SkyscraperCity Forum banner

Flevoland broedt op giga-circuit

17330 Views 49 Replies 23 Participants Last post by  Sol


1 oktober 2009 - Tekst: Roland Tameling

In de provincie Flevoland moet vanaf 2012 een auto- en motorsportwalhalla verrijzen waarop zelfs Grand Prix kunnen worden verreden. Er moeten nog wel een paar hobbels worden genomen voordat het zo ver is.
Het moet even groot worden als 900 voetbalvelden en plaats bieden aan een 4x4-parcours, ’n motorcrossbaan, een FIA-goedgekeurd racecircuit en nog veel meer. Drie Nederlandse ondernemers broeden op een plan om een enorm evenemententerrein te bouwen in de polder bij Emmeloord in Flevoland. Het complex moet IChallenge Park Emmeloord gaan heten en een waar walhalla worden voor fans van auto- en motorsporten.
Dit complex moet de grootste sportaccommodatie van Europa worden, maar voor autoliefhebbers is het geplande circuit het meest interessant. Architect Ed Wassenberg tekende het plan: “Dit circuit zal voldoen aan alle eisen van de motorsportbonden, en dat zorgt er voor dat we zelfs Grand Prix kunnen verwelkomen.” Het bijzondere van dit circuit is dat het zowel linksom als rechtsom bereden kan worden. “Rechtsom is het een middelsnel circuit van ongeveer 5.500 meter lang, terwijl de route linksom wat langzamer is met ’n lengte van zo’n vier kilometer. Daar kunnen prachtige auto- en motorraces verreden worden.”

Werk en innovaties
Het IChallenge Park moet veel bezoekers trekken naar de lege akkers rond Emmeloord, waar nu nog een gebrek is aan werk. Wassenberg: “Het park moet ervoor zorgen dat diverse bedrijven zich in deze regio vestigen, waardoor we in eerste instantie 400 à 500 banen creëren. Binnen een paar jaar kan dit groeien tot zo’n 1.200 banen.” Er moet een complex ontstaan van bedrijven en instellingen waar particulieren plezier kunnen beleven terwijl professionele en amateursporters kunnen trainen. “Op dit moment biedt Nederland bijvoorbeeld nauwelijks plekken waar mensen vrij kunnen offroaden; wij willen die kans wél bieden. En dat kun je uitbreiden naar de meest diverse sporten; kitesurfen, jetskiën, boogschieten of ballonvaren, je kunt het zo gek niet bedenken.”
Daarnaast moet het complex een plek worden waar bedrijven en scholen werken aan technische innovaties, aldus Wassenberg. “We willen bijvoorbeeld ook plaats bieden aan techniekstudenten, die hun uitvindingen meteen op de diverse parcours kunnen uitproberen en beproeven. Bovendien wekken de bedrijven hun eigen energie op door middel van windmolens en zonnepanelen op de daken. En als er eventjes niet ontwikkeld wordt, kunnen bezoekers zelf actief bezig zijn of naar wedstrijden kijken. Op het IChallenge Park valt straks ieder weekend wel wat te doen!”

Toekomstdroom
Dat zijn mooie woorden, maar vooralsnog zijn al deze plannen nog dromen. Dat weet ook Wassenberg: “Nu ligt de bal bij de politiek. Die moet bepalen of onze plannen haalbaar zijn en uitgevoerd mogen worden. In onze plannen wordt het een duurzaam complex, dus ik heb alle vertrouwen dat ook de geijkte tegenstanders enthousiast worden.” De eerste paal moet in 2012 of 2013 de grond in, maar gezien de Nederlandse cultuur van bezwaren en commissies, zou het zomaar nog jaren langer kunnen duren. We houden u op de hoogte.

