SkyscraperCity Forum banner

Flevoland broedt op giga-circuit

17340 Views 49 Replies 23 Participants Last post by  Sol


1 oktober 2009 - Tekst: Roland Tameling

In de provincie Flevoland moet vanaf 2012 een auto- en motorsportwalhalla verrijzen waarop zelfs Grand Prix kunnen worden verreden. Er moeten nog wel een paar hobbels worden genomen voordat het zo ver is.
Het moet even groot worden als 900 voetbalvelden en plaats bieden aan een 4x4-parcours, ’n motorcrossbaan, een FIA-goedgekeurd racecircuit en nog veel meer. Drie Nederlandse ondernemers broeden op een plan om een enorm evenemententerrein te bouwen in de polder bij Emmeloord in Flevoland. Het complex moet IChallenge Park Emmeloord gaan heten en een waar walhalla worden voor fans van auto- en motorsporten.
Dit complex moet de grootste sportaccommodatie van Europa worden, maar voor autoliefhebbers is het geplande circuit het meest interessant. Architect Ed Wassenberg tekende het plan: “Dit circuit zal voldoen aan alle eisen van de motorsportbonden, en dat zorgt er voor dat we zelfs Grand Prix kunnen verwelkomen.” Het bijzondere van dit circuit is dat het zowel linksom als rechtsom bereden kan worden. “Rechtsom is het een middelsnel circuit van ongeveer 5.500 meter lang, terwijl de route linksom wat langzamer is met ’n lengte van zo’n vier kilometer. Daar kunnen prachtige auto- en motorraces verreden worden.”

Werk en innovaties
Het IChallenge Park moet veel bezoekers trekken naar de lege akkers rond Emmeloord, waar nu nog een gebrek is aan werk. Wassenberg: “Het park moet ervoor zorgen dat diverse bedrijven zich in deze regio vestigen, waardoor we in eerste instantie 400 à 500 banen creëren. Binnen een paar jaar kan dit groeien tot zo’n 1.200 banen.” Er moet een complex ontstaan van bedrijven en instellingen waar particulieren plezier kunnen beleven terwijl professionele en amateursporters kunnen trainen. “Op dit moment biedt Nederland bijvoorbeeld nauwelijks plekken waar mensen vrij kunnen offroaden; wij willen die kans wél bieden. En dat kun je uitbreiden naar de meest diverse sporten; kitesurfen, jetskiën, boogschieten of ballonvaren, je kunt het zo gek niet bedenken.”
Daarnaast moet het complex een plek worden waar bedrijven en scholen werken aan technische innovaties, aldus Wassenberg. “We willen bijvoorbeeld ook plaats bieden aan techniekstudenten, die hun uitvindingen meteen op de diverse parcours kunnen uitproberen en beproeven. Bovendien wekken de bedrijven hun eigen energie op door middel van windmolens en zonnepanelen op de daken. En als er eventjes niet ontwikkeld wordt, kunnen bezoekers zelf actief bezig zijn of naar wedstrijden kijken. Op het IChallenge Park valt straks ieder weekend wel wat te doen!”

Toekomstdroom
Dat zijn mooie woorden, maar vooralsnog zijn al deze plannen nog dromen. Dat weet ook Wassenberg: “Nu ligt de bal bij de politiek. Die moet bepalen of onze plannen haalbaar zijn en uitgevoerd mogen worden. In onze plannen wordt het een duurzaam complex, dus ik heb alle vertrouwen dat ook de geijkte tegenstanders enthousiast worden.” De eerste paal moet in 2012 of 2013 de grond in, maar gezien de Nederlandse cultuur van bezwaren en commissies, zou het zomaar nog jaren langer kunnen duren. We houden u op de hoogte.

Bron: Autoweek
See less See more
41 - 50 of 50 Posts
Valt verder uit te werken dit :).
Ja zelf helaas geen tijd voor, maar ik denk dat de enige haalbare kaart om zo'n berg te ontwikkelen is door heel veel functies en belangen te clusteren. Dus:

- Bescherming tegen stijging zeespiegel
- Tax free zone
- Aantal grote casino's
- Formule 1 circuit
- Een groot scala aan leisure en extreme sports activiteiten op het eiland
- Datacenters op een knooppunt aan kabels en zelfvoorzienend met zonne- en windenergie
- Een recreatieve functie zoals de hoogste zandduin van Europa van waaraf je kunt paragliden, sandboarden, etc.

