuit terug in hun tekeningen. Dit vind ik niet kunnen.'

'Ik vind het moeilijk om een uitspraak te doen over een centrum dat ik niet ken', zegt Allard Meine Jansen van architectenbureau Allard Architecture BV. Dit bureau houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Flevo Test Circuit, dat naast het RDW-terrein in Lelystad zou moeten komen. 'Ik heb nog nooit gesproken met de initiatiefnemers van I Challenge. Bovendien hebben wij een andere insteek. We zijn bezig met het ontwikkelen van een bedrijvenkenniscluster en richten ons op research.'

Het bestuur van de stichting I Challenge park presenteerde eind september haar businessplan aan de provincie en de gemeente Noordoostpolder. Met twintig buitensportaccomodaties wordt het de grootste durfsportaccomodatie van Europa. Als het aan de initiatiefnemers ligt, maken de eerste auto's, motoren en boten in 2013 voor het eerst gebruik van het centrum.

Als de plannen voor het circuit in Lelystad doorgaat, richt men zich op duurzaam aangedreven vervoer en transport. Dit project bevat een testbaan van schone auto's voor het publiek en ruimte voor onderzoek op het gebied van nieuwe energie. Daarnaast zal het terrein ook plaats bieden aan opleidingscentra en toeleveranciers van de nieuwe automotive-industrie.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Lelystad gat het om twee verschillende initiatieven. 'Op dit moment wordt er een haalbaarheidstudie verricht. De gemeente is in afwachting daarvan voordat eventueel verdere stappen worden genomen.

Lees het volledige verhaal in FlevoPost van woendag 4 november.
En wat afbeeldingen van www.allardarchitecure.comSee less See more
6
1 - 1 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top