Bron: Autoweek
21 - 40 of 50 Posts
Plannen voor de F1 vind ik prima. Hoe zit dat eigenlijk met Zandvoort?
Wat betreft de motorsport hebben we al een mooi circuit in Assen. Lijkt me totaal belachelijk (en kapitaalvernietiging) als je op zo'n kleine afstand met elkaar gaat concurreren.
En dan nog de afstanden. Dat maakt voor zo'n groot plan niks uit. Mensen komen er toch wel opaf. Waarom zou je daar de veel duurdere schaarse grond in het midden van het land voor verspillen?
@LPP68: Denk jij nu echt dat al die bezoekers van de TT-Assen alleen maar uit het noorden komen? Ga er maar eens kijken.
Van de TT niet. Maar de overige 362 dagen van het jaar ligt dat cicuit natuurlijk niet weg te roesten. Er zijn nog vele andere evenementen, die wel een meer regionaal publiek trekken.
Ja, da's waar. Nou ja, het enige wat ik eigenlijk bedoelde is dat het onzin is dat een regionale overheid als Flevoland zoiets over wil doen. Zodra alle kleine Europese regio's (inclusief Holland of Utrecht) hetzelfde idee hanteren heb je straks duizenden circuits in Europa. Lijkt me niet de bedoeling.
^^ Maar dat gebeurt dan niet.
Assen is niet gebouwd voor autosport. Het is écht een motorcircuit. Daarnaast voldoet het TT circuit niet aan de strenge eisen van de FIA noch Bernie Ecclestone (FOM) en is er altijd al een boel tegenwerking vanuit de stad (bewoners) op nieuwe plannen van het circuit. Maar autoraces heb ik altijd saai gevonden op het TT circuit. Nauwelijks inhaalmogelijkheden, de Geert Timmerbocht is gaaf - maar de rest, tja... nee.

Wat Zandvoort betreft; te dicht bij de bebouwde kom. Eigenlijk hetzelfde probleem als Assen. Daarnaast geld ook hier hetzelfde als in Assen; de strenge eisen van de FIA en FOM zijn hoog. Ik betwijfel of we ooit de glorie van het oude Zandvoort kunnen zien herleven - vooral in concurrentie met circuits zoals Abu Dhabi en Singapore.

Eén groot nadeel wat we sowieso - buiten de duinen van Zandvoort - hebben, is het vlakke land. Vlak terrein maakt circuits niet bepaald spannender. En de polder is nog vlakker dan vlak. Doe mij maar een stratencircuit in Rotterdam bijvoorbeeld, maar een F1 circuit in de polder? No thanks en ik zie het niet gebeuren.
^^ Maar dat gebeurt dan niet.
Niet? Nou prima. Gelukkig weet jij meer dan ik :). Daar kan ik mee leven.
Gedonder in de polder!

www.flevopost.nl:

Plannen voor tweede circuit in Flevolanddonderdag 29 oktober 11:13
FLEVOLAND - Een nieuw durfsportcentrum (van autosport tot speedbootraces en boogschieten) in Emmeloord en een ontwikkelingscentrum voor schone auto's in Lelystad. Beide plannen richten zich op mobiliteit, energie en milieu en hebben een doordacht circuit als uitgangspunt. Lelystedeling Henk de Vries, initiatiefnemer van I Challenge in Emmeloord, vindt 'zijn' plan verdraaid veel op die van het Flevo Test Circuit in Lelystad lijken.

De Vries zegt in vertrouwen te hebben gesproken met de initiatiefnemers van het Flevo Test Circuit. 'Uiteindelijk hebben we besloten om niet met elkaar in zee te gaan. Tot mijn grote verbazing zag ik echter veel elementen uit ons plan rondom het circuit terug in hun tekeningen. Dit vind ik niet kunnen.'

'Ik vind het moeilijk om een uitspraak te doen over een centrum dat ik niet ken', zegt Allard Meine Jansen van architectenbureau Allard Architecture BV. Dit bureau houdt zich bezig met de ontwikkeling van het Flevo Test Circuit, dat naast het RDW-terrein in Lelystad zou moeten komen. 'Ik heb nog nooit gesproken met de initiatiefnemers van I Challenge. Bovendien hebben wij een andere insteek. We zijn bezig met het ontwikkelen van een bedrijvenkenniscluster en richten ons op research.'

Het bestuur van de stichting I Challenge park presenteerde eind september haar businessplan aan de provincie en de gemeente Noordoostpolder. Met twintig buitensportaccomodaties wordt het de grootste durfsportaccomodatie van Europa. Als het aan de initiatiefnemers ligt, maken de eerste auto's, motoren en boten in 2013 voor het eerst gebruik van het centrum.