Dat zijn de punten waarmee je begint. Met de bedrijvigheid die dit met zich meebrengt komt vraag naar woningen, vakantieparken, hotels, restaurants, enzovoorts, die ook weer een hele economie en scala aan indirecte functies met zich meebrengen. Uiteindelijk kan een stad groeien op het eiland.

Met die eerste stappen kan je volgens mij al redelijk wat revenues creeren om het eiland door te ontwikkelen. De volgende stappen is dan het eiland elke keer ophogen met zandspuiters die de ruimtes tussen de constructie vullen met zand, waarna er terraforming plaats moet vinden. Het hele proces duurt misschien wel 30, misschien wel 100 jaar, maar mogelijk is het denk ik wel.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Dus een soort Dubai?

Doe er dan maar gelijk een nieuwe luchthaven ter vervanging van Schiphol bij.
Dat is inderdaad ook nog een mogelijk, om een nieuwe mega luchthaven er aan vast te koppelen die de strijd aan kan gaan met de grote hubs van dit moment zoals Dubai.
^^ Die nieuwe mega-luchthaven is echt niet nodig. De regelgeving en de lastendruk moeten in de luchtvaart op het internationale speelveld worden afgestemd. Dan kun je die concurrentie veel beter aan. En Schiphol kan op zich technisch gezien relatief gemakkelijk groeien tot 150 miljoen passagiers o.i.d. Maar qua vergunningen e.d. is het een heel ander verhaal......
See less See more
An sich geen slecht idee om grootschalige ideeen te combineren, ben alleen bang dat het creeren van 'n -set- berg(en) in zee te veel complicaties zal opleveren.

Vind het verplaatsen van grootschalige infra als 'n zeehaven (of 2), de mainport luchthaven, 'n cruiseterminal & 'n congresscentrum naar 'n kunstmatig eiland icm zware e doch -deels- nodige productiefaciliteiten als staal(om)smelting & groene industrieen geen slecht idee, zoiets kan deels gefinancierd worden door geleidelijk projecten als hiervoor gesuggereerd werden op locaties van lucht- & zeehavens neer te zetten. (zones met speciale rechten & fiscale omstandigheden e.d.)

On-Topic:
Beetje jammer dat 'NSE Lelystad', zo ontzettend ver van Amsterdam & 't midden des lands zit, in hun pamflet beweren ze 'n hoop, maar ik zie 't niet echt slagen.

Te ver van de randstad/hsl/schiplol/veul hotels.
See less See more
^^ Dan wachten we toch totdat Ome Bernie niet meer de baas van de F1 is? Met zijn +80 jaar zal hij sowieso niet zolang meer te gaan hebben (ik gun hem dat hij 100 wordt, daar niet van ;)) en binnen de F1 is hij toch ook steeds meer medestanders aan het verliezen.
en 6 jaar later heeft ome bernie nog steeds het eeuwige leven..:cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ Tja, hij is lastig weg te krijgen..... ;)
Zo zijn er meer van dit soort twijfelachtige figuren die maar niet het loodje willen leggen.
^^ Die nieuwe mega-luchthaven is echt niet nodig. De regelgeving en de lastendruk moeten in de luchtvaart op het internationale speelveld worden afgestemd. Dan kun je die concurrentie veel beter aan. En Schiphol kan op zich technisch gezien relatief gemakkelijk groeien tot 150 miljoen passagiers o.i.d. Maar qua vergunningen e.d. is het een heel ander verhaal......
Dat gaat je in NL niet lukken. Daarom ook is dat eiland een apart land in het koninkrijk. Alleen dan lukt het je om met Dubai te kunnen concurreren, als je dat trouwens wilt, want de arbeidsomstandigheden bij de ME3 voldoen bepaald niet aan de Nederlandse waarden.
See less See more
41 - 50 of 50 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top