Als de plannen voor het circuit in Lelystad doorgaat, richt men zich op duurzaam aangedreven vervoer en transport. Dit project bevat een testbaan van schone auto's voor het publiek en ruimte voor onderzoek op het gebied van nieuwe energie. Daarnaast zal het terrein ook plaats bieden aan opleidingscentra en toeleveranciers van de nieuwe automotive-industrie.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Lelystad gat het om twee verschillende initiatieven. 'Op dit moment wordt er een haalbaarheidstudie verricht. De gemeente is in afwachting daarvan voordat eventueel verdere stappen worden genomen.

Lees het volledige verhaal in FlevoPost van woendag 4 november.
En wat afbeeldingen van www.allardarchitecure.com











^Hé dat ziet er nog best leuk uit:)! Van mij mogen ze allebei gebouwd worden, zonde om al die ruimte hier niet (intensiever) te gebruiken.
Het is lang stil geweest rond dit project, maar ze hebben inmiddels wel een eigen website.

http://www.nselelystad.nl/
die berg komt er?

Kunnen ze de krachten misschien bundelen met de ambities om een berg te bouwen met weet ik wat voor functies erin? Dan zou je een tunnelcicuit kunnen aanleggen in de berg.

http://www.diebergkomter.nl/
Theoretisch kan het altijd. Echter ben ik vooral benieuwd of de ondergrond het aankan, of dat het rondom de berg verzakkingen van 100 meter veroorzaakt. Als ze een berg zouden bouwen in Nederland, dan lijkt de Noordzee mij een logischere keuze. Voldoende sterke zandbanken daar.

Misschien dat het in de toekomst mogelijk wordt om een berg te bouwen van een constructie van Grafeen (supersterk en superlicht), waarbinnen ook ontzettend veel functies plaats vinden: datacenters, valmeren, veiligheidsbunkers, kassen voor het verbouwen van groente en fruit, enzovoorts. Dan kan het wel interessant worden.
Die berg is duidelijk een luchtkasteel geworden (zoals verwacht). Zou bizar duur worden als je hem van hoogwaardige stoffen als grafeen gaat maken.

En toch een fascinerende gedachte. Natuurlijk de vraag of hier een heldere businesscase voor te schrijven valt.
Wel grappig, maar een totaal onrealistische gedachte om puur een berg zonder verdere businesscase zo in de polder te knallen.

Het zou denk ik makkelijker zijn om een ondiepe zandbank in de Noordzee te pakken en daar een berg op te bouwen. De bodem kan hier beter de enorme druk aan die zo'n berg/gebouw zou uitoefenen. Daarnaast zit je niet met grondbezit van mensen wat je moet uitkopen en krijg je geen gezeik over horizonvervuiling.

Je zou dit kunnen doen door daar een stalen geraamte neer te zetten met daar tussenin ruimte om het op te vullen met zand. Dat zand zou vanaf de zeebodem opgezogen kunnen worden. Er overheen gooi je gravel of kleine stenen, zodat het niet direct wegwaait en op die manier werk je naar steeds hogere niveau's toe. Daarnaast beplant je het zo snel mogelijk met gras, struikgewas en bomen om stevige grond te creeren. Bepaalde ruimtes in dat geraamte kun je hol houden zodat er ook activiteiten binnen het gebouw/berg plaats kunnen vinden, zoals bunkers, datacenters, indoor farming, wateropslag, scientific research centers, enzovoorts.

Voordeel van deze manier van de berg opbouwen, is dat je het geleidelijk kunt doen. Je zou bijvoorbeeld de eerste 100 meter kunnen opbouwen en daarmee de volgende fase kunnen financieren. Op die eerste 100 meter bouw je dan toeristen resorts, je plant er bebossing, maakt wat fraaie stranden met baaien, legt een formule 1 circuit aan en maakt het eiland onderdeel van Nederland, maar het is net als Schiphol een tax free zone. Daarnaast zou de nieuwe stad casino's kunnen huisvesten en een soort Europees Las Vegas kunnen worden. Via een ondergrondse tunnel is er een directe treinverbinding met het vasteland en Schiphol. Auto's zijn alleen toegestaan op bepaalde delen van het eiland, de rest is voor de recreant en de natuur.

De afmetingenvan het eiland zouden ongeveer 3 bij 30 kilometer kunnen meten en de hoogte gemiddeld een meter of 1000. Op het midden van het eiland zou je zelfs nog een vallei tussen twee bergruggen in kunnen realiseren. Kortom, het kan allemaal wel, maar er moet veel breder gedacht worden:

Een berg/gebouw van 3 bij 30 bij 1000 hoog. Binnenin bunkers, research centers, valmeren, landbouw, fabrieken, datacenters, noem maar op. Aan het oppervlak natuurgebieden, recreatiegebieden, mooie stranden, een formule 1 circuit, een nieuwe stad waar alle consumptie belastingvrij is, waar alle casino's zich mogen huisvesten, waar bedrijven niet of nauwelijks belasting betalen, waar de officiele voertalen Nederlands, Engels en Chinees zijn (alles in drie talen aangegeven), waar betaald kan worden in zowel euro's, dollars, Bitcoins alswel de nieuwe wereldreservevaluta die binnen nu en 3 jaar door het IMF geintroduceerd zal worden. Er zijn wielerparcoursen aanwezig, er zijn rotswanden gecreeerd voor bergsporten, er is een eigen vliegveld en een haven die half in zee liggen, er is een snelle bootverbinding met London (1 uur), er is een nationaal park en er zijn legio bejaardentehuizen. Daarnaast geldt er geen minimumloon op het eiland zodat Filipijnse meiden massaal ingevlogen kunnen worden om de Nederlandse bejaarden te verzorgen.

Als je groot denkt, dan moet je er wel een business case omheen bedenken. Die berg in de polder valt voor mij dan direct af. Denk alleen al aan het toerisme wat dit zou opleveren, dan praat je over tientallen miljarden per jaar.

Als je het kan combineren met kustbescherming in verband met de stijgende zeespiegel, dan sla je helemaal twee vliegen in 1 klap. Misschien moet je wel een serie van dit soort eilanden aanleggen, met elkaar verbonden via bruggen.

  • Like
Reactions: Basnix
Mogelijke locatie met rood en blauw aangegeven.

grappig dat je over horizon vervuiling begint.

http://www.rtvnh.nl/nieuws/164833/z...tige-windmolenparken-zijn-nog-beter-zichtbaar

en dat is in het gigantisch lelijke dorp zandvoort.
Uitkijken op een groene berg is in mijn ogen geen horizonvervuiling ;)

Het is toch schitterend om zoiets te zien liggen?
Vrijhandelsstaat erbij binnen het Koninkrijk der Nederlanden met 500.000 inwoners, voornamelijk in hoogbouw rondom een baai. Deze handelsstaat heeft de volgende kenmerken die het tot een bloeiende stad en eiland maken:

- Geen BTW
- Aanwezigheid van een aantal megacasino's
- Directe verbinding met luchthaven Schiphol
- Binnen een uur met een speciaal ontwikkelde Speed Ferry (200 km/ph) in het centrum van London
- Aanwezigheid van een nieuwe Europese topuniversiteit, een samenwerking tussen de TU Delft, Erasmus, Universiteit van Amsterdam en het MIT
- De grootste datacenters van Europa
- De hoofdkantoren van vele multinationals vanwege het gunstige belastingklimaat
- Experimenten op het gebied van duurzame energie en bouwen
- De meeste moderne vormen van indoor farming
- Een formule-1 circuit
- Een groot skigebied in de winter
- Een enorm recreatiegebied in de zomer, voor wandelaars, wielrenners, bergsporters, enzovoorts
- Prachtige stranden, perfect voor surfers doordat de zeebodem aangepast is aan ideale surfomstandigheden
- Prachtige natuur
- Aan de uiteindes van het eiland kilometers lange zandstranden, voor zeehonden en andere fauna

De stad is gesitueerd aan de oostkant van het eiland, in de luwte van de berg rondom een baai.

Ben ook wel benieuwd naar klimatologische effecten. Lijkt me dat ten oosten van de berg toch iets minder neerslag zal vallen.
Absoluut. En je bent ook nog een beschermd tegen zeewind. Het lijkt mij niet verkeerd om op een plek aan zee te wonen met altijd frisse lucht EN een berg in mijn achtertuin die 100en functies combineert.

Eigenlijk zou het logisch zijn als je begint met die nieuwe stad met een aantal casino's, een grote mall erbij met producten zonder btw en met de revenues daaruit het eiland/de berg verder ontwikkelt.
  • Like
Reactions: Sol and EuroMaster
21 - 40 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top